Ce este dermatita de contact?
Dermatita de contact este o afectiune dermatologica eritematoasa, in care pielea se inroseste, devine dureroasa sau inflamata dupa contactul direct cu o substanta. Acesata afectiune este cauzata de substante chimice sau de ioni metalici care exercita efecte toxice (iritanti de contact) sau de substante chimice reactive care modifica proteinele tisulare si induc raspunsuri imune (alergeni de contact).
Dermatita de contact poate fi de doua tipuri:
- Dermatita de contact iritanta. Dermatita de contact iritanta este cauzata de un raspuns nespecific al pielii la deteriorare sau la leziuni, care cauzeaza eliberarea de mediatori inflamatori predominant din celulele epidermice.
- Dermatita de contact alergica. Dermatita de contact alergica este o reactie de hipersensibilitate intarziata la antigenele de contact exogene. Raspunsurile imunologice se datoreaza interactiunii dintre citokine si celulele T.
Cat de frecventa este dermatita de contact?
Pana de curand se credea ca dermatita alergica de contact este o afectiune rara, insa, datele indica faptul ca este foarte frecventa si afecteaza aproape 20% dintre copii. Majoritatea cazurilor de dermatita de contact este autolimitata si se gestioneaza cu masuri simple de sustinere. Cu toate acestea, la unii pacienti, tulburarea este cronica si poate afecta semnificativ calitatea vietii.
Care sunt cauzele dermatitei de contact?
Cauzele dermatitei de contact iritante
Agentii chimici sau fizici si microtraumele pot produce iritatii ale pielii, provocand astfel dermatita de contact iritanta. Iritantii fizici precum frecarea, abraziunile si detergentii produc de obicei dermatita de contact iritanta in combinatie cu alti agenti cauzatori.
Unele persoane reactioneaza la iritanti puternici dupa o singura expunere. Alte perosane pot dezvolta o eruptie cutanata dupa expuneri repetate chiar si la substante usor iritante, cum ar fi sapunul si apa. Unele perosnae dezvolta toleranta la substanta iritanta in timp.
Iritanti comuni includ:
- Solventi
- Cauciuc
- Inalbitor si detergenti
- Produse de styling
- Sapunuri
- Plante
- Ingrasaminte si pesticide
Factorii care determina severitatea dermatitei de contact iritante includ cantitatea si concentratia iritantului, durata si frecventa expunerii. De asemenea, severitatea reactiei depinde de tipul de piele, daca este groasa, subtire, grasa, uscata, anterior iritata sau lezata sau daca exista o tendinta atopica preexistenta.
Factorii de mediu precum temperatura ridicata sau scazuta si umiditatea pot influenta, de asemenea, severitatea dermatitei de contact.
Cauzele dermatitei de contact alergice
Dermatita alergica de contact apare atunci cand un alergen declanseaza o reactie imunitara la nivelul pielii. Reactia afecteaza adesea doar zona care a intrat in contact cu alergenul. Dermatita de contact alergica poate fi declansata de o substanta care intra in organism prin intermediul alimentelor, medicamentelor sau procedurilor medicale sau dentare (dermatita sistemica de contact).
Alergenii frecvent implicati includ:
- Nichel, utilizat la confectionarea bijuteriilor, cataramelor si a altor articole
- Medicamente, cum ar fi cremele cu antibiotice
- Balsam din Peru, care este folosit in multe produse, cum ar fi parfumuri, paste de dinti, apa de gura
- Formaldehida, care se afla in conservanti, cosmetice si alte produse
- Produse de ingrijire personala, cum ar fi produse de spalare a corpului, vopsele de par si produse cosmetice
- Plante precum iedera otravitoare (Poison ivy sau Toxicodendron) si mango, care contin o substanta cu potential alergenic ridicat numita urushiol
- Alergeni aerieni, cum ar fi polenul de ambrozie si insecticidele pulverizate
- Produse care provoaca o reactie atunci cand sunt expuse la soare (dermatita fotoalergica de contact), cum ar fi unele creme de protectie solara si unele produse cosmetice
Care sunt simpromele dermatitei de contact?
Simptomele dermatitei de contact includ o eruptie pe piele care poate avea urmatoarele caracteristici:
- Coloratia rosie, violet sau nuante mai inchise decat nuanta naturala a pielii
- Edem local
- Eritem sau vezicule
- Supuratie
- Senzatie de arsura sau usturime
- Durere locala
- Descuamare
- Mancarime
Gratajul sau scarpinatul poate leza pielea si poate provoca o rana. Daca aceasta rana se infecteaza, va capta un aspect rosu si poate fi acoperita de crusta si poate fi dureroasa. De asemenea, pot sa apara secretii purulente.
Dermatita de contact poate sa apara in orice zona a corpului in care pielea a intrat in contact cu un alergen sau cu o substanta iritanta. Cele mai frecvente locuri in care apare dermatita de contact sunt:
- Fata, gat si scalp
- Buze, pleoape si obraji
- Mainile, degetele si bratele
- Organele genitale (penis, zona vaginala si vulva)
- Axile
- Picioare
Care sunt complicatiile asociate dermatitei de contact?
Complicatiile dermatitei de contact includ:
- Urticarie
- Infectie bacteriana
- Angioedem
- Anafilaxie
Anafilaxia este mai putin frecventa, dar este o urgenta medicala.
Cum este diagnosticata dermatita de contact?
Uneori dermatita de contact este usor de recunoscut si nu sunt necesare teste specifice. Analiza riguroasa a istoricului medical si a simptomelor, inclusiv solicitarea informatiilor despre mediul de lucru, despre hobby-uri, produsele folosite acasa si la locul de munca si expunerea la soare, pot ajuta la stabilirea diagnosticului.
Eruptia cutanata, de obicei (dar nu intotdeauna) dispare complet daca alergenul nu mai este in contact cu pielea, dar reapare chiar si la un contact usor cu aceasta.
Testele efectuate prin aplicare pe piele a produsului sunt utilizate pentru a confirma alergia de contact la un cosmetic, cum ar fi o crema hidratanta. Produsul suspectat se aplica de cateva ori pe zi timp de cateva zile pe o zona mica de piele, de obicei pe partea inferioara a bratului. Alergia de contact este probabila atunci cand apare dermatita in zona tratata.
Testarea cutanata PATCH
Dermatologii efectueaza Testarea cutanata Patch la pacientii cu suspiciune de dermatita de contact, in special daca reactia este severa, recurenta sau cronica. Testele pot identifica alergenul specific care cauzeaza eruptia cutanata. Aceasta testare necesita cel putin trei vizite la cabinet si trebuie efectuata de catre un medic. La prima vizita, pe piele sunt aplicati mici plasturi cae contin posibili alergeni. Acesti plasturi sunt indepartati la a doua vizita, 48 de ore mai tarziu, pentru a vedea daca a avut loc o reactie cutanata. O a treia vizita, aproximativ doua zile mai tarziu, se face pentru a identifica orice reactie intarziata. Pentru anumiti alergeni, cum ar fi metalele, poate fi necesara o vizita finala in a zecea zi.
Alte teste pot fi utilizate pentru a exclude alte cauze posibile, inclusiv biopsia leziunii cutanate sau cultura leziunii cutanate.
Culturile fungice prin razuirea pielii analizate prin microscopie si cultura, pot exclude infectia fungica.
Testul cu dimetilgloxima este disponibil pentru suspiciune la dermatita de contact la un produs care contine nichel.
Care este tratamentul dermatitei de contact?
Medicul va stabili tratamentul in functie de agentul cauzator.
Adesea, tratamentul include spalarea zonei cu multa apa pentru a elimina orice urma de substanta iritanta care se afla inca in contact cu pielea. Ar trebui sa se evite expunerea ulterioara la substanta respectiva.
Emolientii sau cremele hidratante ajuta la mentinerea pielii hidratate si, de asemenea, ajuta pielea sa se refaca. Acestea pot avea si efect de protectie sau de bariera. Cremele reprezinta o parte importanta in prevenirea si tratarea dermatitei de contact iritanta.
Medicamentele cu corticosteroizi topici sunt utilzati frecvent pentru a trata dermatita de contact.
Medicul poate prescrie si alte creme sau unguente, cum ar fi tacrolimus sau pimecrolimus, pentru a fi utilizate pe piele.
In cazuri severe, poate fi necesara administrarea orala de corticosteroizi. Tratamentul poate debuta cu doza mare care va fi redusa lent timp de aproximativ 12 zile. De asemenea, se pot administra corticosteroizi injectabili.
Pansamentele umede si lotiunile calmante antipruriginoase pot fi recomandate pentru a reduce alte simptome specifice dermatitei de contact.
Corticosteroizii topici trebuie utilizati numai pentru perioade scurte. Utilizarea pe termen lung creste riscul de a dezvolta o dermatita de contact mai severa.
Dermatita de contact dispare fara complicatii in doua sau trei saptamani in majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, poate reveni daca substanta care a provocat-o nu poate fi identificata si evitata.
Bibliografie:
Contact dermatitis, Mayo Clinic official website
Contact Dermatitis, Cleveland Clinic official website
What Is Contact Dermatitis?, Healthline official website
Litchman G, Nair PA, Atwater AR, et al. Contact Dermatitis. [Updated 2023 Sep 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-
Contact Dermatitis, American College of Allergy, Asthma & Immunology official website
Contact dermatitis, Medline official website
Allergic contact dermatitis, DermNet official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona