Bronsiolita (afecțiuni medicale)

Ce este bronsiolita?

Bronsiolita este o infectie virala pulmonara ce determina inflamarea bronhiolelor si se poate manifesta prin semne de detresa respiratorie usoara pana la moderata. Bronhiolele reprezinta cele mai mici ramnificatii ale bronhiilor, ce fac legatura cu alveolele pulmonare (mici saculeti cu aer).

Bronsiolita este o infectie usoara, autolimitata la majoritatea copiilor, dar poate evolua uneori spre insuficienta respiratorie la sugari. 

 

Care sunt cauzele bronsiolitei?

Cel mai frecvent virus asociat cu bronsiolita este virusul sincitial respirator (RSV). Cu toate acestea, de-a lungul anilor, s-au descoperit si alte virusuri care provoaca bronsiolita:
- Rinovirusul uman
- Coronavirusul
- Metapneumovirusul uman
- Adenovirusul
- Virusul paragripal
- Bocavirusul uman

 

Care sunt simptomele bronsiolitei?

Simptomele de debut ale bronsiolitei pot semana foarte mult cu cele ale unei raceli obisnuite:
- Nas infundat si congestie nazala
- Rinoree
- Tuse
- Febra usoara
De obicei, simptomele se amelioreaza de la sine. Dar, uneori, tusea se poate agrava si copilul poate incepe sa emita un sunet suierator atunci cand respira sau poate prezenta dificultati de respiratie. Daca simptomele devin grave, trebuie apelat neaparat medicul. Acest lucru este foare important daca copilul are varsta mai mica de 12 saptamani sau prezinta alti factori de risc pentru bronsiolita.
Este necesara asistenta medicala de urgenta daca copilul prezinta oricare dintre urmatoarele simptome:
- Piele, buze si unghii albastre sau gri din cauza nivelului scazut de oxigen
- Dificultate de a respira, incapacitate de a vorbi sau de a plange
- Refuzul alimentarii cu lichide sau solide sau respiratie mult prea rapida ce impiedica alimentarea cu solide sau lichide
- Respiratie foarte rapida, scurta si superficiala
- Afundarea coastelor in interior atunci cand inspira si evazarea narilor
- Emiterea unor sunete suieratoare atunci cand respira
- Apatie si oboseala

 

Care sunt factorii de risc pentru bronsiolita?

Bronsiolita afecteaza de obicei copiii sub 2 ani. Sugarii cu varsta mai mica de 3 luni au cel mai mare risc de a dezvolta bronsiolita, deoarece plamanii lor si capacitatea lor de a lupta impotriva infectiilor nu sunt inca pe deplin dezvoltate. Rareori, si adultii pot dezvolta bronsiolita.
Alti factori care cresc riscul de bronsiolita la sugari si copii mici includ:
- Greutate mica la nastere (sugari prematuri)
- Varsta mai mica de 5 luni
- Anomalii ale cailor respiratorii
- Tulburari de imunodeficienta congenitala
- Boala pulmonara cronica (displazie bronhopulmonara)
- Afectiuni cardiace si alte afectiuni pulmonare
- Sistem imunitar slabit
- Inspirarea fumului de tigara
- Frecventarea colectivitatilor si a locurilor aglomerate

 

Cum poate fi diagnosticata bronsiolita?

Medicul poate stabili diagnosticul de bronsiolita efectuand o anamneza si un examen fizic in care poate ausculta sunetele pulmonare cu ajutorul unui stetoscop si poate masura nivelul de oxigen din sange cu ajutorul unui pulsoximetru.
Testele si radiografiile nu sunt de obicei necesare pentru a diagnostica bronsiolita, dar medicul le poate recomanda daca copilul prezinta risc de bronsiolita severa, daca simptomele se agraveaza sau daca suspecteaza o alta problema medicala.

Radiografia toracica 
Aceasta investigatie poate identifica semnele pneumoniei si se efectueaza de obicei daca saturatia oxigenului din sange este mica.

Testarea virala
O mostra de mucus prelevata din nas cu ajutorul unui tampon poate fi folosita pentru a identifica virusul care cauzeaza bronsiolita. 

Analize de sange
Ocazional, testele de sange pot fi folosite pentru a verifica numarul de celule albe din sange. O crestere a numarului celulelor albe din sange este de obicei un semn ca organismul lupta cu o infectie. 

 

Care este tratamentul bronsiolitei?

Bronsiolita, de obicei, poate fi tratata la domiciliu. Durata bolii este de regula de 7-14 zile. Trebuie monitorizate cu atentie simptomele si apelat medicul in cazul in care acestea se agraveaza.
Copiii care prezinta simptome usoare pana la moderate pot fi tratati prin administrare intranazala de solutie salina si antipiretice.
Copiii care prezinta simptome severe de detresa respiratorie acuta, semne de hipoxie si/sau deshidratare, de regula, sunt internati in spital si monitorizati. Acesti copii au nevoie de hidratare urgenta. Asigurarea ca sugarul este bine hidratat este esentiala, mai ales pentru cei care nu se pot alimenta. Utilizarea agonistilor beta-adrenergici precum epinefrina sau a albuterolulului, sau chiar a steroizilor, nu s-a dovedit a fi eficienta la copiii cu bronsiolita. In schimb, se poate administra oxigen si solutie salina hipertonica nebulizata. 
Copiii care dezvolta semne de detresa respiratorie severa pot evolua spre insuficienta respiratorie. Acesti copii pot necesita ventilatie mecanica sau suport non-invaziv. 
Virusurile sunt principala cauza a bronsiolitei si de aceea bronsiolita nu se trateaza cu antibiotice decat in cazul in care aceasta este insotita de infectii bacteriene precum pneumonia sau infectii ale urechii. 


Remedii la domiciliu

Urmatoarele masuri pot spori confortul copilului atunci cand sufera de bronsiolita:

Umidificarea aerului 

Daca aerul din camera copilului este uscat, un umidificator sau un vaporizator poate creste umiditatea aerului. Acest lucru poate ajuta la eliminarea mucusului si la atenuarea tusei. 

Mentinerea unui nivel optim de hidratare al organismului

Sugarii trebuie sa consume doar lapte praf sau lapte matern. Medicul poate prescrie si terapie de rehidratare orala acolo unde este cazul. Copii mai mari pot consuma si alte lichide. Este recomandat sa se consume cantitati mici de lichid, administrate frecvent.

Diminuarea congestiei nazale

Picaturile sau spray-urile cu apa de mare se elibereaza fara prescriptie medicala. Sunt eficiente, sigure si nu irita nasul. 

Evitarea fumului de tigara

Fumul poate agrava simptomele infectiilor respiratorii. 

 

Cum poate fi prevenita bronsiolita?

Avand in vedere ca bronsiolita este o infectie provocata de virusuri, majoritatea masurilor de preventie sunt comune cu cele pentru preventia infectiilor virale.

Pentru a ajuta la prevenirea bronsiolitei, pot fi aplicate urmatoarele masuri:
- Limitarea contactului cu persoanele care au febra sau alte simptome de gripa si raceala
- Spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si curatarea si dezinfetarea sprafetelor
- Alaptarea bebelusilor, atunci cand este posibil. Infectiile respiratorii sunt mai putin frecvente la bebelusii alaptati.

Vaccinuri si medicamente

Nu exista vaccinuri pentru a preveni cele mai frecvente cauze ale bronsiolitei (RSV si rinovirusuri). Dar, vaccinarea antigripala in fiecare an este recomandata tuturor copiilor cu varsta mai mare de 6 luni si adultilor.
Sugarilor cu risc crescut de infectie cu RSV, cum ar fi cei nascuti prematur sau cei cu o afectiune pulmonara sau cu un sistem imunitar slabit, li se poate administra medicamentul palivizumab. Acest medicament poate reduce riscul de infectii cu RSV. Recomandarile actuale ale Academiei Americane de Pediatrie sustin utilizarea palivizumabului in primul an de viata pentru copiii cu o varsta gestationala mai mica de 29 de saptamani, boli cardiace congenitale simptomatice, boli pulmonare cronice ale prematuritatii, tulburari neuromusculare care ingreuneaza eliminarea secretiilor bronsice, anomalii ale cailor respiratorii si imunodeficienta. 

 

Bibliografie:

Bronchiolitis, Mayo Clinic official website
Bronchiolitis, KidsHealth official website
Bronchiolitis, NHS official website
Bronchiolitis, Cleveland Clinic official website
Justice NA, Le JK. Bronchiolitis. [Updated 2023 Jun 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan
Erickson EN, Bhakta RT, Mendez MD. Pediatric Bronchiolitis. [Updated 2023 Jun 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan

Bronchioles and alveoli in the lungs, Mayo Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 07-09-2023

Produse din categoria Bronsiolita

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 20%
Picaturi pentru nas cu efect decongestionant cu apa de mare hipertonica, 6 luni +, 20 x 5 ml, Isomar

Picaturi pentru nas cu efect decongestionant cu apa de mare...

(2)
27,50 LEI 22,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 15%
Apa de mare Aerosol, 1000 mOsm/Kg, 18 flacoane x 3 ml, Tonimer

Apa de mare Aerosol, 1000 mOsm/Kg, 18 flacoane x 3 ml, Tonimer

(1)
53,50 LEI 45,48 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Apa de mare, Hypertonic 600 mOsm/Kg, 18 flacoane x 5 ml, Tonimer

Apa de mare, Hypertonic 600 mOsm/Kg, 18 flacoane x 5 ml, Tonimer

56,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ocean BIO-ACTIF Pediatric Nas infundat, Apa de mare hipertonica pentru copii, 100ml, Yslab

Ocean BIO-ACTIF Pediatric Nas infundat, Apa de mare hipertonica...

26,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ocean BIO-ACTIF Nas infundat, Apa de mare hipertonica pentru adulti, 125 ml, Yslab

Ocean BIO-ACTIF Nas infundat, Apa de mare hipertonica pentru...

(2)
27,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Apa de mare izotonica pentru adulti Ocean Bio-Actif lgiena nazala, 125 ml, Yslab

Apa de mare izotonica pentru adulti Ocean Bio-Actif lgiena nazala,...

27,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Nazomer Silver solutie salina cu argint coloidal, 30 ml, Pro Natura

Nazomer Silver solutie salina cu argint coloidal, 30 ml, Pro...

(4)
13,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Nasalin spray, 20 ml, Pharmalife

Nasalin spray, 20 ml, Pharmalife

(1)
22,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Spray pentru igiena nazala cu apa de mare izotona, 100 ml, Septimar Baby

Spray pentru igiena nazala cu apa de mare izotona, 100 ml, Septimar...

(2)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 15%
Batista sugarului, Arianna

Batista sugarului, Arianna

32,00 LEI 27,20 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Respisun solutie salina hipertonica 3%, 24 doze, Sun Wave Pharma

Respisun solutie salina hipertonica 3%, 24 doze, Sun Wave Pharma

(3)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Apa de mare pentru igiena nazala, Bebicina, 30 ml, Omega Pharma

Apa de mare pentru igiena nazala, Bebicina, 30 ml, Omega Pharma

(6)

Vezi Politica de confidentialitate date personale