Cataracta (afecțiuni medicale)

Ce este cataracta?

Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului, care in mod normal este transparent sau a capsulei acestuia. Cataracta, cea mai frecventa cauza a orbirii si a deficientei de vedere, este adesea corelata cu imbatranirea. Ocazional, copiii se nasc cu aceasta afectiune sau aceasta se poate dezvolta in urma unei leziuni oculare sau ca urmare a inflamatiei sau a altor boli, cum ar fi glaucomul si diabetul. 

 

Care sunt principalele tipuri de cataracta?

Exista mai multe tipuri de cataracta:
- Cataracta pediatrica. Cataracta pediatrica afecteaza bebelusii si copiii. Bebelusii se pot naste cu cataracta (cataracta congenitala) sau cataracta poate sa apara dupa nastere. Cataracta pediatrica poate fi mostenita, dar poate sa apara si din cauza leziunilor oculare sau al altor afectiuni oculare. Bebelusii si copiii cu cataracta pediatrica au nevoie de tratament prompt pentru a preveni aparitia altor complicatii precum ambliopia (ochi lenes).
- Cataracta traumatica. Acest tip de cataracta debuteaza atunci cand exista un traumatism sau o leziune la nivelul ochiului. Tratamentul pentru acest tip de cataracta este mai complicat, deoarece si alte structure ale ochiului pot fi afectate.
- Cataracta secundara. Acest tip de cataracta se manifesta sub forma de pete opalescente care se formeaza pe capsula cristalinului sau membrana care acopera cristalinul. Este o complicatie comuna, dar usor de tratat, al operatiei de cataracta.
Cataracta legata de varsta se poate clasifica in functia de localizarea acesteia:
- Cataracta nucleara sau cataracta care afecteaza centrul cristalinului. Acest tip de cataracta se poate manifesta prin vedere neclara la distanta si vedere clara la apropiere si poate determina dificultati in distingerea culorilor. Cu timpul, aceasta evolueaza si reduce calitatea vederii. 
- Cataracta corticala sau cataracta care afecteaza marginile cristalinului. Acest tip de cataracta se manifesta prin pete sau dungi albe care apar pe marginea exterioara a cortexului cristalinului. Pe masura ce cataracta avanseaza, dungile se raspandesc si apar si in centrul cristalinului afectand trecerea luminii prin cristalin.
- Cataracta subcapsulara posterioara sau cataracta care afecteaza partea din spate a cristalinului. Acest tip de cataracta poate debuta ca o mica pata care se formeaza de obicei langa partea din spate a cristalinului, chiar pe traictoria luminii. Cataracta subcapsulara posterioara poate reduce vederea in lumina puternica si poate provoca straluciri sau halouri in jurul luminilor pe timp de noapte. Aceste tipuri de cataracta tinde sa sa evolueze mai repede decat alte tipuri de cataracta.

 

Care sunt cauzele cataractei?

Principala cauza a cataractei este imbatranirea si descompunerea treptata a proteinelor din cristalin.

Anumiti factori genetici si anumiti factori de mediu pot creste riscul de a dezvolta cataracta.
Factorii de risc de mediu care pot creste riscul de cataracta includ:
- Poluarea aerului
- Fumul de tutun
- Alcoolul
- Produse chimice industriale
- Pesticide
- Expunere pe termen lung la lumina UV solara
- Istoricul radioterapiei in partea superioara a corpului 

Factorii de risc medicali care pot creste riscul de cataracta includ:
- diabetul sau glicemia crescuta
- anumite operatii oftalmologice, cum ar fi operatia de glaucom
- utilizarea corticosteroizilor pentru a trata unele afectiuni medicale (cum ar fi artrita reumatoida)
- anumite boli oculare, cum ar fi uveita

Factorii genetici de risc care pot creste riscul de cataracta includ:
- Un istoric familial de cataracta creste riscul de a dezvolta cataracta 
- Unele mutatii genetice duc la cataracta congenitala (prezenta la nastere). In cazul cataractei legate de varsta, mutatiile genetice pot vulnerabiliza deteriorarea cristalinului la factorii de risc de mediu. 

 

Care sunt simptomele cataractei?

Anumite opacefieri ale cristalinului pot sa apara fara a cauza simptome si pot fi descoperite numai in cadrul unui consult oftalmologic. Pierderea treptata a vederii la persoanele in varsta, neinsotita de durere, poate fi sugestiva pentru cataracta.
Simptomele cele mai frecvente ale cataractei includ:
- sensibilitate la lumina puternica a soarelui, faruri sau lampi. Unul dintre cele mai timpurii semne ale cataractei este intoleranta la lumina.
- vedere dubla, neclara sau incetosata
- vizualizarea culorilor in nuante estompate
- sclipiri de lumini, inclusiv halouri sau dungi care se formeaza in jurul luminilor
- dificultate de a vedea noaptea
- miopie care se agraveaza

 

Cum poate fi diagnosticata cataracta?

Pentru a stabili diagnosticul de cataracta, medicul oftalmolog va efectua anamneza in cadrul careia va analiza atat simptomele pacientului, cat si istoricul medical al acestuia. 
Testele oftalmologice efectuate in scopul stabilirii diagnosticului pot include:
- Testul de acuitate vizuala. Acest test utilizeaza o diagrama cu litere si simboluri de diferite marimi. Pacientului i se cere sa citeasca aceasta diagrama.
- Examenul structural al ochiului numit si testul cu lampa cu fanta. Acest test permite medicului oftalmolog sa vizualizeze in amanunt structurile din partea din fata a ochiului. 
- Examenul retinei. In scopul pregatirii ochilor pentru acest examen, medicul va instila picaturi oculare cu efect midriatic (de marire al pupilei) anterior investigatiei. Aceasta dilatare a pupilei faciliteaza investigatia asupra retinei. Folosind o lampa cu fanta sau un dispozitiv special numit oftalmoscop, medicul oftalmolog poate examina cristalinul pentru a identifica eventualele semne de cataracta.
- Testul de presiune intraoculara. Acest test masoara presiune fluidului din interiorul ochiului.

 

Care este tratamentul cataractei?

Interventia chirurgicala este singura modalitate de a trata cataracta, dar este posibil sa nu fie necesara imediat dupa debutul cataractei. De obicei, medicul recomanda operatia de cataracta in momentul in care cataracta afecteaza calitatea vietii pacientului.
De obicei interventia dureaza aproximativ 15 pana la 20 de minute si nu necesita internare peste noapte intr-un spital. Daca ambii ochi sunt afectati de cataracta, medicul va astepta pana cand primul ochi se vindeca inainte de a efectua o interventie chirurgicala si la al doilea ochi. 
Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale pentru cataracta, dar toate interventiile au la baza acelasi principiu: inlocuirea cristalinului afectat cu unul artificial.

Interventia chirurgicala cu incizii mici sau facoemulsificare

In cadrul acestei interventii, medicul chirurg va efectua o incizie de dimensiue redusa la nivelul corneei. Se plaseaza un dispozitiv care emite ultrasunete. Ultrasunetele vor fragmenta cristalinul, fragmentele de cristalin se vor indeparta si in locul vechiului cristalin se va implanta o lentila artificiala. 

Interventie chirurgicala cu incizii mari sau extractie extracapsulara 

Acest tip de interventie chirurgicala este recomandata de regula de medic atunci cand este diagnosticata o cataracta pronuntata care provoaca o afectare mai profunda a vederii. Medicul chirurg va indeparta cristalinul afectat fara a-l fragmenta si il va inlocui cu un cristalin artificial. Timpul de vindecare poate fi mai indelungat la acest tip de interventie chirurgicala.

Interventie chirurgicala cu laser cu femtosecunda

In cadrul acestei inteventii chirurgicale, se utilizeaza un laser cu femtosecunda pentru a fragmenta cristalinul. In cadrul aceleiasi interventii chirurgicale se pot corecta si alte vicii de refractie precum astigmatismul. Cu ajutorul laserului medicul poate ajusta curbura corneei.

Complicatiile operatiei de cataracta

Infectie dupa operatia de catarcta

In timpul interventiei chirurgicale pot avea loc accidental contaminari cu anumiti germeni. In cazul in care apare sensibilitate la lumina, durere, roseata si alte probleme de vedere, trebuie contactat medicul. Infectiile dupa operatia de cataracta sunt rare.

Inflamatie dupa operatia de cataracta

Zona operata se poate umfla usor si se poate inrosi dupa operatie, ceea ce este normal. Daca aceste simptome se accentueaza si sunt grave, atunci trebuie contactat medicul pentru a primi tratamentul adecvat.

Dezlipirea retinei

Retina este o structura a ochiului localizata in regiunea posterioara a acestuia. Dupa operatie, exsista un risc mai mare de dezlipire de retina. Acest fenomen reprezinta o urgenta care ar putea cauza pierderea vederii. 

Acumularea de lichid la nivelul retinei

Uneori, dupa operatie, vasele de sange de la nivelul retinei pot fi afectate si lichidul poate ajunge la nivelul altor structuri ale ochiului. Pe masura ce lichidul se cumuleaza, vederea poate fi estompata. Aceasta complicatie poate fi tratata cu picaturi de ochi si in timp poate sa dispara. In cazuri mai grave se poate efectua o alta interventie chirurgicala.

Lentila intraoculara dislocata 

Lentila intraoculara este lentila artificiala pe care medicul o plaseaza in locul cristalinului in timpul interventiei chirurgicale. Aceasta se poate deplasa provocand vedere incetosata sau dubla. De asemenea, poate duce la probleme mai grave, cum ar fi sangerarea si inflamatia. Este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala pentru o readuce in pozitia corecta sau pentru a plasa o lentila noua.

Cataracta secundara

Capsula cristalinului inconjoara cristalinul ochiului. Operatia de cataracta indeparteaza partea din fata a cristalinului, insa nu si partea din spate a capsulei. In acel loc insa, poate debuta o cataracta secundara, numita si opacificarea capsulei posterioare. Cand se intampla acest lucru, vederea poate deveni din nou incetosata. Pentru a remedia aceasta complicatie, de obicei se efectueaza o procedura numita capsulotomie cu laser YAG. Medicul foloseste un laser pentru a crea o incizie in partea din spate a capsulei cristalinului. Aceasta incizie permite luminii sa treaca, astfel incat sa permita o vedere normala. Interventia este nedureroasa si dureaza aproximativ 5 minute. 

Inflamarea corneei

Corneea este partea frontala, clara a ochiului. Poate deveni tumefiata si tulbure dupa operatie, ceea ce poate ingreuna procesul vederii. Aceasta problema este aproape intotdeauna temporara si se amelioreaza in cateva zile zile sau saptamani. 

Sangerare intraoculara

Aceasta complicatie este rara, dar in timpul interventiei chirurgicale, vasele de sange care alimenteaza retina pot sangera. Dupa operatie, sangele se poate cumula intre cornee si iris si poate bloca vederea.  Daca sangele nu se scurge sau provoaca presiune prea mare, este posibil sa fie necesara o noua interventie chirurgicala.

Presiune intraoculara crescuta

Pentru unele persoanei, interventia chirurgicala poate creste presiunea intraoculara. Aceasta complicatie se numeste hipertensiune oculara si poate afecta vederea. Medicul poate recomanda un tratament adecvat.

Sensibilitate la lumina

Acest lucru poate fi normal, dar daca dureaza mai mult de cateva zile, trebuie informat medicul. Uneori, este necesara purtarea ochelarilor de soare cateva luni pana cand aceasta complicatie dispare. 

Pleoapa cazuta

 Denumita si ptoza, aceasta este o afectiune frecventa dupa o interventie chirurgicala la ochi. Cauza acesteia este necunoscuta, dar de obicei dispare de la sine. Daca dureaza mai mult de 6 luni, este posibil sa fie nevoie de o interventie chirurgicala.

Disfotopsie

Aceasta complicatie se manifesta prin efecte vizuale si este de doua tipuri:
- Negativa- o umbra curbata la marginea campului vizual
- Pozitiva- halouri, explozii de lumini, fulgerari sau dungi de lumina
Nu se cunoaste cauza acestei complicatii si adesea dispare de la sine. 

Stil de viata si remedii la domiciliu pentru cataracta

Pentru a face fata simptomelor cataractei pana cand are loc interventia chirurgicala, pot fi adoptate urmatoarele masuri:
- imbunatatirea iluminarii casei 
- purtarea ochelarilor de soare sau a unei palarii cu boruri largi pentru a reduce efectele luminii solare asupra ochilor
- limitatul condusului pe timp de noapte

 

Bibliografie:

Cataracts, Mayo Clinic official website
Cataracts (Age-Related), cleveland Clinic official website
Cataracts, National Eye Institute official website
Complications of Cataract Surgery, WebMD official website
What Are Cataracts?, American academy of Oftalmology official website
What Are Cataracts?, WebMD official website
Cataract, Stanford Medicine official website
Cataract, World Health Organization official website
Management of cataract in primary care services, World health Organization official website
Nizami AA, Gurnani B, Gulani AC. Cataract. [Updated 2024 Feb 27]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Cataract, American Optomertric Association official wbsite

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 26-08-2024

Produse din categoria Cataracta

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale