Balanita (afecțiuni medicale)

Ce este balanita?

Balanita reprezinta o inflamatie a glandului penisului, manifestata prin durere si roseate, care afecteaza aproximativ 3% -11% dintre barbati, pe parcursul vietii. Cauzele infectioase ale balanitei includ anumite anumite ciuperci, bacterii sau virusuri, inclusiv cele care provoaca infectii cu transmitere sexuala. Balanita nu este considerata o infectie cu transmitere sexuala. Afectiunea in sine nu se transmite de la o persoana la cealalta, dar microorganismele care provoaca balanita pot fi transmise. 
In anumite cazuri, inflamaia poate afecta si preputul, afectiunea numindu-se postita. Cand atat glandul, cat si preputul sunt inflamate, afectiunea se numeste balanopostita si apare la aproximativ 6% dintre barbatii necircumcisi. Deoarece balanita si balanopostita apar adesea impreuna, termenii sunt utilizati ca si termini similari.

Tipuri de balanita

Cel mai frecvent, balanita se datoreaza unei infectii de origine fungica, bacteriena, virala sau parazitara. Exista, de asemenea, cateva tipuri  de balanita neinfectioasa, care includ:
- Balanita Zoon. Acest tip cronic de balanita afecteaza persoanele necircumcise, de varsta mijlocie si provoaca inflamarea si decolorarea glandului penisului. Acest tip de balanita reprezinta pana la 10% din cazurile de balanita.
- Balanita circinata. Acest tip de balanita este un rezultat al artritei reactive. Artrita reactiva este un tip de artrita care se dezvolta ca raspuns la o infectie. Pe langa inflamatie si decolorare, balanita circulara provoaca mici leziuni la nivelul glandului penisului.
- Balanita pseudoepiteliomatoasa si keratoza micacee. Aceasta forma de balanita este foarte rara si se manifesta prin aparitia unor veruci solzoase sau umflaturi la nivelul glandului penisului. Acest tip de balanita afecteaza persoanele cu varsta de peste 60 de ani.
- Balanita medicamentoasa. Acest tip de balanita apare ca urmare a administrarii a anumitor medicamente sau substante chimice.
- Lichen plan. Aceasta este o afectiune a pielii care determina dezvoltarea unei eruptii cutanate pe una sau mai multe parti ale corpului.

Exista, de asemenea, o legatura intre unele tipuri de balanita si afectiuni precanceroase sau canceroase, inclusiv:
- Carcinom bazocelular. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Celulele canceroase se formeaza in celulele bazale din stratul exterior al pielii.
- Carcinom cu celule scuamoase. Acesta este un tip de cancer de piele care se formeaza in celulele scuamoase din stratul exterior al pielii. Este al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele.
- Sarcomul Kaposi. Acesta este un tip rar de cancer care poate afecta persoanele cu sistemul imunitar slabit.
- Boala extramamara Paget. Aceasta este o afectiune rara care provoaca decolorarea pielii, zone solzoase si mancarime din jurul organelor genitale.

 

Care sunt cauzele balanitei?

Multe afectiuni, infectii si tulburari afecteaza organele genitale masculine, inclusiv leziuni inflamatorii, procese infectioase, sindroame preneoplazice si afectiuni maligne. 

Infectii fungice

Cea mai frecventa cauza a balanitei este igiena personala deficitara sau inadecvata la barbatii necircumcisi, ceea ce duce la infectie. Mediul cald si umed de la nivelul preputului, lipsa aerarii, cumularea urinei si a scurgerilor uretrale sau infiltratii si acumularii de smegma, favorizeaza cresterea microorganismelor, cel mai frecvent Candida, care provoaca balanite. Infectiile fungice, in special cele cauzate de Candida albicans, sunt cele mai frecvente cauze infectioase identificabile ale balanitei si balanopostitei.

Alte cauze infectioase ale balanitei includ:
- Bacteriile anaerobe si aerobe, cum ar fi Bacteroides, Streptococcus si Staphylococcus
- Borrelia vincentii si Borrelia burgdorferi
- Specii de Chlamydia
- Gardnerella vaginalis
- Streptococi beta-hemolitici din grupa B si grupul A
- Herpesvirusul uman 1 si 2
- Papilomavirusuri umane
- Neisseria gonorrhoeae
- Scabie
- Treponema pallidum, agentul etiologic al sifilisului
-  specii de Trichomonas

Cauzele neinfectioase ale balanitei includ:
- Reactii alergice la prezervative din latex 
- Iritanti chimici, cum ar fi spermicide, detergenti, sapunuri parfumate si geluri de dus
- Ciroza
- Alergii la medicamente, cum ar fi tetraciclina, sulfonamide, fenacetina, spermicidele si lubrifianti
- Eczema
- Conditii edematoase, inclusiv insuficienta cardiac si sindrom nefrotic
- Obezitate morbida
- Conditii neoplazice
- Neoplazie intraepiteliala peniana
- Spalare excesiva
- Igiena personala deficitara (cel mai frecvent)
- Traumatisme

Cauzele balanitei la copii

Balanita este cea mai frecventa la copiii sub 4 ani. Ca si in cazul adultilor, igiena deficitara este cel mai frecvent agent cauzator. Copiii prezinta un risc mai mare de a dezvolta balanita daca poarta pampers, deoarece mentinerea unui scutec umed in contact cu zonele intime predispune la dezvoltarea balanitei.
Balanita se poate dezvolta si din cauza manipularii brutale a preputului sau din cauza producerii unor leziuni la nivelul penisului. De asemenea, substantele chimice din unele sapunuri pot provoca balanite.
O alta cauza a balanitei la copii o reprezinta fimoza. Aceasta este o afectiune in care preputul nu poate fi retras peste capul penisului. Acest lucru este normal la nou-nascuti. Preputul devine de obicei retractabil in copilarie, dar fimoza poate persista pana la varsta de 5 sau 6 ani.

 

Care sunt simptomele balanitei?

Simptomele balanitei pot sa apara brusc sau se pot dezvolta treptat. Acestea pot include:
- Durere, iritatie si edem la nivelul penisului
- Decolorare sau pete decolorate pe glandului penisului
- Prurit la nivelul preputului
- Secretii albe (cumulare de smegma) sub preput
- Miros neplacut la nivelul zonei intime
- Durere in timpul mictiunii
- Rani sau leziuni la nivelul glandului penisului (acest simptom este rar)
- Ganglioni limfatici inghinali inflamati

 

Care sunt complicatiile balanitei?

Balanita netratata poate provoca inflamatie cronica si, in timp, poate conduce la:
- Balanita xerotica obliteranta sau lichen sclerosus - apare atunci cand pielea glandului se intareste si devine alba. Tesutul dur poate face dificila sau imposibila urinarea si sperma poate ajunge in uretra. 
- Fimoza. Inflamatia pe termen lung poate duce la cicatrici, ceea ce poate face ca preputul sa devina strans. Preputul se poate strange atat de mult incat nu poate fi retractat peste capul penisului. Retragerea fortata a preputului poate duce la parafimoza, o urgenta urologica.
- Durere si ulceratii
- Balanopostita
- Dificultati de urinare si disfunctie sexuala cauzate de inflamatia cronica a preputului si de edem.
- Infectii genitale recurente - mai putin frecvente la persoanele sanatoase, insa daca apar, pot justifica screening pentru afectiuni corelate cu imunodeficienta (HIV, diabet, cancer).
Rareori, exista o legatura intre inflamatia cronica si un risc mai mare de a dezvolta cancer penian.
Datele din metaanalize arata ca barbatii circumcisi au o prevalenta substantial mai mica de balanita (68%) in comparatie cu barbatii necircumcisi si ca balanita este asociata cu o crestere de 3,8 ori a riscului de cancer penian. Pana la 45% dintre pacientii cu cancer penian raporteaza un istoric de balanita. 

 

Cum poate fi diagnsticata balanita?

Balanita poate fi de obicei diagnosticata in timpul unui examen fizic, deoarece majoritatea simptomelor sunt vizibile. Cu toate acestea, poate fi necesara o evaluare suplimentara pe baza istoricului pacientului si a constatarilor fizice. Aceste evaluari pot include:
- analize de urina pentru a verifica semnele de infectie sau de diabet
- teste de sange pentru a verifica semnele de infectii, diabet si alte afectiuni
- o cultura bacteriana (in prezenta exudatului purulent)
- testarea virusului herpes simplex (HSV) (in prezenta leziunilor veziculoase sau ulcerative)
- testarea sifilisului (in prezenta unui ulcer)
- un esantion cutanat pentru a verifica prezenta scabiei
- test pentru depistarea Trichomonas si Mycoplasma genitalium (in prezenta uretritei)
Unul dintre obiectivele principale in evaluarea si gestionarea balanitei este de a exclude infectiile cu transmitere sexuala, de a minimiza problemele legate de functia urinara si sexuala si de a exclude cancerul penian. 

 

Care este tratamentul balanitei?

Tratamentul pentru balanita depinde de cauza afectiunii. Tratamentele pot include:
- Creme antifungice. Daca o infectie fungica este cauza balanitei, medicul poate prescrie o crema antifungica, cum ar fi o crema cu clotrimazol, pentru a trata infectia. Unguentul cu bacitracina este cel mai frecvent utilizat la copii, in timp ce clotrimazolul sau miconazolul este utilizat in mod obisnuit la adulti. Infectiile mai severe pot necesita fluconazol oral si creme cu corticosteroizi. 
- Antibiotice. Daca o infectie cu transmitere sexuala este cauza simptomelor, medicul poate trata infectia cu antibiotice. Antibioticul administrat depinde de tipul de infectie.
- Igiena intima corescpunzatoare. Medicul poate recomanda anumite masuri de igiena pe care pacientul este sfatuit sa le respecte. Este recomandata spalarea zonei intime cu apa calda si utilizarea unor sapunuri blande. Nu este recomandata spalarea excesiva.
- Managementul diabetului. Daca pacientul are diabet, este important ca afectiunea sa fie gestionata corespunzator.
- Circumcizie sau procedura cu fanta dorsala. Daca exista simptome recurente de balanita, medicul poate recomanda circumcizia. Circumcizia este o procedura chirurgicala in care medicul chirurg indeparteaza preputul. Chirurgii recomanda acest tratament cel mai adesea pacientilor al caror preput este foarte strans. Procedura cu fanta dorsala presupune realizarea unei fante care elibereaza zona stransa a preputului.
- Biopsie, ablatie sau excizie. Aceste procedure se pot aplica pentru leziuni premaligne si neoplazice suspectate.

 

Cum poate fi prevenita balanita?

Exista cateva masuri care pot ajuta la prevenirea aparitiei blanitei, precum:

- Mentinerea unei igiene adecvate este esentiala, mai ales la copii. Se recomanda si schimbarea frecventa a scutecului.
- Evitarea spalarii frecvente a penisului si a preputului cu sapunuri si utilizarea unui emolient usor si uscarea corespunzatoare a zonei inainte de imbracare.
- La pacientii care nu sunt circumcisi, retractia preputului pentru a expune complet glandul in timpul urinarii si spalarii pentru a preveni acumularea de secretii intre preput si gland.
- La persoanele active sexual, practica sexuala sigura (de exemplu, folosirea prezervativelor) este importanta.

 

Bibliografie:

Balanitis, Cleveland Clinic official website
Wray AA, Velasquez J, Leslie SW, et al. Balanitis. [Updated 2024 Aug 31]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Balanitis, WebMD official website
What to Know About Balanitis, Healthline official website
Balanitits, DermNet official website
Balanitits, NHS UK official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 17-09-2024

Produse din categoria Balanita

Vezi Politica de confidentialitate date personale