Gonoreea (afecțiuni medicale)

Ce este gonoreea?

Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala cauzata de infectia cu bacteria Neisseria gonorrhoeae. N. gonorrhoeae infecteaza membranele mucoase ale tractului reproducator, inclusiv colul uterin, uterul si trompele uterine la femei si uretra la femei si barbati. N. gonorrhoeae poate infecta, de asemenea, membranele mucoase ale gurii, gatului, ochilor si rectului.

 

Care este cauza gonoreei?

Gonoreea este cauzata de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Aceasta bacterie infecteaza numai oamenii si cel mai frecvent se manifesta ca uretrita la barbati si cervicita la femei. Bacteriile care cauzeaza gonoreea patrund in organism prin fluide sexuale, cum ar fi material seminal sau lichid vaginal, cel mai frecvent prin intermediul actului sexual neprotejat.

 

Care sunt persoanele mai predispuse la gonoree?

Persoanele active sexual de orice varsta pot dezvolta gonoree si o pot raspandi. Infectia poate fi transmisa si copilului in timpul nasterii.

Exista un risc mai mare de infectie cu gonoree daca:
- persoana are sub 25 de ani
- persoana are antecedente de infectii cu transmitere sexuala
- persoana nu foloseste prezervativul de fiecare data cand intretine relatii sexuale

 

Care sunt simptomele gonoreei?

Gonoreea poate provoca simptome la nivelul organelor genitale, anusului sau gatului. Barbatii si femeile pot prezenta simptome diferite. Simptomele incep de obicei la 1-14 zile dupa contactul sexual cu o persoana infectata.

La barbati, simptomele frecvente include:

- durere sau arsura la urinare

- o scurgere alba, galbena sau verzuie din gland

- testicule dureroase sau umflate

Majoritatea femeilor cu gonoree nu au simptome sau nu le observa. Daca apar, acestea pot include:

- durere sau arsura la urinare

- scurgeri vaginale

- sangerare vaginala intre menstruatii sau in timpul actului sexual

 

Infectia anala la femei si barbati poate provoca:

- secretii sau scurgeri anormale la nivelul anusului

- sangerare

- mancarime

- durere

- tranzit intestinal dureros

Infectiile de la nivelul gatului sunt adesea asimptomatice. Daca apar simptome, acestea pot include roseata si durere in gat.

Nou-nascutii a caror mame sufera de gonoree pot dezvolta o infectie oculara. Aceasta infectie se manifesta prin roseata, durere, durere, ulceratii si lacrimare. Acest lucru poate fi prevenit prin medicatie specifica.

 

Care pot fi complicatiile gonoreei?

Infectiile cu N. gonorrhoeae netratate pot duce la complicatii si sechele la femei, cum ar fi boala inflamatorie pelvina, sarcina ectopica si infertilitate.

Complicatiile la barbati sunt: umflarea scrotului, strictura uretrala si infertilitatea.

Conjunctivita neonatala provocata de N. gonorrhoeae daca nu este tratata poate duce la orbire.

In cazuri rare, poate aparea infectia gonococica diseminata care se manifesta sub forma de febra si infectie la nivelul mai multor organe ale corpului precum pielea, inima, articulatiile si meningele.

Infectia cu gonoree poate provoca stigmatizare si poate afecta relatiile personale.

 

Cum se stabileste diagnosticul de gonoree?

Exista mai multe metode utilizate pentru diagnostcarea gonoreei.
Testele moleculare sunt standardul de aur pentru diagnosticarea N. gonorrhoeae si se efectueaza in laborator. Testele de diagnosticare rapida sunt in prezent in curs de dezvoltare.
Testele de microscopie sunt utilizate in unele laboratoare, insa aceasta metoda prezinta o sensibilitate redusa in unele cazuri.
Probele de urina sunt utilizate in mod obisnuit pentru diagnosticarea gonoreei.
Examenul clinic, examenul cu speculum (la femei) si palparea pot oferi indicii importante pentru diagnosticul clinic.
Deoarece majoritatea cazurilor sunt asimptomatice, conform OMS, se recomanda strategii de screening pentru populatiile cu risc crescut de de a dezvolta gonoree, pentru a preveni raspandirea infectiei si dezvoltarea complicatiilor. 
Testarea sensibilitatii antimicrobiene pentru N. gonorrhoeae se face in cazurile de esec al tratamentului pentru a verifica daca agentul patogen este rezistent la anumite medicamente. OMS recomanda monitorizarea tiparelor de rezistenta la antimicrobiene pentru a actualiza recomandarile de tratament.

 

Care este tratamentul gonoreei?

Persoanele care sunt diagnosticate cu gonoree trebuie sa beneficieze de tratament cat mai repede.
Gonoreea este tratata cu antibiotice numite cefalosporine. Acestea includ:
- ceftriaxone -  este tratamentul de electie se este administrata de obicei injectabil
- cefixima, administrata de obicei pe cale orala cu un alt antibiotic, azitromicina, dar numai atunci cand ceftriaxona nu este fezabila.
Timp de 7 zile post-antibioterapie este interzisa activitatea sexuala si se recomanda ambilor parteneri testarea pentru gonoree.

Exista anumite situatii in care medicul poate recomanda un tratament diferit. In acest caz, este obligatoriu administrarea intregului tratament si si evitarea intreruperii.

Daca gonoreea apare in timpul sarcinii, este esential ca medicul ce urmareste sarcina sa fie informat. Infectia se poate transmite la copil in timpul nasterii, astfel incat nou-nascutul poate avea nevoie imediat de tratament cu antibiotice. Unii nou-nascuti dezvolta conjunctivita, iar gonoreea este o posibila cauza. Simptomele apar de obicei la 2-4 zile dupa nastere si includ roseata, prezenta secretiilor si a puroiului si tumefierea pleoapelor.

 

Cum poate fi prevenita gonoreea?

Nu exista vaccinuri specifice pentru prevenirea gonoreei.
Majoritatea cazurilor de gonoree pot fi prevenite prin utilizarea consecventa si corecta a prezervativului in timpul actului sexual.
Persoanele diagnosticate cu gonoree ar trebui informeze partenerii despre acest lucru pentru a fi testati si eventual tratati.

 

 

 

Bibliografie:

Springer C, Salen P. Gonorrhea. [Updated 2023 Apr 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan

Gonorrhea - CDC Detailed Fact Sheet, CDC official website

Gonorrhoea (Neisseria gonorrhoeae infection), WHO official website

What to know about gonorrhea, Medical News Today official website

Gonorrhea, Cleveland Clinic official website

 

 
 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-03-2024

Produse din categoria Gonoreea

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale