Dermatita atopica (eczema) (afecțiuni medicale)

Ce este dermatita atopica?

Dermatita atopica reprezinta o afectiune cutanata inflamatorie, cu evolutie cronica, care creeaza o senzatie intensa de prurit (mancarime).

Care sunt factorii ce determina predispozitia dezvoltarii dermatitei atopice?

Principalii factori de risc pentru dezvoltarea dermatitei atopice sunt:

● predispozitie ereditara (70 % din pacienti au un istoric familial de atopie);
● bariera cutanata alterata functional (datorita unor tulburari ale metabolismului lipidic epidermic);
● anomalii imunologice;
● factori neuroendocrini;
● o serie de factori declansatori sau agravanti ai leziunilor cutanate.

Care sunt factorii ce pot cauza aparitia dermatitei atopice?

Dintre factorii care pot cauza dermatita atopica putem enumera:
Factori alimentari: lapte de vaca, oua, alune, arahide, soia, grau, peste, fructe de mare;
Aeroalergeni: acarienii din praful de casa;
Agenti infectiosi: Staphylococcus aureus, Pytirosporum ovale;
Factori de contact: agenti de curatare ce contin alcool, substante care usuca pielea (astringente), parfumuri, detergenti si sapunuri dure;
Haine: imbracaminte stramta si abraziva din lana sau materiale sintetice;
Factorii fizici: temperaturi extreme;
Stressul emotional

Care sunt simptomele dermatitei atopice?

Semnele si simptomele dermatitei atopice variaza foarte mult de la o persoana la alta si includ:
● piele uscata;
● mancarime, care poate fi severa, mai ales noaptea;
● pete rosii pana la gri maroniu, in special pe maini, picioare, glezne, incheieturi, gat, partea superioara a pieptului, pleoape, in pliurile coatelor si genunchilor; la sugari, pe fata si scalp;
● denivelari mici, iesite in relief, ce pot supura si pot forma crusta atunci cand sunt zgariate;
● piele ingrosata, crapata, solzoasa;
●- piele cruda, sensibila, umflata de la zgariere.

Dermatita atopica debuteaza cel mai frecvent inainte de varsta de 5 ani si poate persista pana la adolescenta sau pana la varsta adulta.
La unele persoane se manifesta prin pusee periodice care alterneaza cu disparitia simptomelor pentru o perioada, chiar si pentru cativa ani.

Simptomul primar si dominant al dermatitei atopice este pruritul (mancarimea) ce declanseaza frecvent un cerc vicios : pruritul conduce la grataj (scarpinat), gratajul determina modificari cutanate care in final vor scadea pragul de sensibilitate la stimuli (hiperreactivitate cutanata) si ulterior se declanseaza din nou pruritul.
Trasatura clinica distinctiva a dermatitei atopice o reprezinta tegumentele uscate.

Cum se stabileste diagnosticul de dermatita atopica?

Nu este necesar niciun test de laborator pentru a identifica dermatita atopica (eczema). Medicul va pune probabil un diagnostic examinand pielea si consultand istoricul medical. Daca se ajunge la supozitia ca un anumit aliment a cauzat eruptia cutanata, discutati cu un medic despre modalitatile de indentificare a alergiilor alimentare. 

Care este tratamentul dermatitei atopice?

Dermatita atopica poate fi persistenta. Poate fi necesar sa incercati diferite tratamente de-a lungul lunilor sau anilor pentru a o controla. Si chiar daca tratamentul este de succes, semnele si simptomele pot reveni. Este important sa recunoasteti afectiunea din timp pentru a putea incepe tratamentul. Daca hidratarea regulata si alti pasi de ingrijire personala nu ajuta, medicul dumneavoastra va poate sugera unul sau mai multe dintre urmatoarele tratamente:

Medicamente:

● Creme care controleaza mancarimea si ajuta la repararea pielii. Medicul dumneavoastra va poate prescrie o crema sau un unguent cu corticosteroizi. Aplicati conform instructiunilor.

● Alte creme care contin medicamente numite inhibitori de calcineurina , cum ar fi tacrolimus si pimecrolimus. Aplicati-l conform instructiunilor. Evitati expunerea la soare.

! Aceste medicamente au o cutie neagra care avertizeaza despre un risc potential de cancer. Academia Americana de Alergie, Astm si Imunologie a ajuns la concluzia ca raportul risc/beneficiu al pimecrolimusului si al tacrolimusului topic este similar cu cel al celorlalte tratamente conventionale pentru eczema persistenta.

● Medicamente pentru combaterea infectiilor. Medicul dumneavoastra va poate prescrie o crema cu antibiotice daca este prezenta o infectie bacteriana, o rana deschisa sau crapaturi. Se pot recomanda administrarea de antibiotice orale pentru o perioada scurta de timp pentru a trata o infectie.

● Medicamente orale care controleaza inflamatia. Pentru cazurile mai severe, medicul dumneavoastra va poate prescrie corticosteroizi orali, cum ar fi prednison. Aceste medicamente sunt eficiente, dar nu pot fi utilizate pe termen lung din cauza potentialelor efecte secundare.

● Optiune mai noua pentru eczeme severe. FDA a aprobat recent un nou produs biologic injectabil (anticorp monoclonal) numit dupilumab. Este utilizat pentru a trata persoanele cu boala severa care nu raspund bine la alte optiuni de tratament. Acesta este un medicament mai nou, asa ca nu are un istoric lung de utilizare. Studiile au aratat ca este sigur daca este utilizat conform instructiunilor.

Terapii:

● Pansamente umede
Un tratament eficient, intensiv pentru dermatita atopica severa, presupune invelirea zonei afectate cu corticosteroizi topici si bandaje umede. Acest lucru se face in cadrul unei clinici, deoarece necesita personal medical calificat. 

● Fototerapia
Acest tratament este utilizat pentru cazuri ce nu raspund la tratamente topice, fie care recidiveaza dupa tratament. Cea mai simpla forma de fototerapie implica expunerea pielii la cantitati controlate de lumina naturala. Alte forme folosesc radiatii UVA si UVB, in asociere sau nu cu alte medicamente.

! Desi eficienta, fototerapia pe termen lung are efecte daunatoare, inclusiv imbatranirea prematura a pielii si un risc crescut de cancer de piele. Din aceste motive, fototerapia este utilizata mai rar la copiii mici si nu este recomandata sugarilor. Discutati cu medicul dumneavoastra despre avantajele si dezavantajele fototerapiei.

● Consiliere psihologica
Discutia cu un terapeut poate ajuta persoanele care sunt jenate sau frustrate de starea pielii lor si care au obiceiul scarpinatului excesiv.

● Dr. Alina Crisan,Medic specialist Dermatologie-venerologie, Dermatita atopica, Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr, Victor Babes"

● Atopic dermatitis (eczema), Mayo Clinic Official website

● Atopic eczema, NHS official website

● Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.
Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 13-09-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Dermatita atopica (eczema)

Non-farma (3)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale