Ce este febra Dengue?
Febra Dengue este o boala transmisa de tantari in zonele tropicale si subtropicale ale lumii. Formele usoare de febra Dengue provoaca febra mare si simptome asemanatoare gripei. Forma severa a febrei Dengue, numita si febra hemoragica Dengue, poate provoca sangerari grave, scaderea brusca a tensiunii arteriale, soc si moarte.
Unde este intalnita febra Dengue?
Milioane de cazuri de febra Dengue apar in intreaga lume in fiecare an. Febra Dengue este cea mai frecventa in Asia de Sud-Est, in insulele din vestul Pacificului, in America Latina si in Africa. Dar boala s-a raspandit in noi zone, aparand focare locale inclusive in Europa si in partile de sud ale Statelor Unite.
Cum se transmite febra Dengue?
Transmiterea prin muscatura de tantari
Virusul Dengue se transmite oamenilor prin muscaturile femelelor de tantari infectate, ivectorul principal fiind tantarul Aedes aegypti. Alte specii din genul Aedes pot actiona, de asemenea, ca vectori, dar nu semnificativ. Cu toate acestea, in 2023, in Europa a fost observata o crestere a transmiterii locale a virusului Dengue de catre Aedes albopictus (tantarul tigru). Ulterior hranirii tantarului cu sangele unei persoane infectate, virusul se reproduce in intestinul acestuia inainte de a disemina in tesuturile secundare, inclusiv in glandele salivare. Odata infectios, tantarul poate transmite virusul pentru tot restul vietii.
Transmiterea de la om la tantar
Tantarii se pot infecta de la persoanele care sunt viremice cu virusul Dengue. Acesta poate fi o persoana care prezinta o infectie simptomatica sau asimptomatica cu virusul Dengue. Transmiterea de la om la tantar poate avea loc cu pana la 2 zile inainte ca cineva sa prezinte simptomele bolii si pana la 2 zile dupa ce febra a disparut. Riscul de infectare este asociat pozitiv cu viremia mare si febra ridicata. Majoritatea oamenilor este viremica timp de aproximativ 4-5 zile, dar viremia poate persista pana la 12 zile.
Transmiterea materna
Modul principal de transmitere a virusului Dengue intre oameni implica tantarii ca si vector. Exista totusi dovezi de transmitere materna (de la femeia insarcinata la fat).
Alte moduri de transmisie
Au fost inregistrate cazuri rare de transmitere prin produse din sange, donarea de organe si transfuzii.
Care este cauza febrei Dengue?
Febra Dengue este cauzata de oricare dintre cele 4 serotipuri distincte (DENV-1 pana la DENV-4) de virusuri ARN monocatenar apartinand genului Flavivirus. Infectia cu un serotip confera imunitate pe toata durata acelui serotip, dar nu si in cazul altora.
Care sunt simptomele febrei Dengue?
Majoritatea infectiilor cu virusul Dengue nu provoaca simptome. Daca apar simptome, acestea consta de obicei in febra mare (40 de grade Celsius), insotita de:
- Eruptie cutanata
- Durere intensa in spatele ochilor
- Greata sau varsaturi
- Dureri musculare, osoase si articulare
Simptomele febrei Dengue incep sa apara la patru pana la 10 zile dupa muscatura de tantar si pot dura trei pana la sapte zile. Aproximativ 1 din 20 de persoane bolnave de febra Dengue pot dezvolta forma de febra Dengue severa dupa ce simptomele initiale incep sa dispara.
Febra Dengue severa (Febra hemoragica Dengue)
Febra Dengue severa reprezinta o agravare a simptomelor acestei boli si poate pune viata in pericol. Semnele precoce ale febrei Dangue severe apar de obicei la 24 pana la 48 de ore dupa ce simptomele initiale de febra Dengue dispar. Febra Dengue severa este o urgenta medicala care poate fi fatala. Daca o persoana sufera de febra Dengue sau locuieste intr-o zona in care circula virusul febrei Dengue trebuie sa solicite ajutor medical in cazul in care prezinta oricare dintre aceste simptome:
- Dureri de stomac sau dureri abdominale
- Varsaturi frecvente
- Prezenta sangelui in scaun
- Sangerari nazale sau sangerari ale gingiilor
- Oboseala extrema, neliniste sau iritabilitate
Cum poate fi stabilit diagnosticul febrei Dengue?
