Febra galbena (afecțiuni medicale)

Ce este febra galbena?

Febra galbena este o boala infectioasa care este transmisa oamenilor prin intepaturile tantarilor infectati din genul Aedes si Haemagogus. Se poate prezenta cu caracteristici clinice variate, de la o boala febrila usoara, autolimitata, pana la hemoragie severa si afectare hepatica. Aceasta se poate manifesta prin febra, dureri musculare, dureri de cap, pierderea poftei de mancare, greata sau varsaturi.

 

Cum se transmite febra galbena?

In zonele impadurite, virusul febrei galbene circula in principal intre tantarii si primatele non-umane, cum ar fi maimutele. Oamenii se pot infecta atunci cand viziteaza sau lucreaza in zone impadurite in care circula virusul. Cand apar focare in mediul urban, virusul circula in primul rand intre tantarii din mediul urban (in primul rand speciile Aedes) si oameni. Persoanele infectate cu virusul febrei galbene au de regula viremie suficient de mare in primele zile de boala astfel incat sa poata transmite virusul altor tantari. Din cauza viremiei foarte ridicate din sange, febra galbena se poate raspandi prin transfuzie de sange si transplant de organe.
Exista, de asemenea, raportat un caz de mama infectata cu virusul febrei galbene al carei copil s-a infectat in timpul nasterii, caz in care copilul a decedat din cauza febrei galbene.
Virusul nu se transmite de la o persoana la alta prin tuse, stranut sau atingere.

 

Care este cauza febrei galbene?

Febra galbena este cauzata de un arbovirus, un virus transmis de vectori precum tantarii, capusele sau alte artropode. Virusul febrei galbene este un virus ARN din genul Flavivirus, inrudit cu virusurile care cauzeaza encefalita West Nile. Tantarii Aedes aegypti si speciile Haemagogous, transmit febra galbena in timpul sezonului ploios. Aceste specii de tantari se reproduc in jurul caselor, in paduri sau jungle sau in ambele habitate. 

 

Care sunt simptomele febrei galbene?

Persoanele infectate cu virusul febrei galbene pot fi asimptomatice. Semne si simptomele febrei galbene difera ca si severitate de la persoana la persoana. 
Simptomele mai putin severe pot include:
- Febra
- Durere de cap
- Dureri corporale
- Oboseala 
- Greata si varsaturi

Simptomele severe includ:
- Febra foarte mare
- Icter 
- Hemoragie 
- Soc
- Insuficienta hepatica
- Insuficienta renala
- Moarte
Aproximativ 30% pana la 60% dintre persoanele care dezvolta forma severa de febra galbena decedeaza.
Perioada de incubatie pentru febra galbena este de 3 pana la 6 zile. In cele mai multe cazuri, simptomele dispar dupa 3 pana la 4 zile. Un mic procent de pacienti intra intr-o a doua faza, mai toxica, in 24 de ore de la recuperarea dupa simptomelor initiale. Febra mare revine si sunt afectate mai multe organe ale corpului, de obicei ficatul si rinichii. In aceasta faza, persoanele infectate cu virusul febrei galbene sunt susceptibile de a dezvolta icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor, de unde si denumirea de febra galbena), urina inchisa la culoare si dureri abdominale cu varsaturi. Sangerarea poate sa apara la nivelul cavitatii orale, nasului, ochilor sau la nivelul stomacului. Jumatate dintre pacientii care intra in faza toxica mor in 7-10 zile.

 

Cum poate fi stabilit diagnosticul febrei galbene?

Febra galbena este dificil de diagnosticat, mai ales in stadiile incipiente. Un caz mai sever poate fi confundat cu malaria, leptospiroza, hepatita virala, alte febre hemoragice, infectie cu alte flavivirusuri (cum ar fi febra Dengue) sau cu otravirea.
Testarea reactiei in lant a polimerazei (PCR) in sange poate detecta uneori virusul in stadiile incipiente ale bolii. In etapele ulterioare, este necesara testarea pentru identificarea anticorpilor (ELISA si PRNT).

 

Care este tratamentul febrei galbene?

Nu exista un medicament antiviral specific pentru febra galbena. Pacientilor li se recomanda odihna, hidratare si supraveghere medicala. In functie de manifestarile clinice si de alte circumstante, pacientii pot fi tratati la domiciliu in spital sau pot necesita tratament de urgenta. Tratamentul pentru deshidratare, insuficienta hepatica si renala si febra sunt de cele mai multe ori necesare si imbunatatesc de regula starea pacientilor cu febra galbena. Infectiile bacteriene asociate pot fi tratate cu antibiotice.

 

Cum poate fi prevenita febra galbena?

Vaccinarea

Vaccinarea este cel mai important mijloc de preventie al febrei galbene. Conform Organizatiei Mondiale a sanatatii, vaccinul impotriva febrei galbene este sigur, accesibil si o singura doza ofera protectie pe tot parcursul vietii impotriva bolii febrei galbene. Nu este necesara o doza de rapel de vaccin impotriva febrei galbene.
Vaccinul asigura imunitate eficienta in 10 zile pentru 80-100% dintre persoanele vaccinate si in 30 de zile pentru mai mult de 99% dintre persoanele vaccinate.
Efectele secundare ale vaccinului impotriva febrei galbene sunt rare. Persoanele care sunt de obicei excluse de la vaccinare includ:
- sugari cu varsta mai mica de 9 luni
- femeile insarcinate, cu exceptia unui focar de febra galbena cand riscul de infectie este mare
- persoanele cu alergii severe la proteinele din ou
- persoanele cu imunodeficienta severa din cauza HIV/SIDA simptomatica sau alte cauze sau care au o tulburare legata de timus
In conformitate cu Regulamentul International de Sanatate, tarile au dreptul de a solicita calatorilor sa furnizeze un certificat de vaccinare impotriva febrei galbene. Daca exista motive medicale pentru a nu fi vaccinat, acest lucru trebuie sa fie certificat de autoritatile competente.
De asemenea, exista masuri ce pot limita imbolnavirea si transmiterea:
- Efectuarea vaccinului cu aproximativ trei pana la patru saptamani inainte de a pleca in calatorie este principala masura de preventie
Alte masuri includ:
- folosirea unui repelent pentru tantari
- purtarea unei imbracaminti adecvate care sa limiteze expunerea pielii la muscaturile de tantari

Pacientii infectati ar trebui sa evite tantarii, deoarece acestia pot transmite virusul la tantari, care pot servi ca vectori pentru infectarea altor pacienti.

 

Bibliografie:

Yellow fever, World Health Organization official website
Gianchecchi E, Cianchi V, Torelli A, Montomoli E. Yellow Fever: Origin, Epidemiology, Preventive Strategies and Future Prospects. Vaccines (Basel). 2022 Feb 27;10(3):372. doi: 10.3390/vaccines10030372. PMID: 35335004; PMCID: PMC8955180.
Yellow Fever, Cleveland Clinic offical website
Simon LV, Hashmi MF, Torp KD. Yellow Fever. [Updated 2023 Aug 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-.


Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 16-01-2025

Produse din categoria Febra galbena

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale