Artroza (Osteoartrita) (afecțiuni medicale)

Definitie:

Artroza (Osteoartrita) este o boala comuna, progresiva, ce afecteaza in principal articulatiile diartrodiale, care sustin greutatea corpului, si este caracterizata prin distrugerea progresiva a cartilajului articular, formarea de osteofite, durere, limitarea miscarii, deformare si dizabilitate.

Osteoartrita poate fi:

-Osteoartrita primara- cel mai comun tip ce nu are o cauza cunoscuta

-Osteoartrita secundara- are cauza cunoscuta, precum traumatisme, tulburari metabolice sau endocrine si anomalii congenitare.

Cauze:

Principala cauza a artrozei este deteriorarea cartilajului articular ca urmare a lezarii, suprasolicitarii , obezitatii  sau instabilitatea articulara.

Afectarea cartilajului stimuleaza activitatea condrocitelor, in incercarea de a repara leziunile, conducand la cresterea sintezei constituentilormatricei cu proliferarea cartilajului articular.Se pierde astfel, echilibrul normal intre resorbtia cartilajului si resinteza acestuia, cu distructie progresiva si disparitia cartilajului.

Factori de risc:

Factorii care va pot creste riscul de osteoartrita includ:

• Varsta inaintata- Riscul de osteoartrita creste cu varsta.
• Sexul- Femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta osteoartrita.
• Obezitatea-Greutatea crescuta adauga stres articulatiilor , cum ar fi soldurile si genunchii. De asemenea, tesutul adipos produce proteine care pot provoca inflamatii in zona articulatiilor.
• Leziuni articulare-Leziunile, cum ar fi cele care apar la practicarea sportului sau in urma unui accident, pot creste riscul de osteoartrita. Chiar si leziunile care au aparut cu multi ani in urma, aparent vindecate, pot creste riscul de osteoartrita.
• Stres repetat asupra articulatiei- Daca locul de munca sau un sport pe care il practicati pun presiune repetitiv asupra unei articulatii, acea articulatie poate dezvolta in cele din urma osteoartrita.
• Genetica- Unii oameni mostenesc tendinta de a dezvolta osteoartrita.
• Deformari osoase -Unii oameni se nasc cu malformatii articulare sau cu defecte ale cartilajelor.
• Anumite boli metabolice-Acestea includ diabetul si hemocromatoza.

 

Simptome:

-durerea profunda, persistenta la nivelul articulatiei afectate

-limitarea miscarii, rigiditate, crepitatii si deformari

-sensibilitate articulara mai ales la aplicarea unei presiuni asupra articulatii

-uneori la nivelul articulatiei afectate pot sa apara pinteni (excrescente osoase)

-poate aparea edem datorat inflamatiei locale

Articulatiile calde, rosii, sensibile sugereaza prezenta sinovitei inflamatorii.

 

Diagnostic:

In timpul examenului fizic, medicul  va examina articulatia afectata si daca aceasta prezinta sensibilitate, umflare, roseata si flexibilitate.

Teste imagistice
Pentru a obtine imagini ale articulatiei afectate, medicul dumneavoastra va poate recomanda:
• Radiografie: Cartilajul nu apare pe imagini, dar pierderea cartilajului este reprezentata de o ingustare a spatiului dintre oasele din articulatie. O radiografie poate arata, de asemenea, pinteni ososi din jurul unei articulatii.
• Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN): Un RMN foloseste unde radio si un camp magnetic puternic pentru a produce imagini detaliate ale oaselor si tesuturilor moi, inclusiv ale cartilajului. Un RMN nu este necesar in mod obisnuit pentru a diagnostica osteoartrita, dar poate ajuta la furnizarea mai multor informatii in cazurile complexe.

Teste de laborator
Analiza sangelui sau a lichidului articular poate ajuta la confirmarea diagnosticului.

Analize de sange: Desi nu exista un test de sange pentru osteoartrita, anumite teste pot ajuta la excluderea altor cauze ale durerii articulare, cum ar fi artrita reumatoida.
Analiza fluidelor articulare: Medicul  ar putea folosi un ac pentru a extrage lichid dintr-o articulatie afectata. Lichidul este apoi testat pentru a determina daca durerea nu este cauzata de alte patologii precum  guta sau  infectiile articulare.

Tratament:

Osteoartrita nu poate fi vindecata, dar tratamentele pot reduce durerea si pot ajuta la imbunatatirea calitatii vietii.

Tratamentul medicamentos

Mdicamentele care pot ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei, in primul rand durerea, includ:

Acetaminofen (Paracetamol)-se recomanda in  durere usoara pana la moderata. 

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)- AINS fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul si naproxenul sodic sunt recomandate de obicei in  osteoartrita. AINS mai puternice sunt disponibile pe baza de reteta.
AINS sub forma de geluri, aplicate pe piele peste articulatia afectata, au mai putine efecte secundare si pot fi la fel de eficiente in tratamentul durerii.

Duloxetina -este folosit in mod normal ca antidepresiv, acest medicament este, de asemenea, aprobat pentru a trata durerea cronica, inclusiv durerea de osteoartrita.

Terapie:

Fizioterapie- Un kinetoterapeut va poate arata exercitii pentru a creste tonusul muschilor din jurul articulatiei, pentru a va creste flexibilitatea si a reduce durerea. Exercitiile regulate blande pe care le faceti pe cont propriu, cum ar fi inotul sau mersul pe jos, pot fi la fel de eficiente.

Ergoterapie-Un terapeut ocupational va poate ajuta sa descoperiti modalitati de a face sarcinile de zi cu zi fara a pune un stres suplimentar asupra articulatiei deja dureroase.

Stimularea nervoasa electrica transcutanata (TENS)- Acesta foloseste un curent electric de joasa tensiune pentru a calma durerea. 

Proceduri chirurgicale si alte interventii

Daca tratamentele conservatoare nu ajuta, poate doriti sa luati in considerare proceduri precum:

Injectii cu cortizon-Injectiile cu un corticosteroid in articulatie pot ameliora durerea timp de cateva saptamani. 
Injectii de lubrifiere-Injectiile cu acid hialuronic ar putea ameliora durerea, oferind o anumita amortizare a genunchiului. Acidul hialuronic este similar cu o componenta care se gaseste in mod normal in lichidul articular.
Realinierea oaselor- Daca osteoartrita a afectat o parte a genunchiului mai mult decat cealalta, o osteotomie ar putea fi utila. Intr-o osteotomie a genunchiului, un chirurg taie osul deasupra sau sub genunchi, apoi indeparteaza sau adauga o bucata de os. Acest lucru va deplaseaza greutatea corpului de pe partea uzata a genunchiului.
Protezarea- In interventia chirurgicala de inlocuire a articulatiilor, chirurgul va indeparteaza suprafetele articulare deteriorate si le inlocuieste cu piese din plastic si metal.

Bibliografie:

Osteoarthritis, Mayo Clinic official website

Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V. DiPiro, Manual de Farmacoterapie, Editia a X-a, Editura Prior, 2019

Osteoarthritis , NHS official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Artroza (Osteoartrita)

Vezi Politica de confidentialitate date personale