Ce este gusa tiroidiana?
Termenul de gusa reprezinta cresterea in dimensiune a glandei tiroide si semnaleaza faptul ca volumul glandei tiroide este mai mare decat cel normal. Dimensiunea glandei tiroide creste odata cu varsta si cu dimensiunea corpului. Glanda tiroida se poate mari si din cauza unei varietati de stimuli fiziologici sau patologici. Gusa din timpul adolescentei si gusa din sarcina sunt considerate tipuri de gusa fiziologice. Gusa poate fi asociata cu eutiroidism, hipotiroidism sau hipertiroidism. Gusa poate fi difuza, nodulara sau multinodulara. Termenul de gusa este de obicei folosit pentru a desemna gusa cervicala. Daca glanda tiroida se mareste inferior si trece prin orificiul toracic, atunci se numeste gusa substernala sau retrosternala.
Clasificarea gusei in functie de modul in care aceasta se mareste:
- Gusa simpla (difuza): acest tip de gusa apare atunci cand intreaga glanda tiroida se mareste
- Gusa nodulara: scest tip de gusa apare atunci cand la nivelul glandei tiroide se dezvolta un nodul solid sau un nodul cu lichid
- Gusa multinodulara: acest tip de gusa apare atunci cand exista mai multi noduli la nivelul tiroidei
Clasificarea gusei in functie de nivelul hormonilor tiroidieni:
- Gusa toxica: aceasta gusa apare atunci cand tiroida este marita si produce o cantitate foarte mare de hormoni tiroidieni
- Gusa netoxica: aceasta apare atunci cand tiroida marita este asociata cu niveluri normale ale hormonilor tiroidieni
Care sunt cauzele gusei tiroidiene?
Mai multe mecanisme patogene pot provoca gusa. Gusa endemica poate fi cauzata de deficitul de iod, care este adesea observat in tarile care nu aplica modalitati de preventie a deficitului de iod. Tulburarile inflamatorii ale glandei tiroide, cum ar fi tiroidita autoimuna, tiroidita postpartum, tiroidita cu radiatii, tiroidita subacuta si tiroidita supurativa pot provoca marirea glandei tiroide si, implicit, gusa.
Deficitul de iod
Tiroida are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Atunci cand cantitatea de iod din alimentatie este insuficienta, tiroida isi mareste volumul in incercarea de a produce mai multi hormoni tiroidieni. Desi aceasta este cea mai frecventa cauza a gusei la nivel mondial, in unele regiuni ale globului poate sa nu reprezinta cauza principala a gusei.
Boala Graves
Boala Graves este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca celule tiroidiene, determinand-o sa creasca in dimensiune. Boala Graves provoaca si hipertiroidism, care necesita si tratament.
Tiroidita autoimuna Hashimoto
Aceasta este o boala autoimuna care provoaca inflamarea glandei tiroide. Unele persoane cu boala Hashimoto dezvolta o crestere compensatorie a dimensiunii glandei tiroide. Unele cazuri de boala Hashimoto necesita tratament cu hormoni tiroidieni.
Cancerul tiroidian
Cancerul tiroidian poate conduce la marirea glandei tiroide.
Sarcina
Gonadotropina corionica umana, un hormon produs in timpul sarcinii, poate determina cresterea glandei tiroide.
Tiroidita
Inflamarea glandei tiroide poate determina cresterea in dimensiune a glandei tiroide.
Gusile sporadice, in cele mai multe cazuri, nu au o cauza cunoscuta. In unele cazuri, anumite medicamente pot provoca acest tip de gusa. De exemplu, medicamentul litiu, care este utilizat pentru a trata anumite afectiuni psihice, precum si alte afectiuni medicale, poate provoca acest tip de gusa.
Care sunt simptomele gusei tiroidiene?
Majoritatea persoanelor cu gusa nu prezinta simptome in afara de umflarea gatului in zona unde este localizata glanda tiroida. In multe cazuri, gusa nu este vizibila si este descoperita doar in timpul unui examen medical de rutina sau al unui test imagistic pentru o alta afectiune.
Alte semne sau simptome depind de modificarea functiei tiroidiene, de rapiditatea cu care se dezvolta afectiunea si daca gusa obstructioneaza respiratia.
Tiroida subactiva (hipotiroidism) asociat gusei se poate manifesta prin:
- Oboseala
- Piele uscata
- Sensibilitate crescuta la frig
- Somnolenta
- Constipatie
- Slabiciune musculara
- Probleme de memorie sau de concentrare
Tiroida hiperactiva (hipertiroidism) asociata gusei se poate manifesta prin:
- Pierdere in greutate
- Tahicardie
- Sensibilitate crescuta la caldura
- Transpiratie in exces
- Tremuraturi
- Iritabilitate si nervozitate
- Slabiciune musculara
- Accelerarea tranzitului intestinal
- Modificari ale tiparelor menstruale
- Dificultati de somn
- Hipertensiune arteriala
- Cresterea apetitului
Copiii care sufera de hipertiroidism si gusa pot prezenta, de asemenea, urmatoarele:
- Crestere rapida in inaltime
- Schimbari de comportament
- Cresterea osoasa anormala, necorelata cu varsta copilului
- Gusa obstructiva
Dimensiunea sau pozitia gusii pot obstructiona caile respiratorii si laringele. Semnele si simptomele acestei afectari pot include:
- Dificultate la inghitire
- Dificultati de respiratie la efort
- Tuse
- Raguseala
- Sforait
Cum este diagnosticata gusei tiroidiene?
In scopul diagnosticarii gusei tiroidiene medicul efectueaza un examaen fizic, analizeaza simptomele pacientului si investigheaza istoricul medical al acestuia.
Medicul poate diagnostica gusa atunci cand efectueaza un examen fizic si prin intermedicul palparii simte cresterea in volum a glandei tiroide. Cu toate acestea, prezenta unei gusi indica faptul ca exista o problema la nivelul glandei tiroide.
Medicul poate efectua teste suplimentare pentru a diagnostica si evalua gusa tiroidiana:
- Teste de sange: Aceste teste de sange masoara nivelul hormonilor tiroidieni pentru a evalua functionarea glandei tiroide.
- Test de anticorpi: Acest test de sange identifica anumiti anticorpi care sunt produsi in unele forme de gusa.
- Ecografia tiroidiana: Medicul poate vizualiza glanda tiroida pentru a verifica dimensiunea si daca sunt prezenti noduli la nivelul acesteia.
- Biopsie: O biopsie reprezinta prelevarea unei probe de tesut sau celule pentru a fi studiata intr-un laborator. Este posibil sa fie necesara daca exista noduli la nivelul glandei tiroide. Se poate efectua o biopsie pentru a evalua posibilitatea unui diagnostic de cancer tiroidian.
- Captarea de iod radioactiv si scintigrafia: Acest test imagistic ofera informatii despre dimensiunea si functia tiroidei. In acest test, o cantitate mica de iod radioactiv este administrata. Medicii nu recomanda acest test foarte des, deoarece este util doar in anumite circumstante.
- Scanarea CT sau RMN a tiroidei: Daca gusa este foarte mare sau se extinde catre piept, se utilizeaza o scanare CT sau RMN pentru a masura dimensiunea si gradul de extindere al aceseia.
Care este tratamentul gusei tiroidiene?
Gusa simpla poate fi prevenita in general printr-un aport adecvat de iod, si de aceea este o substanta adaugata la sarea de masa in multe tari. O gama larga de suplimente de iod sunt, de asemenea, disponibile in magazinele de natura. Tratamentul este rezervat in general cazurilor de gusa in care apar simptome.
Gusa insostita de hipotiroidism
In cazurile cauzate de o tiroida subactiva sau de hipotiroidism, tratamentul este cel de substituie in care se administreaza medicamente ce contin hormoni tiroidieni.
Gusa insotita de hipertitroidism
In gusa cauzata de o tiroida hiperactiva, sau de hipertiroidism, tratamentul urmareste sa contracareze productia de hormoni in exces. De exemplu, medicamentele antitiroidiene, cum ar fi medicamentele tionamidice, reduc treptat nivelurile crescute de hormoni tiroidieni.
O alta optiune este iodul radioactiv pentru a reduce functia tiroidiana si pentru a opri productia de hormoni tiroidieni.
Interventia chirurgicala pentru gusa tiroidiana
Medicii rezerva interventia chirurgicala pentru a reduce dimensiunea gusei tiroidiene pentru cazurile in care aceasta provoaca simptome suparatoare, cum ar fi dificultati de respiratie sau de inghitire. Prin interventia chirurgicala se va efectua de obicei tiroidectomie totala sau partiala care consta in indepartarea unei parti sau a intregii glande tiroide, atunci cand persoana este sub anestezie generala.
Bibliografie:
Can AS, Rehman A. Goiter. [Updated 2023 Aug 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Goiter, Cleveland Clinic official website
Goiter, Mayo clinic official website
Everything you need to know about a goiter, Medical News today official website
Goiter, Yale Medicine official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona