Deviatia de sept (afecțiuni medicale)

Ce este deviatia de sept?

Deviatia de sept este o conditie medicala in care septul nazal este deviat, ingustand pasajul nazal.
Septul nazal este peretele dintre partea stanga si partea dreapta a nasului. Este cartilaginos, ferm, insa usor flexibil si este acoperit de un tegument puternic vascularizat. Intr-un caz ideal, septul nazal ar trebui sa se afle exact in centrul nasului, astfel incat fosele nazale sa aiba dimensiuni egale. La aproximativ 80% din populatie, septul nazal este putin decentrat. Mai rar, septul nazal poate fi sever descentrat si atunci este necesar tratament. Daca deviatia de sept este semnificativa, respiratia pe nas poate deveni dificila.

 

Ce cauzeaza deviatia de sept?

Majoritatea persoanelor se nasc cu un sept nazal usor deviat, dar adesea acesta nu este diagnosticat. La unele persoane, abaterea este vizibila inca din copilarie.
Unele persoane dezvolta deviatie de sept din cauza unui traumatism sau a unei leziuni la nivelul nasului, care muta septul nazal din pozitia initiala. 

 

Care sunt simptomele deviatiei de sept?

Majoritatea persoanelor cu deviatie de sept nu prezinta simptome. Cel mai frecvent simptom al unei deviatii de sept semnificative este dificultatea de a respira pe nas, care este de obicei mai accentuata pe una din nari. Unele persoane pot prezenta, de asemenea:
- nas infundat
- sangerari nazale
- infectii frecvente ale sinusurilor
Unele peroane prezinta, de asemenea, simptome generalizate, cum ar fi:
- dureri de cap sau dureri faciale
- sforait sau respiratie zgomotoasa in timpul somnului
- tulburari de somn

 

Care sunt complicatiile deviatiei de sept?

Deviatia de sept, netratata, in timp, poate conduce la:
- gura uscata, din cauza respiratiei pe gura
- senzatie de presiune sau congestie la nivelul nasului
- tulburari ale somnului din cauza imposibilitatii de a respira normal noaptea

Deviatia de sept poate afecta, de asemenea, drenajul normal din sinusuri. Acest lucru poate duce la infectii recurente ale sinusurilor si la sinuzita.

 

Cum este diagnosticata deviatia de sept?

Deviatia de sept poate fi diagnosticata printr-un consult de specialitate ORL. Medicul poate folosi un endoscop nazal (un tub lung cu o lumina puternica la varf) pentru a vizualiza interiorul nasului.
Simptomele specifice deviatiei de sept precum congestia nazala pot reprezenta si semne ale altor afectiuni precum sinuzita cronica sau alergia. In cazuri rare, sangerarea nazala si blocajul nazal pot fi semne ale unei tumori nazale.

 

Cum se trateaza deviatia de sept?

Tratamentul depinde de severitatea afectiunii. Majoritatea persoanelor nu au nevoie de tratament pentru deviatie de sept, deoarece nu prezinta simptome sau simptomele sunt foarte usoare. Deviatia de sept usoara se poate trata simptomatic cu medicamente. Dar, daca deviatia de sept are un impact major asupra respiratiei, este posibil sa fie necesara si o interventie chirurgicala.

Medicamente

Deviatia de sept usoara poate provoca simptome ocazionale si se poate trata simptomatic cu medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala precum:
- Decongestionante nazale. Decongestionantele nazale sunt diponibile atat sub forma de spray-uri, cat si sub forma de tablete. Acestea se administreaza maxim 3-5 zile pentru a evita aparitia congestiei nazale de rebound.
- Spray-uri nazale cu steroizi. Spray-urile nazale pentru deviatie de sept, indicate in acest sens, au rolul de a reduce congestia nazala si de a usura respiratia.
- Antihistaminice.

Operatii sau interventii chirurgicale pentru deviatie de sept

Septoplastia

Daca apar probleme de respiratie, infectii frecvente ale sinusurilor sau alte simptome deranjante, septoplastia poate reprezenta o optiune medicala. Aceasta interventie are ca scop remodelarea si repozitionarea septului nazal.

Rinoplastia

Rinoplastia presupune, pe langa remodelarea septului nazal si remodelarea formei si marimii nasului prin aditie sau prin indepartarea unei portiuni din cartilaj si/sau os.

 

Poate fi prevenita deviatia de sept?

Unii oameni se nasc cu deviatie de sept. Alte persoane pot dezvolta aceasta conditie medicala in copilarie. In aceste cazuri, deviatia de sept nu poate fi prevenita.
Purtarea unor echipamente de protectie in cazul practicarii unor activitati sau a unor sporturi de contact ce cresc riscul vatamarii fetei, poate ajuta la prevenirea unui eventual traumatism ce poate conduce la aparitia deviatiei de sept.

 

Bibliografie:

Deviated septum, Health Direct official website
Deviated septum, Mayo Clinic official website
Deviated Septum, Cleveland Clinic official website
Deviated septum, Harvard Health Publishing official website

Deviated septum, Johns Hopkins Medicine official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 31-10-2023

Produse din categoria Deviatia de sept

Vezi Politica de confidentialitate date personale