Ce este Chikungunya?
Chikungunya este o boala virala transmisa de tantari, cauzata de virusul Chikungunya (CHIKV), un virus ARN din genul Alfavirus din familia Togaviridae. Numele Chikungunya deriva dintr-un cuvant din limba Kimakonde din sudul Tanzaniei, care inseamna ,,ceea ce se indoaie" si descrie postura contorsionata adoptata de persoanele infectate din cauza durerilor articulare severe. Cele mai frecvente simptome ale Chikungunya sunt febra si durerile articulare. Alte simptome pot include dureri de cap, dureri musculare, umflarea articulatiilor sau eruptii cutanate.
La nivel global, boala afecteaza mai mult de 1 milion de persoane in fiecare an. In Europa, Chikungunya este raspandita in cea mai mare parte de calatori.
Unde este raspandita Boala Chikungunya?
Virusul Chikungunya a fost identificat pentru prima data in Tanzania in 1952 si, ulterior, in alte tari din Africa si Asia. Primele focare urbane au fost inregistrate in Thailanda in 1967 si in India in anii 1970. Din 2004, focarele au devenit mai frecvente si mai raspandite, cauzate partial de adaptarile virale care permit raspandirea mai usoara a virusului de catre tantarii Aedes albopictus. Virusul Chikungunya a fost identificat in mai mult de 110 tari din Asia, Africa, Europa si America. Transmiterea a fost intrerupta de cativa ani pe insule, unde o proportie mare a populatiei a fost infectata si apoi a devenit imuna. Transmiterea persista adesea in tarile in care o parte a populatiei nu a fost inca infectata.
Toate regiunile cu populatii stabile de tantari Aedes aegypti sau Aedes albopictus s-au confruntat in prezent cu transmiterea locala a bolii.
Care este cauza Bolii Chikungunya?
Virusul Chikungunya este transmis de femelele de tantari infectate, cel mai frecvent din speciile Aedes aegypti si Aedes albopictus, care pot transmite si virusurile Dengue si Zika. Acesti tantari sunt activi in principal in timpul zilei. Acestia depun ouale in locurile cu apa statatoare. Ambele specii se hranesc in aer liber, iar Aedes aegypti se hraneste si in spatiile interioare.
Cum se transmite Virusul Chikungunya?
Cand un tantar neinfectat se hraneste cu sangele unei persoane purtatoare a virusului Chikungunya, acesta poate ingera virusul. Virusul se replica apoi in corpul tantarului timp de cateva zile, ajunge in glandele salivare si poate fi transmis intr-o noua gazda umana atunci cand tantarul o inteapa. Virusul incepe din nou sa se replice la persoana nou infectata si atinge concentratii mari in sange, moment in care prsoana poate infecta in continuare alti tantari si se poate perpetua ciclul de transmitere.
Care sunt simptomele Bolii Chikungunya?
La pacientii simptomatici, debutul Bolii Chikungunya este de obicei la 4-8 zile (interval 2-12 zile) dupa muscatura unui tantar infectat.
Boala se caracterizeaza prin:
- debut brusc cu febra
- dureri articulare severe. Durerea articulara este adesea debilitanta si dureaza de obicei cateva zile, dar poate fi prelungita, durand saptamani, luni sau chiar ani.
- umflarea articulatiilor
- dureri musculare
- dureri de cap
- greata
- oboseala
- eruptii cutanate
Deoarece aceste simptome se suprapun cu alte infectii, inclusiv Dengue si Zika, cazurile pot fi diagnosticate gresit. In absenta unei dureri articulare semnificative, simptomele la persoanele infectate sunt de obicei usoare si infectia poate trece neobservata.
Care sunt complicatiile Bolii Chikungunya?
Majoritatea pacientilor se recupereaza complet dupa infectie, insa ocazional pot sa apara complicatii oculare, cardiace si neurologice. Pacientii foarte tineri, copiii sau persoanele varstnice sunt expuse unui risc mai mare de boli severe. Nou-nascutii infectati in timpul nasterii ( avand mame infectate cu Chikungunya) sau muscati de tantari infectati in saptamanile dupa nastere si persoanele in varsta cu afectiuni medicale subiacente, reprezinta categorii de risc. Pacientii cu boala severa necesita spitalizare din cauza riscului de afectare a organelor si deces.
Cum poate fi diagnosticata Boala Chikungunya?
Virusul Chikungunya poate fi detectat direct in probele de sange recoltate in timpul primei saptamani de boala, folosind teste precum reactia in lant a polimerazei-reverse transcriptaza (RT-PCR).
Alte teste pot detecta raspunsul imun al unei persoane la infectia cu virusul Chikungunya. Acestea sunt de obicei utilizate dupa prima saptamana de infectie pentru a testa anticorpii impotriva virusului. Nivelurile de anticorpi sunt de obicei detectabile in prima saptamana dupa debutul bolii si pot fi inca detectate timp de aproximativ 2 luni.
Care este tratamentul Bolii Chikungunya?
Nu exista un tratament medicamentos antiviral specific pentru infectiile cu virusul Chikungunya.
Managementul clinic include abordarea febrei si a durerilor articulare cu antipiretice si analgezice, consumul de lichide din abundenta si odihna generala. Paracetamolul este recomandat pentru ameliorarea durerii si pentru reducerea febrei pana cand infectia cu Dengue este exclusa, deoarece medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot creste riscul de sangerare.
Cum poate fi prevenita Boala Chikungunya?
Evitarea intepaturilor de tantari ofera cea mai buna protectie impotriva infectiei. Pacientii suspectati de infectie cu Chikungunya ar trebui sa evite intepaturile de tantari in timpul primei saptamani de boala pentru a preveni transmiterea ulterioara prin intermediul tantarilor, care la randul lor pot infecta alte persoane.
Principala metoda de reducere a transmiterii virusului este prin controlul vectorilor tantarilor si reducerea locurilor de reproducere al acestora prin golirea si curatarea containerelor care contin apa statatoare saptamanal, eliminarea deseurilor si sprijinirea programelor locale de control al tantarilor.
In timpul focarelor, pot fi pulverizate insecticide pentru a ucide tantarii adulti zburatori. Acestea de aplica a pe suprafetele din si in jurul containerelor unde sunt prezenti tantarii si sunt folosite si pentru a trata apa din recipiente pentru a ucide larvele imature de tantari. Acest lucru poate fi efectuat si de autoritatile sanitare ca masura de urgenta pentru controlul populatiei de tantari.
Persoanelor care locuiesc sau viziteaza zonele cu transmitere Chikungunya li se recomanda sa poarte imbracaminte care minimizeaza expunerea pielii la tantarii care sunt activi ziua. Paravanele pentru ferestre si usi ar trebui folosite pentru a preveni patrunderea tantarilor in case. Repelentii pot fi aplicate pe pielea expusa sau pe imbracaminte, in stricta conformitate cu instructiunile de pe eticheta produsului. Repelentele trebuie sa contina DEET, IR3535 sau icaridina.
In prezent, exista doua vaccinuri impotriva Bolii Chikungunya care au primit aprobari de reglementare si au fost recomandate pentru utilizare la populatiile cu risc in mai multe tari, dar vaccinurile nu sunt inca disponibile pe scara larga si nici nu sunt utilizate pe scara larga. OMS si consilierii experti externi analizeaza studiile aferente vaccinurilor si datele de dupa punerea pe piata in contextul epidemiologiei globale de Chikungunya pentru a documenta posibilele recomandari de utilizare.
Bibliografie:
Chikungunya, World Health Organization official website
Chikungunya, European Climate and Health Observatory official website
Chikungunya Virus, CDC official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona