Boala cerebrovasculara (afecțiuni medicale)

Definitie:

Boala cerebrovasculara include o serie de afectiuni care afecteaza fluxul de sange la nivelul creierului. Aceasta modificare a fluxului sangvin poate afecta uneori functiile creierului, fie temporar, fie permanent. 

Cauze:

Conditiile care se incadreaza in categoria bolilor cerebrovasculare includ:

Accident vascular cerebral
Este cel mai frecvent tip de boala cerebrovasculara. Semnul distinctiv al unui accident vascular cerebral este pierderea permanenta a senzatiei sau a functiei motorii. Cele doua categorii generale de accidente vasculare cerebrale sunt hemoragice (sangerare in creier) sau ischemic (flux sanguin insuficient catre creier).

Atacul ischemic tranzitoriu 
 Acesta este similar cu un accident vascular cerebral, dar simptomele se rezolva complet in 24 de ore. AIT este uneori denumit ,,mini accident vascular cerebral".

Anevrisme ale vaselor de sange care alimenteaza creierul
Un anevrism este cauzat de o slabire a peretelui arterei, care are ca rezultat o umflare a vasului de sange.

Malformatii vasculare
Se refera la anomalii prezente in artere sau vene.

Dementa vasculara
Tulburare cognitiva care este de obicei permanenta.

Hemoragie subarahnoidiana
 Acest termen este folosit pentru a descrie o hemoragie cauzata de un vas de la nivelul creierului, la suprafata acestuia.

 

Simptome:

Simptomele bolii cerebrovasculare pot fi usor diferite in functie de afectiunea specifica pe care o aveti. Cu toate acestea, accidentul vascular cerebral este cea mai frecventa manifestare a bolilor cerebrovasculare.

Accidentul vascular cerebral se caracterizeaza prin aparitia brusca a simptomelor, iar supravietuirea si rezultatele functionale sunt sensibile la timp. Pentru a va ajuta sa identificati semnele de avertizare ale unui accident vascular cerebral:

Fata cazuta: o parte a fetei poate parea ,,cazuta" sau persoana nu poate zambi.
Slabiciunea bratelor: persoana nu poate ridica bratele deasupra capului
Dificultati de vorbire: persoana nu vorbeste corect, nu isi poate gasi cuvinte sau nu poate intelege ce ii spun celelalte persoane.
Apelati serviciul de urgenta si solicitati imediat asistenta medicala chiar daca doar unul dintre aceste simptome este prezent.
Alte simptome ale unui accident ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral includ:
-dureri de cap severe
-vertij sau ameteli
-varsaturi si greata
-pierderea memoriei sau confuzie
-amorteala si furnicaturi la nivelul bratului, piciorului sau fetei, de obicei doar pe o parte a corpului
-vorbire neclara
-probleme de vedere
-dificultate sau incapacitate de a merge

 

Tratament:

Tratamentul specific depinde de tipul de boala cerebrovasculara pe care o aveti. Cu toate acestea, tratamentul se concentreaza pe imbunatatirea fluxului sangvin al creierului. Pe baza cauzei pierderii fluxului sangvin, medicul dumneavoastra va alege dintre mai multe optiuni de tratament. Cel mai eficient tratament pentru tine va depinde de amploarea pierderii fluxului sanguin.
Majoritatea cazurilor de boala cerebrovasculara sunt tratate cu medicamente. Aceste medicamente pot include:
-medicamente pentru tensiunea arteriala (de exemplu beta blocante, sartani, blocante ale canalelor de calciu, etc.)
-medicamente pentru colesterol ( de exemplu statine)
-antiagregante plachetare 
Medicamentele sunt de obicei administrate persoanelor ale caror artere sunt blocate sau ingustate in proportie de mai putin de 50%. In cazuri mai severe, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru indepartarea placii de aterom sau pentru introducerea unui stent.
Daca functia creierului a fost deja redusa sau alterata de o boala cerebrovasculara, atunci este posibil sa aveti nevoie de terapie fizica, terapie ocupationala si terapie pentru procesul de vorbire ca parte a procesului de recuperare.

 

Bibliografie:

Cerebrovascular Disease, Healthline official website

Cerebrovascular Disease,  American Association of Neurological Surgeons

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Boala cerebrovasculara

Vezi Politica de confidentialitate date personale