Fibromialgia (afecțiuni medicale)

Ce este fibromialgia?

Fibromialgia este o tulburare cronica, sistemica care provoaca durere si sensibilitate in intregul corp, precum si oboseala, schimbari de dispozitie si probleme legate de somn. Persoanele cu aceasta tulburare prezinta o sensibilitate crescuta la durere. Fibromialgia este o afectiune caracterizata prin dureri musculo-scheletice cronice, larg raspandite la nivelul intregului organism. Oboseala, tulburarile cognitive, simptomele psihiatrice si somatice insotesc adesea tulburarea. Fibromialgie adesea coexista cu alte afectiuni dureroase, cum ar fi: sindrom de colon iritabil, migrena, cistita interstitiala si tulburari ale articulatiei temporomandibulare. Fibromialgia are o etiologie necunoscuta si o fiziopatologie incerta. Nu exista dovezi de inflamatie a tesuturilor, in ciuda simptomelor de durere a tesuturilor moi. 
Fibromialgia este o tulburare de reglare a durerii percepute, asa cum sugereaza cercetarile in curs, si adesea este clasificata drept o forma de sindrom de sensibilizare centrala. 

 

Care sunt cauzele fibromialgiei?

Fibromialgia este o tulburare cu o etiologie necunoscuta ce se manifesta prin durere cronica. Nu exista dovezi ale vreunei cauze unice ale acestei afectiuni, dar este declansata sau agravata de multipli factori de stres fizic sau emotional, care includ infectii, precum si traume emotionale si fizice.
Unele studii au demosntrat o predispozitie genetica pentru fibromialgie, desi nu exista nicio documentare a unei gene in particular care sa fie raspunzatoare de aparitia bolii. Durerea si modificarile procesarii senzoriale in sistemul nervos central sunt prezente in fibromialgie. Pacientii percep stimulii ca fiind durerosi la niveluri mai scazute de stimulare fizica in comparatie cu persoanele sanatoase. Se presupune ca exista o deficienta a sistemelor analgezice endogene la pacientii cu fibromialgie.
Cercetatorii considera ca factorii de mediu joaca, de asemenea, un rol in riscul unei persoane de a dezvolta aceasta tulburare. Acesti factori de mediu declansatori pot include o boala care provoaca durere, cum ar fi artrita reumatoida, sau probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea sau depresia.

 

Care sunt factorii de risc pentru fibromialgie?

Fibromialgia tinde sa apara ereditar, iar unii oameni de stiinta considera ca anumite gene ar putea contribui la aparitia fibromialgiei. Cu toate acestea, tulburarea apare si la persoanele fara antecedente familiale de fibromialgie.
Factorii de risc cunoscuti includ:
- Varsta. Fibromialgia poate afecta persoanele de toate varstele, inclusiv copiii. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor sunt diagnosticati la varsta mijlocie si este mai probabil ca fibromialgia sa apara odata cu inaintarea in varsta.
- Alte afectiuni. In cazul prezentei altor afectiuni, in special in cazul bolilor reumatice, tulburarilor de dispozitie sau afectiunilor care provoaca durere, creste riscul de a dezvolta fibromialgie. Aceste boli includ: artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, spondilita anchilozanta, osteoartrita, depresie sau anxietate, dureri cronice de spate, sindromul colonului iritabil.
Exista si alte caracteristici care au fost corelate cu fibromialgia, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma acest lucru. Acesti factori de risc posibili includ:
- Genul. Femeile au de doua ori mai multe sanse de a dezvolta fibromialgie decat barbatii.
- Evenimentele stresante sau traumatice, cum ar fi experientele adverse din copilarie, accidentele de masina sau tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).
- Leziuni repetitive. Leziuni cauzate de stres repetitiv asupra unei articulatii, cum ar fi indoirea frecventa a genunchilor.
- Infectiile virale
- Obezitate

 

Care sunt simptomele fibromialgiei?

Principalele simptome ale fibromialgiei sunt:
- Durere cronica, raspandita in tot corpul sau in mai multe zone. Durerea este adesea resimtita in brate, picioare, cap, piept, abdomen, spate si fese. Oamenii o descriu adesea ca o durere, arsura sau pulsatie.
- Oboseala sau un sentiment coplesitor de oboseala
- Probleme cu somnul

Alte simptome pot include:
- Rigiditate musculara si articulara
- Sensibilitate la atingere
- Amorteala sau furnicaturi la nivelul bratelor si picioarelor
- Probleme de concentrare, de gandire clara si de memorie (numite uneori ,,ceata mentala").
- Sensibilitate crescuta la lumina, zgomot, mirosuri si temperatura
- Probleme digestive, cum ar fi balonarea sau constipatia

 

Cum este stabilit diagnosticul de fibromialgie?

Fibromialgia este dificil de diagnosticat. Colegiul American de Reumatologie prevede anumite criterii de diagnosticare preliminare pentru fibromialgie. Un pacient indeplineste criteriile de diagnostic pentru fibromialgie daca sunt indeplinite urmatoarele trei conditii:
- Indicele durerii raspandite larg WPI sa fie mai mare sau egal cu 7, scorul scalei de severitate SS a simptomelor sa fie mai mare sau egal cu 5 sau WPI sa fie egal cu 3 pana la 6 si scorul scalei SS sa fie mai mare sau egal cu 9 .
- Simptomatologia este prezenta la un nivel similar de cel putin 3 luni.
- Pacientul nu demonstreaza nicio alta tulburare care altfel ar explica durerea.


Stabilirea indicelui durerii raspandite larg WPI: Se noteaza numarul de zone in care se manifesta durerea cat si numarul zonelor in care a aparut durerea in saptamana anterioara. Scorul va fi cuprins intre 0 si 19. 
Zonele pot fi: Braul scapular, soldul stang, maxilarul stang, centura scapulara stanga sus, soldul drept, maxilarul drept, bratul spate drept, partea superioara a piciorului stang, piept stanga, gat, brat drept, picior drept, abdomen drept, brat inferior stang, picior stang, brat stang, picior drept. 
Scorul scalei de severitate: oboseala, somnolenta reziduala si simptome cognitive. Pentru fiecare dintre cele trei simptome de mai sus se indica nivelul de severitate din ultima saptamana utilizand urmatoarea scala: 
- 0- nicio problema; 
- 1- probleme usoare, in general usoare sau intermitente; 
- 2- probleme moderate, considerabile, adesea prezente si/sau la un nivel moderat; 
- 3- severe: probleme persistente, continue, care influenteaza calitatea vietii.
 Luand in considerare simptomele somatice in general, se va indica daca pacientul are: 
- 0 -  niciun simptom
- 1 -  cateva simptome
- 2-  un numar moderat de simptome
- 3-  multe simptome
Scorul scalei de severitate insumeaza severitatea celor 3 simptome (oboseala, somnolenta reziduala, simptome cognitive) plus severitatea simptomelor somatice generale. Scorul final este intre 0 si 12.

 

Care este tratamentul fibromialgiei?

Abordarea pacientilor cu fibromialgie include educarea pacientilor cu privire la boala si abordarile de tratament, regimul de exercitii fizice si terapia medicamentoasa pentru pacientii care nu raspund la masurile non-farmacologice.

Educarea pacientului

Este important ca pacientii cu fibromialgie sa inteleaga particularitatile bolii, de aceea educarea pacientului joaca un rol foarte important in intelegerea si gestionarea afectiunii. Fibromialgia este o boala reala si pacientul trebuie sa o perceapa astfel.
Exista un rol al stresului si al tulburarilor de dispozitie in evolutia si aparitia bolii, iar pacientii cu fibromialgie ar trebui incurajati sa invete si sa practice tehnici de relaxare si de reducere a stresului.
Aproximativ 30% dintre pacientii cu fibromialgie au depresie majora la momentul diagnosticului, iar prevalenta pe parcursul vietii este de 74%. Prevalenta de-a lungul vietii a tulburarii de anxietate este de 60%. Acesti pacienti ar trebui incurajati sa primeasca si tratament.
O buna igiena a somnului este o parte esentiala a managementului fibromialgiei, iar administrarea tratamentului pentru tulburarile de somn care pot contribui la simptomele fibromialgiei este la fel de importanta.
Exercitiile de fitness cardiovascular sunt recomandate pacientilor, deoarece ajuta la reducerea durerii si la imbunatatirea somnului. Antrenamentul optim recomandat de fitness cardiovascular constituie un minim de 30 de minute de exercitii aerobice de trei ori pe saptamana.

Medicamente pentru fibromialgie

Se recomanda continuarea masurilor nonfarmacologice impreuna cu utilizarea medicamentelor pentru majoritatea pacientilor cu fibromialgie. Unii pacienti pot, totusi, sa raspunda in mod adecvat doar la masurile nonfarmacologice.
 Medicamentele care au fost bine studiate si eficiente sunt anumite antidepresive si anticonvulsivante:
- Antidepresivele includ medicamente triciclice, cum ar fi amitriptilina si alti inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) si inhibitori ai recaptarii norepinefrinei (ISRN), inclusiv duloxetina si milnacipran. Ciclobenzaprina, un medicament triciclic, s-a dovedit, de asemenea, eficient la pacientii cu fibromialgie. 
- Anticonvulsivantele benefice includ gabapentina si pregabalina. Cele trei medicamente pentru tratamentul fibromialgiei aprobate de FDA sunt pregabalin, duloxetina si milnacipran. Terapia se initiaza cel mai adesea cu antidepresive triciclice. Un ISRN sau unul dintre anticonvulsivante este o optiune la pacientii cu raspuns inadecvat sau intoleranta la antidepresivele triciclice. Cu toate acestea, la un pacient cu oboseala mai severa, depresie sau tulburari severe de somn, se poate recomanda de catre medic un ISRN sau un anticonvulsivant.

Tratament pentru simptome persistente

In ciuda tratamentului initial ce cuprinde masuri nonfarmacologice si tratament medicamentos adecvat, multi pacienti continua sa fie simptomatici. La acesti pacienti, recomandarile actuale sunt urmatoarele:
- terapii combinate cu medicatie la pacientii care nu raspund la monoterapie.
- un program de exercitii fizice supravegheate pentru pacientii care au dificultati in atingerea unui nivel suficient de exercitii aerobice sau kinetoterapie. Aqua gym si yoga s-au dovedit, de asemenea, utile in cateva studii.
- Interventiile psihosociale precum terapia cognitiv-comportamentala pot fi benefice la pacientii cu raspunsuri inadecvate la tratamentele initiale.

Terapii alternative pentru fibromialgie

Exista dovezi limitate pentru analgezice, medicamente antiinflamatoare si terapii complementare si alternative precum tai chi, yoga si acupunctura.
Unele studii au aratat beneficii ale tehnicilor de neuromodulatie, cum ar fi stimularea transcraniana, stimularea nervilor occipital si C2 si stimularea nervoasa electrica transcutanata.

Dieta si planul alimentar pentru fibromialgie

Anumite modificari ale dietei pot ajuta o persoanele cu fibromialgie sa gestioneze mai bine simptomele afectiunii. Aceste mdificari sunt:
- Consumul de alimente bogate in energie dar cu un continut scazut de zahar: alimente precum migdalele, fasolea, fulgii de ovaz, avocado si tofu pot ajuta la cresterea energiei pe parcursul zilei, ajutand la reducerea obosealii care apare ca urmare a afectiunii.
- Eliminarea alimentelor care contin gluten: studiile sugereaza ca eliminarea alimentelor care contin gluten din dieta poate ajuta la reducerea durerii de fibromialgie, chiar si la persoanele care nu sufera de boala celiaca.
- Evitarea oligozaharidelor, dizaharidelor, monozaharidelor si poliolilor fermentabili (FODMAP). Un studiu din 2017 arata ca o dieta saraca in FODMAP ar putea avea efecte promitatoare asupra nivelului durerii la persoanele cu fibromialgie.
- Evitarea aditivilor si a excitotoxinelor: Desi cercetarile sunt limitate, un studiu din 2020 a constatat ca evitarea aditivilor aspartam si glutamat monosodic a redus simptomele fibromialgiei.
Studiile au descoperit ca persoanele cu fibromialgie si obezitate au aratat o imbunatatire a calitatii vietii si a simptomelor durerii odata ce au slabit.

 

 

Bibliografie:

Shyma A. Hablasa , Nivine F. Darwisha , Rasha A. Gaberb,  Fibromyalgia, a disease or a subclinical presentation? A different perspective, Kasr Al Ainy Medical Journal 2019, 25:99-103.
Fibromyalgia, Nathiona Institute of Arthritis and Musculoskeletal an Skin Diseases official website
Bhargava J, Hurley JA. Fibromyalgia. [Updated 2023 Jun 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Fibromyalgia, CDC Arthritis official website
Fibromyalgia, Mayo Clinic official website
Fibromyalgia, Vleveland Clinic official website
Everything you need to know about fibromyalgia, Medical News today official website
Marum AP, Moreira C, Tomas-Carus P, Saraiva F, Guerreiro CS. A low fermentable oligo-di-mono-saccharides and polyols (FODMAP) diet is a balanced therapy for fibromyalgia with nutritional and symptomatic benefits. Nutr Hosp. 2017 Jun 5;34(3):667-674. doi: 10.20960/nh.703. PMID: 28627205.
Martina D'Onghia, Jacopo Ciaffi, Lucia Lisi, Luana Mancarella, Susanna Ricci, Nicola Stefanelli, Riccardo Meliconi, Francesco Ursini,
Fibromyalgia and obesity: A comprehensive systematic review and meta-analysis, Seminars in Arthritis and Rheumatism, Volume 51, Issue 2, 2021, Pages 409-424,ISSN 0049-0172
Fibromyalgia, Medline Plus official website
Everything You Need to Know About Fibromyalgia, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 21-05-2024

Produse din categoria Fibromialgia

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale