Hemoroizi (afecțiuni medicale)

Definitie:

Hemoroizii sunt rezultatul unor dilatatii ale venelor plexului hemoroidal (circulatia venoasa la nivelul anusului si rectului), care se maresc si ingreuneaza circulatia venoasa, generand disconfort sau dureri. Denumirea medicala a acestei afectiuni este boala hemoroidala.


Clasificare:

In functie de localizare, se disting trei tipuri de hemoroizi:

Hemoroizi interni - dezvoltati in plexul rectal superior (proximal);
Hemoroizi externi - localizati in plexul rectal inferior (distal);
Hemoroizi micsti - ambele plexuri rectale sunt interesate;


In functie de evolutie si complicatiile pe care le pot dezvolta, hemoroizii sunt clasificati in patru grupe.

Gradul 1 - sangereaza la defecare; sunt limitati in canalul anal si nu pot fi vizibili;
Gradul 2 - apare prolaps in timpul defecarii, dar se reduc spontan/ retracteaza;
Gradul 3 - apare prolaps in timpul defecatiei, dar se reduc prin manevra manuala;
Gradul 4 - apare prolaps permanent, sunt ireductibili (raman in afara canalului anal).


Cauze si predispozitii:

tulburari ale tranzitului intestinal - atat constipatia cronica (obligand la eforturi suplimentare de evacuare) cat si diareea cronica (prin iritatia locala a mucoasei);

ereditatea - exista familii in care aproape toti membrii familiei sufera de hemoroizi;

la unele femei - sarcina, nasterea, sindromul premenstrual ;

factori iritativi locali - supozitoare, creme, unguente, laxative iritante;

unele sporturi - calaria, ciclismul, motociclismul;

factori alimentari - condimente, alcool.


Simptome:

durerea de intensitate variabila si discomfort;

mancarime, senzatie de arsura si iritatie in zona anala;

inflamarea zonei din jurul anusului;

sangerarea;

alunecarea mucoasei anale (prolaps) din cauza efortului de impingere, care se poate permanentiza cu accentuarea disconfortului.

Hemoroizii interni rareori pot cauza discomfort, de regula sunt asimptomatici, insa pot cauza sangerari atunci cand bolul fecal traverseaza suprafata acestora.


Tratament:

Tratamentul hemoroizilor trebuie nuantat in functie de gradul si severitatea simptomelor. Astfel, in cazul hemoroizilor simptomatici necomplicati se administreaza un tratament de conservare, vizand in primul rand boala primara care a generat aparitia lor. In cazul hemoroizilor simptomatici, tratamentul va depinde de stadiul si caracterul evolutiv al hemoroizilor. Hemoroizii externi asimptomatici nu necesita, in afara complicatiilor, nici un fel de tratament medicamentos, ci doar masuri igieno-dietetice. In functie de gradul si severitatea simptomelor, tratamentul poate fi conservativ, medicamentos, chirurgical sau non-chirurgical.

Masuri igieno-dietetice :

evitati condimentele 

reduceti consumul de alcool si alte bauturi excitante (cafea, ceai negru);

beti multe lichide (minim 2 litri zilnic);

evitati constipatia - consumati multe alimente bogate in fibre (legume verzi, fructe proaspete sau uscate, cereale);

evitati sa stati jos timp indelungat (alternati cu plimbari scurte sau gimnastica);

practicati exercitiile fizice in mers regulat - mers, jogging, alergare usoara;

evitati sporturile care favorizeaza maladia hemoroidala (calarie, ciclism, motociclism);

Tratamentul conservativ

Cea mai importanta interventie conservativa implica o dieta bogata in fibre (> 25 g/zi), asociata cu un aport hidric crescut. Se evita consumul de alcool, condimente, grasimi animale, precum si medicamentele care provoaca constipatie sau diaree.

Miscarea, reducerea timpului de stat la toaleta si evacuarea fara intarziere a scaunului sunt interventii care reduc constipatia si efortul de defecatie. Baia calda are efect calmant asupra disconfortului anal. Aceste masuri, dar mai ales suplimentarea fibrelor in alimentatie sunt suficiente pentru a ameliora sau rezolva simptomele celor mai multi pacienti cu hemoroizi de grad I-III.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos este simptomatic, se aplica local si dispune de o gama larga de medicamente antihemoroidale. Tratamentul medicamentos este cel mai recomandat si eficient in fazele incipiente ale bolii.

Medicamentele antihemoroidale contin diversi agenti medicamentosi, deseori combinatii ale acestora: anestezice locale, antiinflamatoare, venotonice, astringente, antiseptice, substante cu rol protector.

Tratamentul fitoterapeutic si homeopat

Tratamentul fitoterapeutic al hemoroizilor se refera la utilizarea preparatelor din plante, prin aplicatii externe sau administrare interna. Aplicatiile externe au actiune antiseptica, calmanta, hemostatica si cicatrizanta. Se folosesc comprese repetate pe baza de decocturi si infuzii, bai de sezut, cataplasme din scoarta de stejar, lumanarica, coada soricelului, coada calului, soc, vita-de-vie, afine, musetel, galbenele, hamammelis, castan, ghimpe etc.

In crizele hemoroidale se pot folosi preparate homeopate.Remediile homeopate includ Aesculus hippocastanum, Aloe, Capsicum, Collinsonia, Graphites, Hamamelis, Lachesis, Nucsvomica, Rhatania si altele.

Tratamentul non-chirurgical

Pentru tratamentul hemoroizilor sunt disponibile diverse proceduri non-chirurgicale (minim-invazive). Acestea se aplica in functie de gradul de dezvoltare a hemoroizilor. Aceste proceduri nu sunt lipsite de complicatii post-interventionale. Se utilizeaza scleroterapia, crioterapia, ligaturarea cu banda elastica (cu inele), diatermia bipolara, fotocoagularea cu infrarosii, electroterapia.

Tratamentul chirurgical

Se foloseste atunci cand procedurile non-chirurgicale nu sunt eficiente in ameliorarea pe termen lung a hemoroizilor. Hemoroidectomia este limitata la hemoroizii de gradul III sau IV care nu pot fi tratati in ambulator.

Complicatii ale bolii hemoroidale

tromboza si tromboflebita hemoroidala, extrem de dureroase si de neplacute, care sunt de competenta medicului specialist.


Dr. Angelica Nour-Dinca, Medic primar medicina interna, Medic specialist Cardiologie, Doctor in Stiinte Medicale, Hemoroizi-Boala hemoroidala, Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes"
Mayo Clinic,Diseases conditions, Hemorrhoids-symphtoms and causes.
Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, Mircea Hirjau, Victoria Hirjau,Perspectiva farmacistului asupra bolii hemoroidale (platforma online MedicHub).
Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-03-2024

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Hemoroizi

Vezi Politica de confidentialitate date personale