Cifoza (afecțiuni medicale)

Ce este cifoza?

Cifoza este o afectiune a coloanei vertebrale in care curbarea excesiva a coloanei are ca rezultat o rotunjire anormala a spatelui in zona superioara. Aceasta afectiune este cunoscuta popular si sub denumirea de ,,cocoasa". 

 

Care sunt cauzele cifozei?

Cele mai frecvente cauze ale cifozei sunt:

- Fracturile. Coloana vertebrala se poate curba excesiv si ca urmare a ruperii sau fracturarii unor vertebre. Fracturile de compresie apar de regula la nivelul oaselor fragile si, in cazul in care acestea sunt usoare pot trece neobservate, simptomele lor fiind absente.

- Spina bifida (Spina bifida este o afectiune congenitala care apare atunci cand coloana vertebrala si maduva spinării nu se formează normal)

- Probleme metabolice si neurologice

- Osteoporoza.  Osteoporoza este o afectiune mai frecventa la femeile in varsta si la persoanele care au administrat corticosteroizi pentru perioade lungi de timp. Aceasta se manifesta prin pierderea densitatii osoase si prin fragilizarea oaselor. Daca vertebrele fragile dezvolta fracturi de compresie, poate sa apara si o curbare a coloanei vertebrale.

- Boala degenerativa discala. Discurile moi, circulare, actioneaza ca amortizoare intre vertebrele coloanei. Odata cu varsta, aceste discuri se aplatizeaza si se micsoreaza, ceea ce adesea agraveaza cifoza.

- Boala Scheuermann, denumita si cifoza Scheuermann.

- Alte probleme medicale. Oasele coloanei vertebrale care nu se dezvolta corespunzator inainte de nastere pot provoca cifoza. Cifoza la copii poate fi asociata si cu anumite afectiuni medicale, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos.

 

Care sunt tipurile de cifoza?

Exista mai multe tipuri de cifoza:

Cifoza posturala

Cifoza posturala, cel mai frecvent tip de cifoza, devine de obicei vizibila in timpul adolescentei. Se observa clinic ca o postura aplecata, dar nu este asociata cu anomalii structurale severe ale coloanei vertebrale. Curbura cauzata de cifoza posturala este de obicei rotunda si uniforma si poate fi adesea corectata de pacient atunci cand i se cere sa stea drept. Cifoza posturala este mai frecventa la fete decat la baieti. Cifoza posturala este rareori dureroasa si de obicei curbura nu progreseaza si nu duce la probleme in viata adulta.

Cifoza lui Scheuermann

Cifoza lui Scheuermann poarta numele radiologului danez care a descris prima data afectiunea.

Ca si cifoza posturala, cifoza lui Scheuermann devine adesea evidenta in timpul adolescentei. Cu toate acestea, cifoza lui Scheuermann poate duce la o deformare mai severa a oaselor decat cifoza posturala.
Cifoza Scheuermann este cauzata de o anomalie structurala a coloanei vertebrale. La un pacient cu cifoza Scheuermann, o radiografie din lateral va evidentia ca vertebrele, in loc sa aiba o forma dreptunghiulara normala, trei sau mai multe vertebre consecutive au o forma triunghiulara. Aceasta forma neregulata face ca vertebrele sa se apropie spre partea din fata a coloanei vertebrale, creand o curbura exagerata in partea superioara a spatelui.
Curba cauzata de cifoza lui Scheuermann este de obicei ascutita si rigida. Spre deosebire de un pacient cu cifoza posturala, un pacient cu cifoza Scheuermann nu este capabil sa corecteze curbura cand i se cere sa stea drept.
Cifoza Scheuermann afecteaza de obicei coloana toracala, dar ocazional se dezvolta si in coloana lombara. Afectiunea este mai frecventa la baieti decat la fete si inceteaza sa progreseze odata ce cresterea este completa.
Cifoza Scheuermann poate fi uneori dureroasa. Daca durerea este prezenta, aceasta este de obicei simtita in partea cea mai proeminenta a curburii sau in varful curburii. Pacientul poate simti si dureri in partea inferioara a spatelui. Acest lucru se poate intampla atunci cand coloana vertebrala incearca sa compenseze curbura din partea superioara prin cresterea curburii spre interior in partea inferioara a coloanei. Activitatea fizica poate agrava durerea, la fel ca si perioadele lungi de stat in picioare sau asezat.

Cifoza congenitala

Cifoza congenitala este prezenta inca de la nastere. Apare atunci cand coloana vertebrala nu se dezvolta normal in timpul perioadei intrauterine. Este posibil sa existe anomalii ale formarii coloanei vertebrale precum fuzionarea vertebrelor. Cifoza congenitala se agraveaza de obicei pe masura ce copilul creste.
Pacientii cu cifoza congenitala au adesea nevoie de tratament chirurgical de la o varsta foarte frageda pentru a opri evolutia afectiunii. De multe ori, acesti pacienti vor avea defecte congenitale suplimentare care afecteaza alte parti ale corpului, cum ar fi inima si rinichii.

 

Care sunt simptomele cifozei?

Semnele si simptomele cifozei variaza, in functie de cauza si de severitatea curburii coloanei. Acestea pot include:
- Umeri rotunjiti
- Curbura a spatelui (cocoasa) vizibila 
- Dureri usoare de spate
- Oboseala
- Rigiditatea coloanei vertebrale
- Incordarea muschilor din spatele ai coapselor

Rareori, in timp, curbarea progresiva pot duce la:
- Slabiciune, amorteala sau furnicaturi la nivelul picioarelor
- Modificari ale functionalitatii intestinului sau a vezicii urinare
- Dificultati de respiratie 

 

Cum poate fi diagnosticata cifoza?

Examinarea fizica

In timpul examenului fizic, medicul va va cere pacientului sa se aplece inainte cu apicioarele apropiate, genunchii drepti si bratele libere pe langa corp. Acest test, care se numeste testul de indoire inainte al lui Adam, ii permite medicului sa observe mai bine curbura coloanei vertebrale sau orice alta deformare a coloanei vertebrale.

De asemenea, medicul poate cere copilului sa se intinda pentru a vedea daca coloana sa se indreapta.

Radiografia

Rdiografia ofera imagini ale structurilor dense, cum ar fi osul. Medicul poate recomanda radiografii din diferite unghiuri pentru a determina daca exista modificari la nivelul vertebrelor sau oricare alte anomalii osoase. Radiografia poate ajuta, de asemenea, la masurarea gradului de curbura cifotica. O curbura mai mare de 50 de grade este considerata anormala.

Scanarea CT

Scanarea CT este de obicei recomandata de medic atunci cad se doreste obtinerea unor imagini mai detaliate ale structurilor ososase.

Rezonanta magentica nucleara (RMN)

Cu ajutorul RMN-ului pot fi identificate infectii sau tumori la nivelul coloanei vertebrale.

Teste functionale pulmonare

Daca curba este severa, medicul poate recomanda teste functionale pulmonare. Aceste teste determina daca respiratia este restrictionata din cauza spatiului toracic redus.

Alte teste

La pacientii cu cifoza congenitala, in timp pot sa apara simptome de compresie a maduvei spinarii, inclusiv durere, furnicaturi, amorteala sau slabiciune in partea inferioara a corpului. Daca apar astfel de simptome sau curbura se accenueaza brusc, medicul poate recomanda teste neurologice sau o scanare prin rezonanta magnetica (RMN).

 

 

Care este tratamentul cifozei?

Scopul tratamentului este de a opri progresia curburii si de a preveni deformarea coloanei. Medicul poate lua in considerare mai multe aspecte atunci cand stabileste tratamentul pentru cifoza, inclusiv:
- Varsta si starea de sanatatea generala a pacientului
- Daca pacientul este in perioada de crestere sau nu
- Tipul de cifoza
- Severitatea curburii spatelui

Tratament nechirurgical

Tratamentul nechirurgical este recomandat pacientilor cu cifoza posturala. De asemenea, este recomandata pacientilor cu cifoza Scheuermann care au curburi mai mici de 70 pana la 75 de grade.

Tratamentul nechirurgical poate include:

- Observare. Medicul poate recomanda pur si simplu monitorizarea curburii pentru a se asigura ca aceasta nu se agraveaza. Copiilor li se poate recomanda sa revina pentru vizite periodice si radiografii pana cand este se incheie perioada de crestere.
Cu exceptia cazului in care curbura se accentueaza sau devine dureroasa, este posibil ca pacientul, daca este copil, sa nu aiba nevoie de niciun alt tratament.

- Kinetoterapia in cifoza. Exercitiile specifice pentru cifoza pot ajuta la ameliorarea durerilor de spate si la imbunatatirea posturii prin intarirea muschilor abdomenului si ai spatelui. Anumite exercitii pot, de asemenea, ajuta la intinderea unor muschi si la intarirea zonelor corpului care pot fi afectate de nealinierea coloanei vertebrale.

- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). AINS pot ajuta la ameliorarea durerilor de spate.

- Corsete pentru cifoza. Acestea pot fi recomandate pacientilor cu cifoza Scheuermann, care sunt inca in crestere. Tipul specific de bretele si numarul de ore pe zi in care ar trebui purtat vor depinde de severitatea curbei.

 

 

Tratament chirurgical
Chirurgia este adesea recomandata pacientilor cu cifoza congenitala.

De asemenea, interventia chirurgicala poate fi recomandata pacientilor cu cifoza Scheuermann care au curbe mai mari de 70 pana la 75 de grade sau celor cu dureri severe de spate. Pacientii cu cifoza in partea inferioara a spatelui (curburi toracolombare) pot necesita interventii chirurgicale pentru curburi mai mici, de 25 pana la 30 de grade.

 

Care este cea mai potrivita pozitie de somn pentru cifoza?

Conform National Sleep Foundation USA, pozitiile de somn pot fi clasificate in functie de cat de solicitata este coloana vertebrala atunci cand o persoana sta intinsa. Pozitiile de dormit care pun mai putina presiune pe coloana vertebrala, pastrand in acelasi timp curbura naturala, sunt ideale, deoarece acest lucru previne durerile musculare si afectarea nervilor.
- Dormitul in pozitia culcat pe spate. Aceasta pozitie este considerata a fi cea mai buna pozitie de dormit, deoarece distribuie in mod egal intreaga greutate a corpului. Acest lucru reduce la minimum numarul de puncte de presiune de la nivelul spatelui si sustine curbura naturala a coloanei vertebrale. De asemenea, ajuta la alinierea gatului cu capul, ceea ce impiedica afectarea nervilor din regiunea cervicala.
- Dormitul pe o parte. Aceasta pozitie de dormit implica pozitionarea picioarelor intr-o parte, ceea ce poate destabiliza pozitia fixa a coloanei vertebrale. Daca pozitia aceasta este cea preferata, atunci se poate ajusta prin pozitionarea unei perne intre genunchi, astfel incat restul corpului sa fie aliniat cu spatele. De asemenea, se poate imbratisa o perna, pentru a evita posibila aplecare a corpului in timpul somnului.
- Dormitul in pozitie fetala. Aceasta pozitie de dormit poate implica aceleasi probleme ca si dormitul pe o parte, dar cu complicatia suplimentara de a pune presiune si asupra articulatiilor. 
- Dormitul pe burta. Aceasta pozitie de dormit este cea mai putin indicata, deoarece forteaza rasucirea gatului intr-o parte pentru a respira. Este, de asemenea, o pozitie care pune multa presiune asupra genunchilor, abdomenului si asupra partii superioara a spatelui, ceea ce poate duce rapid la durere si rigiditate musculara prelungita.
In cazul cifozei, este indicat consultul medicului cu privire la cea mai indicata pozitie de somn. Alegerea pozititei de somn depinde de preferintele personale ale pacientului, de simptomele manifestate, dar si de prezenta altor afectiuni asociate.

 

Cum se poate preveni cifoza?

Nu pot fi prevenite toate tipurile de cifoza. Pot fi luate masuri pentru a preveni cifoza posturala prin:
- Mentinerea unei pozitii posturale corecte 
- Intarirea muschilor abdominali si ai spatelui
- Mentinerea unei greutati corporale sanatoase
- Transportul in sisteme ergonomice al obiectelor grele precum rechizitele 

 

 

Bibliografie:

Kyphosis (Roundback) of the Spine, OrthoInfo, American Academy of Orthopaedic Surgeons official website
Kyphosis, Johns Hopkins Medicine official website
Kyphosis, Mayo Clinic official website
Kyphosis, leveland Clinic official website
Kyphosis, NHS official website
What is kyphosis?, Medican News Today official website

Spina bifida, Mayo Clinic official website

How Do You Sleep With Kyphosis?, The Spine and Rehab Group official website

Kyphosis, Cleveland Clinic official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 05-04-2024

Produse din categoria Cifoza

Medicamente(30)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale