Ciuperca piciorului (Piciorul atletului, Tinea pedis) (afecțiuni medicale)

Ce este ciuperca piciorului/Piciorul atletului/Tinea pedis?

Ciuperca piciorului, piciorul atletului sau Tinea pedis este o infectie fungica a pileii provocata de dermatofiti si poate afecta orice zona a labei piciorului precum spatiile interdigitale, talpa sau unghiile. Cel mai adesea infectia este localizata intre degetele picioarelor. Piciorul atletului se manifesta de obicei prin fisuri ale pielii sau leziuni solzoase care pot fi insotite de roseata si mancarimi.

 

Care sunt cauzele ciupercii piciorului/Piciorului atletului/Tinea pedis?

In principal, Trichophyton rubrum cauzeaza Tinea pedis. Trichophyton interdigitale si Epidermophyton floccosum sunt de asemenea implicate in aparitia acestei infectii fungice. Ocazional, ciuperca piciorului poate fi cauzata si de Tricholosporum violaceum. Trichophyton rubrum este raspuzator pentru aproximativ 70% din cazuri.

 

Care cunt factorii de risc pentru aparitia ciupercii piciorului/Piciorului atletului/Tinea pedis?

Ciuperca piciorului poate afecta orice persoana. Cu toate acestea, afecteaza cel mai frecvent barbatii si persoanele cu varsta peste 60 de ani. Este posibil ca anumite conditii medicale sau anumiti factori sa creasca probabilitatea dezvoltarii ciupercii piciorului:
- Diabetul
- Obezitatea
- Imunodeficienta
- Leziuni sau rani la nivelul piciorului
- Mediul cald si umed
- Purtarea prelungita a incaltamintii ocluzive
- Transpiratia in exces
- Expunere prelungita la apa si umezeaza

 

Cum se poate raspandi ciuperca piciorului/Piciorul atletului/Tinea pedis?

Tinea pedis se raspandeste prin contactul cu pielea infectata sau prin contactul cu dermatofitii care se dezvolta de obicei in locuri cu apa si umezeala (de exemplu, dusuri, vestiare, piscine).
Ciuperca piciorului poate evolua spre o infectie cronica si poate recidiva.

 

Care sunt simptomele ciupercii piciorului/Piciorului atletului/Tinea pedis?

Ciuperca piciorului poate afecta unul sau ambele picioare. Semnele si simptomele frecvent inalnite sunt:
- Piele solzoasa, care se exfoliaza sau cu crapaturi intre degetele de la picioare
- Mancarime, mai ales imediat dupa scoaterea pantofilor si sosetelor
- Piele inflamata, inrosita
- Senzatie de arsura sau usturime 
- Vezicule
- Piele uscata, solzoasa de pe partea inferioara a piciorului, care se extinde in lateral
- Unghii decolorate, ingrosate si sfaramicioase
- Unghii care se desprind de patul unghial

Pacientii cu Tinea pedis pot prezenta manifestari clinice care depind de tipul infectiei. Simptomele caracteristice sunt reprezentate de prurit si miros neplacut, insa acestea nu sunt mereu resimtite de pacient.
• Tinea pedis interdigitala: Este cel mai frecvent tip de ciuperca a piciorului. De obicei afecteaza pielea dintre al patrulea deget de la picior (degetul inelar) si al cincilea deget (degetul mic). Pielea isi poate schimba culoarea, se poate crapa sau descuama. In lipsa tratamentului, infectia poate progresa si produce fisuri mai adanci, cu risc crescut de suprainfectare bacteriana.
• Tinea pedis de tip mocasin: Infectia de tip mocasin afecteaza talpa picioarelor, calcaiele si marginile talpilor. Aceasta poate evolua in decurs de cateva zile, timp in care pielea de pe talpi se ingroasa si crapa. In cazuri rare, acest tip de infectie poate afecta si unghiille.
• Tinea pedis de tip vezicular: O infectie de tip vezicular este caracterizata de aparitia veziculelor pline cu lichid.
• Tinea pedis de tip ulcerativ: Infectia ulceroasa este cel mai rar tip de micoza a piciorului. Ranile deschise (ulcerele) apar adesea intre degetele de la picioare. Uneori, acestea se pot dezvolta si pe talpa piciorului. Infectia ulcerativa rezulta din agravarea si evolutia unui alt tip de tinea pedis, dintre cele mentionate anterior. Unul dintre agentii etiologici implicati este specia T. interdigitale. Pacientii cu aceasta forma de infectie prezinta eroziuni cutanate (ulcere), adesea suprainfectate bacterian sau fungic, putand progresa spre celulita sau limfangita. Acestia au, cel mai probabil, si alte patologii subiacente, care ii predispun la infectie (diabet zaharat, imunodepresie si altele).

 

Cum poate fi diagnosticata ciuperca piciorului/Piciorul atletului/Tinea pedis?

Exista un procent destul de mare de persoane la care Tinea pedis se dezvolta asimptomatic. 

In general, diagnosticul ciupercii piciorului se bazeaza pe aspectul clinic al leziunilor, dar si diagnosticul diferential este important, tinea pedis putand fi asemanatoare cu alte patologii eritematoase sau veziculo-buloase ale pielii: psoriazis, infectii herpetice, dermatita de contact, impetigo, penfigus, etritrasma etc. De aceea, pentru un diagnostic cert, aspectul clinic al leziunii trebuie interpretat impreuna cu rezultatul analizei de labotaror (diagnostic micologic). Pentru efectuarea analizei de laborator este necesara o proba din tesutul infectat.

 

Care este tratamentul ciupercii piciorului/Piciorului atletului/Tinea pedis?

 

Tratamentul medicamentos

Tratamentul topic

Tratamentul topic este de obicei indicat de catre medic in cazul majoritatii pacientilor. 
Tinctura Castellani este inca utilizata in unele cazuri de Tinea pedis inflamatorie, in special in cazuri in care coexista o infectie bacteriana. 
Imidazolii topici precum clotrimazolul, econazolul, ketoconazolul, miconazolul, izoconazolul, tioconazolul si sulconazolul sunt remedii eficiente in Tinea pedis. Perioada de terapie depinde de raspunsul leziunilor la tratament.

Tratamentul sistemic

Tratamentul sistemic este de obicei necesar numai daca infectia este prezenta la nivelul partii dorsale a piciorului, calcaiului, talpii piciorului sau daca infectia este recurenta sau prezinta vezicule. De regula, se utilizeaza agenti antimicotici precum terbinafina, itraconazol, fluconazol, griseofulvina.

 

Masuri si remedii ce pot fi aplicate la domiciiliu

Aceste masuri  pot ajuta la atenuarea simptomelor piciorului de atlet sau pentru a evita o recidiva:
- Pastrarea picioarelor curate si uscate, mai ales a portiunii dintre degete
- Utilizarea unui produs antifungic. Dupa spalarea si uscarea picioarelor, se poate aplica un produs antifungic. Se aplica produsul pe pielea afectata conform instructiunilor. Ar putea dura 2 pana la 4 saptamani pentru a observa rezultatele. Daca afectiunea revine, poate fi necesar un nou tratament.
- Schimbarea sosetelor in mod regulat
- Purtarea unei incaltaminti usoare, bine ventilate. Evitarea pantofilor din material sintetic, poate ajuta in cazul micozelor piciorului. Este benefica purtarea sandalelor, atunci cand este posibil, deoarece ventilarea pielii piciorului previne formarea unui mediu umed unde ciupercile cutanate se pot inmulti.
- Alternarea perechilor de pantofi. Acest obicei ofera pantofilor timp pentru a se usca dupa fiecare utilizare.
- Protejarea picioarelor in locurile publice. Purtarea sandalelor sau pantofilor impermeabili in preajma piscinelor publice, a dusurilor si a vestiarelor poate fi benefica si ajuta la limitarea raspandirii infectiei.
- Evitarea utilizarii pantofilor la comun. Utilizarea pantofilor la comun cu alte persoane poate favoriza raspandirea infectiilor fungice.

 

Cum poate fi prevenita ciuperca piciorului/Piciorul atletului/Tinea pedis?

Urmatoarele masuri pot ajuta la prevenirea dezvoltarii ciupercii piciorului:
- Taierea unghiilor cat mai scurt si curatarea si dezinfectarea acestora
- Purtarea incaltamintii in locuri publice unde exista apa si umezeaza (piscine publice, dusuri, vestiare etc.)
- Aerisirea picioarelor
- Alternarea perechilor de incaltaminte
- Spalarea zilnica a picioarelor
- Schimbarea frecventa a sosetelor si evitarea purtarii sosetelor din material sintetic

 

Bibliografie:

Athlete's foot, Mayo Clinic official website
Hygiene-related Diseases, CDC official website
Nigam PK, Saleh D. Tinea Pedis. [Updated 2022 Jul 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan
Athlete's Foot (Tinea Pedis), Cleveland Clinic official website
Silvana-Adelina Gheorghe, Madalina Preda, Gabriela-Loredana Popa, Tinea pedis - notiuni de diagnostic, tratament si modalitati de preventie utile in practica medicinei de familie, MedicHub platforma online oficiala
Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 03-10-2023

Produse din categoria Ciuperca piciorului (Piciorul atletului, Tinea pedis)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale