Ce este dementa?
Dementa reprezinta pierderea functiei cognitive intr-o masura in care interfereaza cu viata si cu activitatile zilnice ale unei persoane. In anumite cazuri poate fi afectat si echilibrul emotional si personalitatea. Diverse tulburari si factori neurodegenerativi contribuie la dezvoltarea dementei printr-o pierdere progresiva si ireversibila a neuronilor si a functiei creierului. In prezent, nu exista tratament curativ pentru niciun tip de dementa.
Dementa afecteaza milioane de oameni si este mai frecventa odata cu inaintarea in varsta. Aproximativ o treime din totalul persoanelor cu varsta de 85 de ani sau peste, pot dezvolta o forma de dementa.
Care sunt principalele tipuri de dementa si care sunt cauzele acestora?
Dementa primara
Exista mai multe forme diferite de dementa primara, Boala Alzheimer, fiind cea mai frecventa.
- Boala Alzheimer: reprezinta cel mai frecvent tip de dementa in randul adultilor in varsta. Pana la 10% dintre persoanele cu varsta de peste 65 de ani si aproximativ 50% dintre persoanele peste 85 de ani prezinta boala. Aceasta este cauzata de modificari la nivelul creierului care consta in cumularea a doua proteine numite proteine tau si proteine amiloid. Simptomele includ pierderea memoriei pe termen scurt, confuzie, modificari de personalitate si de comportament. Dificultatile de vorbire, pierderea memoriei de lunga durata si problemele de mers apar mai tarziu in cursul bolii. Antecedentele familiale sunt un factor de risc important. Aproximativ 60% pana la 80% dintre persoanele cu dementa prezinta acest tip.
- Dementa frontotemporala: este o forma frecventa de dementa precoce, care apare adesea la persoanele cu varste cuprinse intre 45 si 64 de ani. Aceasta reprezinta o forma rara de dementa si este rezultatul afectarii lobilor frontali si temporali ai creierului. Este asociata cu cantitati sau forme anormale ale proteinelor tau si TDP-43. Dementa frontotemporala se manifesta prin modificari ale comportamentului social, ale personalitatii sau prin pierderea abilitatilor sau a coordonarii motorii. Intre 5% si 6% dintre persoanele cu dementa sufera de dementa frontotemporala.
- Dementa cu corpi Lewy: este o forma de dementa cauzata de depozite anormale ale proteinei alfa-sinucleina, numite corpi Lewy. Corpii Lewy afecteaza celulele nervoase. Simptomele acestui tip de dementa includ probleme de miscare si echilibru, modificari ale tiparelor de somn, pierderi de memorie, dificultati de planificare si rezolvare a problemelor, precum si halucinatii vizuale si iluzii. Aproximativ 5% pana la 10% dintre persoanele cu dementa sufera de dementa cu corpi Lewy.
- Dementa vasculara: este o forma de dementa cauzata de afectiuni care deterioreaza sau afecteaza vasele de sange din creier sau care intrerup fluxul de sange si oxigen catre creier. Este cauzata de afectiuni precum accidentele vasculare cerebrale sau ateroscleroza. Simptomele includ probleme de memorie, confuzie si dificultati de concentrare si de indeplinire a sarcinilor zilnice. Declinul poate aparea brusc, in urma unui accident vascular cerebral major, sau in etape, in urma unei serii de microaccidente vasculare cerebrale. Factorii de risc includ hipertensiunea arteriala, diabetul si nivelurile ridicate de colesterol. Aproximativ 15% pana la 25% dintre persoanele cu dementa sufera de dementa vasculara.
- Dementa mixta: Acest tip de dementa este o combinatie a doua sau mai multe tipuri de dementa. Cea mai frecventa combinatie este boala Alzheimer cu dementa vasculara. Este cel mai frecvent intalnita la persoanele cu varsta de 80 de ani si peste. Declinul neurologic este mai rapid la persoanele care au dementa mixta comparativ cu cele care sufera de un singur tip de dementa.
Dementa secundara ( Dementa cauzata de alte boli si afectiuni)
Alte cauze ale dementei includ:
- Boala Huntington: provoaca o degradare a celulelor nervoase ale creierului care se manifesta prin probleme de control al miscarilor corpului, precum si probleme de gandire si memorie, precum si modificari de personalitate.
- Boala Parkinson: Multe persoane aflate in stadiile avansate ale bolii Parkinson dezvolta dementa. Simptomele includ probleme de gandire si de memorie, halucinatii si iluzii, depresie si probleme de vorbire.
- Boala Creutzfeldt-Jakob: Este o afectiune rara cauzata de o proteina anormala din creier, numita prioni. Acesti prioni se aglomereaza si provoaca moartea celulelor nervoase din creier. Simptomele includ probleme de gandire, memorie, comunicare sau judecata, confuzie, modificari de comportament, agitatie si depresie.
- Sindromul Wernicke-Korsakoff: Aceasta tulburare cerebrala este cauzata de un deficit sever de tiamina (vitamina B1). Aceasta poate duce la sangerari in zone ale creierului responsabile de memorie. Cel mai frecvent, este cauzata de tulburarea de consum de alcool, dar poate fi cauzata si de malnutritie si de infectii cronice. Simptomele includ vedere dubla, pierderea coordonarii musculare si dificultati in procesarea informatiilor, invatarea de noi abilitati si memorarea lucrurilor.
- Traumatisme cranio-cerebrale: Loviturile repetate in zona capului pot provoca aceasta leziune. Se observa cel mai adesea la sporturile de contact, soldati si persoanele care au avut un accident de masina. Simptomele dementei, care apar ani mai tarziu, includ pierderea memoriei, modificari de comportament sau de dispozitie, vorbire neclara si dureri de cap.
Care sunt factorii de risc pentru dementa?
Factorii care pot influenta dezvoltarea dementei sunt:
- Varsta, care este cel mai mare factor de risc cunoscut pentru boala Alzheimer si dementele asociate
- Factori genetici: Genele sunt structuri biologice purtatoare de material genetic, care sunt transmise de la parintii biologici copiilor. Modificarile sau mutatiile anumitor gene pot provoca boli. Pentru un numar mic de persoane, au fost identificate variante genetice rare care cauzeaza dementa.
- Rasa si sexul : cercetarile arata ca afro-americanii, amerindienii si nativii din Alaska au cele mai mari rate de dementa si ca factorii de risc pot diferi pentru femei si barbati.
Care sunt simptomele generale ale dementei?
Exista o gama larga de semne si simptome posibile ale dementei. Simptomele comune includ probleme de memorie, modificari ale capacitatii cognitive (gandire, luarea deciziilor si rezolvarea problemelor) si dificultati de comunicare. Modificarile de personalitate si comportament sunt, de asemenea, frecvente in unele forme de dementa.
Simptomele dementei variaza in functie de tipul de dementa pe care o persoana il are si in functia de stadiul dementei: incipient, mediu sau avansat.
Probleme de memorie
Persoanele cu dementa pot prezenta:
- afectarea memoriei pe termen scurt, memoria pe termen lung putand fi mai putin afectata, mai ales la inceput
- dificultati in retinerea informatiilor
- ratacirea in locuri care inainte erau familiare
- dificultati in a-si aminti numele si a recunoaste fetele persoanelor
- dificultati in a-si aminti unde se afla asezate
Modificari ale functiei cognitive
Persoanele cu dementa pot prezenta modificari ale cognitiei, cum ar fi:
- probleme de perceptie a timpului si a locului
- dificultati in luarea deciziilor, rationament si rezolvarea problemelor
- modificari ale judecatii
- dificultati de concentrare si atentie
- pierderea interesului pentru activitatile care provocau placere anterior
- dificultati de perceptie vizuala
- o stare de confuzie si anxietate intensa care apare de obicei mai tarziu in cursul zilei, in jurul amurgului
Probleme de comunicare
Persoanele cu dementa pot intampina probleme de comunicare si intelegere, inclusiv:
- dificultati in a gasi cuvintele potrivite
- numirea gresita a persoanelor si obiectelor
- repetarea acelorasi povesti in mod repetat
- dificultati in a initia si a urmari conversatia
- vorbire confuza sau incoerenta
- dificultati in a citi si a scrie
- retragere sociala
- dificultati cu calculele, inclusiv intelegerea si utilizarea banilor
- pierderea interesului pentru socializare din cauza dificultatilor de comunicare
Modificari de comportament si personalitate
Modificarile de comportament si personalitate sunt mai frecvente la persoanele cu anumite forme de dementa. Este posibil sa se observe ca persoana care sufera de dementa:
- devine agitata, suparata sau nerabdatoare mai usor decat de obicei
- actioneaza impulsiv sau in moduri inadecvate din punct de vedere social
- pare anxioasa sau deprimata sau are schimbari de dispozitie
- prezinta un comportament repetitiv sau obsesiv, cum ar fi repetarea actiunilor, gesturilor sau cuvintelor
- experimenteaza neliniste
- prezinta modificari ale obiceiurilor alimentare si de baut, cum ar fi cresterea sau reducerea poftei de mancare, nemultumirea fata de alimentele de care se bucura anterior, supraalimentarea sau omiterea meselor
- experimenteaza schimbari in tiparele de somn, de exemplu, dificultati in a adormi, trezirea in timpul noptii sau somnul mai mult in timpul zilei
- devine retrasa si mai putin interesata de familie, prieteni si socializare
Semne precoce ale dementei
In stadiile incipiente ale dementei, persoanele incep de obicei sa experimenteze simptome care le afecteaza viata de zi cu zi, inclusiv:
- probleme de memorie si concentrare
- dificultati de limbaj si comunicare, cum ar fi gasirea cuvintelor potrivite si urmarirea conversatiilor
- dificultati de planificare, rezolvare a problemelor si in luare a deciziilor
- ratacirea in locuri familiare din cauza problemelor de orientare si a pierderii recunoasterii indiciilor pe care se bazeaza de obicei, cum ar fi semnele si reperele
- modificari de comportament si personalitate
- starea de spirit modificata, anxietate sau depresie
Cum este diagnosticata dementa?
Pentru a diagnostica dementa, medicii evalueaza si exclude alte afectiuni ce pot prezenta simptome similare. Examenul fizic si testele de laborator pot ajuta la descoperirea sau excluderea posibilelor cauze ale simptomelor. O analiza a istoricului medical si familial al unei persoane poate oferi indicii importante despre riscul de dementa.
Urmatoarele proceduri pot fi, de asemenea, utilizate pentru a diagnostica dementa:
- Teste cognitive si neurologice. Aceste teste includ evaluari ale memoriei, a abilitatilor lingvistice si a abilitatilor matematice, precum si ale echilibrului, raspunsului senzorial si reflexelor.
- Scanari cerebrale (RMN, CT). Aceste teste pot identifica accidente vasculare cerebrale, tumori si alte probleme care pot provoca dementa. Scanarile identifica, de asemenea, modificari ale structurii si functiei creierului.
- Evaluare psihiatrica. Se poate recomanda o evaluare psihiatrica pentru a ajuta la determinarea unei posibile cauze psihiatrice a simptomelor unei persoane.
- Teste genetice. Unele forme de dementa sunt determinzate de cauze genetice. In aceste cazuri rare, un test genetic recomandat de un medic poate ajuta oamenii sa stie daca prezinta modificari genetice.
- Teste de lichid cefalorahidian (LCR). Medicii recolteaza LCR prin efectuarea unei punctii lombare. Masurarea nivelurilor de proteine sau ale altor substante din LCR poate fi utilizata pentru a ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer sau a altor tipuri de dementa.
- Analize de sange. Uneori, se poate solicita un test de sange pentru a masura nivelurile de beta-amiloid, o proteina care se acumuleaza anormal la persoanele cu boala Alzheimer. Multe alte teste de sange sunt in curs de dezvoltare. In prezent, rezultatele testelor de sange nu ar trebui utilizate individual pentru a diagnostica dementa, dar pot fi luate in considerare impreuna cu alte teste. Cu toate acestea, disponibilitatea acestor teste de diagnostic este inca limitata.
Care este tratamentul dementei?
Nu exista tratament curativ pentru dementa, dar pot fi adoptate mai multe masuri pentru a imbunatati calitatea vietii persoanelor cu aceasta afectiune, precum:
- activitate fizica regulata
- interactiuni sociale care stimuleaza creierul
De asemenea, unele medicamente pot ajuta la gestionarea simptomelor dementei:
- Inhibitorii de colinesteraza, cum ar fi donepezilul, sunt utilizati pentru tratarea bolii Alzheimer.
- Antagonistii receptorilor NMDA, cum ar fi memantina, sunt utilizati pentru boala Alzheimer severa si dementa vasculara.
- Medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale si al colesterolului pot preveni deteriorarea suplimentara a creierului din cauza dementei vasculare.
- Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) pot ajuta la ameliorarea simptomelor severe de depresie la persoanele care traiesc cu dementa, daca stilul de viata si modificarile sociale nu functioneaza, dar acestea nu ar trebui sa fie prima optiune.
- Daca persoanele care traiesc cu dementa prezinta riscul de a se rani singure sau pe altii, medicamente precum haloperidolul si risperidona pot ajuta si pot fi adaugate tratamentului de catre medic.
Masuri de autoingrijire
Pentru persoanele diagnosticate cu dementa, exista modificari ale stilului de viata ce pot ajuta la gestionarea simptomelor:
- activitatea fizica regulata
- un regim alimentar sanatos
- renuntarea la fumat si la consumul de alcool
- efectuarea controalelor regulate la medic
- notarea sarcinilor si programarilor zilnice
- pastrarea hobby-urilor si efectuarea activitatilor care provoaca placere
- practicarea de noi modalitati de a mentine mintea activa
- petrecerea timpului cu prietenii si cu familia si implicarea in activitati sociale
Deoarece declinul cognitiv poate progresa in timp, este benefica planificarea din timp a unor aspecte precum comunicarea optiunilor si preferintelor in materie de ingrijire si sprijin. De asemenea, este indicat ca persoana sa poarte asupra sa actul de identitate cu adresa si contactele de urgenta atunci cand iesiti din casa.
Cum poate fi prevenita dementa?
Desi varsta este cel mai puternic factor de risc cunoscut pentru dementa, aceasta nu este o consecinta inevitabila a imbatranirii biologice.
Studiile arata ca oamenii isi pot reduce riscul de declin cognitiv si dementa fiind activi fizic, nefumand, evitand consumul nociv de alcool, controlandu-si greutatea, avand o dieta sanatoasa si mentinand o tensiune arteriala, un nivel sanatos al colesterolului si glicemiei.
Factorii de risc suplimentari includ depresia, izolarea sociala, nivelul scazut de educatie, inactivitatea cognitiva si poluarea aerului.
Bibliografie:
Dementia, World Health Organization official website
Signs and Symptoms of Dementia, Centers for Disease Control and Prevention ( CDC ) official website
What Is Dementia? Symptoms, Types, and Diagnosis, National Institute on Aging, National Institute of Health official website
Dementia, Mayo Clinic official website
Dementia, Cliveland Clinic official website
Signs and symptoms of dementia, Dementia UK official website
Early warning signs, Dementia Australia official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona