Artrita juvenila (afecțiuni medicale)

Ce este artrita juvenila?

La fel ca si adultii, copiii pot dezvolta artrita. Cel mai frecvent tip de artrita cronica la copii se numeste artrita idiopatica juvenila. Artrita idiopatica juvenila cuprinde de fapt un grup de tulburari cronice diferite care implica inflamarea articulatiilor, dureri articulare, tumefiere, rigiditate si pierderea mobilitatiii. 
Diferitele forme de artrita juvenila au caracteristici distincte, cum ar fi tipul si numarul articulatiilor implicate si inflamatia altor parti ale corpului. Artrita juvenila se poate manifesta o perioada limitata de timp, cum ar fi cateva luni sau ani, dar in unele cazuri este o boala permanenta care necesita tratament pana la varsta adulta si poate dura toata viata.

Tipuri de artrita juvenila

Exista mai multe tipuri de artrita, fiecare prezentand caracteristici distincte. Simptomele comune sunt durerea articulara, tumefierea, incalzirea zonei inflamate si rigiditate care dureaza cel putin 6 saptamani.
- Artrita juvenila idiopatica oligoarticulara. Aceasta este cea mai frecventa si mai usoara forma de artrita juvenila, care afecteaza cel mult patru articulatii. Este considerata persistenta daca simptomele continua timp de 6 luni sau mai mult si extinsa daca cinci sau mai multe articulatii sunt in continuare afectate si dupa 6 luni de la debutul bolii. Articulatiile afectate frecvent sunt cele de la nivelul genunchilor sau gleznelor. O forma de inflamatie oculara numita uveita cronica se poate dezvolta la copiii cu aceasta forma de artrita juvenila. Aproximativ jumatate dintre copiii cu artrita juvenila prezinta aceasta forma a bolii.
- Artrita idiopatica juvenila poliarticulara cu factor reumatoid negativ. Acesta este al doilea cel mai frecvent tip de artrita juvenila, care afecteaza cinci sau mai multe articulatii. Testele pentru factorul reumatoid sunt negative. Testul pentru determinarea factorului reumatoid verifica implicarea autoimunitatii. O parte din copiii diagnosticati cu acest tip de artrita dezvolta si uveita cronica.
- Artrita idiopatica juvenila poliarticulara cu factor reumatoid pozitiv. Specific acestui tip de artrita juvenila este prezenta artritei la nivelul a cinci sau a mai multor articulatii in primele 6 luni de boala. Testele pentru factorul reumatoid, un marker al bolii autoimune, sunt pozitive. Boala apare preponderant la sexul feminin in perioada de preadolescenta si adolescenta si pare sa fie in esenta aceeasi afectiune ca si poliartrita reumatoida adulta.
- Artrita idiopatica juvenila legata de entezita. Aceasta forma a bolii implica atat artrita, cat si entezita. Entezita presupune prezenta inflamatiei la locul unde un ligament sau un tendon se ataseaza de os. Cele mai frecvente locatii pentru entezita sunt genunchii, calcaiele si laba piciorului. Artrita este de obicei localizata la nivelul soldurilor, genunchilor, gleznelor si picioarelor, dar articulatiile sacroiliace situate la baza spatelui si articulatiile coloanei vertebrale se pot inflama de asemenea. Unii copii pot dezvolta episoade de uveita anterioara acuta, care se caracterizeaza printr-un debut brusc al inflamatiei a partilor anterioare ale ochiului. Spre deosebire de majoritatea celorlalte forme de artrita juvenila, aceasta forma este mai frecventa la sexul masculin.
- Artrita idiopatica juvenila psoriazica. Copiii cu acest tip de artrita prezinta psoriazis, o afectiune a pielii, precum si inflamatie articulara. Prima data apare de obicei psoriazisul, dar uneori, articulatiile dureroase si rigide sunt primul semn al bolii. Degetele umflate de la nivelul mainilor si picioarelor sunt, de asemenea, semne ale bolii.
- Artrita idiopatica juvenila sistemica. Acest tip mde artrita juvenila debuteaza de obicei cu febra si eruptii cutanate care apar si dispar pe parcursul a cel putin 2 saptamani. In multe cazuri, articulatiile devin inflamate, uneori tardiv sau chiar deloc daca tratamentul este inceput rapid. In formele severe, inflamatia se poate dezvolta in si in jurul organelor, cum ar fi splina, ganglionii limfatici, ficatul, inima si plamanii. Boala afecteaza baietii si fetele cu aceeasi frecventa.
- Artrita nediferentiata. Aceasta categorie include cazurile caracterizate de simptome ce nu se incadreaza in niciunul dintre tipurile cunoscute ale bolii sau care se incadreaza in mai multe tipuri de artrita juvenila.

 

Care sunt cauzele artritei juvenile?

Cauzele artritei juvenile nu sunt cunoscute. Factorii care pot fi implicati, singuri sau in combinatie, includ factori genetici (boala poate fi mostenita), factori infectiosi si factori de mediu, toti acestia avand influenta asupra sistemului imunitar. 
In timp ce originea reactiei excesive a sistemului imunitar in artrita juvenila este necunoscuta, oamenii de stiinta au identificat unele dintre moleculele care contribuie la dezvoltarea inflamatiei in unele forme ale bolii. Exista trei molecule (TNF-alfa, IL-6 si IL-1) implicate in aparitia inflamatiei la nivelul articulatiilor. Acest lucru a condus la noi terapii care vizeaza in mod specific aceste molecule.

 

Care sunt simptomele artritei juvenile?

Simptomele artritei juvenile variaza in functie de tip, dar toate formele se manifesta prin dureri persistente la nivelul articulatiilor, tumefiere, incalzirea zonei si rigiditate, care se agraveaza de obicei dimineata si dupa repaus. Durerea poate limita miscarea articulatiei afectate, desi multi copii, in special cei mai mici, nu acuza durere. Unul dintre primele semne poate fi schiopatarea in mod special dimineata.
Simptomele pot sa apara episodic, de exemplu eruptia cutanata poate persista timp de cateva saptamani sau luni, urmate de perioade de remisie. 
Pe langa manifestarile articulare, inflamatia asociata cu artrita juvenila poate provoca alte simptome, cum ar fi:

Inflamatie oculara

Uveita apare adesea la copiii cu artrita juvenila. Copiii cu artrita juvenila oligoarticulara, mai ales cand aceasta debuteaza la o varsta frageda, pot manifesta uveita cronica care se manifesta prin simptome usoare sau poate fi chiar asimptomatica. Copiii cu artrita juvenila poliarticulara fara factor reumatoid sau cu artrita juvenila psoriazica sunt, de asemenea, expusi riscului de a dezvolta uveita. Copiii diagnosticati cu artrita juvenila legata de entezita si unii copii cu artrita juvenila psoriazica pot prezenta episoade de uveita anterioara acuta, care are un debut brusc si poate provoaca dureri oculare, inrosire a ochilor si sensibilitate la lumina.
Netratata, uveita poate duce la probleme oculare, cum ar fi cataracta, glaucom si pierderea vederii.

Modificari cutanate

In functie de tipul de artrita juvenila, aceasta se poate manifesta prin diferite modificari la nivelul pielii. Copii diagnosticati cu artrita juvenila sistemica care dezvolta febra, pot avea eruptii cutanate episodice. Artrita juvenila psoriazica se poate manifesta prin pete rosii solzoase ale pielii si prin umflarea degetelor de la maini sau de la picioare. Artrita juvenila poliarticulara cu factor reumatoid se poate manifesta prin mici umflaturi sau noduli pe partile corpului expuse presiunii.

Febra

Pacientii cu artrita juvenila sistemica prezinta, de obicei, febra zilnica la debutul bolii. Febra apare de obicei seara, iar eruptia cutanata se poate muta dintr-o parte a corpului in alta si de obicei apare odata cu febra. Pacientii cu alte tipuri de artrita juvenila nu dezvolta in general febra.

Probleme de crestere

In functie de severitatea bolii si de articulatiile implicate, oasele din apropierea articulatiilor inflamate pot suferi tulburari de crestere ce se pot manifesta prin diferenta de lungime a membrelor dar si prin deformarea anumitor structuri ososase. Cresterea generala poate fi, de asemenea, incetinita daca boala este severa. 

 

Care pot fi complicatiile artritei juvenile?

Daca nu este tratata, artrita juvenila poate conduce la:
- Afectarea permanenta a articulatiilor
- Afectarea cresterii si a dezvoltarii 
- Artrita cronica si dizabilitati
- Probleme de vedere, inclusiv pierderea vederii cauzata de uveita 
- Pericardita sau pleurita in artrita juvenila sistemica

 

Cum poate fi diagnosticata artrita juvenila?

In vederea stabilirii diagnosticului, medicul poate efectua un examen medical fizic, poate analiza istoricul medical si poate recomanda o gama larga de analize. 

Examinare fizica

In cadrul examinarii fizice, medicul examineaza articulatiile copilului si verifica daca sunt prezente anumite semne precum tumefiere, rigiditate, lipsa mobilitatii, incalzirea zonei afectate, atrofierea muschilor din jurul articulatiilor afectate, etc.

Istoricul medical

Medicul examineaza istoricul medical complet al copilului pentru a claifica aspecte precum: momentul debutului simptomelor si durata acestora, momentul aparitiei acestora, evolutia simptomelor.

Analize de laborator

Testele de sange si testele din lichidele tisulare pot ajuta la excluderea altor afectiuni care ar putea provoca simptome similare. Aceste teste pot fi folosite si pentru a clasifica tipul de artrita juvenila.

Radiografii

Radiografiile ofera imagini clare ale structurilor dense precum osul. Medicul le poate solicita in scopul identificarii unor leziuni ale oaselor sau a oricarei anomalii osoase.

Ecografii

Ultrasunetele sunt adesea utitlizate pentru vizualizarea articulatiei si pentru a identifica prezenta fenomenelor inflamatoare.

Scanari prin rezonanta magnetica (RMN)

Medicul poate solicita un RMN pentru a identifica inflamatia de la nivelul articulatiilor sau de la nivelul tendoanelor. Un RMN este adesea cel mai bun mod de a determina gradul de inflamatie si poate verifica, de asemenea, modificarile structurale si prezenta leziunilor.

 

Care este tratamentul artritei juvenile?

Tratamentul medicametos pentru artrita juvenila

Cea mai importanta parte a oricarui plan de tratament pentru artrita juvenila este medicatia. Copilul poate avea nevoie de anumite medicamente timp de cativa ani, pana cand artrita juvenila intra in remisie. 
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt adesea primul tip de medicamente recomandate. AINS sunt utilizate in primul rand pentru a reduce inflamatia si pentru a calma durerea si rigiditatea articulara.
Medicamentele antireumatice modificatoare de boala (DMARD) sunt urmatorul tratament de electie daca AINS nu au efectul dorit. DMARD incetinesc sau stopeaza progresia bolii, dar poate dura o perioada destul de lunga de ordinul saptamanilor sau lunilor pana cand acestea isi exercita efectul. Medicamentul cel mai frecvent utilizat este metotrexatul. Medicul poate recomanda medicamente din clasa DMARD asociate cu AINS.
Agentii biologici sunt o clasa de medicamente care, de asemenea, incetinesc sau opresc progresia bolii. Aceste medicamente sunt de obicei utilizate daca DMARD nu ofera rezultate satisfacatoare, dar sunt uneori utilizate si ca tratament initial daca boala este severa.
Corticosteroizii pot fi utilizati in tratamentul rapid al artritei juvenile severe. Corticosteroizii, insa, pot interfera cu cresterea si dezvoltarea si pot provoca cresterea in greutate, fragilizarea oaselor si o susceptibilitate crescuta la infectii. Prin urmare, este importanta respectarea instructiunilor si recomandarilor medicului.

Masuri suplimentare ce pot ajuta in gestionarea artritei juvenile

Pe langa medicamente, baile calde pot ajuta la calmarea durerilor articulare.
Tratamentul pentru artrita juvenila include in general atat exercitii fizice, cat si medicatie. Planurile de tratament depind de tipul de artrita juvenila de care sufera copilul. De exemplu, copiii care sunt diagnosticati cu artrita juvenila poliarticulara si care au factorului reumatoid pozitiv pot avea nevoie de un tratament mai complex din cauza agresivitatii bolii. Exercitiile regulate pot ajuta la gestionarea rigiditatii si durerii articulare. Activitatile cu impact redus asupra articulatiilor, cum ar fi mersul pe jos, inotul, ciclismul si yoga sunt cele mai indicate, dar copiii cu boala bine controlata pot participa la aproape orice activitate, daca medicul lor sau terapeutul fizic aproba acest lucru.

Terapii fizice 

Terapia fizica si terapia ocupationala pot imbunatati calitatea vietii unui copil, invatandu-l modalitati de a ramane activ si de a indeplini sarcini zilnice cu usurinta. 

Masuri de autoningrijire in artrita juvenila

Este important ca atat copiii, cat si adolescentii sa adopte un stil de viata sanatos si sa utilizeze terapii complementare pentru a gestiona durerea si stresul provocat de artrita juvenila. Acestea includ:
- Adoptarea unei diete sanatoase. Consumul unor alimente sanatoase, cum ar fi cele ce compun dieta mediteraneana (de exemplu, peste gras, fructe, legume, cereale integrale si ulei de masline extravirgin) si evitarea alimentelor bogate in grasimi, zahar si a alimentelor procesate.
- Terapii cald-rece. Tratamentele termice, cum ar fi compresele termice sau baile calde, functioneaza pentru a calma discomfortul articular si muscular. 
- Tratamente topice. Cremele, gelurile sau plasturii special dedicati durerilor articulare si musculare pot ameliora durerea articulara sau musculara. Este recomandat sfatul medicului sau al farmacistului atunci cand se doreste utilizarea unui tratament topic.
- Terapii minte-corp. Meditatia, respiratia profunda, tehnicile de distragere a atentiei (ascultarea muzicii sau cititul) si practicarea vizualizarii pot ajuta la relaxare si la distragerea atentiei de la durere.
- Masajul. Masajul poate ajuta la reducerea durerii si a stresului sau a anxietatii. 
- Gestionarea stresului si a emotiilor. Copiii si adolescentii cu boli cronice prezinta un risc mai crescut de a devein depresivi. Terapeutii si psihologii ii pot ajuta pe copii sa faca fata emotiilor si sa invete strategii de coping pozitive. Sprijinul prietenilor si al familiei este, de asemenea, foarte important.

 

Tratament chirurgical

Chirurgia este rareori necesara in tratarea artritei juvenile. In formele foarte severe de artrita juvenila sau cele cu complicatii foarte severe, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a imbunatati pozitia articulatiei, de exemplu in cazul deformarii articulatiilor.

 

Bibliografie:

Juvenile Arthritis (JA), Arthritis Foundation official website
Juvenile Idiopathic Arthritis (JIA), National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Disease, NIH official website
Juvenile idiopathic arthritis, Mayo Clinic official website
Juvenile Arthritis, Ortho Info official website
Juvenile Idiopathic Arthritis, Cleveland clinic official website
Diagnosing Juvenile Arthritis, WebMD official website
Arthritis - juvenile, Better health Channel official website
Juvenile Arthritis, American College of Rheumatology official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 23-07-2024

Produse din categoria Artrita juvenila

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale