Gastroenterita (afecțiuni medicale)

Definitie:

Gastroenterita este o afectiune gastro-intestinala ce apare in urma consumului alimentelor si apei contaminate cu microorganisme si/sau toxine ale acestora. Simptomul dominant al gastroenteritei este diareea care prezinta diferite particularitati, de la diareea apoasa la cea cu sange, functie de gradul de agresiune al enterotoxinei declansatoare.

 

Cauze:

Enterobacteriile care determina frecvent manifestari de tip intestinal sunt Shigella, Salmonella, E.Coli, care penetreaza mucoasa intestinului subtire sau colonului, rezultand ulceratii microscopice ce determinea aparitia diareei cu sange.

 

Simptome:

-greata

-varsaturile

-durerile abdominale

-diareea

Simptomele apar la 12 - 72 de ore de la ingestia apei sau alimentelor contaminate. Severitatea este variabila. Unele persoane dezvolta febra, dureri musculare iar complicatia cea mai de temut este deshidratarea aparuta in special in zonele tropicale.

 

Diagnosticul

Diagnosticul pozitiv si izolarea bacteriilor care determinea aparitia fenomenelor gastrointestinale se pune in urma analizei de laborator - coprocultura - care stabileste si tratamentul corespunzator.

 

Preventie si tratament

Pentru evitarea gastroenteritelor estivale se impun masuri profilactice de eficienta maxima care se adreseaza in special interceptarii cailor de transmitere si neutralizarii surselor.

Importante sunt masurile igienico-sanitare si de educatie a populatiei si anume :

  • pastrarea mainilor curate in special dupa folosirea toaletei;
  • evitarea consumului alimentelor comercializate in afara centrelor specializate;
  • evitarea consumului legumelor nepregatite corespunzator;
  • limitarea consumului bauturilor cu multa gheata;
  • evitarea consumului exagerat de alcool;
  • alegerea restaurantelor cu conditii igienico-sanitare corespunzatoare;
  • evitarea consumului de alimente condimentate;
  • consumul alimentelor pregatite termic corespunzator.

Tratamentul consta in administrarea anntidiareicelor, sarurilor de rehidratare, probioticelor.

Administrarea de antibiotice este rezervata doar persoanelor cu simptome grave (febra persistenta, diaree severa cu sange - mai mult de trei scaune in minimum opt ore). Prescrierea lor se va face numai in urma consultului medical de specialitate.

 

Bibliografie:

Dr. Simona Olaru, Medic de Familie, Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Victor Babes"

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 22-06-2023

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Gastroenterita

Medicamente(1)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale