Distrofia musculara Duchenne (afecțiuni medicale)

Ce este Distrofia musculara Duchenne?

Distrofia musculara Duchenne (DMD) este o boala care afecteaza muschii, ducand la slabiciune si atrofie musculara progresiva atat a muschilor scheletici, cat si al muschiului inimii. Distrofia musculara Duchenne este cauzata de o mutatie a genei care controleaza o proteina numita distrofina.
Distrofina este o parte importanta a complexului distrofina-glicoproteina, care joaca un rol important ca unitate structurala a muschilor.
In Distrofia musculara Duchenne, atat distrofina, cat si complexului distrofina-glicoproteina lipsesc aproape in totalitate, ceea ce duce in cele din urma la moartea (necroza) celulelor musculare. Persoanele cu Distrofie musculara Duchenne au mai putin de 5% din cantitatea normala de distrofina necesara pentru o functionare normala a muschilor.
Pe masura ce persoanele care sufera de aceasta boala imbatranesc, muschii lor nu pot inlocui celulele moarte cu altele noi, iar tesutul conjunctiv si adipos inlocuieste treptat fibrele musculare.
Distrofia musculara Duchenne este cea mai frecventa forma de distrofie musculara si afecteaza 1 din 3.500 - 6.000 dintre baieti si 1 din 50.000.000 dintre fete.


Care sunt cauzele Distrofiei musculare Duchenne?

Majoritatea cazurilor de Distrofie musculara Duchenne este mostenita ca o trasatura recesiva legata de cromozomul X (transmisa prin intermediul mamei, care este purtatoare), dar aproximativ 30% din cazuri se datoreaza unor modificari genetice spontane (mutatii) care au loc aleatoriu si nu sunt mostenite.
DMD afectaza in general copiii de sex masculin, deoarece gena distrofinei se gaseste pe cromozomul X, iar persoanele de sex masculin prezinta doar un cromozom X si un cromozom Y.
Daca cromozomul X contine gena, atunci se va manifesta si boala.
Fetele au doi cromozomi X, asa ca, daca unul dintre acestia nu este afectat, de obicei il poate compensa pe cel defect. Fetele cu o gena afectata si una normala de obicei nu vor prezenta simptome, dar pot fi purtatoare de gena. O mama care este purtatoare are sanse de 50% de a avea un fiu cu DMD.


Care sunt simptomele Distrofiei musculare Duchenne?

Simptomele Distrofiei musculare Duchenne apar cel mai adesea intre 2 si 4 ani sau in unele cazuri pot fi observate mai tarziu in copilarie.
Distrofia musculara Duchenne provoaca slabiciune musculara care se agraveaza in timp.
Simptomele comune includ:
Slabiciune musculara progresiva si atrofie (pierderea masei musculare) care debuteaza cu afectarea musculaturii membrelor inferioare si pelvisului. Se manifesta mai putin sever la nivelul bratelor, gatului si la nivelul altor zone ale corpului;
Hipertrofia muschilor gambelor (cresterea in dimensiune a muschilor gambelor);
Dificultate la urcarea treptelor;
Dificultate la mers care se agraveaza in timp;
Caderi frecvente;
Mers leganat;
Mers ,,pe varfuri";
Oboseala;
Cardiomiopatie;
Dificultati de respiratie;
Deficiente cognitive si de invatare;
Intarzierea vorbirii si a dezvoltarii limbajului;
Intarziere in dezvoltare;
Scolioza (curbura anormala a coloanei vertebrale);
Statura mica;
In timp ce aceste simptome sunt prezente la baieti, aproximativ 2,5% pana la 20% dintre fete care sunt purtatoare a genei responsabile de Distrofie musculara Duchenne pot avea simptome care sunt mai usoare.


Cum este diagnosticata Distrofia musculara Duchenne?

Pentru a diagnostica distrofia musculara Duchenne, medicul poate efectua un examen fizic, un examen neurologic si un examen muscular. 
Daca se suspecteaza Distrofia musculara Duchenne, este probabil sa se recomande suplimentar:
Testarea creatinkinazei din sange.
Muschii elibereaza creatinkinaza atunci cand sunt afectati, astfel incat nivelurile crescute pot indica Distrofia musculara Duchenne. Nivelurile pot ajunge in jurul varstei de 2 ani la 10 pana la 20 de ori mai mari decat valoarea normala.
Teste genetice.
Un test de sange genetic care identifica o absenta completa sau aproape completa a genei distrofinei poate confirma diagnosticul de Distrofie musculara Duchenne.
Biopsie musculara.
Medicul poate preleva o mica proba de tesut muscular dintr-un muschi al coapsei sau al gambei. Biopsia poate oferi informatii referitoare la cantitatea de distrofina prezenta in celulele musculare.
Electrocardiograma (EKG).
Deoarece Distrofia musculara Duchenne afecteaza aproape intotdeauna inima, medicul va efectua probabil un EKG pentru a cauta semne caracteristice ale Distrofiei musculare Duchenne si pentru a verifica starea de sanatate a inimii copilului.


Cum se trateaza Distrofia musculara Duchenne?

In prezent, nu exista un tratament pentru Distrofia musculara Duchene, asa ca scopul principal al tratamentului este gestionarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii.
Terapiile de sustinere pentru Distrofia musculara Duchenne includ:

Corticosteroizi
Corticosteroizii, cum ar fi prednisolonul si deflazacortul, sunt benefici pentru intarzierea pierderii fortei musculare, imbunatatirea functiei pulmonare, intarzierea scoliozei, incetinirea progresiei cardiomiopatiei si prelungirea vietii.

Medicamente pentru tratarea cardiomiopatiei
Tratamentul precoce cu inhibitori ai ECA si/sau beta-blocante poate incetini progresia cardiomiopatiei si poate preveni aparitia insuficientei cardiace.

Kinetoterapie
Scopul principal al kinetoterapiei pentru Distrofia musculara Duchenne este prevenirea contracturilor.
Exercitiile de intindere (stretching) ar trebui sa fie efectuate de cel putin 4-6 ori in fiecare saptamana si ar trebui sa reprezinte o rutina zilnica.
Stretching-ul regulat la nivelul gleznei, genunchiului si soldului este important.
Ulterior, stretching-ul regulat pentru membrele superioare devine necesar, in special pentru degete, incheietura mainii, cotului si umarului.
Ortezele/atelele de noapte pot fi folosite pentru a ajuta la controlul contracturilor gleznei. Acestea trebuie executate la comanda, individualizate.

Chirurgie pentru a ajuta la tratarea scoliozei si a contracturilor
Interventia chirurgicala pentru eliberarea contracturilor poate fi necesara pentru cazurile severe. Interventia chirurgicala pentru corectarea scoliozei poate imbunatati si functia respiratorie.

Alte terapii de sustinere pentru Distrofia musculara Duchenne includ:
Echipamente pentru controlul mobilitatii, cum ar fi corsetele, bastoanele si scaunele cu rotile.
Traheostomie si ventilatie asistata pentru insuficienta respiratorie.
Odata cu imbunatatirea ingrijirii de sustinere de-a lungul anilor, speranta de viata a Distrofiei musculare Duchenne s-a imbunatatit semnificativ in ultimele decenii.
Exista multe medicamente noi aflate in prezent in curs de testare clinica care arata rezultate promitatoare in tratarea Distrofiei musculare Duchenne. Unele tratamente mai noi care folosesc ,,sarirea exonilor" (plasarea unei parti lipsa sau mutata a genei distrofinei) au primit recent aprobarea FDA (Food and Drug Administration). Aceste tratamente sunt aplicabile doar anumitor cazuri care prezinta mutatii specifice. Desi aceste tratamente cresc cantitatea de distrofina din muschi, nu a fost inca demonstrata cresterea semnificativa a fortei musculare.
Casimersen este o oligonucleotida indicata pentru tratamentul Distrofiei musculare Duchenne (Duchenne) la pacientii care au o mutatie confirmata a genei Duchenne care este susceptibila de omiterea exonului 45.
Deflazacort este un corticosteroid care demonstreaza efecte antiinflamatoare si imunosupresoare.
Eteplirsen este o oligonucleotida indicata pentru tratamentul Duchenne la pacientii care au o mutatie confirmata a genei Duchenne care este susceptibila de omiterea exonului 51.
Golodirsen este o oligonucleotida indicata pentru tratamentul Distrofiei musculare Duchenne la pacientii care au o mutatie confirmata a genei Duchenne care este susceptibila de omiterea exonului 53.
Viltolarsen este o oligonucleotida indicata pentru tratamentul Distrofiei musculare Duchenne la pacientii care au o mutatie confirmata a genei Duchenne care este susceptibila de omiterea exonului 53.


Poate fi prevenita Distrofia musculara Duchenne?

Deoarece Distrofia musculara Duchenne este o afectiune genetica, nu se poate face nimic pentru a o preveni. Aproximativ o treime din cazuri apar aleatoriu fara antecedente familiale ale afectiunii.
In unele situatii, testele prenatale pot fi capabile sa diagnosticheze Distrofia musculara Duchenne la inceputul sarcinii.


Care este prognosticul Distrofiei musculare Duchenne?

Prognosticul este adesea nefavorabil pentru persoanele cu Distrofie musculara Duchenne.
Aceasta duce la agravarea progresiva a dizabilitatilor, iar majoritatea copiilor cu Distrofia musculara Duchenne trebuie sa foloseasca un scaun cu rotile pana la varsta de 12 ani.
Distrofia musculara Duchenne duce in cele din urma la deces la o varsta frageda.


Care este speranta de viata a persoanelor diagnosticate cu Distrofie musculara Duchenne?

Persoanele cu Distrofie musculara Duchene mor adesea din cauza acestei afectiuni pana la varsta de 25 de ani. Cu toate acestea, progresele efectuate in domeniul medical si al ingrijirii persoanelor cu Distrofie musculara Duchenne au contribuit la cresterea sperantei de viata.

Moartea apare adesea ca urmare a complicatiilor respiratorii (respiratiei) sau cardiace. Alte cauze de deces includ pneumonia, aspiratia sau obstructia cailor respiratorii.


Duchenne muscular dystrophy, Genetic and rare diseases Information Center, NIH official website
Duchenne Muscular Dystrophy (DMD), Cleveland Clinic official website
Duchenne muscular dystrophy (DMD), NHS inform official website
Duchenne Muscular Dystrophy (DMD), Muscular Dydstrophy association official website
Venugopal V, Pavlakis S. Duchenne Muscular Dystrophy. [Updated 2023 Jul 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan
Ghid pentru familii, Distrofie musculara, Parent Project platforma online oficiala
Parent Project Muscular Dystrophy official website
Duchenne Muscular Dystrophy, Treat-NMD official website
Nozoe KT, Akamine RT, Mazzotti DR, Polesel DN, Grossklauss LF, Tufik S, Andersen ML, Moreira GA. Phenotypic contrasts of Duchenne Muscular Dystrophy in women: Two case reports. Sleep Sci. 2016 Jul-Sep;9(3):129-133. doi: 10.1016/j.slsci.2016.07.004. Epub 2016 Aug 18. PMID: 28123647; PMCID: PMC5241604.

 

Autor:  Nistor Andreea Alexandra,  Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 06-09-2024

Produse din categoria Distrofia musculara Duchenne

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale