Anxietate (afecțiuni medicale)




Ce este anxietatea?

Anxietatea reprezinta o tulburare a afectivitatii manifestata prin stari de neliniste, teama si ingrijorare. Anxietatea este raspunsul natural al organismului la stres. Majoritatea oamenilor resimt pe parcursul vietii stari de anxietate. Acestea pot avea ca factor declansator dificultati in diverse aspecte ale vietii, stres vizavi de o situatie noua sau presiunea unei decizii importante. Anxietatea resimtita punctual este normala, insa tulburarile de anxietate sunt catalogate drept afectiuni. Tulburarile de anxietate pot duce la evitarea socializarii si a contextelor sociale, insa odata cu administrarea tratamentului recomandat, pot fi gestionate.


Care sunt cauzele anxietatii?

Se crede ca experientele de viata, cum ar fi evenimentele traumatice, pot sa declanseze tulburari de anxietate la persoanele care sunt deja predispuse. De asemenea, tulburarile de anxietate par sa apara in familie, putand implica o componenta genetica, ereditara.

Uneori, anxietatea poate fi legata de o problema de sanatate subiacenta. Exemple de probleme medicale care pot fi legate de anxietate includ:

afectiuni cardio-vasculare

diabet

hipertiroidism

tulburari respiratorii, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si astmul

durere cronica sau sindrom de colon iritabil

tumori rare care produc anumiti hormoni cu efect stimulator

Uneori, anxietatea poate fi un efect secundar al anumitor medicamente.


Care sunt simptomele anxietatii?

In functie de tulburarea in care este implicata starea de anxietate, manifestarile pot fi urmatoarele:

Tulburarea de anxietate generalizata

Tulburarea de anxietate generalizata implica de obicei un sentiment persistent de anxietate, care poate interfera cu viata de zi cu zi. In acest caz, anxietatea nu apare doar ocazional, asa cum este normal, ci poate persista luni sau ani de zile.

Simptomele tulburarii de anxietate generalizata pot fi:

senzatie de neliniste

oboseala

dificultati de concentrare

iritabilitate

dureri de cap, dureri musculare, dureri de stomac sau dureri inexplicabile

dificultate de a controla sentimentele de ingrijorare

probleme legate de somn


Tulburarea de panica

Persoanele cu tulburare de panica prezinta atacuri de panica frecvente si neasteptate. Atacurile de panica sunt perioade bruste de frica intensa, disconfort sau senzatia de a pierde controlul chiar si atunci cand nu exista un pericol evident si logic. Nu toate persoanele care experimenteaza un atac de panica dezvolta tulburare de panica.

In timpul unui atac de panica, o persoana poate experimenta:

tahicardie

transpiratie

tremurat

dureri in piept

sentimentul de moarte iminenta

sentimentul de pierdere al controlului

Persoanele cu tulburare de panica pot incerca sa previna urmatorul atac de panica evitand locurile, situatiile sau comportamentele pe care le asociaza cu atacurile de panica.


Tulburarea de anxietate sociala

Tulburarea de anxietate sociala este o teama intensa si persistenta de a fi urmarit si judecat de altii. Pentru persoanele cu tulburare de anxietate sociala, frica de situatii sociale poate fi atat de intensa incat pare incontrolabila.

Persoanele cu tulburare de anxietate sociala pot prezenta:

inrosire a pielii, transpiratie sau tremur

tahicardie

dureri gastrice

pozitie corporala rigida

dificultate de a face contact vizual sau de a fi in preajma unor persoane necunoscute

teama de judecata


Tulburari legate de fobii

O fobie este o frica intensa de sau o aversiune fata de anumite obiecte sau fata de situatii specifice. Teama pe care o simt oamenii cu fobii este disproportionata de pericolul real ce poate fi cauzata de situatie sau de respectivul obiect.

Simptomele fobiei pot fi:

ingrijorare irationala sau excesiva cu privire la intalnirea cu obiectul sau cu situatia specifica

evitarea obiectului sau situatiei specifice

 anxietate intensa la intalnirea cu obiectul sau cu situatia specifica


Cum poate fi diagnosticata anxietatea?

Inca de la primele simptome, este foarte important ca persoana afectata sa ceara ajutor medical specializat pentru gestionarea si tratarea tulburarilor de anxietate. Diagnosticarea tulburarilor de anxietate poate fi realizata doar de catre un psiholog sau de catre un psihiatru, in functie de complexitatea situatiei si de nevoile individuale ale pacientului.

Pentru a diagnostica o tulburare de anxietate, medicul poate efectua o evaluare psihologica si poate compara simptomele pacientului cu criteriile din Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale (DSM-5). Multi medici folosesc criteriile din DSM-5 pentru a diagnostica o tulburare de anxietate.

In ceea ce priveste tratamentul tulburarilor de anxietate, cele mai eficiente metode sunt reprezentate de psihoterapie si medicatie.


Care este tratamentul anxietatii?

Tulburarile de anxietate sunt, in general, tratate cu psihoterapie, medicamente sau cu o combinatie a acestora.

Psihoterapie

Exista mai multe forme de psihoterapie:

Terapie cognitiv comportamentala

Terapia cognitiv-comportamentala ofera persoanelor diferite perspective asupra situatiilor si diferite moduri de a gandi, de a se comporta si de a reactiona la situatii, astfel diminuand sentimentele de frica si anxietate.

Terapia prin expunere este o metoda utilizata in tulburarile de anxietate. Terapia prin expunere se concentreaza pe confruntarea treptata, progresiva cu temerile care stau la baza unei tulburari de anxietate pentru a ajuta persoanele sa se angajeze in activitati pe care de obicei le evita.

Terapie de acceptare si de angajament

O alta optiune de tratament pentru unele tulburari de anxietate este terapia de acceptare si de angajament. Acest tip de terapie utilizeaza strategii precum mindfulness si stabilirea de obiective pentru a reduce disconfortul si anxietatea.

Terapie de grup

Unele persoane considera ca este util si incurajator sa vorbeasca cu alte persoane care se confrunta cu aceleasi simptome si emotii.


Medicamente pentru tulburarile de anxietate

Mediacatia poate ajuta la ameliorarea simptomelor tulburarilor de anxietate. Cele mai frecvente clase de medicamente utilizate pentru combaterea tulburarilor de anxietate sunt antidepresivele, medicamentele anxiolitice si beta-blocantele.

Medicatia antidepresiva

Antidepresivele sunt folosite pentru a trata depresia, dar pot fi utile si pentru tratarea tulburarilor de anxietate. Acestea pot controla starea de spirit sau nivelul de stres prin modularea anumitor neurotransmitatori de la nivelul creierului.

Medicatia anxiolitica

Medicamentele anxiolitice pot ajuta la reducerea simptomelor de anxietate, atacuri de panica sentimentelor de frica sau de ingrijorare extrema. Cele mai utilizate medicamente anxiolitice sunt benzodiazepinele. Desi benzodiazepinele sunt uneori folosite ca tratamente de prima linie pentru tulburarea de anxietate generalizata, ele au atat beneficii, cat si dezavantaje.

Benzodiazepinele sunt eficiente in ameliorarea anxietatii si au efect mai rapid decat medicamentele antidepresive, insa unele persoane dezvolta toleranta la acestea.

Medicatia cu beta-blocante

Desi beta-blocantele sunt utilizate cel mai adesea pentru a trata hipertensiunea arteriala, ele pot ajuta la ameliorarea simptomelor fizice ale anxietatii, cum ar fi bataile rapide ale inimii, tremuratul, si inrosirea pielii. Aceste medicamente pot ajuta persoanele care sufera de anxietate sa tina sub control simptomele fizice atunci cand sunt administrate pentru perioade scurte de timp.


Tehnici de management al stresului

Tehnicile de management al stresului, cum ar fi exercitiile fizice, mindfulness si meditatia, pot, de asemenea, sa reduca simptomele de anxietate si sa sporeasca efectele psihoterapiei.


Generalised anxiety disorder in adults, NHS  official website.

Anxiety, Mayo Clinic official website.

Anxiety, Healthline official website

Anxiety Disorders, NIH official website

Everything You Need to Know About Anxiety, Healthline official website

Anxiety, Medline Plus official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 09-04-2024

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Anxietate

Non-farma (60)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale