Conjunctivita alergica (afecțiuni medicale)

🎙️Interviu cu un medic oftalmolog despre cauze, simptome și tratament

Într-un interviu cu un medic primar oftalmolog, am discutat despre conjunctivita alergică și impactul acestei afecțiuni asupra vieții pacienților. Am aflat despre factorii de mediu care contribuie la recurența conjunctivitei alergice, simptomele caracteristice și importanța unui tratament adecvat. De asemenea, am explorat diverse aspecte legate de îngrijirea oculară și precauțiile pe care pacienții ar trebui să le ia pentru a evita complicațiile.
Iată câteva repere importante extrase din interviu:

 Este conjunctivita alergică o problemă recurentă?

🥼 Conjunctivita alergică este o afecțiune comună, frecventă în zonele cu poluare ridicată și expunere la diverși alergeni, cum ar fi praful, polenul, părul de animale, mucegaiul,etc.. Toți acești alergeni provoacă o reacție alergică, inclusive la nivelul ochilor. Consulturile alergologice sunt indicate pentru a identifica alergenul specific și a-l evita, contribuind astfel la prevenirea recidivelor.

 Ambrozia - trend sau amenințare reală?

🥼 Ambrozia reprezintă o amenințare reală și în același timp, un trend. Deși ambrozia poate fi o cauză comună a conjunctivitei alergice, este important să se conștientizeze și să se prevină și alte alergii oculare.

 Ce simptome apar în conjunctivita alergică?

🥼 Principalele simptome ale conjunctivitei alergice includ:

      ● mâncărimea oculară (prurit);
      ● usturimea;
      ● lăcrimarea excesivă;
      ● secrețiile nazale;

Uneori, pot apărea și imflamarea pleoapelor și congestia conjunctivală, adică înroșirea ochilor. Aceste simptome pot afecta calitatea vieții pacienților și necesită tratament adecvat.

 Ce facem în caz de conjunctivită alergică?

🥼 Pentru a gestiona conjunctivita alergică, este esențial să se evite contactul cu alergenul declanșator și să se identifice alergenul specific. Există cazuri în care conjunctivita alergică se complică cu o conjunctivită bacteriană. Acest lucru se întâmplă în momentul în care nu există o igienizare corespunzătoare a mâinilor, urmată de tendința umană de a duce mâna la ochi, atunci cand apare mâncărimea oculară.

În aceste situații apar secreții, diferite de cele lacrimale, iar lacrimile nu mai sunt „curate”, sunt mucupuruente sau mucoase. Nu se pansează ochii pentru a nu stagna aceste secreții și nu se folosesc substanțele vasoconstrictoare. De aceea, folosirea compreselor cu ceai, ca și tratament , nu este recomandată.

 Ce se utilizează în cazul conjunctivitei alergice?

🥼 Ca și tratament se recomandă:

  1. Evitarea lentilelor de contact
  2. Utilizarea lacrimilor artificiale/picăturilor pentru ochi și antihistaminice administrate pe cale locală, respectiv generală, ce ajută la reducerea inflamației oculare

 Ce putem spune despre produsele cosmetice în această situație?

🥼 Pentru zona de make up și cosmetice, se indică folosirea produselor testate dermatologic, alături de o igienă oculară, respectiv palpebrală riguroasă.

Nu este contraindicată utilizarea produselor cosmetice, decât în situația în care se observă afecțiuni oftalmologice ce necesită tratament.  Accentul cade pe o igienă oculară corespunzătoare, implicit igienă palpebrală, pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții.

Demachierea zilnică, folosirea șervețelelor pentru igiena perioculară, respectiv igiena palpebrală, lacrimile artificiale, etc., sunt câteva metode pentru a avea o igienă oculară adecvată.

Este important să solicitați sfatul și prescripția unui medic oftalmolog sau alergolog pentru a determina cel mai potrivit tratament în funcție de situația dumneavoastră individual și să nu apelăm la automedicație.

 

Autor: Dr. Farah CONSTANTIN, medic primar oftalmolog în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, secția oftalmologie.
Șef de lucrări universitar în cadrul Facultății de Medicină, Universitatea Ovidius Constanța, doctor în științe medicale, și fondator al clinicii proprii Alfa Oculus Medical Constanța.
  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.
Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-05-2023

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Conjunctivita alergica

Vezi Politica de confidentialitate date personale