Flebita (afecțiuni medicale)

Definitie:

Flebita reprezinta inflamatia unei vene. 
Flebita apare adesea la nivelul picioarelor, dar poate afecta si venele din alte parti ale corpului.
Flebita poate fi cauzata de deteriorarea peretelui venei sau de un cheag de sange care blocheaza o vena.

Inflamatia cauzata de un cheag de sange, sau tromb, se numeste tromboflebita. Cheagurile de sange pot aparea in venele superficiale sau in venele profunde, localizate in muschi. Daca un cheag de sange este localizat intr-o vena profunda, se numeste tromboflebita venoasa profunda sau tromboza venoasa profunda .

Cauze:

Cele mai frecvente cauze ale flebitei sunt leziunile sau iritarea mucoasei unui vas de sange sau un cheag de sange localizat in  interiorul venei.

In cazul flebitei superficiale, aceasta se poate datora:
-plasarea unui cateter intravenos
-administrarea de medicamente iritante intravenos
-un cheag mic
-o infectie
-o leziune a tesuturilor moi

Cauzele flebitei venoase profunde pot include:
- traumatism fizic: interventie chirurgicala, fractura, ranire.

 

Simptome:

Simptomele flebitei afecteaza bratul sau piciorul corespunzator venei inflamate. Acestea includ adesea tumefierea, umflarea si aparitia durerii in zona afectata. Aceste simptome pot varia in functie de severitatea afectiunii ( flebita venoasa superficiala sau profunda).

Simptome flebitei superficiale:
Daca vena inflamata este situata aproape de suprafata pielii, este posibil sa aveti:
-roseata
-umflatura
-senzatie de caldura
-sensibilitate
-,,striatii" rosii vizibile pe piele de-a lungul venei
- o umflatura asemanatoare unui cordon ce se poate simti prin piele

Simptome  flebitei venoase profunde:
Daca vena inflamata este localizata adanc in interiorul unui muschi, se pot dezvolta urmatoarele simptome la nivelul membrului afectat:
- durere
- umflatura
- senzatie de caldura
- decolorarea pielii

Doar aproximativ jumatate dintre cei care dezvolta o tromboza venoasa profunda prezinta simptome, conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). Acesta este motivul pentru care este posibil ca o tromboza venoasa profunda sa nu fie diagnosticata pana cand nu apare o complicatie grava, cum ar fi un embolism pulmonar.

Simptomele embolismului pulmonar includ:

-scurtarea inexplicabila a respiratiei
-dureri in piept
 -tuse cu sange
-durere in timpul respiratiei profunde
-respiratie rapida
-senzatie de ameteala sau lesin
-ritm cardiac rapid
Apelati serviciile locale de urgenta daca credeti ca va confruntati cu un embolism pulmonar. Aceasta este o urgenta medicala care necesita tratament imediat.

Diagnosticare:

Un medic poate diagnostica adesea flebita pe baza simptomelor dumneavoastra si a unui examen fizic. Este posibil sa nu aveti nevoie de teste speciale.

Cu toate acestea, daca un cheag de sange este suspectat ca fiind cauza flebitei, medicul dumneavoastra ar putea efectua mai multe teste pe langa faptul ca va va analiza istoricul medical si va va examina fizic. Aceste teste pot include:

Ecografia: Poate fi folosit pentru a detecta blocajele sau cheaguri de sange din venele profunde ale membrului afectat.
Teste de sange: D-dimer. Acest test masoara nivelurile de d-dimer, un fragment proteic care este eliberat atunci cand are loc dizolvarea unui cheag de sange. Daca testul d-dimer este negativ, probabil ca nu sunt prezente cheaguri.
Venografie: Medicul dumneavoastra efectueaza o venograma prin injectarea unui colorant special intr-o vena a piciorului dumneavoastra. Apoi se efectueaza o radiografie pe masura ce colorantul avanseaza in sus, pe picior. Acest lucru permite medicului dumneavoastra sa vizualizeze venele profunde din picior si sa verifice prezenta cheagurilor de sange.
Teste imagistice: Medicul dumneavoastra poate efectua o scanare RMN sau CT pentru a determina daca sunt prezente cheaguri.
Daca este detectat un cheag, medicul dumneavoastra poate dori sa recolteze probe de sange pentru a testa tulburarile de coagulare ale sangelui care ar fi putut provoca formarea acestui cheag.

 

Tratament:

Tratamentul flebitei poate implica atat autoingrijire, cat si tratament medical. Optiunile de tratament depind de severitatea afectiunii.

Ingrijire la domiciliu
Exista pasi pe care ii puteti lurma acasa pentru a reduce simptomele. Acestia includ:
-aplicarea de comprese calde pe zonele afectate
-pozitionarea picioarelor in pozitie ridicata in timp ce va odihniti
-administrarea de  medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul. (Daca administrati si un anticoagulant, nu luati AINS decat daca sunt prescrise de medicul dumneavoastra).

Tratament medical
Flebita superficiala se amelioreaza adesea in cateva saptamani folosind masuri de autoingrijire. Daca flebita afecteaza o vena profunda sau daca sunteti expus riscului de a dezvolta tromboza venoasa profunda, medicul dumneavoastra va poate recomanda tratamente suplimentare. Acestea pot include:
-Medicamente anticoagulante (previn coagularea si formarea trombilor)
-Medicamente trombolitice (ajuta la dizolvarea si eliminarea cheagurilor)Ele sunt de obicei utilizate pentru cazuri mai grave de tromboza venoasa profunda.
-Tratamentul varicelor. Daca aveti flebita superficiala recurenta , medicul dumneavoastra va poate recomanda tratament pentru varice. Optiunile pot include scleroterapia, tratamentul cu laser sau indepartarea chirurgicala a venelor varicoase.
-Trombectomie. Aceasta procedura poate fi efectuata daca tromboza venoasa profunda este foarte extinsa si cauzeaza probleme semnificative cu revenirea sangelui in membrul dumneavoastra. Un chirurg introduce un fir si un cateter in vena afectata si fie indeparteaza cheagul, il dizolva cu medicamente care descompun cheagul, cum ar fi activatorii de plasminogen tisular, fie efectueaza o combinatie a ambelor.
-filtru de vena cava. Introducerea unui filtru intr-unul dintre vasele de sange majore, vena cava, poate fi recomandata daca aveti o tromboza venoasa profunda si aveti un risc crescut de aparitie a unei embolism pulmonar, dar nu puteti lua anticoagulante. Acest filtru nu va impiedica formarea cheagurilor de sange, dar va impiedica bucati din cheag sa ajunga la plamani.
Filtrele de vena cava sunt de obicei detasabile, deoarece filtrele permanente pot provoca complicatii dupa ce au fost in vigoare timp de 1 pana la 2 ani. 


Minimizarea factorilor de risc pentru dezvoltarea viitoarelor tromboze venoase profunde va fi, de asemenea, o parte importanta a tratamentului. Unele strategii cheie de prevenire includ:

-evaluarea factorilor de risc cu medicul dumneavoastra, in special inainte de o procedura chirurgicala
-ridicarea si  mersul cat mai curand posibil dupa operatie
-evitarea unui stil de viata sedentar (inactiv).
-purtarea sosetelor compresive
-intinderea picioarelor si hidratarea adecvata in timpul calatoriilor
- renuntare la fumat
-mentinerea unei greutati optime
-administrarea medicamentelor conform instructiunilor furnizate de medicului dumneavoastra, care pot include anticoagulante si antiagregante plachetare

Bibliografie:

What You Need to Know About Phlebitis, Healthline official website

Phlebitis (superficial thrombophlebitis), NHS UK official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 06-12-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Flebita

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Varicosalm, 120 tablete, Ayurmed

Varicosalm, 120 tablete, Ayurmed

56,50 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale