Astmul alergic (afecțiuni medicale)

Ce este astmul alergic?

Astmul este o boala respiratorie caracterizata de inflamatie si bronhospasm (ingustarea cailor respiratorii). Cand mucoasa cailor respiratorii devine inflamata si isi mareste volumul, poate duce la inflamarea cailor respiratorii. Atunci cand muschii din jurul cailor respiratorii se contracta, incercand sa mentina caile respiratorii deschise, acestea provoaca bronhospasm. Acest lucru cauzeaza tuse, respiratie suieratoare, presiune in piept si dificultati de respiratie. Atunci cand problemele de respiratie devin severe poate avea loc o criza de astm.

Persoanele cu boli alergice au un sistem imunitar hiperactiv. Sistemul lor imunitar reactioneaza la substante in mod normal inofensive. Astfel apare o reactie alergica. Alergenii comuni includ: polen, acarieni, par de animale, anumite alimente, mucegaiuri etc.

Un raspuns alergic poate varia in functie de sensibilitatea individuala si in functie de alergen. In unele cazuri, raspunsul imun afecteaza caile respiratorii si se produce un exces mucus. Cand raspunsul sistemului imunitar la un alergen duce la simptome specific astmului, acesta se numeste astm alergic.

 

Care sunt cauzele astmului alergic?

Astmul alergic este declansat de anumiti alergeni. Alergenii sunt substante care provoaca o reactie alergica. Alergenii pot patrunde in organism prin inspirare, inghitire, atingere sau injectare. Acestia provoaca o reactie alergica deoarece corpul ii considera agenti potential periculosi. Sistemul imunitar raspunde prin eliberarea unui anticorp numit imunoglobulina E (sau IgE). Secretia  exagerata de IgE poate declansa inflamatia cailor respiratorii din plamani. Acest lucru poate ingreuna respiratia si poate declansa o criza sau un atac de astm.  Alergenii ce pot fi inspirati includ:

- Polen

- Spori si fragmente de mucegai

- Particule din par, piele sau pene de animale si saliva

- Acarieni

Si agentii iritanti sau anumiti factori de mediu pot declansa o ciza de astm, chiar daca nu provoaca o reactie alergica. Acestia includ:

- Fum

- Poluare

- Aer rece

- Vapori chimici

- Parfumuri, odorizante sau alte produse parfumate

 

Care sunt simptomele astmului alergic?

Persoanele cu astm alergic experimenteaza aceleasi simptome de astm ca si persoanele cu astm non-alergic. Acestea pot include:

- Tuse

- Respiratie suieratoare

- Presiune in piept

- Dificultati de respiratie

Persoanele cu astm alergic pot prezenta, de asemenea, simptome specifice de alergie:

- Rinoree, de obicei cu mucus clar sau de culoare deschisa

- Ochi rosii si lacrimare

- Mancarime in jurul nasului, al gurii sau al ochilor

 

Care sunt complicatiile astmului alergic?

Desi astmul poate fi in mod normal tinut sub control, este totusi o afectiune grava care poate cauza o serie de complicatii. De aceea, este importanta urmarirea planului de tratament si instiintarea medicului in cazul in care simptomele se agraveaza.
Astmul tratat necorespunzator poate cauza complicatii precum:
- oboseala permanenta
- performanta scazuta la serviciu sau scoala
- stres, anxietate sau depresie
- infectii pulmonare (pneumonie)
- intarzieri in crestere la copii
Exista, de asemenea, riscul de atacuri severe de astm, care pot pune viata in pericol.

Cum poate fi diagnosticat astmul alergic?

Astmul alergic poate fi accentuat de factori care provoaca astm bronsic non-alergic, cum ar fi infectiile respiratorii virale, exercitiile fizice, iritantii din aer, stres, medicamentele si anumiti aditivi alimentari si de conditiile meteorologice.

Indiferent de ce cauza simptomelor, medicul alergolog este cel mai in masura sa diagnosticheze astmul, sa determine factorii declansatori ai acestuia si sa stabileasca cel mai bun plan de tratament. Un alergolog poate stabili diagnosticul de astm alergic, facand anumite teste:

Spirometrie: Acest test implica o inspiratie adanca si apoi expirarea intr-un tub. Acest tub se conecteaza la un computer care va colecta informatii despre procesul respirator.

Testarea de bronhoprovocare (metacolina): Testarea cu metacolina este similara cu spirometria, dar in acest caz, medicul va utiliza un medicament numit metacolina pentru a vedea daca are loc bronhoconstrictie dupa administrarea acestuia.

Daca medicul stabileste diagnosticul de astm bronsic, acesta va recomanda fie un test de sange, fie un test cutanat pentru a determina daca alergenii sunt cauza astmului.

 

Care este tratamentul astmului alergic?

Medicamentele utilizate in tratamentul astmului indus de alergii pot include:

Inhibitori de leucotriene: acesta este numele unui grup de medicamente care trateaza atat alergiile, cat si astmul. Montelukast este unul dintre cei mai frecvent utilizati modificatori ai leucotrienelor.

Imunoterapia : tempereaza reactia imunitara a organismului  la un alergen. Aceasta implica administrarea frecventa a unor doze ce contin alergenul respectiv pentru a dezvolta toleranta in timp.

Bronhodilatatoare: Acestea ofera o ameliorare rapida a simptomelor de astm prin dilatarea cailor respiratorii.

Antihistaminice: Acest tip de medicamente reduce simptomele alergice usoare pana la moderate, cum ar fi mancarimea pielii sau lacrimarea ochilor.

Corticosteroizi: Atat corticosteroizii orali, cat si cei inhalatori pot ajuta la prevenirea simptomelor de astm induse de alergie prin reducerea inflamatiei cailor respiratorii.

Produse biologice: Acest tratament este rezervat pentru astmul alergic moderat sau sever.

 

Remedii si tratamente la domiciliu

Pentru a controla astmul alergic, trebuie evitat contactul cu alergenii cauzatori.

- Evitarea iesitului in aer liber in perioadele anului in care concentratia de polen este foarte mare

- Evitarea contactului cu acarienii prin utilizarea unor huse rezistente la alergeni.Este indicate spalarea lenjeriilor de pat in apa fierbinte o data pe saptamana, eliminarea covoarelor si a draperiilor care pot retine cantitati mari de praf, curatarea si aspirarea frecventa a casei.

- Controlarea umiditatii aerului. Daca umiditatea este peste 40%, este indicate folosirea unui dezumidificator sau a unui aparat de aer conditionat.

- Folosirea unor filtre de inalta calitate in unitatile de aer conditionat de acasa sau utilizarea unui purificator de aer.

 

Bibliografie:

Allergic asthma, Medline Plus official website

Allergic Asthma, Cleveland Clinic official website

Allergic Asthma, WebMd official website

Asthma, Asthma and Allergy, Foundation of America official website

Allergic Asthma, Asthma & Immunology,  American College of Allergy official website

What is Allergic Asthma?, Allergy and Asthma Network official website

Allergies and asthma: They often occur together, Mayo Clinic official website

Asthma, NHS official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 10-04-2024

Produse din categoria Astmul alergic

Adauga in lista de produse favorite
- 10%
Alerhelp, 20 fiole, Marnys

Alerhelp, 20 fiole, Marnys

(1)
58,00 LEI 52,20 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale