Riscul de a dezvolta boli ale gingiilor creste in urmatoarele cazuri:
■ o igiena orala precara
■ fumatori sau persoane care mesteca tutun
■ prezenta de antecedente familiale de paradontopatii (alti membrii ai familiei au dezvoltat astfel de boli sau exista o componenta genetica)
■ femei care trec prin schimbari hormonale la pubertate, menopauza sau sarcina
■ anumite medicamente, precum anticonceptionale, antidepresive sau medicamente pentru boli cardiace
■ boli care reduc activitatea sistemului imunitar (diabetul zaharat, SIDA, leucemie, nivel ridicat de stress, dieta saraca in nutrienti).
Care sunt simptomele singivitei?
Sangerarea gingivala este primul semn al inflamatiei gingivale. Sangerarea poate fi provocata cu usurinta in numeroase circumstante: in timpul periajului, in timpul meselor, prin miscarile buzelor, obrajilor si ale limbii.
Mai tarziu apar modificari de culoare si de aspect ale gingiilor. Gingia devine rosie si inflamata.
Unii pacienti acuza senzatii de mancarime, usturime gingivala sau chiar usoare dureri ale gingiilor, mai frecvent la periaj, uneori in cursul meselor, si, foarte rar, dureri aparute in mod spontan.
Care este tratamentul gingivitei?
■ periajul dimineata, dupa mese si gustari, inainte de culcare
■ folosirea atei dentare cel putin odata pe zi
■ folosirea unei ape de gura antiseptice sau antiplaca
■ spray-uri si comprimate de supt cu efect antiseptic local sau anestezic local (in caz de durere) in functie de particularitatile cazului
Controlul medical stomatologic periodic si igienizarile sunt foarte importante. Periajul profesional si detartrajul indeparteaza placa si tartrul, ce nu poate fi indepartat cu periuta de dinti si cu ata dentara. Odata ce o persoana a avut probleme gingivale in trecut, va trebui sa efectueze un control periodic stomatologic o data la 3-4 luni de zile.
In cazul unei infectii bacteriene, medicul poate prescrie un antibiotic. Se recomanda, de asemenea, o pasta de dinti antibacteriana care, folosita regulat, poate reduce placa si poate reduce progresia gingivitei.
Diagnosticare:
Gingiile sanatoase au o consistenta ferma si o culoare roz-deschis. Daca gingiile sunt tumefiate, foarte sensibile la atingere, sangereaza cu usurinta si au culoarea rosu- inchis, atunci poate fi vorba de gingivita. Determinarea starii de sanatate gingiilor se va face masurand adancimea spatiilor dintre dinti si a santurilor gingivale. Radiografiile dentare pot fi, de asemenea de ajutor.
☐ Gingivitis : Causes, symptoms and treatment, Medical News Today
☐ Gingivitis, Symptomes and causes, Mayo Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona