Degenerescenta maculara (afecțiuni medicale)

Ce este degenerescenta maculara?

Degenerescenta maculara este o afectiune oculara comuna in randul persoanelor de peste 50 de ani. Principala cauza a vederii centrale incetosate sau reduse este descompunerea straturilor interioare ale maculei. Macula este partea retinei care ofera ochiului o vedere clara.
Degenerescenta maculara poate debuta initial la un ochi sau la ambii ochi concomitent. In timp, vederea poate fi afectata din ce in ce mai mult si astfel poate influenta capacitatea de a face lucruri, cum ar fi cititul, conducerea si recunoasterea fetelor. Dar aparitia degenerescentei maculare nu este sinonima cu pierderea toatala a vederii. Are loc afectarea sau pierderea vederii centrale, vederea periferica fiind pastrata. Unele persoane prezinta doar o usoara afectare a vederii centrale. In alte cazuri, poate fi mai grav.

Care sunt simptomele degenerescentei maculare?

Simptomele degenerescentei maculare se dezvolta de obicei treptat si fara durere. Acestea pot include:
- Distorsiuni vizuale, cum ar fi linii drepte care par indoite.
- Vedere centrala redusa la unul sau ambii ochi.
- Nevoia de lumina mai puternica atunci cand cititi sau lucrati in prim-plan.
- Dificultate crescuta de adaptare la niveluri scazute de lumina
- Neclaritate crescuta a cuvintelor tiparite.
- Dificultate in recunoasterea fetelor.
Degenerescenta maculara poate afecta unul sau ambii ochi. Daca doar un ochi este afectat, este posibil sa nu observati nicio modificare a vederii. Acest lucru se datoreaza faptului ca ochiul sanatos poate compensa ochiul afectat. 
Consultati medicul oftalmolog daca:
- Observati modificari, cum ar fi distorsiuni sau puncte oarbe, in vederea centrala.
- Pierdeti capacitatea de a vedea detaliile fine.
Aceste modificari pot fi primul semn de degenerescenta maculara, mai ales daca aveti peste 60 de ani.

Care sunt cauzele aparitiei degenerescentei maculare?

Nu stie exact ce cauzeaza degenerescenta maculara uscata. Cercetarile indica faptul ca poate fi o combinatie intre genetica familiei si factorii de mediu, inclusiv fumatul, obezitatea si dieta.
Afectiunea se dezvolta pe masura ce ochiul imbatraneste. Degenerescenta maculara uscata afecteaza macula. Macula este zona retinei care este responsabila pentru vederea clara in linia directa a vederii. In timp, tesutul din macula se poate subtia si pierde celulele responsabile de vedere.

Care sunt factorii de risc pentru degenerescenta maculara?

Factorii care va pot creste riscul de degenerescenta maculara includ:
- Varsta. Aceasta boala este cea mai frecventa la persoanele de peste 60 de ani.
- Istoricul familiei si genetica. Aceasta boala are o componenta ereditara. Cercetatorii au identificat mai multe gene legate de aceasta afectiune.
- Rasa. Degenerescenta maculara este mai frecventa la persoanele albe.
- Fumat. Fumatul de tigari sau expunerea regulata la fumul de tutun creste foarte mult riscul de degenerescenta maculara.
- Obezitatea. Cercetarile indica faptul ca obezitatea poate creste sansele ca degenerescenta maculara precoce sau intermediara sa progreseze la forma mai severa a bolii.
- Boala cardiovasculara. Daca aveti boli ale inimii sau ale vaselor de sange, este posibil sa aveti un risc mai mare de degenerescenta maculara.

Complicatii

Persoanele a caror degenerescenta maculara uscata a progresat spre pierderea vederii centrale au un risc mai mare de depresie si izolare sociala. Cu pierderea profunda a vederii, oamenii pot avea halucinatii vizuale. Aceasta afectiune se numeste sindromul Charles Bonnet. Degenerescenta maculara uscata poate evolua spre degenerescenta maculara umeda, care poate provoca rapid pierderea vederii daca este lasata netratata.

Prevenirea

Este important sa efectuati examene oftalmologice de rutina pentru a identifica semnele precoce ale degenerescentei maculare. Urmatoarele masuri pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta degenerescenta maculara uscata:
- Tratati toate conditiile medicale existente. 
- Nu fumati. Fumatorii au mai multe sanse de a dezvolta degenerescenta maculara decat nefumatorii. Solicitati ajutor medicului dumneavoastra pentru a renunta la fumat.
- Mentineti o greutate corporala sanatoasa si faceti exercitii regulate. Daca trebuie sa slabiti, reduceti numarul de calorii pe care le consumati si cresteti cantitatea de exercitii pe care o faceti in fiecare zi.
- Alegeti o dieta bogata in fructe si legume. Aceste alimente contin vitamine antioxidante care reduc riscul de a dezvolta degenerescenta maculara.
- Includeti pestele in dieta dumneavoastra. Acizii grasi Omega-3, care se gasesc in peste, pot reduce riscul degenerescentei maculare. 

Cum se poate diagnostica degenerescenta maculara?

Medicul oftalmolog va poate diagnostica starea examinand istoricul medical si familial si efectuand un examen oftalmologic complet. Pot fi efectuate alte teste, inclusiv:
- Examinarea fundului de ochi. Medicul dumneavoastra oftalmolog pune picaturi in ochi pentru a dilata pupila si foloseste un instrument special pentru a va examina partea din spate a ochiului. Medicul oftalmolog cauta un aspect specific cauzat de depozitele galbene care se formeaza sub retina, numite druse. Persoanele cu degenerescenta maculara prezinta adesea aceste formatiuni numite druse.
- Un test pentru a verifica modificarea centrului vederii. In timpul unei examinari oculare, medicul dumneavoastra oftalmolog poate utiliza o grila Amsler pentru a testa modificarile legate de centrul vederii dumneavoastra. Daca aveti degenerescenta maculara, unele dintre liniile drepte din grila pot parea estompate, rupte sau distorsionate.
- Angiografie cu fluoresceina. In timpul acestui test, medicul oftalmolog injecteaza un colorant intr-o vena a bratului dumneavoastra. Colorantul evidentiaza vasele de sange din ochiul dumneavoastra. O camera speciala face mai multe fotografii in timp ce colorantul calatoreste prin vasele de sange. Imaginile vor arata daca aveti modificari retiniene sau ale vaselor de sange, care sunt un semn de degenerescenta maculara umeda.
- Angiografie cu verde de indocianina. La fel ca angiografia cu fluoresceina, acest test foloseste un colorant injectat. Poate fi utilizat impreuna cu o angiografie cu fluoresceina pentru a identifica tipuri specifice de degenerescenta maculara.
- Tomografie optica. Acest test imagistic neinvaziv afiseaza imagini detaliate in sectiune transversala ale retinei. Identifica zonele in care retina poate fi subtiata sau ingrosata. Acestea pot fi cauzate de acumularea de lichid din vasele de sange scurse in si sub retina.

Care este tratamentul degenerescentei maculare?

Deocamdata, nu exista nicio modalitate de a vindeca daunele cauzate de degenerescenta maculara uscata. Cu toate acestea, exista multe studii clinice in curs. Daca starea dumneavoastra este diagnosticata devreme, puteti lua masuri pentru a incetini progresia acesteia, cum ar fi administrarea de suplimente cu vitamine, adoptarea unui regim alimentar sanatos si evitarea fumatului.

Suplimente de vitamine

Pentru persoanele cu boala intermediara sau avansata, administrarea unei doze mari de vitamine si minerale antioxidante poate ajuta la reducerea riscului de pierdere a vederii. Cercetarile asupra bolilor oculare legate de varsta (AREDS2) au aratat beneficii intr-o formulare care include:
500 de miligrame (mg) de vitamina C.
400 de unitati internationale (UI) de vitamina E.
10 mg de luteina.
2 mg zeaxantina.
80 mg de zinc (sub forma de oxid de zinc).
2 mg de cupru (sub forma de oxid cupric).
Dovezile nu arata beneficii in administrarea acestor suplimente pentru persoanele cu degenerescenta maculara uscata in stadiu incipient. Intrebati medicul oftalmolog daca administrarea suplimentelor este potrivita pentru dumneavoastra.

Reabilitarea persoanelor cu vederea afectata

Degenerescenta maculara legata de varsta nu va afecteaza vederea laterala si, de obicei, nu provoaca orbire totala. Dar poate reduce sau elimina vederea centrala. Vederea centrala este necesara pentru a citi, pentru a coduce si pentru recunoasterea fetelor oamenilor. Va poate fi de ajutor sa primiti ingrijire de la un specialist in reabilitarea , de la un terapeut ocupational, de la medicul dumneavoastra oftalmolog sau alti medici instruiti in reabilitarea persoanelor cu vederea afectata. 

Operatie pentru implantarea unei lentile telescopice

Pentru persoanele selectate cu degenerescenta maculara uscata avansata la ambii ochi, o optiune de imbunatatire a vederii poate fi interventia chirurgicala pentru implantarea unei lentile telescopice. Lentila telescopica, care arata ca un tub minuscul de plastic, este echipata cu lentile care va maresc campul vizual. Implantul de lentila telescopica poate imbunatati atat vederea la distanta, cat si cea de aproape, dar are un camp vizual foarte ingust. Poate fi deosebit de util intr-un mediu urban pentru a ajuta la identificarea semnelor stradale.

Bibliografie:

Grace Zhang, Macular Degeneration, Healthline official website

Dry macular degeneration, Mayo Clinic official website

Autor: farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 28-12-2022

Produse din categoria Degenerescenta maculara

Vezi Politica de confidentialitate date personale