Ce este dermatita seboreica?
Dermatita seboreica este o afectiune comuna a pielii care vafecteaza in principal scalpul. Provoaca pete solzoase, piele sau scalp inflamat si matreata persistenta. De obicei afecteaza zonele grase ale corpului, cum ar fi fata, partile laterale ale nasului, sprancenele, urechile, pleoapele si pieptul. Aceasta afectiune poate fi frustranta, dar nu este contagioasa si nu provoaca caderea permanenta a parului. Dermatita seboreica se mai numeste si matreata, eczema seboreica sau psoriazis seboreic. Cand apare la sugari, poarta denumirea de "cruste de lapte".
Care sunt simptomele dermatitei seboreice?
Cele mai frecvente simptome asociate dermatitei seboreice sunt:
- Matreata solzoasa insotita de prurit
- Cruste galbene, solzoase pe capetele sugarilor (cruste de lapte)
- Blefarita (roseata si formatiuni solzoase pe marginile pleoapelor)
- Formatiuni solzoase pe ambele parti ale fetei
- Pete si piele descuamata pe piept si pe linia parului
- Roseata in pliurile si cutele organelor genitale, axilelor si sub sani
- Foliculi de par inflamati pe obraji si in jumatatea superioara a trunchiului.
Care sunt cauzele dermatitei seboreice? Ce o agraveaza?
Cercetatorii nu sunt siguri de cauza exacta a dermatitei seboreice. Factorii despre care se crede ca au un rol important in aparitia acesteia sunt:
- Un tip de ciuperca numita Malassezia, care este prezenta pe pielea tuturor, dar se inmulteste excesiv la unele persoane
- Un nivel crescut de androgeni (un tip de hormoni).
- Un nivel crescut de sebum
- O reactie inflamatorie
- Istoric familial (dermatita prezenta in familie)
Alti factori care declanseaza sau agraveaza dermatita seboreica includ:
- Stres
- Clima rece si uscata
- Piele grasa
- Folosind lotiuniloe pe baza de alcool
- Istoricul altor afectiuni ale pielii, inclusiv rozacee, psoriazis si acnee
Vremea agraveaza dermatita seboreica?
Aerul uscat din timpul lunilor de iarna poate agrava dermatita seboreica.
Dermatita seboreica evolueaza favorabil in lunile din timpul verii. S-a demonstrat ca radiatia UV-A si UV-B a soarelui ucide tipul de ciuperca dezvoltata excesiv pe pielea persoanelor care sufera de dermatita seboreica.
Cum se poate diagnostica dermatita seboreica?
Pentru a diagnostica dermatita seboreica, medicul dumneavoastra va discuta probabil cu dumneavoastra despre simptomele pe care le aveti si va examina pielea. Este posibil sa fie nevoie de o biopsie pentru a exclude alte afectiuni.
Care este tratamentul dermatitei seboreice?
Pentru adolescenti si adulti, principalele tratamente pentru dermatita seboreica sunt sampoanele, cremele si lotiunile medicamentoase. Daca produsele fara prescriptie medicala si metodele de autotratament la domiciliu nu ajuta, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa incercati unul sau mai multe dintre aceste tratamente:
Geluri antifungice, creme, lotiuni, spume sau sampoane utilizate alternativ alaturi de un alt medicament
Medicul va poate sugera sa incercati un produs cu 2% ketoconazol sau 1% ciclopirox. Ketoconzolul poate agrava uscarea parului si poate creste riscul de rupere al parului. Pentru a atenua acest efect, se poate folosi o data pe saptamana impreuna cu un balsam hidratant. Frecventa samponarii sau aplicarii va depinde de simptomele dumneavoastra.
Creme, lotiuni, sampoane sau unguente care controleaza inflamatia
Medicul dumneavoastra va poate prescrie un preparat topic pe baza de corticosteroid pe care il aplicati pe scalp sau pe alta zona afectata. Daca sunt utilizate timp de mai multe saptamani sau luni fara pauza, pot provoca reactii adverse. Acestea includ pierderea culorii pielii si subtierea pielii.
Cremele sau unguentele cu un inhibitor de calcineurina, cum ar fi tacrolimus sau pimecrolimus pot fi eficiente. Un alt beneficiu este ca au mai putine efecte secundare decat corticosteroizii. Dar nu sunt tratamente de prima alegere, deoarece FDA are incertitudini cu privire la o posibila asociere cu cancerul cutanat. In plus, tacrolimus si pimecrolimus au un cost mai ridicat decat formulele topice cu corticosteroizi.
Medicamente antifungice administrate sub forma de tablete
Daca starea dumneavoastra nu se imbunatateste cu alte tratamente topice sau este severa, medicul dumneavoastra va poate prescrie un medicament antifungic sub forma de comprimate.
Bibliografie:
Seborrheic dermatitis, Mayo Clinic official website
Seborrheic dermatitis, Cleveland Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona