Hepatita (afecțiuni medicale)

Ce este hepatita?

Hepatita este o boala infectioasa a ficatului care poate avea etiologie virala, bacteriana sau toxica.

 

Care sunt principalele tipuri de hepatita?

Hepatitele virale sunt consecinta alterararii functiei hepatice ca urmare a multiplicarii virusurilor in celulele hepatice. Initital, afectarea este acuta (o perioada mai scurta de 6 luni ), avand potentialul de a evolua spre o hepatita cronica (afectare a ficatului pe o perioada mai lunga de 6 luni).

Virusurile ce pot determina aceste boli sunt: virusul hepatitic B (VHB) in asociere sau nu cu virusul hepatitic delta (D) si virusul hepatitic C (VHC).

Virusul hepatitic A (VHA) determina doar hepatita acuta (se vindeca in 2-3 luni). Diagnosticul de hepatita acuta cu virus hepatitic A se pune baza manifestarilor clinice si pe baza prezentei in sange a anticorpilor Ig M anti-VHA. Acest tip de hepatita evolueaza catre o forma cronica si determina protectie imuna pentru tot restul vietii (prezenta anticorpilor protectori Ig G anti-VHA).
Mainile murdare, alimentele si apa contaminate reprezinta principalele surse de infectie.

Hepatita virala B si D

Cele mai frecvente cai de transmitere a virusul hepatitic B sunt:

• Sangele si produsele din sange infectate

• Contactul sexual neprotejat cu o persoana infectata

• Transmiterea de la mama la fat ( in timpul nasterii)

Diagnosticul de hepatita cronica cu virus B se pune pe baza prezentei markerilor hepatitici, Ag HBs (antigenul de suprafata) fiind principalul marker in diagnosticul bolii.

Virusul D nu poate duce la o hepatita cronica fara sa coexiste si infectia cu virus B in organism. Prezenta lui se face prin determinarea antigenului VHD in sange (Ag VHD).

 

Hepatita cronica cu virus hepatic C

Factorii de risc :

• Contactul intravenos cu un ac de seringa infectata

• Transfuzii cu sange infectat

• Droguri administrate intravenos cu ac de seringa infectat

• Mama infectata ce transmite nou-nascutului virusul

• Efectuarea de hemodializa (pacientii cu insuficienta renala cronica in stadiu terminal)

• Contactul sexual cu o persoana infectata ( parteneri multipli)

Majoritatea infectiilor acute cu virusul hepatitei C progreseaza spre hepatita cronica, ulterior la ciroza hepatica si chiar la cancer hepatic, mai ales daca nu sunt depistate la timp si tratate sau daca infectiei virale i se adauga si alti factori ce agreseaza ficatul (alcool, infectia cu virusul hepatitic B), ori daca persoana are imunitate scazuta din cauza altor boli severe.

 

Care sunt simptomele hepatitei?

Semnele si simptomele infectiei cu virusul hepatitei nu apar imediat dupa infectare. Mai mult, in cazul hepatitei B si hepatitei C semnele si simptomele pot lipsi de-a lungul anilor ceea ce reprezinta un pericol deoarece persoana infectata poate transmite infectia fara sa stie, iar infectia poate progresa catre forme grave.
Este cat se poate de importanta adoptarea unei atitudini preventive : vaccinarea, evitarea cauzelor imbolnavirii, controlul medical regulat.
Atunci cand apar, semnele si simptomele pot fi :

• oboseala

• sensibilitate sau disconfort sub coastele din partea dreapta, in zona ficatului

• greata

• scaderea apetitului alimentar

• dureri musculare

• dureri articulare

• febra

• urina de culoare inchisa

• fecale de culoare deschisa sau decolorate

In cazul in care infectia hepatica avanseaza si se instaleaza ciroza, mai pot apare :

• scaderea tonusului muscular

• scadere in greutate

• retentie (retinere) de lichid in tesuturi

• marirea in dimensiuni a abdomenului

• icter (ingalbenirea pielii si a scleroticelor, portiunea alba a globilor oculari)

• inflamarea articulatiilor

Dar unele dintre aceste semne si simptome se pot datora si altor afectiuni, uneori chiar fiind confundate, mai ales febra, oboseala, durerile musculare, durerile articulare. De aceea, numai un examen medical de specialitate in boli infectioase poate face diferenta intre cauze si poate pune un diagnostic precis.

 

Cum poate fi stabilit diagnosticul de hepatita?

Diagnosticul hepatitei este de tip serologic, adica se poate stabili printr-o analiza a sangelui. La contactul cu un agent patogen, sistemul imunitar al organismului reactioneaza incercand sa protejeze organismul prin producerea de anticorpi. Testul serologic pune in evidenta existenta acestor anticorpi. In cazul in care testul pune in evidenta existenta anticorpilor anti-virus hepatita, testul este pozitiv.
Prin testul de sange se poate pune in evidenta existenta anticorpilor anti-hepatita, ceea ce arata doar faptul ca organismul a luat contact cu virusul. Dar tot prin analiza sangelui se poate pune in evidenta existenta unor fragmente de virus (antigene) ceea ce inseamna ca virusul este in continuare in organism. De asemenea, prin analiza sangelui se poate stabili valoarea transaminazelor. Transaminazele sunt enzime eliberate de celulelor hepatice afectate. Prezenta unor valori crescute ale transaminazelor reprezinta un semnal ca celulele hepatice sunt afectate. Valoarea crescuta a transaminazelor poate fi determinata si de alte cauze metabolice, nefiind un test specific pentru hepatita.

 

Care este tratamentul pentru hepatita?

Hepatita virala nu are tratament specific.

Masurile care se iau sunt in functie de tipul de hepatita.
Hepatita A - odihna in pat, regim de hidratare (multe lichide, in special daca apar diaree si varsaturi), evitarea alcoolului.
Hepatita B - principalul scop al tratamentului este stoparea evolutiei naturale a hepatitei cronice B catre ciroza hepatica si cancer hepatic, eradicarea virusului fiind foarte dificila. Pe termen scurt, tratamentul se orienteaza catre obtinerea inhibarii replicarii virale, normalizarea valorilor transaminazelor.

Substantele cel mai frecvent utilizate in tratamentul hepatitei sunt:

• Entecavir 

• Telbivudine 

• Tenofovir alafenamide 

• Tenofovir disoproxil fumarate 

• Interferon alfa-2b 

• Peginterferon alfa-2a 


Hepatita C - tratamentul are ca prim scop eliminarea virusului, apoi, in cazul in care vindecarea nu este posibila, scopul tratamentului este stoparea evolutiei hepatitei cronice C catre ciroza hepatica si cancer hepatic si evitarea complicatiilor reprezentate de infectarea cu alte virusuri.
Tratamentul medicamentos este bazat pe folosirea interferonului si a produselor antivirale precum:

• Simeprevir 

• Daclatasvir 

• Sofosbuvir ; sofusbuvir/velpatasvir ; sofusbuvir/velpatasvir/voxilaprevir ; ledipasvir/sofosbuvir 

• Ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ; ombitasvir/paritaprevir/ritonavir/dasabuvir 

• Elbasivir/grazoprevir 

• Glecaprevir/pibrentasvir


Medicul specialist infectionist este cel mai in masura sa puna un diagnostic precis si sa recomande un tratament eficient.

 

Cum poate fi prevenita hepatita?

Hepatita A: 

-vaccinarea impotriva hepatitei A 

-mentinerea unor masuri de igiena elementara: spalarea frecventa a mainilor cu apa si cu sapun, spalarea fructelor si a legumelor si depozitarea corespunzatoare a alimentelor, consumarea apei imbuteliate in tarile slab dezvoltate unde apa ar putea constitui o sursa de infectie.

Hepatita B:

- vaccinul este cea mai eficineta metoda de preventie a hepatitei B

- folosirea prezervativului ca metoda de protectie in timpul actului sexual

- acele infectate pot constitui o sursa de transmitere, dar si obiectele personale care pot contine urme de sange: periute de dinti, lame de ras, etc. Asa ca trebuie evitata folosirea in comun a acestor obiecte si pacientul trebuie sa fie asigurat ca acele au fost desigilate in momentul folosirii sau daca obiectele nu sunt de unica folosinta (instrumente de manichiura, pedichiura, etc), ca acestea au fost sterilizate corespunzator inainte de intrebuintare. 

Hepatita C:

- metoda de transmitere cea mai frecventa este intrarea in contact cu sange contaminat, sau prin contact sexual neprotejat

- nu este recomandata folosirea in comun a obiectelor personale ce pot contine urme de sange

- utilizarea acelor care sunt desigilate in fata pacientului

- folosirea prezervativului ca si metoda de protectie in timpul actului sexual

 

In cazul hepatiteti D, masurile de preventie sunt aceleasi c si in cazul hepatitei B si C.

Preventia hepatitei E are legatura cu respectarea masurilor de igiena si cu asigurarea unei surse de apa potabila verificata.

 

Bibliografie:

Hepatita, Centrul Medical de Boli si Tratament "Dr. Victor Babes"

Dr. Petre Roxana Voica, Medic specialist boli infrctioase, Ce trebuie sa stii despre hepatita virala A,B si C?

Viral Hepatitis, Clevenland Clinic official website

Hepatitis B, Population Helath Division San Francisco Departament of public Health

Hepatitis D, WebMD official website

Hepatitis E Questions and Answers for Health Professionals, CDC official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 26-07-2023

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Hepatita

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale