Coxartroza (afecțiuni medicale)

Ce este coxartroza?

Coxartroza, cunoscuta si sub numele de artroza soldului, reprezinta aparitia reumatismului degenerativ la nivelul articulatiei soldului.

Articulatia soldului se formeaza prin unirea oaselor pelvine cu femurul. In portiunea de contact a  femurului cu pelvisul, femurul are o forma bombata numita cap femural. Capul femurului se fixeaza intr-o cavitate care exista la nivelul pelvisului formand un angrenaj perfect care permite miscarea femurului in mai multe directii.

Atat capul femurului, cat si cavitatea pelvisului in care este articulat femurul sunt acoperite cu cartilaj, un tesut care faciliteaza miscarea oaselor si care impiedica contactul os pe os si uzura articlulatiei. De-a lungul anilor insa, ca urmare a uzurii progresive a acestor cartilaje, acestea isi pierd din grosime si isi modifica textura. Acest lucru da nastere la pierderea angrenajului corect dintre femur si pelvis, ducand la coxartroza.

 

Care sunt cauzele coxartrozei?

Cauzele coxartrozei pot fi grupate in patru categorii:

- Factori traumatici: Rani, traumatisme sau afectiuni care nu au fost vindecate sau tratate corespunzator, cum ar fi de exemplu, o luxatie.

- Factori vasculari: Aceste cauze dau nastere la luxatii si alte leziuni de tip vascular care pot declansa osteoartrita soldului. Un exemplu in acest sens este boala Perthes (deformarea capului femural) si osteoartrita din cauza insuficientei vasculare.

- Factori congenitali: tulburari de dezvoltare ale fatului, cum ar fi displazia de sold sau o tulburare de crestere (boala Perthes la copii).

- Alte dezechilibre: dismetrie sau lungime inegala a membrelor inferioare.

 

Care sunt factorii de risc pentru coxartroza?

Factorii de risc pentru coxartroza includ:

- Varsta inaintata

- Istoric familial de osteoartrita

- Leziune anterioara a articulatiei soldului

- Obezitatea

- Formarea necorespunzatoare a articulatiei soldului la nastere, o afectiune cunoscuta sub numele de displazie de dezvoltare a soldului

O persoana poate dezvolta coxartroza chiar daca nu prezinta nici unul dintre factorii de risc enumerati mai sus.

 

Care sunt simptomele coxartrozei?

Cel mai frecvent simptom al coxartrozei este durerea. Durere de sold din coxartroza se dezvolta lent si progresiv, desi este posibil sa debuteze si brusc. Durerea si rigiditatea pot fi mai accentuate dimineata sau dupa o perioada prelungita de rapaus. In timp, simptomele dureroase pot sa apara mai frecvent, inclusiv in timpul repausului sau noaptea.

Simptomele suplimentare pot include:

- Durere in zona inghinala sau la nivelul coapsei, care radiaza catre fese sau genunchi

- Durere care se amplifica odata cu cresterea nivelului de activitate fizica

- Rigiditatea articulatiei soldului care face dificil mersul sau aplecarea

- Blocarea articulatiei si un zgomot specific (crepitus) in timpul miscarii cauzat de fragmente libere de cartilaj care interfereaza cu mobilitatea soldului

- Scaderea amplitudinii de miscare a soldului care afecteaza capacitatea de a merge si poate provoca schiopatare

- Dureri articulare care se intensifica in functie de vreme

 

Cum poate fi diagnosticata coxartroza?

Diagnosticul poate fi pus de catre un medic specialist in baza unui consult medical in cadrul caruia vor fi analizate simptomele si istoricul medical, se va efectua un examen fizic si, eventual, se vor recomanda si alte investigatii precum:

- Radiografii. Radiografia ofera imagini detaliate ale structurilor dense, cum ar fi oasele. Cu ajutorul radiografiei, pot fi puse in evidenta ingustari ale spatiului articular, modificari ale structurii osoase sau formarea pintenilor ososi.

- Teste imagistice. Ocazional, o scanare prin rezonanta magnetica (RMN) sau o tomografie computerizata (CT) poate fi necesara pentru a determina starea osului si a tesuturilor moi de la nivelul soldului.

 

Care este tratamentul coxartrozei?

Desi nu exista un tratament pentru osteoartrita, exista o serie de optiuni de tratament care pot ajuta la ameliorarea durerii si la imbunatatirea mobilitatii.

Medicamente utilizate in tratamentul coxartrozei

Medicamentele pot fi recomandate de catre medic in cazul in care durerea nu se amelioreaza prin modificari ale stilului de viata sau prin alte metode nonmedicamentoase si daca durerea afecteaza in mod negativ calitatea vietii pacientului.

 

Paracetamolul este un medicament analgezic ce poate fi administrat, la recomandarea medicului pentru a reduce durerea usoara din artrita. La fel ca toate medicamentele, analgezicele, chiar si cele eliberate fara prescriptie medicala pot provoca reactii adverse si pot interactiona cu alte medicamente, de aceea este esential sfatul medicului.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ameliora durerea si pot reduce inflamatia.

Corticosteroizii sunt agenti antiinflamatori puternici care pot fi administrati pe cale orala sau injectati in articulatia dureroasa.

 

Tratament chirurgical

Medicul poate recomanda o interventie chirurgicala daca durerea cauzata de artrita provoaca dizabilitati si nu este ameliorata cu un tratament nechirurgical.

Inlocuirea totala a soldului

Prin aceasta interventie, medicul elimina structurile deteriorate din articulatie si pozitioneaza noi suprafete articulare din metal, plastic sau ceramica pentru a restabili functia soldului.

Implanturi de inlocuire a soldului

In cadrul acestei proceduri, atat capul femurului, cat si priza articulatiei, sunt inlocuite cu un dispozitiv artificial.

Resurfatarea soldului

In cadrul acestei proceduri, osul si cartilajul deteriorat sunt indepartate si inlocuite cu o carcasa metalica. Cu toate acestea, capul femurului nu este indepartat, ci acoperit cu un invelis metalic neted.

Osteotomie

In cadrul acestei  proceduri, capul femurului este remodelat si realiniat, pentru a elimina presiunea de pe articulatia soldului. Aceasta procedura este utilizata rar.

 

Care pot fi complicatiile interventiilor chirurgicale pentru coxartroza?

Cele mai frecvente complicatii ale interventiei chirurgicale pentru coxartroza includ:

- aparitia unei infectii

- sangerare excesiva

- formarea cheagurilor de sange

- luxarea soldului

- aparitia inegalitatii membrelor

- aparitia leziunilor la nivelul vaselor de sange sau arterelor

 

 

Cum poate fi prevenita evolutia coxartrozei?

Unele schimbari in viata de zi cu zi pot proteja articulatia soldului si pot incetini progresul coxartrozei:

- Minimizarea activitatilor care pot agrava afectiunea

- Pierderea in greutate poate reduce stresul asupra articulatiei soldului, rezultand mai putina durere

- Urmarea unui program de fizioterapie. Exercitiile specifice pot ajuta la cresterea amplitudinii de miscare si a flexibilitatii, precum si la intarirea muschilor. Medicul sau kinetoterapeutul va poate ajuta la dezvoltarea unui program de exercitii individualizat care sa corespunda nevoilor si stilului de viata.

- Utilizarea unor dispozitive de asistare. Utilizarea suporturilor de mers, cum ar fi bastoanele, carjele sau premergatoarele, pot imbunatati mobilitatea si independenta pacientului cu coxartroza.

 

 

Bibliografie:

Osteoarthritis of the Hip, OrthoInfo official website

Arthrosis of the hip, Clinica Universidad de Navarra official website

Coxartroza, Revista Galenus platforma online oficiala

 

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 05-04-2024

Produse din categoria Coxartroza

Vezi Politica de confidentialitate date personale