Diagnostic diferential
Atunci cand se stabileste diagnosticul de febra Dengue, acesta trebuie diferentiat de boli precum malaria, rubeola, rujeola, febra tifoida, meningita si gripa. Febra Dengue nu prezinta simptome precum rinoree sau congestie nazala.
Diagnosticul de laborator
Diagnosticul definitiv al Febrei Dengue se stabileste prin teste de laborator si depinde de detectarea anticorpilor specifici in serul pacientului, detectarea antigenului viral sau a ARN-ului viral in ser, in tesuturi sau prin izolare virala.
O proba de sange prelevata in faza acuta trebuie recoltata cat mai curand posibil dupa debutul bolii febrile. O proba de sange in faza de convalescenta ar trebui prelevata in mod ideal cu 2-3 saptamani mai tarziu.
- Testul RT-PCR: Este o metoda rapida, sensibila si de detective a ARN-ului viral. Testul este foarte sensibil, capacitatea sa de a detecta cazuri positive fiind de aproape 100%.
- Detectarea proteinei virale NS1: Este un test extrem de sensibil realizat prin tehnica ELISA.
- Serologie: Consta in detectarea anticorpilor IgM impotriva virusului Dengue. Tehnica recomandata este captarea ELISA sau alte variante ale acesteia.
- Izolarea virala: Aceasta optiune de testare include unele teste cu niveluri ridicate de complexitate care necesita efectuarea de catre personal calificat. In general, aceste teste sunt efectuate in laboratoare de referinta nationale si internationale.
- Imunohistochimie: Cu metode imunohistochimice, este posibil sa se detecteze antigenul viral intr-o mare varietate de tesuturi. Aceste metode sunt deosebit de utile pentru confirmarea infectiilor cu virusul Dengue in tesuturile de la pacienti decedati.
- Teste rapide: testele rapide (imunocromatografice) nu sunt recomandate ca parte integranta a algoritmilor de confirmare de laborator.
Care este tratamentul febrei Dengue?
Nu exista un tratament specific pentru febra Dengue. Tratamentul este simptomatic si se concentreaza pe gestionarea durerii. Majoritatea cazurilor de febra Dengue pot fi tratate la domiciliu cu medicatie analgezica la recomandarea medicului. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul si aspirina sunt de evitat, deoarece pot creste riscul de sangerare.
Pentru persoanele cu febra Dengue severa este adesea necesara spitalizarea.
Cum poate fi prevenita febra Dengue?
Tantarii care raspandesc virusul Dengue sunt activi in timpul zilei.
Riscul de a dezvolta febra Dengue poate sa scada cu ajutorul urmatoarelor masuri:
- purtarea unei imbracaminti adecvate astfel incat sa fie acoperita pielea expusa
- utilizarea de plase de tantari si de paravane
- utilizarea unor repelenti adecvati
Inmultirea tantarilor poate fi prevenita prin:
- impiedicarea accesului tantarilor in habitatele unde pot depune oua prin management si modificare a mediului
- eliminarea in mod corespunzator a deseurilor solide si eliminarea habitatelor artificiale create de om care pot retine apa
- acoperirea, golirea si curatarea saptamanala a recipientelor de stocare a apei menajere
- aplicarea insecticidelor adecvate pe recipientele de stocare a apei in aer liber
Bibliografie:
Dengue fever, Mayo Clinic official website
Dengue Fever, Cleveland Clinic official website
Dengue and severe dengue, World Health Organization official website
Dengue, Pan American Health Organization official website
Schaefer TJ, Panda PK, Wolford RW. Dengue Fever. [Updated 2024 Mar 6]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-. A
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona