Ce este giardioza sau infectia cu giardia?
Giardioza este o infectie intestinala cauzata de parazitul protozoaric Giardia lamblia, cunoscut si ca Giardia duodenalis sau Giardia intestinalis. Parazitul se transmite pe cale fecal-oral, frecvent prin ingestia de apa contaminata si alimente sau prin transmitere de la persoana la persoana.
Factorii de risc pentru infectia cu giardia includ copiii aflati in colectivitati, personalul ingrijitor al acestora, persoane institutionalizate, calatori in zone endemice, ingestia de apa contaminata sau de agrement, imunodeficienta si fibroza chistica. Aproximativ 50 - 75% dintre copiii infectati sunt asimptomatici. Unii copii prezinta diaree acuta sau cronica, crampe stomacale, balonare si greata. Simptomele giardiozei pot varia de la usoare pana la severe.
Giardioza este cea mai raspandita infectie enterica cu protozoare la nivel global, afectand aproape 2% dintre adulti si 8% dintre copii din tarile dezvoltate.
Care sunt cauzele giardiozei sau infectiei cu giardia?
Giardioza este cauzata de protozoarele Giardia duodenalis, cunoscuta si sub numele de Giardia lamblia si Giardia intestinalis. Animalele infectate elimina chisturi, care raman infectioase si viabile timp de saptamani sau luni. Infectia umana are loc prin ingerarea chisturilor sau prin contact direct de la persoana la persoana, transmiterea fiind puternic influentata de practicile de igiena si salubritate inadecvate. In sistemul intestinal, chisturile sufera excistatie, dand nastere mai departe unor protozoare flagelate.
Giardia lamblia se gaseste, de asemenea, si in fecale umane. Giardia se dezvolta, de asemenea, si in alimente contaminate si in sol si poate supravietui in afara unei gazde pentru perioade lungi de timp. Contractarea giardiozei din alimente este mai putin frecventa, deoarece caldura impiedica dezvoltarea parazitilor. Igiena precara, atunci cand se manipuleaza alimente sau sunt consumate produse spalate cu apa contaminata, poate permite parazitului sa se raspandeasca.
Care sunt simptomele giardiozei sau infectiei cu giardia?
Aproape jumatate dintre persoanele infectate cu giardia sunt asimptomatice. Debutul simptomelor are loc de obicei la una pana la doua saptamani dupa infectie pentru persoanele care manifesta simptome. Mai multi factori, inclusiv virulenta, incarcatura virala si raspunsul imun al gazdei, influenteaza manifestarile clinice ale giardiozei. Diareea este cel mai predominant simptom in cazurile acute, afectand 90% dintre pacientii simptomatici si 70% - 75% dintre acestia sufera de crampe abdominale, flatulenta si balonare.
Simptomele tipice ale giardiozei includ dureri abdominale, greata si flatulenta, insotite de scaune cu volum mare, apoase, urat mirositoare si grase. Copiii pot prezenta dureri abdominale cu diaree minima. Din cauza scaunelor moi frecvente, persoanele infectate sufera adesea si deshidratare. Febra este un simptom mai putin frecvent, dar poate sa apara uneori. In cazuri rare, pacientii pot prezenta leziuni ale pielii si dureri articulare cauzate de artrita reactiva. De obicei, simptomele se remit in patru saptamani de la debut. Persoanele infectate cu giardia pot prezenta scadere in greutate si semne sau simptome de deficienta de vitamine. Manifestarile extraintestinale in giardioza sunt rare si se pot sa apara sub forma unor reactii alergice cum ar fi urticarie, bronhospasm, eritem multiform, artrita reactiva si boli ale tractului biliar. Aceste simptome sunt probabil un rezultat al activarii sistemului imunitar al gazdei.
Giardioza cronica se caracterizeaza prin diaree persistenta, scadere in greutate, greata, stare generala de rau si anorexie. Deficitul de lactaza postinfectie este frecvent.
Efectele pe termen lung ale giardiozei
Majoritatea persoanelor prezinta simptome pe termen scurt in timpul infectiei, dar ocazional, unele persoane prezinta simptome de lunga durata sau recurente. Acestea pot dezvolta deshidratare si pierdere in greutate cauzata de diaree cronica si greata. Uneori, acestea dezvolta probleme digestive de durata, cum ar fi intoleranta la lactoza.
Care sunt complicatiile giardiozei sau ale infectiei cu giardia?
Giardioza poate duce la urmatoarele complicatii:
- Deshidratare. Deshidratarea reprezinta principala complicatie pe termen scurt a giardiozei, dar poate sa apara si treptat, pe termen lung. Persoanele care prezinta diaree sau varsaturi pot pierde o lichide si electroliti. Copiii si persoanele peste 65 de ani sunt deosebit de vulnerabili la deshidratare.
- Sindrom de intestin iritabil
- scadere in greutate
- Sindrom de malabsorbtie
- Sindromul de oboseala cronica
- alergii alimentare
- artrita reactiva
- deficienta de zinc la copiii de varsta scolara
- simptome gastrointestinale persistente
Pacientii care prezinta aceste afectiuni trebuie examinati pentru o posibila expunere la Giardia.
Cum poate fi diagnosticata giardioza sau infectia cu giardia?
Diagnosticul giardiozei implica identificarea parazitilor sau a chisturilor de Giardia prin examinari efectuate pe o proba din scaun. Sunt disponibile diferite tehnici de identificare a acestora.
Tehnicile de amplificare a acidului nucleic (NAAT) si testele de identificare a antigenului din scaun sunt utilizate la momentul actual pe scara larga. Acestea sunt de obicei mai rapide, mai sensibile si mai specifice decat microscopia.
Detectarea Giardiei prin microscopia probei din scaun poate fi o provocare, deoarece protozoarele se elimina doar intermitent. Sensibilitatea microscopiei poate fi crescuta prin colectarea a trei probe de scaun in zile diferite.
Tehnicile de reactie in lant a polimerazei (PCR) pot identifica Giardia in probele de scaun, chiar si la concentratii scazute, cum ar fi 10 paraziti per 100 de microlitri. PCR este eficienta in detectarea atat a infectiilor usoare, cat si a infectiilor asimptomatice.
Testele de laborator de rutina, inclusiv hemoleucograma completa si nivelul electrolitilor, dau de obicei rezultate neremarcabile in cazurile de giardioza. Eozinofilia este o constatare rar intalnita.
Esofagogastroduodenoscopia (EGD) ar putea fi luata in considerare in cazurile in care diagnosticul este suspectat, dar nu este confirmat dupa microscopia scaunului si testarea ELISA. O biopsie obtinuta in timpul esofagogastroduodenoscopiei poate oferi perspective vizuale asupra modificarilor histologice.
Care este tratamentul giardiozei sau infectiei cu giardia?
Tratamentul standard pentru giardioza implica terapia cu antibiotice, metronidazolul fiind tratamentul de prima linie pentru aceasta afectiune. Regimurile alternative de tratament pentru giardioza includ tinidazol, nitazoxanida, mebendazol, albendazol si paromomicina.
In general, persoanele asimptomatice nu necesita tratament, cu exceptia cazurilor in care este necesara prevenirea transmiterii in familie, in special de la copii mici la femeile insarcinate sau la pacientii cu fibroza chistica.
Cum poate fi prevenita giardioza sau infectia cu giardia?
Urmatoarele masuri pot ajuta la prevenirea contactarii sau raspandirii Giardiei:
- spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun
- evitarea inghitirii apei in timpul inotului
- fierberea sau filtrarea apei din lacuri, izvoare sau rauri inainte de a bea sau de a pregati mancarea cu aceasta
- evitarea intrarii in contact si a atingerii excrementelor de animale
- curatarea si dezinfectarea zonelor in care o persoana sau un animal de companie a avut recent diaree
- evitarea utilizarii apei de la robinet in timpul calatoriilor pentru spalat pe dinti sau baut
Bibliografie:
Giardia infection (giardiasis), Mayo Clinic official website
Giardiasis, Cleveland Clinic official website
Giardia, CDC official website
Giardiasis, Healthline official website
Dunn N, Juergens AL. Giardiasis. [Updated 2024 Feb 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
Leung AKC, Leung AAM, Wong AHC, Sergi CM, Kam JKM. Giardiasis: An Overview. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2019;13(2):134-143. doi: 10.2174/1872213X13666190618124901. PMID: 31210116.
Giardiasis, NHS official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona