Ce este fotokeratita?
Fotokeratita reprezinta o afectare temporara si dureroasa a ochiului cauzata de expunerea la lumina ultravioleta (UV), cum ar fi lumina solara si reflectia acesteia, dar si de surse artificiale de lumina precum aparatul de sudura sau lumini folosite in scop medical.
Fotokeratita mai este numita si arsura solara a ochiului. Aceasta afecteaza stratul subtire de la suprafata corneei si conjunctiva. Expunerea ochilor la radiatiile ultraviolete poate provoca reactii fotochimice la nivelul tesuturilor oculare care pot conduce la leziuni acute si cronice ale structurilor oculare. Fotokeratita este o afectiune inflamatorie tranzitorie care apare, de obicei, in decurs de pana la 6 ore dupa expunerea la radiatii UV si se remite in decurs de 48 de ore, de regula fara consecinte pe termen lung. Efectele cronice includ melanomul bazocelular si carcinomul scuamos al pleoapei, pterigionul, pinguecula, neoplazia scuamoasa a suprafetei oculare, degenerescenta maculara legata de varsta si melanom uveal.
Ce cauzeaza fotokeratita?
Fotokeratita este cauzata de afectarea ochiului de catre razele ultraviolete (UV). Lumina solara este principala sursa naturala de raze UV.
Fotokeratita poate fi cauzata de reflectia luminii solare de suprafete precum nisip, apa, gheata sau zapada, de lumina fulgerului sau de scantei electrice. De asemenea, poate aparea si atunci cand o persoana priveste direct spre soare.
Privirea directa spre soare in timpul unei eclipse poate sa cauzeze o arsura retiniana, care este de durata si mai grava decat afectarea temporara a corneei.
Exista, de asemenea, multe surse artificiale de lumina ultravioleta, inclusiv lampile UV si solarele pentru bronzat artificial, precum si aparatul de sudura cu arc electric sau lampile fotografice.
Purtarea unei protectii corespunzatoare pentru ochi poate preveni afectarea ochilor cauzata de razele UV.
Fotokeratita cauzata de zapada
Aceasta este o forma de fotokeratita cauzata de razele UV reflectate de gheata si zapada. Afectarea oculara cauzata de razele UV este frecventa in regiunile polare sau in zonele muntoase inalte, unde aerul este mai rarefiata si ofera mai putina protectie impotriva razelor UV.
Suplimentar, se poate produce si inghetarea suprafetei corneei, precum si uscarea severa a suprafetei corneene din cauza aerului montan extrem de uscat. Schiatul, mersul cu snowmobilul si alpinismul sunt activitati frecvent asociate cu aceasta afectiune.
Care sunt factorii care pot influenta riscul de aparitie al fotokeratitei?
Factorii importanti care influenteaza masura in care persoanele sunt expuse la radiatiile UV includ elevatia solara, ora din zi, anotimpul, emisfera, norii si ceata, dispersia atmosferica, ozonul atmosferic, latitudinea, altitudinea, variatiile longitudinale, clima si reflectia solului.
Elevatia solara
Cantitatea de radiatii UV care ajunge la suprafata pamantului depinde direct de unghiul soarelui. Dupa amiaza, razele UV sunt mai intense decat dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu.
Ora expunerii la soare
Expunerea maxima la radiatia UV are loc intre orele 10:00 si 14:00.
Anotimpul
Primavara si vara radiatia UV este mai puternica decat toamna si iarna, din cauza pozitiei soarelui.
Emisfera
Expunerea variaza in functie de emisfera. In emisfera sudica, stratul de ozon este mai subtire, ceea ce duce la expunere crescuta la radiatia UV.
Nori si ceata
Desi norii pot reduce partial radiatia UV, o mare parte din radiatii patrund prin nori si pot cauza efecte nocive. Ceata poate dispersa lumina UV si, uneori, chiar sa o intensifice.
Dispersia atmosferica
Moleculele din atmosfera pot dispersa razele UV, modificand cantitatea de radiatie care ajunge la ochi.
Ozonul atmosferic
Ozonul absoarbe cea mai mare parte a radiatiilor UVB si UVC. Scaderea concentratiei de ozon creste expunerea la radiatia UV.
Latitudinea
Apropierea de Ecuator creste expunerea la radiatia UV.
Altitudinea
La altitudini mari, atmosfera este mai rarefiata si filtreaza mai putin eficient razele UV. Expunerea creste cu aproximativ 10% pentru fiecare 1000 de metri inaltime.
Modificari longitudinale
Pozitionarea est–vest poate influenta durata si intensitatea expunerii zilnice.
Clima
Regiunile cu clima uscata sau desertica pot expune persoanele la un nivel ridicat de radiatie UV din cauza cerului senin si lipsei de umiditate.
Reflectia solului
Suprafetele precum zapada, nisipul, apa sau betonul reflecta razele UV si cresc expunerea la acestea. De exemplu, zapada poate reflecta pana la 80% din radiatiile UV.
Directia geografice
O suprafata orientata spre sud (in emisfera nordica) sau spre nord (in emisfera sudica) presupune o expunere mai ridicata la radiatia solara.
Care sunt simptomele fotokeratitei?
Simptomele fotokeratitei pot include:
-durere oculara
- roseata
- senzatie de corp strain in ochi (senzatie de nisip in ochi)
- lacrimare excesiva
- sensibilitate la lumina (fotofobie)
- vedere incetosata
- pleoape umflate
- spasme ale pleoapelor
- durere de cap
- micsorarea pupilelor
- decolorarea sau opacifierea corneei (in cazuri mai severe)
- senzatia de arsura oculara
- dificultate in a tine ochii deschisi
Care sunt complicatiile fotokeratitei?
Expunerea prelungita, chiar si la cantitati mici de radiatie UV, poate creste riscul de:
- cataracta
- degenerescenta maculara
- aparitia unor excrescente pe suprafata ochiului (pinguecula, pterigion)
Lumina albastra si violet, emisa de LED-uri, computere si smartphone-uri, poate de asemenea dauna retinei si creste riscul de degenerescenta maculara pe termen lung.
Cum se stabileste diagnosticul de fotokeratita?
In scopul stabilirii diagnosticului, medicul specialist oftalmolog examineaza ochii si efectueaza anamneza pacientului.
Testele de diagnostic includ administrarea de picaturi cu fluoresceina (un colorant care evidentiaza leziunile corneei) si examinarea cu o lampa speciala.
Care este tratamentul fotokeratitei?
Daca o persoana prezinta simptome de fotokeratita este indicat sa:
- retragerea imediata intr-un spatiu interior, intr-o camera intunecata, daca este posibil
- scoaterea lentilelor de contact
- evitarea frecarii ochilor
Remedii la domiciliu
- relaxarea si odihnirea cu ochii inchisi
- aplicarea unei comprese pe ochii inchisi
- purtarea ochelarilor de soare pentru a reduce lumina
- administrarea de lacrimi artificiale
- administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, daca este cazul
Cum poate fi prevenita fotokeratita?
Protectia ochilor impotriva radiatiilor UV poate fi realizata prin diferite metode:
Ochelari de soare
Ochelarii de soare care blocheaza 99–100% din radiatiile UV sunt recomandati in special in timpul expunerii la soare.
Palarii cu margini largi
Acestea pot reduce semnificativ cantitatea de radiatie UV care ajunge la ochi.
Lentile de contact
Lentilele de contact cu protectie UV pot reduce expunerea la radiatii, dar nu acopera intreaga suprafata oculara si nu ar trebui sa fie utilizate ca unica metoda de protectie.
Evitarea expunerii in intervalele de varf UV
Reducerea timpului petrecut in aer liber intre orele 10:00 si 14:00 poate ajuta la prevenirea expunerii excesive a ochilor la radiatia UV.
Informarea in legatura cu indicele UV
Cunoasterea zilnica a nivelului de radiatii UV poate ghida comportamentele preventive.
Bibliografie:
Photokeratitis, Cleveland Clinic official website
What is Photokeratitis — Including Snow Blindness, Pamerican Academy of Ophtalmology official website
Izadi M, Jonaidi-Jafari N, Pourazizi M, Alemzadeh-Ansari MH, Hoseinpourfard MJ. Photokeratitis induced by ultraviolet radiation in travelers: A major health problem. J Postgrad Med. 2018 Jan-Mar;64(1):40-46. doi: 10.4103/jpgm.JPGM_52_17. PMID: 29067921; PMCID: PMC5820813.
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona