Candidoza bucala (afecțiuni medicale)

Ce este candidoza bucala?

Candidoza bucala este o afectiune provocata de proliferarea exagerata a ciupercii Candida albicans la nivelul cavitatii orale. Candida albicans este un organism care se gaseste in mod normal in cavitatea orala, dar inmultirea necontrolata a acesteia poate conduce la candidoza bucala.

Care sunt simptomele candidozei orale?

Copii si adulti

Initial, este posibil sa nu observati nici un simptom. Semnele si simptomele pot include:
- Leziuni alb-crem pe limba, pe interiorul obrajilor si, uneori, pe cerul gurii, pe gingii si pe amigdale
- Leziuni usor ridicate, cu aspect asemanator branzei de vaci
- Roseata, arsura sau durere care poate fi suficient de severa pentru a provoca dificultati la mestecare sau la inghitire
- Sangerare usoara daca leziunile sunt frecate 
- Crapaturi si roseata la colturile gurii
- Pierderea gustului
- Roseata, iritatie si durere sub proteza (stomatita protetica)
In cazurile severe, de obicei legate de cancer sau de un sistem imunitar slabit din cauza HIV/SIDA, leziunile se pot raspandi pe esofag . Daca se intampla acest lucru, este posibil sa aveti dificultati la inghitire si durere sau sa simtiti ca si cum mancarea se blocheaza in gat.

Sugari si mame care alapteaza

Pe langa leziunile distinctive albe ale gurii, sugarii pot avea probleme cu hranirea sau pot fi agitati si iritabili. Ei pot transmite infectia mamelor lor in timpul alaptarii. 
Femeile ai caror sani sunt infectati cu candida pot prezenta urmatoarele semne si simptome:
- Sfarcurile neobisnuit de rosii, sensibile, crapate si mancarimi la nivelul mameloanelor
- Piele stralucitoare sau exfoliata pe zona mai intunecata, circulara din jurul mamelonului (areola)
- Durere neobisnuita in timpul alaptarii sau mameloane dureroase intre alaptari
- Dureri intepatoare adanc in san
Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra dezvoltati leziuni albe in interiorul gurii, consultati medicul sau medicul.
Candidoza bucala este neobisnuita la copiii mai mari, adolescenti si adulti sanatosi, asa ca daca dezvoltati aceasta afectiune, consultati-va medicul pentru a determina daca este necesara o evaluare suplimentara pentru a identifica o afectiune medicala de baza sau o alta cauza.

Care pot fi cauzele candidozei bucale?

In mod normal, sistemul imunitar lucreaza pentru a respinge organismele invadatoare daunatoare, cum ar fi virusii, bacteriile si ciupercile, mentinand in acelasi timp un echilibru intre bacteriile "bune" si bacteriile "rele" care populeaza organismul uman. Dar uneori se produc dezechilibre si pot sa apara proliferari ale unor tulpini fungice ce conduc la afectiuni precum candidoza. 

Care sunt factorii de risc pentru aparitia candidozei?

Este posibil sa aveti un risc crescut de infectie daca prezentati:
- Imunitatea slabita. Candida bucala este mai probabil sa apara la sugari si adultii in varsta din cauza imunitatii mai scazute. Unele afectiuni si tratamente medicale va pot suprima sistemul imunitar, cum ar fi cancerul si tratamentele acestuia, transplantul de organe si medicamentele necesare care suprima sistemul imunitar si HIV/SIDA.
- Diabet. Daca aveti diabet netratat sau boala nu este bine controlata, saliva dumneavoastra poate contine cantitati mari de zahar, ceea ce incurajeaza cresterea candida.
- Infectii vaginale fungice. Infectiile vaginale fungice sunt cauzate de aceeasi ciuperca care provoaca candidoza bucala. 
- Medicamente. Medicamentele precum prednisonul, corticosteroizii inhalatori sau antibioticele care perturba echilibrul natural al microorganismelor din corpul dumneavoastra va pot creste riscul de aparitie al candidozei bucale.
- Alte afectiuni orale. Purtarea protezelor dentare, in special a protezelor superioare, sau afectiunile care cauzeaza uscaciunea gurii pot creste riscul de candidoza bucala.

Cum poate fi prevenita candidoza bucala?

Aceste masuri va pot ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta candidoza bucala:
- Clatiti-va gura. Daca trebuie sa utilizati un inhalator cu substanta activa corticosteroida, asigurati-va ca va clatiti gura cu apa sau va spalati pe dinti dupa ce ati luat medicamentul.
- Periati-va dintii de cel putin doua ori pe zi si folositi ata dentara zilnic sau ori de cate ori recomanda medicul dentist.
- Verificati-va proteza dentara. Indepartati proteza dentara noaptea. Asigurati-va ca protezele dentare se potrivesc corect si ca nu provoaca iritatii. Curatati-va proteza dentara zilnic. 
- Adresati-va medicului dentist pentru cel mai bun mod de a va curata tipul de proteza.
Consultati-va regulat medicul dentist, mai ales daca aveti diabet sau purtati proteze dentare. 
- Aveti grija ce manancati. Incercati sa limitati cantitatea de alimente care contin zahar pe care o consumati. Acestea pot incuraja cresterea candidei.
- Mentineti un control bun al glicemiei daca aveti diabet. Glicemia bine controlata poate reduce cantitatea de zahar din saliva, descurajand cresterea candidei.
- Tratati o infectie vaginala fungica cat mai curand posibil.
- Tratati gura uscata. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru a va sugera modalitati de a evita sau de a trata gura uscata.

Cum poate fi diagnosticata candidoza bucala?

Diagnosticul candidozei bucale depinde de localizare si de identificarea  cauzei.
Daca candidoza este limitata la gura:
- Se examineaza cavitatea orala pentru a vedea leziunile
-  Se preleva o proba pentru a o examina la microscop
- Daca este necesar, puteti face un examen fizic si anumite analize de sange pentru a identifica orice posibila afectiune medicala care ar putea fi cauza candidozei bucale
Daca candidoza s-a extins pe esofag:
Pentru a ajuta la diagnosticarea acandidozei la nivelul esofagului, medicul dumneavoastra va poate recomanda oricare dintre aceste proceduri:
- Biopsie. Proba de tesut este cultivata pe un mediu special pentru a ajuta la determinarea bacteriilor sau ciupercilor, daca exista, care va cauzeaza simptomele.
- Examen endoscopic. In aceasta procedura, medicul dumneavoastra va examineaza esofagul, stomacul si partea superioara a intestinului subtire (duoden) folosind un tub flexibil, luminat, cu o camera pe varf (endoscop).
- Examenul fizic. Daca este necesar, se poate face un examen fizic si anumite analize de sange pentru a incerca sa identifice orice posibila afectiune medicala care ar putea provoca candidoza esofagiana.

Ce presupune tratamentul candidozei bucale?

Scopul oricarui tratament pentru candidoza bucala este de a opri raspandirea rapida a ciupercii, dar cea mai buna abordare poate depinde de varsta dumneavoastra, de starea generala de sanatate si de cauza infectiei. Eliminarea cauzelor subiacente, atunci cand este posibil, poate preveni reaparitia.

1. Adulti si copii sanatosi

Medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente antifungice. Daca aceste medicamente topice nu sunt eficiente, pot fi administrate medicamente cu efect sistemic.

2. Sugari si mame care alapteaza

 Daca alaptati si copilul dumneavoastra are candidoza bucala, dumneavoastra si copilul dumneavoastra puteti transmite infectia de la unul la altul. Medicul dumneavoastra va poate prescrie un medicament antifungic usor pentru copil si o crema antifungica pentru sani.

3. Adulti cu sistem imunitar slabit

Cel mai adesea, medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente antifungice.
candidoza bucala poate reveni chiar si dupa ce a fost tratata daca cauza de baza, cum ar fi protezele dentare nedezinfectate corespunzator sau utilizarea de steroizi inhalatori, nu este abordata.

Stil de viata si remedii naturale la domiciliu

Aceste sugestii pot ajuta in timpul unui episod de candidoza bucala:
- Practicati o buna igiena orala. Periati si folositi ata dentara in mod regulat. Inlocuiti periuta de dinti des pana cand infectia este eliminata. 
- Dezinfectati protezele dentare. Adresati-va medicului dentist pentru cel mai bun mod de a va dezinfecta proteza dentara pentru a evita reinfectarea.
- Incercati clatirea cu apa sarata calduta. Dizolvati aproximativ 1/2 lingurita (2,5 mililitri) de sare in 1 cana (237 mililitri) de apa calda. Clatiti si apoi scuipati lichidul, nu il inghititi.
- Utilizati tampoane pentru alaptare. Daca alaptati si dezvoltati o infectie fungica, utilizati tampoane absorbante pentru sani evitand raspandirea ciupercii la haine. Purtati un sutien curat in fiecare zi. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru a alege cele mai bune modalitati de a va curata zona mamelonului, tetinele, suzetele si oricare parte detasabila a pompei de san, daca utilizati una.

 

Bibliografie:

Oral thrush ( oral candidiasis), Mayo Clinic official website

Oral thrush, NHS official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 11-01-2023

Produse din categoria Candidoza bucala

Non-farma (4)

Vezi Politica de confidentialitate date personale