Cancerul glandelor suprarenale (Cancerul adrenal) (afecțiuni medicale)

Ce este cancerul glandelor suprarenale (Cancerul adrenal)?

Cancerul glandelor suprarenale sau cancerul adrenal apare atunci cand unele celule ale glandelor suprarenale sufera mutatii si se inmultesc, formand o tumoare. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Majoritatea tumorilor glandelor suprarenale sunt benigne. De obicei, cancerul adrenal nu provoaca simptome si este posibil sa nu necesite tratament. Cancerele maligne ale glandelor suprarenale sunt mai putin frecvente.
Cancerul adrenal se poate dezvolta la nivelul uneia sau la nivelul ambelor glande suprarenale.
Glanda suprarenala este un organ endocrin care are doua functii fiziologice. Cortexul adrenal extern produce hormoni steroizi, inclusiv glucocorticoizi precum cortizolul si mineralocorticoizi (aldosteron si hormoni androgeni). Glucocorticoizii joaca un rol in metabolismul carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Mineralocorticoizii sunt esentiali pentru echilibrul sodiului si al potasiului si pentru mentinerea homeostaziei fluidelor. Glucocorticoizii si mineralocorticoizii sunt esentiali pentru supravietuire. Medulosuprarenalul intern produce catecolamine (dopamina, epinefrina si norepinefrina).

 

Cum este clasificat cancerul glandelor suprarenale (Cancerul adrenal)?

Exista trei tipuri principale de cancer adrenal. Fiecare incepe intr-o zona diferita a glandei suprarenale:

Carcinomul adrenocortical 

Acesta este cel mai frecvent tip de cancer adrenal. Carcinomul adrenocortical debuteaza in stratul exterior al glandei suprarenale, numit cortex. Cortexul produce hormoni steroizi care controleaza metabolismul, tensiunea arteriala, dezvoltarea fizica a corpului si cresterea parului. Acesta se mai numeste si cancer de cortex adrenal.

Neuroblastom

Neuroblastoamele se formeaza in celulele nervoase, aproximativ o treime dintre acestea formandu-se in partea interioara a glandei suprarenale, numite medula. Medula produce epinefrina si norepinefrina. Aceste substante chimice ajuta la controlul sistemului nervos simpatic, care regleaza procesul de transpiratie, ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Neuroblastoamele suprarenale afecteaza de obicei sugarii si copiii sub varsta de 10 ani.

Feocromocitom

Acest tip de cancer al glandei suprarenale debuteaza in centrul medulei suprarenale, de obicei in celulele care produc adrenalina. Adrenalina ajuta la reglarea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac.

 

Care sunt cauzele cancerului glandelor suprarenale (cancerului adrenal)?

Nu se cunoaste cu exactitate cauza cancerului suprarenal. In ultimii ani, s-au inregistrat progrese semnificative in intelegerea modului in care anumite modificari ale ADN-ului pot determina celulele glandei suprarenale sa se modifice si sa devina canceroase.
Genele care ajuta celulele sa se dezvolte si sa se divida se numesc oncogene. Genele care incetinesc diviziunea celulelor canceroase sau provoaca moartea acestora se numesc gene supresoare tumorale.
Cancerele pot fi cauzate de mutatii ale ADN-ului care activeaza genele oncogene sau dezactiveaza genele supresoare tumorale. Unele persoane cu cancer mostenesc mutatiile genetice, ceea ce le creste riscul de a dezvolta boala. Dar, majoritatea mutatiilor ADN-ului care sunt observate in cazurile de cancer suprarenal, apar dupa nastere. Unele dintre aceste mutatii pot rezulta din expunerea la substante nocive din fumul de tigarara, din expunerea la radiatii sau la substantele chimice cancerigene. Dar, majoritatea acestor mutatii par sa apara spontan, fara un motiv aparent si fara a avea o cauza externa.

 

Care sunt factorii de risc pentru cancerul glandelor suprarenale (cancerul drenal)?

Factorii de risc pot predispune persoanele la dezvoltarea cancerului adrenal, insa exista persoane cu factori de risc care nu dezvolta boala si persoane care nu prezinta factori de risc si dezvolta boala.

Sindroame genetice

Majoritatea cancerelor de cortex suprarenal nu sunt mostenite, dar unele (pana la 15%) sunt cauzate de un defect genetic. Acest lucru este mai frecvent in cazul cancerelor suprarenale la copii.

Sindromul Li-Fraumeni

Sindromul Li-Fraumeni este o afectiune rara, care este cel mai adesea cauzata de un defect al genei TP53. Persoanele cu acest sindrom prezinta un risc ridicat de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancer de san, cancer osos, cancer cerebral si cancer adrenocortical.

Sindromul Beckwith-Wiedemann

Persoanele cu sindrom Beckwith-Wiedemann prezinta o limba de dimensiuni mari, inaltime anormala si prezinta un risc crescut de a dezvolta cancere renale, hepatice si corticale.

Neoplazie endocrina multipla (MEN1)

Persoanele cu MEN1 prezinta un risc foarte mare de a dezvolta tumori la nivelul a tei glande: glanda hipofiza, glanda paratiroida si pancreas. Aproximativ o treime pana la jumatate dintre persoanele cu aceasta afectiune dezvolta si tumori suprarenale. In majoritatea cazurilor, aceste tumori suprarenale sunt benigne si nu produc hormoni. Cu toate acestea, unele adenoame pot fi functionale si produc hormoni, cum ar fi aldosteronul si cortizolul. Adenoamele suprarenale de obicei nu provoaca niciun simptom. Acest sindrom este cauzat de defecte ale unei gene numite MEN1. Persoanele care prezinta antecedente familiale de MEN1 sau cancere ale glandei hipofize, paratiroide, de pancreas sau suprarenal ar trebui sa apeleze la consiliere genetica.

Polipoza adenomatoasa familiala 

Persoanele cu acest sindrom dezvolta un numar mare de polipi in intestinul gros. Acesti polipi conduc la cancer de colon daca colonul nu este indepartat. Pacientii cu polipoza adenomatoasa familiala pot dezvolta tumori si in alte parti ale corpului, cum ar fi la nivelul glandelor suprarenale. Insa, majoritatea tumorilor suprarenale la persoanele cu polipoza adenomatoasa familiala sunt adenoame benigne. Acest sindrom este cauzat de defecte ale unei gene numite APC.

Sindromul Lynch sau cancer colorectal ereditar nonpolipozic (HNPCC)

Sindromul Lynch (cunoscut anterior ca HNPCC) este o tulburare genetica mostenita care creste riscul de cancer colorectal, cancer la stomac si alte tipuri de cancer, inclusiv cancer adrenocortical. In majoritatea cazurilor, aceasta tulburare este cauzata de un defect al genei MLH1 sau MSH2, dar alte gene pot provoca sindromul Lynch, inclusiv MSH6, PMS2 si EPCAM.

Stil de viata si factori de mediu

Factorii de risc precum excesul de greutate corporala, un stil de viata sedentar si expunerea la substante cancerigene din mediu pot afecta riscul unei persoane de a dezvolta multe tipuri de cancer. Fumatul, in special, a fost sugerat ca un factor de risc pentru cancerul adrenal.

 

Care sunt simptomele cancerului glandelor suprarenale (cancerului adrenal)?

Cancerul suprarenal afecteaza fiecare persoana in mod diferit. Unele persoane dezvolta dureri daca tumora creste si exercita presiune asupra organelor din jur. Alte persoane pot observa simptome cauzate de excesul de hormoni eliberati de tumora.
Simptomele generale ale cancerului suprarenal pot include:
- Dureri abdominale
- Dureri de spate
- Senzatie de plenitudine in burta
- Crampe musculare
- Slabiciune
- Dureri de cap

Simptomele cancerului suprarenal cauzate de hormoni pot include:
- Exces de par facial sau corporal (hirsutism)
- Glicemie crescuta si diabet
- Tensiune arteriala crescuta
- Nivel de potasiu scazut (hipokaliemie)
- Pierdere inexplicabila in greutate
- Crestere inexplicabila in greutate
- Batai rapide ale inimii
- Sani mariti
- Penis sau clitoris marit
- Libidou scazut
- Anxietate
- Atacuri de panica

In unele cazuri, tumorile glandelor suprarenale pot sa nu provoace niciun simptom.

Simptome ale cancerului suprarenal metastatic

Persoanele cu cancer suprarenal metastatic pot dezvolta simptome mai severe pe masura ce boala progreseaza. Printre posibilele simptome ale cancerului suprarenal in stadiul 4 se numara:
- Greata si varsaturi
- Balonare
- Oboseala
- Febra
- Confuzie
- Pierderea poftei de mancare

 

Care este diagnosticul cancerului glandelor suprarenale (cancerului adrenal)?

Istoricul medical si examenul fizic

In cazul in care exista simptome care sugereaza un diagnostic de cancer suprarenal, primul pas este consultarea istoricului medical al pacientului. Un examen fizic va oferi alte informatii despre posibilele semne de cancer suprarenal sau alte probleme de sanatate.
Medicul poate recomanda analize de sange si de urina pentru a identifica niveluri ridicate ale hormonilor produsi de unele tumori suprarenale.
Daca se suspecteaza o tumora suprarenala, este posibil sa se efectueze teste imagistice pentru a identifica localizarea acesteia. 

Teste imagistice

Tomografie computerizata 

Glandele suprarenale pot fi vizualizate in cadrul tomografiile computerizate, iar localizarea cancerului poate fi de obicei confirmata. Tomografiile computerizate pot, de asemenea, ajuta adesea la determinarea metastazelor. Caracteristicile constatate in cadrul CT-ului pot ajuta medicii sa determine daca tumora suprarenala este un adenom sau un carcinom, analizand urmatoarele aspecte:
- Dimensiune: Tumorile mai mari de 4 cm sugereaza cancer suprarenal
- Forma: Tumorile suprarenale cu forma neregulata sugereaza cancer suprarenal
- Densitate: Densitatea scazuta indica, in general, prezenta grasimii, ceea ce sugereaza un adenom

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

La fel ca tomografia computerizata, scanarile RMN prezinta imagini detaliate ale tesuturilor moi din corp. Desi tomografia computerizata este cea mai frecventa forma de imagistica utilizata pentru tumorile suprarenale, RMN-ul este utilizat in anumite situatii precum:
- Pentru a evita expunerea la radiatii: RMN-urile utilizeaza unde radio si magneti puternici in loc de raze X.
- Pentru a obtine mai multe informatii: RMN-urile pot diferentia mai bine cancerele suprarenale de tumorile benigne.
- Pentru a identifica o tumora in creier: La unele persoane cu niveluri de cortizol mai mari decat in mod normal, se poate efectua un RMN cerebral pentru a examina glanda pituitara, care este o glanda situata sub partea din fata a creierului si produce hormoni, inclusiv hormonul adrenocorticotrop (ACTH). Imagistica glandei pituitare poate ajuta medicii sa inteleaga mai bine daca o tumora producatoare de ACTH cauzeaza simptomele.

Tomografie cu emisie de pozitroni (PET)

Pentru o scanare PET, se injecteaza o substanta care se acumuleaza in principal in celulele canceroase. O camera speciala creeaza apoi o imagine a zonelor de radioactivitate din corp. Scanarea PET poate identifica posibile zone in care s-a raspandit cancerul in organism.
Unele aparate efectueaza simultan atat o scanare PET, cat si o scanare CT (scanare PET/CT). Acest lucru permite medicului sa vada mai detaliat zonele care care apar pozitive pe scanarea PET.

Alte teste utilizate pentru diagnosticarea cancerului suprarenal (cancerului adrenal)

Biopsie

Testele imagistice pot depista tumori, dar adesea singura modalitate de a determina cu certitudine daca o tumoare este canceroasa este de a preleva o mostra de tesut tumoral pentru a o examina la microscop. Aceasta procedura se numeste biopsie.
Deoarece probele de biopsie din adenoamele suprarenale (tumori benigne) si carcinoamele (tumori canceroase) pot arata la fel la microscop, o biopsie poate sa ofere informatii despre gradul de malignitate al tumorii. 

Analize de sange si urina pentru hormonii suprarenali

Analizele de sange si urina pentru masurarea nivelurilor de hormoni suprarenali sunt importante pentru a intelege daca un pacient prezinta o tumoare suprarenala. Analizele de sange si urina sunt la fel de importante ca testele imagistice in diagnosticarea cancerului suprarenal. Medicii pot alege ce teste sa efectueze in functie de simptomele pacientului. Dar, de multe ori, medicii vor verifica nivelurile hormonale chiar si atunci cand nu exista simptome. Acest lucru se datoreaza faptului ca simptomele nivelurilor hormonale anormale pot fi foarte subtile, iar analizele de sange ar putea fi capabile sa detecteze niveluri hormonale anormale chiar inainte de aparitia simptomelor.

Teste pentru niveluri ridicate de cortizol

Nivelurile de cortizol sunt masurate in urina, saliva si sange. Daca o tumoare suprarenala produce cortizol, aceste niveluri vor fi anormal de ridicate. Pentru analizele de urina, se poate colecta urina timp de 24 de ore. Aceasta se numeste test de cortizol liber urinar pe 24 de ore.
De asemenea, se poate colecta saliva pentru a masura nivelurile de cortizol. Pentru analizele de sange, se poate solicita de catre medic un test cu dexametazona cu o seara inainte, urmat de o recoltare de sange a jeun pentru a verifica nivelul de cortizol a doua zi dimineata. Acesta se numeste test de supresie cu dexametazona efectuat peste noapte si este utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea Sindromului Cushing. Alte analize de sange pot include un test pentru glicemia a jeun si un test pentru corticotropina.

Teste pentru niveluri ridicate de aldosteron

Nivelul de aldosteron va fi ridicat daca tumora produce aldosteron. Aldosteronul ridicat poate duce la niveluri scazute de potasiu si renina (un hormon produs de rinichi) in sange.

Teste pentru niveluri ridicate de hormoni androgeni sau estrogeni

Pacientii cu tumori producatoare de androgeni vor prezenta niveluri ridicate de sulfat de dehidroepiandrosteron (DHEAS) sau de testosteron. Pacientii cu tumori producatoare de estrogen vor avea niveluri ridicate de estrogen in sange.

 

Stadiile cancerului adrenal

Stadiul cancerului adrenal se bazeaza pe rezultatele examenelor fizice, biopsiilor si testelor imagistice (CT, RMN, PET), precum si pe rezultatele interventiilor chirurgicale.
Stadiile cancerului adrenal variaza de la stadiile I (1) pana la IV (4). De regula, cu cat numarul este mai mic, cu atat cancerul s-a raspandit mai putin. Un numar mai mare, cum ar fi stadiul IV, inseamna un cancer mai avansat. 

Un sistem de stadializare este o modalitate standard prin care medicii descriu cat de departe s-a raspandit cancerul. Doua sisteme majore de stadializare utilizate pentru cancerul suprarenal sunt sistemul de stadializare TNM si sistemul de stadializare ENSAT (Reteaua Europeana pentru Studiul Tumorilor Suprarenale). Ambele se bazeaza pe aceleasi categorii TNM:

- T: descrie dimensiunea tumorii principale (primare) si daca aceasta s-a dezvoltat in zonele din apropiere
- N: indica orice raspandire a cancerului la ganglionii limfatici din apropierea glandei suprarenale (ganglionii limfatici regionali)
- M: indica daca cancerul s-a raspandit (metastazat) in locuri indepartate, cum ar fi alte organe sau ganglioni limfatici care nu sunt in apropierea glandei suprarenale 
Numerele sau literele dupa T, N si M ofera mai multe detalii despre fiecare dintre acesti factori. Numerele mai mari inseamna ca cancerul este mai avansat. Odata ce categoriile T, N si M au fost determinate, de obicei dupa o interventie chirurgicala, aceste informatii sunt combinate intr-un proces numit grupare in stadii pentru a atribui un stadiu general (numerotat de la I la IV).

 

Care este tratamentul cancerului glandelor suprarenale (cancerului adrenal)?

Exista o sansa de vindecare atunci cand tumora se afla doar in glanda suprarenala si nu s-a raspandit in alte zone ale corpului. Indepartarea chirurgicala (adrenalectomia) este principalul tratament curativ pentru cancerul adrenal. Daca cancerul s-a raspandit dincolo de glanda suprarenala, vindecarea devine mai putin probabila, dar tratamentul incetineste cresterea tumorii si imbunatateste calitatea vietii.

Tratamentul cancerului adrenal depinde de dimensiunea si de localizarea tumorii si de gradul de raspandire al celulelor canceroase in afara glandei suprarenale. Printre tratamentele posibile se numara:

Interventia chirurgicala

Daca tumora se afla la nivelul glandei suprarenale sau s-a raspandit doar la tesuturile sau ganglionii limfatici foarte apropiati, atunci medicul poate recomanda o interventie chirurgicala. Un chirurg va indeparta intreaga glanda suprarenala (adrenalectomie) si orice structura afectata adiacenta.
Uneori, medicii recomanda chimioterapie sau radioterapie dupa operatie pentru a ucide orice celule canceroase ramase si pentru a reduce riscul de recurenta.
In unele cazuri, medicii pot recomanda interventia chirurgicala chiar si dupa ce cancerul s-a raspandit pentru a indeparta o parte cat mai mare din masa canceroasa. Medicii numesc aceasta interventie chirurgicala debulking.

Radioterapie

Radioterapia utilizeaza fascicule de raze X de inalta energie pentru a ucide celulele canceroase. De obicei, medicii nu utilizeaza radioterapia ca prim tratament pentru cancerul suprarenal. Acestia pot utiliza radioterapia dupa operatie pentru a reduce sansa de recidiva a cancerului. Daca cancerul suprarenal s-a raspandit, s-ar putea utiliza radioterapia pentru a trata locurile de raspandire pentru a reduce simptomele. Medicii pot combina radiatiile cu chimioterapie sau alte tratamente medicamentoase.

Chimioterapie

Chimioterapia utilizeaza medicamente pentru a eradica celulele canceroase. Medicii pot administra medicamente pentru chimioterapie oral sau intravenos. Medicii utilizeaza adesea chimioterapie pentru a trata cancerul suprarenal care s-a raspandit in alte zone ale corpului sau pot utiliza chimioterapia dupa o interventie chirurgicala pentru a ucide orice celula canceroasa remanenta. Mitotanul este cel mai frecvent medicament chimioterapeutic utilizat pentru a trata cancerul la nivelul glandelor suprarenale.

Alte tratamente medicamentoase

Medicii pot utiliza alte medicamente pentru a trata cancerul glandelor suprarenale. Unele medicamente, cum ar fi metirapona, pot reduce productia de hormoni steroizi suprarenali. Alte medicamente, cum ar fi spironolactona si mifepristona, blocheaza efectele hormonilor eliberati de tumora.
Aceste medicamente pot ameliora simptomele, dar nu micsoreaza sau ucid celulele canceroase.

 

Bibliografie:

Adrenal Cancer, Cleveland Clinic official website
Treating Adrenal Cancer, American Cancer Society (cancer.org) official website
Surgery for Adrenal Cancer, American Cancer Society (cancer.org) official website
Radiation Therapy for Adrenal Cancer, American Cancer Society (cancer.org) official website
Chemotherapy for Adrenal Cancer, American Cancer Society (cancer.org) official website
Immunotherapy for Adrenal Cancer, American Cancer Society (cancer.org) official website
Hormone Therapy for Adrenal Cancer, American Cancer Society (cancer.org) official website
Torti JF, Correa R. Adrenal Cancer. [Updated 2023 Aug 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan
What are Adrenal Gland Cancers?, Urology Care Foundation official website
Adrenal Gland Cancer, Medline Plus official website
Adrenocortical Carcinoma--Patient Version, National Cancer Institute official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 22-05-2025

Produse din categoria Cancerul glandelor suprarenale (Cancerul adrenal)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale