Ce este diverticuloza? Ce este diverticulita?
Diverticuloza este o afectiune clinica in care se dezvolta multiple proeminente asemanatoare unor saci de mici dimensiuni, numiti diverticuli, de-a lungul tractului gastrointestinal. Desi diverticulii se pot forma in punctele slabite din peretii intestinului subtire sau intestinului gros, majoritatea apare in intestinul gros, cel mai frecvent la nivelul colonului sigmoid. Cand diverticuloza provoaca simptome precum sangerare, inflamatie sau complicatii, medicii numesc aceasta afectiune boala diverticulara.
Diverticulita este numele pentru afectiunea care se dezvolta atunci cand unul sau mai multi diverticuli se inflameaza. Diverticulita poate aparea brusc. Uneori poate provoca probleme grave de sanatate.
Anatomia colonului
Intregul colon are o lungime de aproximativ 150 cm si este impartit in cinci segmente principale. Rectul este ultimul segment anatomic inainte de anus.
Colonul ascendent si descendent sunt sustinute de pliuri peritoneale numite mezentere.
Colonul drept este format din cecum, colon ascendent, flexura hepatica si jumatatea dreapta a colonului transversal.
Colonul stang este format din jumatatea stanga a colonului transversal, flexura splenica, colonul descendent si colonul sigmoid.
Care sunt cauzele diverticulozei si a diverticulitei?
Cercetatorii banuiesc ca principala cauza a diverticulozei si a deiverticulitei este dieta occidentala, care este saraca in fibre vegetale si bogata in amidon procesat.
Este posibil ca in aparitia diverticulozei si diverticulitei sa fie partial implicati si factorii genetici. Pe langa dieta occidentala, diverticuloza este mai frecventa la persoanele albe de origine americana, europeana si australiana decat la persoanle de culoare sau la alte grupuri. Cercetatorii au observat, de asemenea, ca atunci cand oamenii din tarile asiatice dezvolta diverticuloza, aceasta apare mai frecvent la nivelul primei regiuni a colonului, decat in ultima regiune a acestuia. Acest lucru este valabil si pentru populatia japoneza din Hawaii.
Cercetatorii analizeaza si alti posibili factori care pot juca un rol in aparitia acestor conditii medicale. Acesti factori includ bacteriile sau scaunul care stagneaza la nivelul diverticulilor din colon si modificari ale microbiomului intestinal.
Care sunt simptomele diverticulozei si diverticulitei?
Diverticuloza de obicei nu provoaca simptome. Dar unele persoane pot prezenta simptome cronice, cum ar fi:
- Balonare
- Constipatie sau diaree
- Crampe sau dureri in abdomenul inferior
Diverticulita poate provoca simptome acute, cum ar fi:
- Dureri abdominale, cel mai adesea in partea stanga de jos a abdomenului
- Constipatie sau diaree
- Febra si frisoane
- Greata sau varsaturi
Durerea cauzata de diverticulita este de obicei severa si apare brusc. Mai rar, durerea poate fi usoara si se poate agrava in cateva zile.
Cum este diagnosticata diverticuloza sau diverticulita?
Diverticuloza poate fi descoperita intamplator atunci cand medicul poate solicita diverse analize si investigatii pentru o alta cauza medicala. In unele cazuri, medicii pot observa diverticuli in peretele colonului in timp ce efectueaza teste, cum ar fi radiografii sau colonoscopii, din alt motiv medical. In schimb, diverticulita este descoperita de obicei atunci cand apare o criza acuta.
In scopul stabilirii diagnosticului, medicul poate investiga istoricul medical, poate efectua un examen fizic si poate recomanda diverse teste medicale.
- Examenul fizic. Medicul va verifica semnele vitale, va palpa abdomenul si va ausculta zgomotele intestinale. Medicul poate efectua si un examen rectal digital.
- Teste de sange. Medicul poate recomanda efectuarea unor analize serologice pentru a verifica prezenta unei infectii sau a unei sangerari interne.
- Teste din caun. Un test din scaun poate arata semne de infectie sau de sangerare gastrointestinala.
- Teste imagistice. Medicul poate verifica astfel prezenta diverticulilor si orice complicatii aferente, efectuand tomografie computerizata, clisma cu bariu, sigmoidoscopie sau colonoscopie.
Care este tratamentul diverticulitei sau diverticulozei?
Medicul poate recomanda tratamente in functie de tipul si de intensitatea simptomelor. Daca apar simptome cronice de diverticuloza, diverticulita sau alte complicatii ale bolii diverticulare, tratamentul va fi partcularizat in functia de situatie.
Simptomele cronice ale diverticulozei
Daca diverticulii provoaca simptome cronice, medicul poate recomanda unul sau mai multe tratamente, cum ar fi:
- alimente bogate in fibre sau suplimente cu fibre
- antibiotice si medicamente pentru reducerea inflamatiei
- probiotice
Diverticulita
Pentru persoanele care au diverticulita fara complicatii, medicii pot recomanda tratament la domiciliu. Insa pacienti necesita un tratament intraspitalicesc daca prezinta diverticulita severa, diverticulita cu complicatii sau un risc ridicat de complicatii.
Tratamentele pentru diverticulita pot include:
- antibiotice, desi nu toate persoanele cu diverticulita au nevoie de acest tip de medicamente.
- o dieta lichida, pentru o perioada scurta de timp, pentru a menaja colonul.
Medicul poate sugera adaugarea lenta a alimentelor solide in dieta, pe masura ce simptomele se imbunatatesc.
- medicamente pentru durere.
Medicii pot recomanda antispastice sau paracetamol in loc de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), deoarece AINS pot creste riscul de complicatii ale diverticulitei.
Daca diverticulita nu se amelioreaza cu tratament sau daca duce la complicatii, este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala pentru a indeparta o parte a colonului, numita colectomie sau rezectie de colon.
Boala diverticulara si complicatiile acesteia
Medicii trateaza de obicei complicatiile bolii diverticulare intr-un spital.
Sangerare diverticulara
Daca apare o sangerare rectala, chiar si una minora, ar trebui sa se consulte imediat un medic. In unele cazuri, sangerarea diverticulara se poate opri de la sine si poate sa nu necesite tratament. In alte cazuri, medicii pot fi nevoiti sa identifice sursa sangerarii diverticulare si sa o opreasca sau efectueze transfuzii de sange daca s-a pierdut mult sange.
Medicii pot gasi si opri sangerarea diverticulara prin proceduri precum:
- Colonoscopie. In timpul unei colonoscopii, un medic poate introduce instrumente speciale prin colonoscop pentru a opri sangerarea.
- Angiografia, un tip special de radiografie care foloseste colorant pentru a detecta vasele de sange din colon. In timpul unei angiografii, un radiolog poate injecta medicamente sau alte substante in vasele de sange pentru a opri sangerarea.
- Interventie chirurgicala
Complicatii ale diverticulitei
Medicii trateaza de obicei complicatiile bolii diverticulare intr-un spital.
Medicii pot recomanda diferite tratamente pentru abcese:
- antibioterapie pentru tratarea abceselor mici
- drenarea abceseleor mari sau care nu se amelioreaza cu antibiotic
- interventie chirurgicala dupa vindecarea unui abces mare, pentru a preveni revenirea abcesului
Medicii recomanda de obicei o interventie chirurgicala pentru a trata alte complicatiile diverticulitei, inclusiv:
- fistule
- obstructie intestinala
- perforare
- peritonita
Cum poate fi prevenita diverticulita?
In unele cazuri, medicii pot recomanda modificari ale stilului de viata sau interventii chirurgicale pentru a preveni diverticulita.
Modificariale stilului de viata
Cercetarile sugereaza ca anumiti factori dietetici si nutritionali pot reduce riscul de a dezvolta diverticulita. Acesti factori includ:
- consumul unei diete bogate in fibre si saraca in carne rosie
- activitate fizica regulata
- renuntarea la fumat
- atingerea si mentinerea unei greutati sanatoase
Interventia chirurgicala
In unele cazuri, dupa ce o persoana are diverticulita fara complicatii, medicii pot recomanda o interventie chirurgicala pentru a indeparta o parte a colonului si pentru a preveni recidiva diverticulitei.
Bibliografie:
Anatomy of Colon and Rectum, National Cancer Institute, National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services official website (cancer.gov)
Diverticular Disease, National Institutes of Health, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, U.S. Department of Health and Human Services official website
Nallapeta NS, Farooq U, Patel K. Diverticulosis. [Updated 2023 Apr 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-.
Diverticulosis and Diverticulitis, Medline Plus official website
Diverticulosis, Cleveland Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona