Colecistita (afecțiuni medicale)

Ce este colecistita?

Colecistita reprezinta inflamatia vezicii biliare cauzata de ocluzia ductului cistic sau de afectarea golirii vezicii biliare. Adesea, aceasta golire afectata se datoreaza pietrelor sau namolului biliar. 

Tipuri de colecistita

Colecistita poate fi:
- Colecistita acuta (apare brusc) - Aceasta inflamatie provoaca adesea dureri severe in abdomenul mijlociu sau drept superior. Durerea se poate raspandi si intre omoplati. In cazurile severe, vezica biliara se poate rupe sau sparge si elibereaza bila in abdomen, provocand dureri severe. Aceasta poate fi o situatie care pune viata in pericol, care necesita atentie imediata.
- Colecistita cronica (episoade multiple de inflamatie) - Crizele recurente de umflare usoara si inflamatie vor deteriora adesea peretele vezicii biliare, determinand-o sa se ingroase, sa se micsoreze si sa-si piarda functionalitatea corespunzatoare.

 

Care sunt cauzele colecistitei?

Vezica biliara este un organ mic conectat la ficat in partea dreapta a abdomenului. Vezica biliara stocheaza bila si o elibereaza in intestinul subtire pentru a ajuta la digestia grasimilor. Aceasta elibereaza bila dupa ce o persoana consum alimente cu grasimi pentru a ajuta digestia. Bila este eliberata din vezica biliara prin canalul cistic, un tub mic care este conectat la canalul biliar comun si la intestinul subtire.
Inflamatia vezicii biliare sau colecistita poate fi cauzata de:

Calculii biliari (pietre) 

Calculii biliari care blocheaza caile biliare sunt cea mai frecventa cauza a colecistitei, atat cronice, cat si acute. Calculii biliari reprezinta reziduuri biliare solidificate. De obicei, acestia se formeaza in partea inferioara a vezicii biliare, dar se pot deplasa si uneori se pot bloca intr-un canal biliar sau in orificiul vezicii biliare. Acest lucru face ca bila sa revina in vezica biliara. De asemenea, pot favoriza infectiile in interiorul acesteia.
Un calcul biliar care obstructioneaza fluxul de bila din vezica biliara poate provoca colecistita acuta. Acest tip de colecistita se agraveaza in mod constant pe masura ce vezica biliara isi mareste volumul din ce in ce mai mult. Un calcul biliar circulant poate obstructiona partial vezica biliara intr-un mod intermitent. De exemplu, este posibil ca simptomele sa apara doar ocazional, atunci cand vezica biliara elibereaza bila pentru a ajuta la digerarea unei mese grele. Acest lucru poate provoca colecistita cronica.

Infectie la nivelul vezicii biliare

Infectarea bilei cumulate care stagneaza, poate declansa inflamarea vezicii biliare

Strictura biliara

Bolile cailor biliare care provoaca inflamatie cronica in caile biliare pot duce in cele din urma la tesut cicatricial care ingusteaza canalele biliare. Acest lucru poate bloca fluxul bilei.

Dischinezie biliara

Aceasta este o boala functionala a vezicii biliare care afecteaza motilitatea vezicii biliare sau activitatea musculara a acesteia. In acest caz vezica biliara nu se contracta atat cat este necesar pentru a elimina suficienta bila.

Staza biliara

Fluxul biliar se poate bloca din cauza bolii hepatice cronice sau a nutritiei parenterale pe termen lung. Daca un pacient este hranit intravenos, bila nu este necesara.

Cancer

Rareori, o tumoare in vezica biliara sau in caile biliare poate obstructiona fluxul bilei.

Ischemie

Reducerea fluxului de sange catre vezica biliara poate provoca inflamatie cronica sau acuta, in functie de cat de grava este aceasta. Ischemia este adesea un raspuns la o boala critica sau la o la un traumatism. Aceasta se poate datora si unei ocluzii vasculare sau a unei inflamatii a vaselor de sange.


Care sunt simptomele colecistitei?

Simptomele frecvente ale colecistitei acute includ:
- Dureri in abdomenul superior, in special in partea dreapta sus. Durerea se poate raspandi si la omoplatul drept sau la spate. Durerea creste in intensitate rapid si poate deveni severa. Se poate simti ca o durere ascutita, persistenta sau sub forma de crampe si se poate accentua in momentul respiratiei profunde. Unele persoane o pot confunda cu o durere in piept sau chiar cu un atac de cord. 
- Greata si varsaturile sunt frecvente in cazul unei crize de vezica biliara, dar persoanele in varsta pot avea simptome mai usoare. Acestea pot experimenta doar o vaga pierdere a poftei de mancare sau o senzatie de rau.
- Febra ridicata poate sa aparea la pana la o treime dintre persoanele cu colecistita acuta. Febra poate indica o infectie sau o inflamatie mai severa si este mai putin frecventa la persoanele in varsta.
Simptomele suplimentare pot include:
- Distensie abdominala, balonare si sensibilitate
- Rigiditatea muschilor abdominali in partea dreapta a abdomenului
- Slabiciune si oboseala, in special la persoanele in varsta
Simptomele colecistitei cronice tind sa fie mai putin severe si apar in episoade. Este posibil ca acestea sa se manifeste prin durere abdominala si greata dupa o masa bogata sau grea. Alimentele grase necesita mai multa bila pentru a fi digerate. 

 

Cum este stabilit diagnosticul colecistitei?

Medicul poate prescrie analize de sange pentru a verifica prezenta infectiei la nivelul vezicii biliare. Adesea, anumiti parametri sangvini pot oferi informatii despre prezenta infectiei. De asemenea, pot fi efectuate unul sau mai multe dintre urmatoarele teste radiologice:
- Ecografia abdominala: Acesta este adesea primul test efectuat pentru a evalua colecistita. Ecografia utilizeaza unde sonore pentru a produce imagini ale vezicii biliare si ale cailor biliare. Aceasta este utilizata pentru a identifica semnele de inflamatie si prezenta calculilor biliari.
- CT abdominal: Tomografia computerizata (CT) utilizeaza raze X pentru a produce imagini detaliate ale abdomenului, ficatului, vezicii biliare, cailor biliare si intestinului pentru a ajuta la identificarea inflamatiei vezicii biliare sau a blocarii fluxului biliar. 
- Colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica (MRCP): MRCP este un tip de examen RMN care realizeaza imagini detaliate ale ficatului, vezicii biliare, cailor biliare, pancreasului si canalului pancreatic. Aceasta investigatie identifica prezenta calculilor biliari, a inflamatiei vezicii biliare sau a unui blocaj in fluxul biliar. 
- Imagistica nucleara hepatobiliara: Acest test de medicina nucleara foloseste un radiotrasor injectat pentru a ajuta la evaluarea afectiunilor ficatului, vezicii biliare si ale cailor biliare. In colecistita acuta, poate detecta blocarea ductului cistic.

 

Care este tratamentul colecistitei?

Tratamentul colecistitei este de regula chirurgical, cel mai frecvent se efectueaza colecistectomie laparoscopica.
Tratamentul simptomatic poate include antispastice, drenori biliari, analgezice, antiinflamatoare, antibiotice, in functie de cauza colecistitei.
Medicul poate sugera, de asemenea, post alimentar pentru a reduce activitatea vezicii biliare sau o dieta speciala, saraca in grasimi.
Deoarece afectiunea poate reveni des, medicul poate recomanda indepartarea vezicii biliare prin urmatoarele proceduri:
- Chirurgie laparoscopica. Chirurgul efectueaza cateva incizii pentru a introduce un laparoscop pentru a vizualiza interiorul abdomenului si pentru a indeparta vezica biliara. 
- Chirurgie deschisa. Chirurgul efectueaza o operatie deschisa la nivelul abdomenului si indeparteaza vezica biliara. 
Daca nu se poate efectua o interventie chirurgicala, medicul poate drena bila din vezica biliara. Acest lucru se poate efectua prin:
- Colecistostomie percutanata: aceasta procedura este efectuata de catre un medic radiolog. Acesta itroduce un tub prin piele direct in vezica biliara folosind ghidare cu ultrasunete sau CT. Bila blocata sau infectata este indepartata pentru a reduce inflamatia. Aceasta procedura se efectueaza de obicei la pacientii care au o stare de sanatate precara ce nu permite efectuarea interventiei de eliminare a vezicii biliare. Interventia se face sub sedare si tubul trebuie sa ramana in interiorul abdomenului cel putin cateva saptamani.
- Colangiopancreatografia retrograda endoscopica: Aceasta procedura este efectuata de obicei de un medic gastroenterolog. O camera pe un tub flexibil este trecuta din gura prin stomac si in partea incipienta a intestinului subtire. Aici se intalneste canalul biliar comun cu intestinul subtire. Sfincterul de la capatul caii biliare poate fi examinat si deschis pentru a elimina bila blocata si pietrele, daca este necesar. De asemenea, pot fi distrusi calculii biliari mici sau se poate utiliza un balon pentru a recupera pietre sau fragmente de piatra. Aceasta procedura prezinta un risc mic, dar real, de inflamatie sau ranire a pancreasului. Aceasta procedura se efectueaza sub sedare.
- Colangiografie transhepatica percutanata: Aceasta procedura este efectuata de un medic radiolog. Un ac este plasat in canalele biliare din ficat folosind ghidarea imagistica. Materialul de contrast este injectat pentru a ajuta la localizarea calculilor biliari care pot bloca fluxul biliar. Unele pietre pot fi indepartate in timpul procedurii.



● Cholecystitis, Symptoms and causes, Mayo Clinic official website.
● Acute cholecistitis, NHS official website.
●  Cholecystitis (Gallbladder Inflammation), Cleveland Clinic official website
●  Jones MW, Genova R, O'Rourke MC. Acute Cholecystitis. [Updated 2023 May 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
●  Cholecystitis, RadiologyInfo official website
●  What to know about cholecystitis, Medical News Today official website
●  Cholecystitis, WebMD official website
 
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona
  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.
Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 10-12-2024

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Colecistita

Medicamente(8)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale