Bursita (afecțiuni medicale)

Ce este bursita?

Bursita este o afectiune dureroasa caracterizata de inflamarea bursei, o structura asemanatoare unui sac, captusita cu membrana sinoviala, care se gaseste in apropierea proeminentelor osoase si intre oase, muschi, tendoane si ligamente. 
Bursita poate fi cel mai frecvent localizata la nivelul umarului, soldului sau la nivelul cotului. Bursita poate sa apara si la nivelul genunchiului, calcaiului si la baza degetului mare. Bursita apare adesea in apropierea articulatiilor care sunt supuse unor miscari repetitive frecvente.
Tratamentul implica de obicei repausul articulatiei afectate si protejarea acesteia de traume ulterioare. In cele mai multe cazuri, durerea din bursita dispare in cateva saptamani, cu un tratament adecvat, dar episoadele recurente de bursita sunt frecvente.

 

Care sunt cauzele bursitei?

Bursita poate fi cauzata de:
- miscari repetitive sau adoptarea pentru o perioada lunga a unor pozitii care exercita presiune pe o anumita parte a corpului 
- rani si infectii (mai rar). Infectia, in mod special cea cu bacteria Staphylococcus aureus, poate provoca uneori bursita.
- unele activitati precum gradinarit, greblat, pictat, sporturi (tenis, golf, baseball, ski) pot conduce la aparitia bursitei
- pozitii defectuoase sau o articulatie sau un os pozitionat gresit 
- leziuni sau traumatisme, artrita inflamatorie, artrita reumatoida si guta 
Bursita este frecventa la adulti, mai ales dupa varsta de 40 de ani. 
Daca exista o problema cu structura unui os sau a unei articulatii, aceasta poate pune mai mult stres asupra bursei, provocand bursita. Reactiile la medicamente si inflamatia causata de alte afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida, guta, artrita psoriazica sau tulburarile tiroidiene, pot creste, de asemenea, riscul de a dezvolta bursita.

 

Care sunt tipurile de bursita?

Bursele sunt mici saci plini cu lichid care ajuta la amortizarea presiunii ce este exercitata asupra articulatiilor, oaselor si muschilor. Bursita poate sa apara brusc sau poate fi cronica. Uneori, bursita este cauzata de o infectie. Aceasta se numeste bursita septica si nu este frecvent intalnita. 

Bursita de la nivelul umarului
Bursita umarului cauzeaza inflamatie dureroasa la nivelul umarului, care se agraveaza odata cu miscarea. Acest lucru poate fi cauzat de un traumatism. 

Bursita cotului
Unul dintre cele mai frecvente locuri in care se poate dezvlta bursita este partea ascutita a cotului. Aceasta se manifesta prin durere, tumefiere si roseate localizata in partea inferioara a acestuia. Durerea se accentueaza de obicei la indoirea cotului. Leziunile, loviturile sau pozitia prelungita pe coate poate provoca bursita cotului. De asemenea, persoanele care fac dializa sunt mai predispuse sa dezvolte bursita cotului.

Bursita genunchiului
Exista mai multe parti diferite ale genunchiului in care se poate dezvolta bursita, inclusiv in apropierea rotulei sau in interiorul genunchiului. Daca bursita se localizeaza la nivelul rotulei, este mai probabil sa fie cauzata de o infectie. Uneori, bursita genunchiului apare brusc dupa o accidentare sau dupa o lovitura la genunchi. Cel mai adesea, este cauzata de presiunea exercitata asupra articulatiilor genunchiului in timp, iar durerea apare treptat. Alergatorii si persoanele care stau mult timp in genunchi in timpul serviciului, cum ar fi peisagistii, gradinarii si instalatorii, au un risc mai mare de a dezvolta bursita genunchiului.

Bursita soldului
Bursita soldului se localizeaza de obicei in partea osoasa a soldului care iese in afara taliei. Aceasta se poate manifesta prin dureri la nivelul soldului si la nivelul coapsei. Bursita care se dezvolta in interiorul soldului provoaca durere de sold, de picioare sau in zona inghinala. La inceput, durerea poate fi ascutita, apoi se poate transforma intr-o durere care se extinde pe sold. S-ar putea ca durerea sa se intensifice in pozitia intins, la urcarea scarilor, in pozitia ghemuit sau atunci cand persoana se ridica in picioare.

Bursita piciorului
Exista numeroase articulatii la nivelul picioarelor si multe dintre aceste articulatii sunt insotite de burse pentru a le proteja. Bursita picioarului apare daca oricare dintre aceste burse se inflameaza. Este posibil ca bursita sa apara in jurul tendonului lui Ahile, in spatele piciorului, langa calcai, in varful piciorului, la baza degetelor sau intre partea exterioara a degetului mic si la nivelul gleznei. Simptomele bursitei piciorului sunt tumefierea, rigiditatea piciorului si durerea. Durerea se poate agrava atunci cand persoana merge, alearga sau sta in varful degetelor de la picioare. Sportivii, dansatorii si alergatorii prezinta un risc mai mare de a dezvolta bursita piciorului.

Alte tipuri de bursita
Exista aproximativ 150 de burse in corpul uman. Mai rar, oricare din aceste burse pot dezvolta bursita.

 

Care sunt simptomele bursitei?

Cele mai frecvente simptome ale bursitei sunt:
- durere, mai ales atunci cand este miscata partea afectata a corpului
- executarea unei game limitate de miscari 
- tumefiere
Daca o infectie este cauza bursitei, este posibil sa apara si alte simptome, inclusiv:
- decolorarea sau roseate pielii
- senzatie de caldura
- febra
- frisoane

 

Cum poate fi diagnosticata bursita?

Exista multe alte procese patologice care pot fi confundate cu bursita sau care chiar pot sa apara concomitent in acelasi loc. Multe forme de bursita pot imita osteoartrita, artrita reumatoida sau alte afectiuni inflamatorii. Guta poate imita si bursita, in special la nivelul bursei olecran, prepatelara si infrapatelara, deoarece aceste articulatii sunt comune pentru formarea de tofi gutosi.
Medicul va diagnostica bursita prin intermediul unui examen fizic. Acesta va analiza simptomele si va examina zonele din jurul partii afectate a corpului. 
Medicul poate recomanda si unele teste pentru a diagnostica bursita, inclusiv:
- Radiografia pentru a exclude alte afectiuni.
- Ecografia sau RMN pentru a detecta bursele inflamate
- Analize de sange pentru a identifica o posibila cauza infectioasa
- O aspiratie a bursei afectate pentru a identifica o posibila infectie

 

Care este tratamentul bursitei?

Marea majoritate a bursitelor se va vindeca de la sine. Cu toate acestea, exista mai multe modalitati pentru ameliorarea durerii pacientului si asigurarea functionalitatii complete a zonei afectate: 
- Antibiotice daca bursita este cauzata de o infectie. Pentru bursita septica, antibioticele sistemice cu activitate impotriva organismelor gram-pozitive, sunt terapia de prima linie. Majoritatea pacientilor cu bursita septica pot fi tratati in ambulatoriu cu antibiotice orale, iar internarea este necesara numai daca se suspecteaza o afectare sistemica sau a intregii articulatii sau daca pacientul pare instabil. 

- Terapie fizica pentru a mari gama miscarilor ce pot fi efectuate
- Injectii cu corticosteroizi pentru a reduce inflamatia si durerea
- Interventie chirurgicala, de obicei prin proceduri endoscopice sau artroscopice, pentru rezectia bursei daca alte tratamente nu sunt eficiente si daca inca mai apar simptome timp de sase luni sau mai mult.

Tratamentul la domiciliu implica utilizarea repausului, ghetii, compresiei si ridicarii pozitiei piciorului.
Se pot administra analgezice fara prescriptie medicala (OTC) precum ibuprofenul, naproxenul sau pracetamol, dar nu mai mult de 10 zile la rand fara a consulta medicul.
Se pot purta atele, sling sau orteza pentru sustinerea zonei afectate.

 

Cum poate fi prevenita bursita?

Nu poate fi prevenita intotdeauna bursita, dar unii pasi pot reduce riscul de bursita:
- Folosirea unor perne atunci cand o articulatie este sprijinita pe o suprafata dura
- Evitarea miscarilor repetitive si efectuarea incalzirii inainte de a efectua exercitii fizice
- Evitarea pozitiilor rigide
- Mentinerea unei posture corecte
- Pastrarea unei greutati corporale sanatoase.

 

Bibliografie:

Williams CH, Jamal Z, Sternard BT. Bursitis. [Updated 2023 Jul 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
Bursitis, Mayo Clinic official website
Bursitis, Cleveland Clinic official website
Bursitis: Symptoms, Causes, and Treatment, WebMD official website


Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 30-05-2024

Produse din categoria Bursita

Medicamente(5)

Vezi Politica de confidentialitate date personale