Ce este astigmatismul?
Astigmatismul este o problema medicala oftalmologica care se poate manifesta prin vedere incetosata sau distorsionata. Astigmatismul apare atunci cand corneea, stratul frontal transparent al ochiului, sau cristalinul, parte interioara a ochiului care ajuta in procesul de focalizare, au o forma diferita fata de cea normala.
Astigmatismul este adesea prezent la nastere si poate aparea in asociere cu miopia sau cu hipermetropia. Adesea, astigmatismul nu este suficient de pronuntat pentru a necesita corectie. Atunci cand este necesara corectia, optiunile de tratament sunt lentilele corective sau interventia chirurgicala.
Ce cauzeaza astigmatismul?
Astigmatismul este de obicei ereditar, ceea ce inseamna ca este o conditie medicala mostenita. Poate fi cauzat si de presiunea exercitata de pleoape asupra corneei.
Astigmatismul apare atunci cand corneea sau cristalinul au o forma diferita de cea normala. Forma acestora face ca lumina sa aiba o traictorie diferita pe masura ce patrunde ajunge la nivelul retinei, provocand o eroare de refractie.
Nu se stie ce anume cauzeaza astigmatismul si nu exista o modalitate de a-l preveni. Unele persoane se nasc cu astigmatism, dar multe persoane il dezvolta in copilarie sau in adolescenta. Unele persoane pot dezvolta, de asemenea, astigmatism dupa o leziune oculara sau dupa o interventie chirurgicala oftalmologica. Uneori, totusi, o afectiune rara numita keratoconus poate provoaca astigmatism. Aceasta boala oculara afecteaza corneea, determinand modificarea tesutului de la suprafata corneei. Acest lucru duce la vedere in ceata si la sensibilitate la lumina puternica. Cauza keratoconusului este necunoscuta, dar se crede ca este, de asemenea, ereditara.
Care sunt tipurile de astigmatism?
Cele doua tipuri principale de astigmatism sunt astigmatismul cornean si cel lenticular. Astigmatismul corneean apare atunci cand exista un defect sau o distorsiune la nivelul corneei, iar astigmatism lenticular apare atunci cand exista o distorsiune la nivelul cristalinului.
Astigmatismul poate fi, de asemenea, regulat sau neregulat. In mod normal, astigmatismul apare atunci cand ochiul nu este complet curbat. In acest caz ochiul nu are o forma rotunda, asa cum este normal, ci poate avea o forma ovala. Acest lucru poate conduce adesea la vedere in ceata sau la o vedere distorsionata. Astigmatism neregulat, care este mai putin frecvent, spre deosebire de un astigmatism obisnuit, in care ochiul este uniform deformat, acesta prezinta o curbura neuniforma. Acest defect provoaca, de asemenea, vedere distorsionata si vedere in ceata.
Cine este mai expus riscului de a dezvolta astigmatism?
Astigmatismul poate sa apara atat la copii, cat si la adulti. Riscul de a dezvolta astigmatism poate fi mai mare daca exista:
- antecedente familiale de astigmatism sau alte tulburari oculare, cum ar fi keratoconus
- cicatrizare sau subtiere a corneei
- miopie excesiva
- hipermetropie excesiva
- antecedente de anumite tipuri de interventii chirurgicale la ochi, cum ar fi operatia de cataracta
Care sunt simptomele astigmatismului?
Cele mai frecvente simptome ale astigmatismului sunt:
- Vederea incetosata
- Dureri de cap
- Oboseala ochilor
- Probleme de vedere noaptea
Daca persoana sufera de un astigmatism usor, este posibil sa nu se observe nici un simptom. De aceea, este importanta efectuarea unui examen oftalmologic la intervale de timp regulate.
Care sunt complicatiile astigmatismului?
Daca este lasat netratat, astigmatismul poate provoca complicatii. De exemplu, ,,ochiul lenes" sau ambilopia poate sa apara atunci cand o persoana are astigmatism la un singur ochi sau cand astigmatismul la un ochi este mai accentuat decat la celalalt si acest lucru nu beneficiaza de corectie. In plus, astigmatismul poate provoca uneori tensiune oculara si dureri de cap.
Cum poate fi stabilit diagnosticul de astigmatism?
Medicul oftalmolog poate diagnostica astigmatismul in timpul unui examen oftalmologic complex. Testarea poate include:
- Diagrama oculara. Acest test consta in citirea unor litere de diferite marimi de pe o diagama si testeaza acuitatea vizuala sau claritatea vederii la anumite distante.
- Testul cu foropterul. Acest test presupune plasarea unui dispozitiv asemanator unui binoclu, numit foropter, la nivelul ochilor si citirea diagramei oculare cu ajutorul acestuia. Pe baza citirilor, medicul oftalmolog poate prescrie o reteta pentru ochelari sau pentru lentile de contact.
- Testul cu autorefractorul. Autorefractorul este un dispozitiv care ajuta la diagnosticarea astigmatismului sau a altor erori de refractie. Acest test presupune plasarea unei lumini in ochi si observarea si masurarea modului in care aceasta se modifica.
- Testul cu keratometrul. Keratometrul masoara curbura corneei. Medicul oftalmolog poate face, de asemenea, o scanare topografica a corneei, care ajuta la identificarea defectelor de la nivelul corneei.
- Scanarea topografica a corneei. Aceasta tehnologie ofera cele mai detaliate informatii despre forma corneei. Medicul va solicita pacientului sa priveasca intr-un anumit punct. Intre timp, un dispozitiv colecteaza mii de masuratori. Un computer construieste o harta a corneei pe baza acestor date. Medicul va utiliza aceasta harta in mod special daca urmeaza sa programeze o interventie chirurgicala pentru astigmatism sau pentru cataracta. De asemenea, ar putea utiliza aceasta investigatie pentru a prescrie lentile corective sau pentru diagnosticarea keratoconului.
Prescriptia ochelarilor in cazul astigmatismului
Astigmatismul se masoara in dioptrii, care reprezinta puterea optica a lentilei. Daca pacientul nu are astigmatism, atunci dioptria va avea valoarea 0. Daca, totusi, prezinta dioptrii, acesta va avea o dioptrie mai mare de 0,5. Tratamentul nu este de obicei necesar pentru un astigmatism usor, dar este posibil sa fie necesar pentru o dioptrie de 1,5 sau mai mare.
Partea prscriptiei medicale optice asociata cu astigmatismul sunt cilindrul si axa. Cilindrul masoara gradul sau amploarea defectului optic cornean. Medicii folosesc masuratorile axei pentru a determina locatia astigmatismului ocular pe cornee.
Care este tratamentul pentru astigmatism?
Cele mai frecvente tratamente pentru astigmatism sunt ochelarii de vedere sau lentilele de contact. Medicii pot folosi, de asemenea, interventia chirurgicala pentru a trata astigmatismul. Operatia schimba forma corneei, astfel incat ochiul sa poata focaliza corect lumina.
Daca astigmatismul este usor, este posibil sa nu fie nevoie de tratament. Medicul oftalmolog poate stabili daca persoana trebuie sa fie tratata si ce tip de tratament este cel mai potrivit.
Ochelari de vedere sau lentile de contact
Acestea functioneaza prin refocalizarea luminii pe retina, astfel incat sa vederea sa fie mult mai clara. Exista doua tipuri principale de lentile de contact pentru astigmatism: lentile moi torice si RGP (rigid gaz permeable). Pentru un astigmatism mai sever, lentilele RPG pot fi mai potrivite.
Chirurgia refractiva
In cadrul procedurilor chirurgicale refractive, un laser remodeleaza corneea pentru a regla modul in care lumina este focalizata.
Operatia pentru tratarea astigmatismului prezinta si unele riscuri. Efectele secundare ale interventiei chirurgicale sunt adesea temporare si se amelioreaza in cateva saptamani. Acestea includ uscarea ochilor, sensibilitatea la lumina si problemele de vedere pe timp de noapte.
Uneori pot sa apara si alte complicatii permanente, cum ar fi pierderea vederii sau revenirea problemelor de vedere anterioare
Bibliografie:
Astigmatism, National Eye Institute, NIH official website
Astigmatism, Mayo clinic official website
Astigmatism, Cleveland Clinic official website
What Is Astigmatism? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, American Academy of Oftalmology official website
What Is Astigmatism?, Healthline official website
Astigmatism, WebMD official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona