Ce este hernia de disc?
Oasele care formeaza coloana vertebrala, numite vertebre, sunt amortizate de structuri osoase numite discuri. Aceste discuri sunt rotunde si contin un nucleu moale si un strat exterior dur care inconjoara nucleul .
Hernie de disc reprezinta o deplasare a unui fragment din nucleul discului in afara stratului exterior dur, in canalul spinal printr-o fisura a acestuia. Canalul rahidian prezinta un spatiu limitat, care este insuficient pentru a cuprinde atat nervul spinal cat si fragmentul de disc herniat deplasat. Astfel, discul apasa pe nervii spinali, producand adesea dureri, care pot fi severe.
Hernia de disc poate sa apara in orice parte a coloanei vertebrale. Herniile de disc sunt mai frecvente in partea inferioara a spatelui (coloana lombara), dar apar si la nivelul gatului (coloana cervicala). Zona in care se simte durerea depinde de ce parte a coloanei vertebrale este afectata.
Care sunt cauzele herniei de disc?
Uneori o miscare fortata sau o leziune poate provoca o hernie de disc. Insa, discurile degenereaza si in mod natural odata cu imbatranirea. Pe masura ce aceasta degenerare progreseaza, o miscare de rasucire a corpului poate provoca ruperea unui disc.
La copiii si adultii tineri, discurile au un continut ridicat de apa. Odata cu inaintarea in varstac, continutul de apa din discuri scade si discurile devin mai putin flexibile. Discurile incep sa se micsoreze, iar spatiile dintre vertebre se ingusteaza. Acest proces normal de imbatranire face discurile mai predispuse la hernie.
Evenimentele traumatice, cum ar fi o cadere, pot provoca, de asemenea, o hernie de disc.
Care sunt factorii de risc pentru hernia de disc?
Anumiti factori pot creste riscul de hernie de disc. Acestia includ:
- Sexul. Barbatii cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani sunt cei mai predispusi la hernie de disc.
- Folosirea muschilor spatelui in locul muschilor picioarelor pentru a ridica obiecte grele poate provoca o hernie de disc.
- Excesul ponderal. Surplusul ponderal poate exercita un stres suplimentar asupra discurilor din partea inferioara a spatelui.
- Activitatile repetitive care solicita incordarea muschilor din zona coloanei vertebrale poate predispune la dezvoltarea herniilor de disc.
- Conducerea frecventa a autoturismului. Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp, plus vibratiile de la motorul masinii, poate pune presiune asupra coloanei vertebrale si a discurilor intervertebrale.
- Stilul de viata sedentar. Exercitiile fizice regulate sunt importante in prevenirea multor afectiuni medicale, inclusiv a herniei de disc.
- Fumat. Fumatul poate reduce aportul de oxigen catre disc si poate provoaca o degenerare mai rapida.
Care sunt simptomele herniei de disc?
Simptomele herniei de disc variaza foarte mult, in functie de pozitia herniei de disc si de dimensiunea herniei. Daca hernia de disc nu realizeaza compresie asupra unui nerv, pacientul poate prezenta o durere de spate mai putin intensa sau chiar durerea poate fi absenta. Daca un nerv este comprimat de discul deplasat, poate exista durere, amorteala sau slabiciune in zona corpului catre care se deplaseaza nervul. In mod obisnuit, o hernie de disc este precedata de un episod de lombalgie sau de un istoric de episoade intermitente de lombalgie.
Simptomele cele mai frecvente ale herniei de disc sunt:
- Durere de brat sau picior. Daca hernia de disc este localizata in partea inferioara a spatelui, de obicei poate sa apara durere in aceasta zona, dar si la nivelul feselor, coapselor si gambelor.
In cazul unei hernii de disc localizate in zona cervicala, durerea se poate manifesta la nivelul umarului sau bratului. Aceasta durere se poate intensifica cand persoana stranuta sau cand isi modifica pozitia corporala. Durerea este adesea descrisa ca fiind ascutita sau arzatoare.
- Amorteala sau furnicaturi. Persoanele cu hernie de disc prezinta adesea amorteala sau furnicaturi in partea corpului unde sunt localizati nervii afectati.
- Slabiciune. Muschii inervati de nervii afectati tind sa isi piarda tonusul. Acest lucru poate afecta capacitatea persoanei de a ridica sau de a tine obiecte.
De asemenea, exista persoane care prezinta hernie de disc dar sunt asimptomatice.
Hernia de disc localizata la nivelul coloanei lombare se mai numeste si sciatica sau radiculopatie lombara. Presiunea asupra nervului sciatic sau asupra mai multor nervi poate provoca durere, senzatie de arsura, furnicaturi si amorteala care iradiaza de la fese in picior. De obicei, o parte a corpului este afectata. Aceasta durere este adesea descrisa ca ascutita si asemanatoare socului electric. Poate fi mai severa atunci cand persoana sta in picioare sau in pozitie sezanda. Indreptarea piciorului corespunzator partii afectate poate adesea agrava durerea.
Hernia de disc localizata la nivelul coloanei cervicale se mai numeste si radiculopatia cervicala. Simptomele sunt cauzate de compresia nervoasa de la nivelul gatului si pot include durere surda sau ascutita in gat sau intre omoplati, durere care iradiaza de-a lungul bratului pana la mana sau pana la degete, amorteala sau furnicaturi in umarul sau bratul respectiv. Durerea poate creste in intensitate in anumite pozitii sau cand sunt efectuate anumite miscari ale gatului.
Cum este diagnosticata hernia de disc?
Medicul poate efectua un examen fizic pentru a identifica sursa durerii. Acesta poate verifica punctele dureroase de la nivelul spatelui si de la nivelul gatului si toleranta fizica in cazul anumitor miscari.
O evaluare neurologica poate determina daca afectarea nervilor este cauza aparitiei simptomelor. In cadrul consultului, medicul poate evalua:
- Reflexele
- Forta musculara a piciorului sau a bratului, in functie de zona dureroasa
- Mersul pe calcaie si pe varful degetelor
- Sensibilitatea cutanata in cazul unor atingeri usoare sau a unor vibratii
Examinarile imagistice, cum ar fi un RMN, nu este recomandata de Colegiul American de Radiologie, cu exceptia cazului in care simptomele au fost prezente timp de sase saptamani.
De asemenea, se recomanda consultul la un medic specialist daca simptomele persista mai mult de patru saptamani. Medicul specialist solicita de obicei examene imagistice avansate, cum ar fi un RMN.
Se recomanda evaluare si imagistica de urgenta daca exista simptome de slabiciune semnificativa a picioarelor sau a bratelor, pierderea sensibilitatii in regiunea genitala sau rectala, lipsa controlului la urinare sau la defecatie, antecedente de cancer metastatic, infectie recenta semnificativa sau febra, o cadere sau o ranire care a cauzat durerea.
Modalitati de testare si diagnosticare suplimentare a herniei de disc
- Radiografia: Radiografia poate pune in evidenta structura vertebrelor si a articulatiilor.
- Tomografie computerizata: Aceasta investigatica poate arata forma si dimensiunea canalului spinal, continutul acestuia si structurile din jurul acestuia.
- Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM): Aceasta investigatie imagistica produce imagini 3D ale structurilor corpului folosind magneti puternici si tehnologie computerizata. Poate evidentia maduva spinarii, radacinile nervoase si zonele inconjuratoare, precum si degenerarea discurilor sau a altor structuri si tumorile.
- Mielograma: Aceasta investigatie reprezinta o radiografiere a canalului spinal dupa injectarea unei substanta de contrast in spatiile din jur ale lichidului cefalorahidian. Aceasta investigatie poate evidentia compresia asupra maduvei spinarii sau asupra nervilor cauzate de hernia de disc, pinteni ososi sau tumori.
- Studii de electromiograma si conducere nervoasa (EMG/NCS): Aceste teste masoara impulsul electric transmis de-a lungul radacinilor nervoase, nervilor periferici si tesutului muscular. Acest lucru va indica daca exista leziuni nervoase in curs de evolutie, daca nervii se recupereaza in urma unei leziuni sau daca exista alte puncte de compresie nervoasa. Acest test este rar recomandat.
Care este tratamentul herniilor de disc?
Masuri de autoingrijire la domiciliu
Exista canteva masuri pe care pacientul le poate implementa la domiciliu:
- Limitarea activitatilor timp de 2 pana la 3 zile
- Mersul pe jos conform tolerantei individuale este incurajat, impreuna cu administrarea unui antiinflamator, cum ar fi ibuprofenul, daca pacientul nu prezinta contraindicatii pentru acestea
- Nu este recomandat repausul la pat
Tratamente non-chirurgicale
Tratamentul initial pentru o hernie de disc este de obicei nechirurgical. Medicul poate sfatui pacientul sa mentina un nivel scazut de activitate (nedureros) timp de cateva zile pana la cateva saptamani. Acest lucru ajuta la scaderea inflamatiei nervului spinal.
Tratament medicamentos
Herniile de disc sunt tratate frecvent cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, daca durerea este usoara pana la moderata. De asemenea, in unele cazuri, pot fi administrati corticosteroizi injectabil, epidural, sub ghidaj ecografic, pentru a aasigura precizia administrarii la nivelul discului herniat.
Medicamentele analgezice si miorelaxantele pot fi, de asemenea, benefice impreuna cu fizioterapia.
Fizioterapie
Medicul poate recomanda fizioterapie. Fizioterapie poate consta in exercitii de tractiune pelvina, masaj, terapie cu gheata si caldura, ultrasunete, stimulare electrica a muschilor si exercitii de intindere.
Interventie chirurgicala
Medicul poate recomanda interventia chirurgicala daca kinetoterapia si medicamentele nu sunt eficiente. Trebuie evaluat atent raportul benefiu-risc. Desi un procent mare de pacienti cu hernie de disc raporteaza o ameliorare semnificativa a durerii dupa operatie, nu exista nicio garantie ca interventia chirurgicala va fi eficienta.
Un pacient poate fi considerat candidat pentru chirurgia coloanei vertebrale daca:
- Durerea radiculara limiteaza activitatea normala sau afecteaza calitatea vietii
- Pacientul dezvolta deficite neurologice progresive, cum ar fi slabiciune si/sau amorteala a picioarelor
- Pacientul dezvolta pierderea functiei intestinale si a controlului la urinare
- Pacientul dezvolta dificultate de a sta in picioare sau dificultate de a merge
Chirurgia coloanei vertebrale lombare
Laminotomia lombara este o procedura adesea folosita pentru a ameliora durerile de picioare si cele cauzate de sciatica datorate hernierii discurilor. Aceasta se efectueaza printr-o mica incizie realizata peste zona herniei de disc. In timpul acestei proceduri, o portiune a laminei poate fi indepartata sau discul este indepartat printr-o discectomie.
In operatia de implantare a unui disc artificial, se face o incizie prin abdomen, iar discul afectat este indepartat si inlocuit. Doar un mic procent dintre pacienti sunt candidati pentru operatia de implantare a unui disc artificial. Degenerarea discala trebuie sa fie localizata doar pe un singur disc, intre L4 si L5, sau L5 si S1. Pacientul trebuie sa fi fost supus unui tratament de cel putin sase luni, cum ar fi kinetoterapie, medicamente analgezice sau purtarea unei orteze pentru spate, fara a prezenta imbunatatiri. Pacientul trebuie sa fie in stare generala de sanatate buna, fara semne de infectie, osteoporoza sau artrita.
Chirurgia coloanei cervicale
In timpul acestei interventii chirurgicale, o portiune a laminei poate fi indepartata printr-o laminotomie, urmata de indepartarea herniei de disc.
Bibliografie:
Herniated Disc, American Associations of Neurological Surgeons official website
Herniated Disk in the Lower Back, Ortho Info official website
Herniated disk, Mayo clinic official website
Herniated Disk (Slipped, Ruptured or Bulging Disk), Cleveland Clinic official website
Herniated Disk: Symptoms and Diagnosis, WebMD official website
Diagnosing Herniated Disc, NYU Langon Health official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona