Ce este Boala Graves?
Boala Graves este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca tesutul sanatos din glanda tiroida si este cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului. Hipertiroidismul este o afectiune in care glanda tiroida produce un exces de hormoni tiroidieni si care se manifesta prin tulburari sistemice care afecteaza in primul rand sistemul cardio-vascular, sistemul musculo-scheletic, ochii, pielea, sistemul osos si functia hepatica.
Afectiunea poarta numele medicului irlandez Robert Graves, care a descris prima data boala in anii 1800.
Care sunt cauzele Bolii Graves?
In cazul bolii Graves, sistemul imunitar produce un anticorp numit imunoglobulina stimulatoare a tiroidei (TSI), care se ataseaza de celulele tiroidiene. TSI actioneaza ca hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), un hormon produs in glanda pituitara care controleaza cantitatea de hormoni tiroidieni produsa. TSI determina tiroida sa produca o cantitate excesiva de hormoni tiroidieni.
Care sunt simptomele Bolii Graves?
Boala Graves provoaca adesea simptome de hipertiroidism. Boala Graves poate afecta in plus ochii si pielea. Simptomele pot sa nu fie permanente si pot sa apara episodic.
Hipertiroidismul
Simptomele hipertiroidismului pot varia de la o persoana la alta si pot include:
- pierdere in greutate, in ciuda apetitului crescut
- batai rapide sau neregulate ale inimii
- nervozitate, iritabilitate, probleme cu somnul, oboseala
- tremor al mainilor, slabiciune musculara
- transpiratie sau intoleranta la caldura
- tranzit intestinal accelerat
- glanda tiroida marita, numita gusa
Simptome oculare ale Bolii Graves
Mai mult de 1 din 3 persoane cu boala Graves dezvolta o boala a ochilor numita oftalmopatie Graves. Aceasta apare atunci cand sistemul imunitar ataca muschii si alte tesuturi din jurul ochilor. Simptomele pot include:
- ochi iesiti din orbite
- ochi iritati
- ochi umflati
- sensibilitate la lumina
- senzatie de presiune sau de durere la nivelul ochilor
- vedere incetosata sau dubla
Aceste simptome pot debuta inainte sau in acelasi timp cu simptomele hipertiroidismului. Rareori, oftalmopatia Graves se poate dezvolta dupa ce boala Graves a fost tratata. Se poate dezvolta oftalmopatie graves chiar daca functia tiroidiana este normala. Majoritatea persoanelor prezinta simptome usoare.
Simptome cutanate ale Bolii Graves
Rareori, persoanele cu Boala Graves dezvolta o afectiune care face ca pielea sa devina rosie si ingrosata, cu o textura aspra. Denumita dermopatie Graves sau mixedem pretibial, afectiunea afecteaza de obicei tibia, dar se poate dezvolta si pe partea superioara a picioarelor si in alte parti ale corpului. Majoritatea cazurilor sunt usoare si nedureroase.
Care sunt complicatiile Bolii Graves?
Complicatiile bolii Graves pot include:
- Probleme pe parcursul sarcinii. Boala Graves in timpul sarcinii poate provoca avort spontan, nastere prematura, probleme tiroidiene la fat si cresterea intarziata a acestuia. De asemenea, Boala Graves poate provoca insuficienta cardiaca si preeclampsie la mama in timpul sarcinii. Preeclampsia duce la hipertensiune arteriala si alte simptome grave.
- Afectiuni cardiace. Boala Graves netratata poate duce la ritm neregulat al inimii si modificari la nivelul acesteia. Este posibil ca pacientul sa dezvolte insuficienta cardiaca.
- Furtuna tiroidiana. Aceasta complicatie rara, dar mortala, a bolii Graves se mai numeste si hipertiroidism accelerat sau criza tirotoxica. Furtuna tiroidiana este o agravare acuta a hipertiroidismului care pune viata in pericol, caracterizata printr-o exacerbare a simptomelor si semnelor de hipertiroidism, cu febra mare, deshidratare, tahicardie sau tahiaritmii, insuficienta cardiaca, hepatomegalie, detresa respiratorie, dureri abdominale, delir, posibil convulsii. Poate sa apara la pacientii supusi tiroidectomiei sau la tratamentului cu iod radioactiv in timpul hipertiroidiei sau ca o consecinta a infectiilor la pacientii hipertiroidieni. Tratamentul consta in tratament medicamentos cu agenti antitiroidieni, odihna, sedare, terapie cu lichide si electroliti, terapie de sustinere cardiologica, terapie cu oxigen, antibiotice, racire. Mortalitatea este de aproximativ 10%.
- Osteoporoza. Hipertiroidismul care nu este tratat poate conduce la osteoporoza. Hipertiroidismul afecteaza metabolismul calciului in organism.
Cum este diagnosticata Boala Graves?
In scopul stabilirii diagnosticului, medicul analizeaza simptomele si istoricul medical, inclusiv istoricul familial de boala tiroidiana si va efectua un examen fizic. De asemenea, poate recomanda urmatoarele teste pentru a confirma diagnosticul bolii Graves:
- Teste de sange: Aceste teste de sange verifica nivelul de hormon tiroidian T4 din sange, nivelul TSH-ului si nivelul anticorpilor tiroidieni. Aceste teste ajuta la identificarea diferitelor tipuri de afectiuni autoimune ale tiroidei. Cele doua tipuri de anticorpi corelati cu Boala Graves sunt TSI (anticorpi care stimuleaza tiroida) si TBII (imunoglobuline inhibitoare de legare a tirotropinei).
- Captarea tiroidiana si scanarea: In cadrul acestui test, se administreaza o cantitate mica de iod radioactiv pe cale orala. Medicul verifica cantitatea de iod radioactiv absoarbe tiroida. Nivelurile ridicate de absorbtie ale iodului pot fi un semn al Bolii Graves.
- Ecografia Doppler: Acest test pune in evidenta fluxul sanguin crescut de la nivelul tiroidei cauzat de Boala Graves
Care este tratamentul Bolii Graves?
Tratamentul hipertiroidismului asociat Bolii Graves
Hipertiroidismul este de obicei tratat cu medicamente, terapie cu iod radioactiv sau chirurgie tiroidiana.
Medicamente pentru tratamentul hipertiroidismului
Medicamente beta-blocante
Beta-blocantele sunt medicamente care blocheaza unele substante neuromediatoare, cum ar fi adrenalina si provoaca vasodilatatie si relaxarea peretilor vasculari. Medicatia beta-blocanta poate reduce simptomele, cum ar fi tremorul, bataile rapide ale inimii si nervozitatea, insa nu stopeaza productia de hormoni tiroidieni.
Medicamente antitiroidiene
Terapia antitiroidiana este cea mai usoara modalitate de a trata hipertiroidismul. Cel mai des se utilizeaza metimazol. Propiltiouracilul este adesea utilizat pentru femei in primele 3 luni de sarcina deoarece metimazolul poate, in cazuri rare, dauna fatului. Medicatia antitiroidiana determina glanda tiroida sa produca mai putini hormoni tiroidieni. Medicamentele antitiroidiene pot trata temporar simptomele hipertiroidismului, dar nu reprezinta un remediu permanent pentru Boala Graves. Poate fi necesara o perioada mai lunga pentru ca nivelul hormonilor tiroidieni sa se incadreze in intervalul normal. Durata medie totala a tratamentului dureaza aproximativ 1-2 ani, dar poate continua multi ani.
Terapia cu iod radioactiv
Terapia cu iod radioactiv este un tratament frecvent si eficient. Terapia cu iod radioactiv distruge lent celulele glandei tiroide care produc hormonul tiroidian. In dozele prescrise, terapia cu iod radioactiv nu afecteaza alte tesuturi ale corpului. Este posibil sa fie necesar mai mult de un tratament pentru a aduce nivelul hormonilor tiroidieni in intervalul normal, dar beta-blocantele pot controla simptomele intre tratamente. Terapia cu iod radioactiv nu este utilizata pentru femeile insarcinate sau care alapteaza. Aceasta poate dauna tiroidei fatului si poate fi transmis prin laptele matern. Aproape toti pacientii carora li se administreaza terapie cu iod radioactiv dezvolta mai tarziu hipotiroidism.
Chirurgia tiroidiana
Interventia chirurgicala pentru a indeparta o parte sau cea mai mare parte a glandei tiroide este utilizata mai rar pentru a trata hipertiroidismul. Uneori, medicii folosesc interventii chirurgicale pentru a trata persoanele cu gusa de dimensiuni mari sau pentru a trata femeile insarcinate care nu pot administra medicamente antitiroidiene.
Tratamentul Bolii Graves
Majoritatea cazurilor de Boala Graves sunt usoare. Urmatoarele sfaturi pot ajuta la gestioarea simptomelor Bolii Graves:
- picaturile pentru ochi pot ajuta la ameliorarea ochilor uscati si iritati
- daca pleoapele nu se inchid complet, purtarea unei masti pentru ochi poate ajuta la prevenirea uscaciunii ochilor
- daca pacientul prezinta pleoape umflate, dormitul cu capul ridicat poate reduce edemul acestora
- ochelarii de soare pot ajuta in reducerea sensibilitatii la lumina
Medicul poate recomanda, de asemenea:
- steroizi sau alte medicamente care reduc raspunsul imunitar al organismului
- interventie chirurgicala pentru a reduce simptomele exoftalmiei sau pentru a corecta unele modificari ale vederii
Boala Graves se amelioreaza adesea cu tratament sau chiar de la sine. Insa, aceasta poate reveni sau se poate agrava. Factorii declansatori includ evenimente de viata stresante si fumatul.
Cum influenteaza dieta Boala Graves?
Tiroida utilizeaza iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Daca un pacient sufera de Boala Graves sau de o alta afectiune autoimuna a tiroidei, este posibil ca acesta sa fie sensibil la efectele secundare daunatoare cauzate de un exces de iod in dieta. Administrarea suplimentelor de iod poate avea acelasi efect.
Bibliografie:
Graves' Disease, Cleveland Clinic official website
Graves' Disease, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidneys Diseases, NIH official website
Pokhrel B, Bhusal K. Graves Disease. [Updated 2023 Jun 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Graves' Disease, American Thyroid Association official website
Graves' Disease, WebMD official website
Graves' disease, Mayo Clinic official website
Bartalena L. Graves' Disease: Complications. [Updated 2018 Feb 20]. In: Feingold KR, Anawalt B, Blackman MR, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona