Botulismul (afecțiuni medicale)

Ce este botulismul?

Botulismul este o boala cauzata de intoxicatia prin ingestie a neurotoxinelor botulinice care se gasesc in alimente contaminate cu sporii produsi de bacteria Clostridium botulinum. Exista sapte forme distincte de toxina botulina, tipurile fiind notate de la litera A la litera G. Patru dintre aceste tipuri (tipurile A, B, E si rareori F) provoaca botulism uman. Tipurile C, D si E provoaca boli la alte mamifere, pasari si pesti.
Toxinele botulinice sunt ingerate prin intermediul alimentelor procesate necorespunzator in care bacteriile sau sporii supravietuiesc, apoi se dezvolta si produc toxine. Desi in principal este o intoxicatie alimentara, botulismul uman poate fi cauzat si de infectia intestinala cu Clostridium botulinum la sugari, infectii ale ranilor si prin inhalare.

Tipuri de botulism

Botulismul infantil
Bebelusii pot pot intra in contact cu sporii de la bacteria Clostridium botulinum si pot dezvolta acest tip de botulism. Aceasta bacterie se gaseste in mod normal in praf si in sol. Cand particule din sol sau particulele de praf ajung in aer, bebelusul poate respira sporii bacteriei. Botulismul infantil se poate dezvolta si daca copilul consuma miere, unde se pot gasi si sporii botulinici. Pe masura ce copiii cresc, devin rezistenti la sporii de Clostridium botulinum. Acest tip de botulism afecteaza de obicei bebelusii care au varsta mai mica de 6 luni, insa sunt expusi riscului de botulism si copiii cu varsta de pana la un an.

Botulismul prin infectarea ranilor
Sporii botulinici pot contamina ranile deschise si se pot reproduce incet, eliberand in cele din urma toxina specifica si atacand sistemul nervos. Botulismul plagii poate ingreuna respiratia, poate provoca slabiciune musculara si poate duce chiar la moarte. Persoanele care injecteaza droguri ilegale, sunt expuse riscului de a dezvolta acest tip de botulism. 

Botulismul prin inhalare
Botulismul prin inhalare apare atunci cand o persoana inhaleaza bacteriile dintr-o sursa de aerosoli sau sub forma de spray. Eliberarea poate fi accidentala sau intentionata.

Toxemie intestinala adulta

Acest tip foarte rar de botulism este similar cu botulismul infantil. Sporii bacteriilor ajung in intestin, unde cresc si se raspandesc. Acest tip de botulism se mai numeste si colonizare intestinala adulta. Adultii cu afectiuni grave de sanatate ale intestinului sunt cei mai expusi riscului.

Botulismul iatrogen
Aceasta forma de botulism se poate dezvolta daca se injecteaza o cantitate prea mare de botox in timpul unei proceduri cosmetice sau medicale. 

 

Care sunt cauzele botulismului?

Botulismul este de obicei cauzat de o bacterie numita Clostridium botulinum. Poate fi cauzata si de bacteriile Clostridium butyricum sau Clostridium baratii. Sporii de la aceste bacterii cresc in anumite conditii, inclusiv la:
- niveluri scazute de oxigen sau lipsa de oxigen
- temperaturi scazute in momentul prepararii termice
- temperaturi calde de depozitare
- o anumita umiditate sau la un anumit interval de temperatura
Cand bacteriile se dezvolta, pot elibera toxine si pot afecta nervii si sistemul nervos. Botulismul se dezvolta atunci cand nervii nu mai functioneaza corespunzator.


Care sunt simptomele botulismului?

Simptomele botulismului alimentar
Toxinele botulinice sunt neurotoxice si, prin urmare, afecteaza sistemul nervos. Botulismul alimentar se caracterizeaza prin paralizie, care poate provoca si insuficienta respiratorie. Simptomele precoce includ oboseala marcata, slabiciune si vertij, urmate de obicei de vedere incetosata, gura uscata si dificultati de a inghiti si de a vorbi. De asemenea, pot aparea varsaturi, diaree, constipatie si abdomen crescut in volum. Boala poate evolua spre slabiciune a gatului si a bratelor, dupa care sunt afectati muschii respiratori si cei ai partii inferioare a corpului. 
Simptomele nu sunt cauzate de bacteria in sine, ci de toxina produsa de aceasta. Simptomele apar de obicei in decurs de 12 pana la 36 de ore (intr-un interval minim si maxim de 4 ore pana la 8 zile) dupa expunere. Incidenta botulismului este scazuta, dar rata mortalitatii este ridicata daca nu se diagnosticheaza prompt si daca nu se administreaza un tratament adecvat si imediat (administrare precoce de antitoxine si ingrijire respiratorie intensiva). Boala poate fi fatala in 5 -10% din cazuri.

Dezvoltarea si transmiterea botulismului alimentar
Clostridium botulinum este o bacterie anaeroba, adica poate creste doar in absenta oxigenului. Botulismul alimentar apare atunci cand Clostridium botulinum creste si produce toxine in alimente inainte de consum. Cresterea bacteriilor si formarea de toxine are loc in produse cu continut scazut de oxigen si in anumite combinatii de temperatura de depozitare si parametri de conservare. Acest lucru se intampla cel mai adesea in alimentele usor conservate si in alimentele procesate inadecvat, conservate in casa sau imbuteliate acasa. Toxina botulina a fost identificata intr-o varietate de alimente, inclusiv in legume conservate cu un continut scazut de acid, cum ar fi fasolea verde, spanacul, ciupercile si sfecla; peste, inclusiv conserve de ton, peste fermentat, sarat si afumat; si produse din carne, cum ar fi sunca si carnatii. 

Botulismul infantil
Botulismul infantil apare mai ales la sugarii sub 6 luni. Spre deosebire de botulismul alimentar cauzat de ingestia de toxine gasite in alimente, acesta apare atunci cand sugarii ingereaza spori de Clostridium botulinum, care germineaza si colonizeaza bacterii in intestin si elibereaza toxine. La majoritatea adultilor si copiilor cu varsta mai mare de 6 -12 luni, acest lucru nu s-ar intampla deoarece apararea naturala nu permite germinarea si dezvoltarea bacteriei.
Clostridium botulinum la sugari poate genera simptome precum constipatie, pierderea poftei de mancare, slabiciune, plans, iritabilitate, pleoape cazute si pierderea controlului capului. Desi exista mai multe surse posibile de infectie pentru botulismul infantil, mierea contaminata cu spori a fost asociata cu o serie de cazuri. Prin urmare, parintii si ingrijitorii copiilor sunt avertizati sa nu hraneasca sugarii cu miere inainte de varsta de 1 an.

Botulismul prin infectarea ranilor
Botulismul plagii este rar si apare atunci cand sporii patrund intr-o rana deschisa si se reproduc in mediul anaerob. Simptomele sunt similare cu botulismul alimentar, dar poate dura pana la 2 saptamani pentru a aparea. Aceasta forma a bolii a fost asociata cu abuzul de substante.

Botulismul prin inhalare
Botulismul prin inhalare este rar si nu apare in mod normal, de exemplu este asociat cu evenimente accidentale sau intentionate (cum ar fi bioterorismul) care au ca rezultat eliberarea de toxine in aerosoli. Dupa inhalarea toxinei, simptomele devin vizibile intre 1-3 zile, cu timpi de debut mai lungi pentru niveluri mai scazute de intoxicatie. Simptomele se desfasoara intr-un mod similar cu ingerarea toxinei botulinice si culmineaza cu paralizie musculara si insuficienta respiratorie.

Alte tipuri de intoxicatie
Botulismul din apa ar putea rezulta teoretic din ingestia toxinei. Cu toate acestea, deoarece procesele obisnuite de tratare a apei (cum ar fi fierberea, dezinfectarea cu solutie de inalbire cu hipoclorit 0,1%) distrug toxina, riscul este considerat scazut.
Botulismul de origine nedeterminata implica de obicei cazuri la adulti in care nu poate fi identificata nicio sursa a toxinei corelata cu hrana sau cu rani. Aceste cazuri sunt comparabile cu botulismul infantil si pot aparea atunci cand flora intestinala normala a fost modificata ca urmare a procedurilor chirurgicale sau a terapiei cu antibiotice.


Botox
Bacteria Clostridium botulinum este aceeasi bacterie care este folosita pentru a produce Botox, un produs farmaceutic injectat predominant pentru uz clinic si cosmetic. Tratamentele cu botox folosesc neurotoxina botulinica purificata si puternic diluata de tip A. Tratamentul este administrat in mediul medical, adaptat in functie de nevoile pacientului si este de obicei bine tolerat, desi se observa reactii adverse ocazionale.

 

Care sunt persoanele cele mai expuse riscului de a dezvolta botulism?

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) raporteaza ca 65% dintre cazurile de botulism apar la sugari sau copii cu varsta mai mica de 1 an. Botulismul sugarilor este de obicei rezultatul expunerii la solul contaminat sau al consumului de alimente care contin spori de botulism. Mierea si siropul de porumb sunt doua exemple de alimente care pot fi contaminate. Acesti spori pot creste in interiorul tractului intestinal al sugarilor, eliberand toxina botulica. 
Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, aproximativ 15% dintre cazurile de botulism sunt cazuri de botulism alimentar. Acestea pot fi cauzate de alimente conservate acasa sau de produse conservate comercial care nu au fost supuse unei procesari adecvate. Organizatia Mondiale a Sanatatii (OMS) raporteaza ca toxina botulinica poate proveni din:
- legume conservate cu continut scazut de acid, cum ar fi sfecla, spanacul, ciupercile si fasolea verde
- conserve de ton
- peste fermentat, afumat si sarat
- produse din carne, cum ar fi sunca si carnatii
Botulismul prin infectarea plagilor reprezinta 20 % din toate cazurile de botulism si se datoreaza sporilor de botulism care pot contamina o rana deschisa. Rata de aparitie a acestui tip de botulism a crescut in ultimii ani din cauza consumului de droguri, deoarece sporii sunt prezenti frecvent in heroina si in cocaina.

Botulismul nu se transmite de la o persoana la alta. O persoana trebuie sa consume sporii sau toxina prin alimente, sau toxina trebuie sa intre intr-o rana, pentru a provoca simptomele intoxicatiei cu botulism.

 

Cum se stabileste diagnosticul de botulism?

Diagnosticul de botulism se bazeaza de obicei pe istoricul medical, pe analiza atenta a simptomelor si pe examenul clinic urmat de confirmarea prin teste de laborator, inclusiv demonstrarea prezentei toxinei botulinice in ser, scaun sau alimente, sau printr-o cultura de Clostridium botulinum din scaun, rana sau alimente. 
Diagnosticul gresit al botulismului apare uneori, deoarece este adesea confundat cu accidentul vascular cerebral, sindromul Guillain-Barre sau miastenia gravis. Tocmai din acest motiv se pot efectua si unele teste suplimentare precum:
- electromiografie pentru a evalua raspunsul muscular
- scanari imagistice pentru a detecta orice leziune interna a capului 
- testul lichidului spinal pentru a determina daca infectia sau leziunea creierului sau maduvei spinarii cauzeaza simptome

 

Care este tratamentul botulismului?

Administrarea antitoxinei
Antitoxina trebuie administrata cat mai curand posibil dupa un diagnostic clinic. Administrarea precoce este eficienta in reducerea ratei mortalitatii. 

Ventilatie 
Cazurile severe de botulism necesita tratament de sustinere, in special ventilatie mecanica, care poate fi necesara timp de saptamani sau chiar luni. Ventilatia este necesara atunci cand apare insuficienta respiratorie din cauza faptului ca toxina paralizeaza muschii implicati in respiratie. 

Interventie chirurgicala
Uneori poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a indeparta sursa bacteriei. In acest caz poate fi necesara si administrarea de antibiotice.
Antibioticele mai pot fi necesare in cazurile de botulism al plagii. 

Vaccin
Exista un vaccin impotriva botulismului, dar este rar utilizat deoarece eficacitatea sa nu a fost evaluata pe deplin si a demonstrat efecte secundare negative.

 

Cum poate fi prevenit botulismul?

Prevenirea botulismului alimentar se bazeaza pe prepararea corespunzatoare a alimentelor. Botulismul alimentar poate fi prevenit prin inactivarea bacteriei si a sporilor sai in produse sterilizate la caldura. Formele vegetative ale bacteriilor pot fi distruse prin fierbere, dar sporii pot ramane viabili dupa fierbere chiar si pentru cateva ore. Cu toate acestea, sporii pot fi ucisi prin tratamente la temperaturi foarte ridicate, cum ar fi conservarea comerciala.
Temperaturile de refrigerare combinate cu continutul de sare si cu conditiile de aciditate crescuta pot preveni cresterea bacteriilor si formarea de toxine botulinice.
Nu trebuie niciodata ca un sugar sa fie hranit cu miere sau cu sirop de porumb, deoarece aceste alimente pot contine spori de Clostridium botulinum.

 

Bibliografie:

Botulism, World Health Organization official website
Botulism, Centers for Disease Control and Prevention official website
Jeffery IA, Karim S. Botulism. [Updated 2023 Jul 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
Botulism, Cleveland clinic official website
Botulism, WebMD official website
Botulism, Mayo clinic official website
Botulism, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 09-09-2024

Produse din categoria Botulismul

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale