Hernia ombilicala (afecțiuni medicale)

Ce este hernia ombilicala?

Hernia ombilicala apare atunci cand o parte a intestinului, tesutul adipos si tesutul aferent trece prin peretele abdominal anterior catre ombilic. European Hernia Society defineste hernia ombilicala ca o hernie situata de la 3 cm deasupra pana la 3 cm sub ombilic.
Herniile sunt foarte frecvente la nou-nascuti si sugari, dar pot afecta si adultii. Desi herniile ombilicale sunt usor de tratat, in cazuri rare, pot deveni o afectiune grava.

Hernia ombilicala la sugari si la copii mici

Herniile ombilicale sunt frecvente la sugari. Acest tip de hernie este frecvent intalnita la copiii nascuti prematur. Pana la 84% dintre nou-nascutii cu greutatea la nastere cuprinsa intre 1 si 1,5 kilograme prezinta o hernie ombilicala.
In timp ce fatul in curs de dezvoltare se afla in uter, cordonul ombilical trece printr-o deschidere din peretele abdominal. Acesta ar trebui sa se inchida imediat dupa nastere. Cu toate acestea, muschii nu fuzioneaza intotdeauna complet, rezultand o zona prin care hernia ombilicala poate debuta.
In cele mai multe cazuri, herniile ombilicale la sugari se inchid fara interventie pana la varsta de 2 ani.

Hernia ombilicala la adulti

Aproximativ 90% dintre adulti prezinta hernie ombilicala cauzata de o problema prezenta la nivelul muschilor abdominali. Cresterea presiunii asupra muschilor abdominali, cum se intampla in timpul sarcinii sau atunci cand sunt ridicate greutati, creste riscul de hernii ombilicale dobandite.


Care sunt cauzele heriniei ombilicale?

Cauzele herniei ombilicale la copii

Herniile ombilicale la copii apar atunci cand orificiul din peretele abdominal care permite trecerea cordonului ombilical (inelul ombilical) nu se inchide complet. In timpul sarcinii, inelul ombilical permite trecerea cordonului ombilical de la mama la fat. Odata ce copilul s-a nascut, inelul din peretele abdominal incepe sa se inchida. De obicei, este complet inchis pana la varsta de 4 sau 5 ani. Intre timp, prin deschiderea respectiva se pot forma hernii.

Cauzele herniei ombilicale la adulti

La adulti, herniile ombilicale apar atunci cand se exercita presiune asupra muschilor peretelui abdominal. Parti ale intestinului subtire si tesutul aferent se pot infiltra prin deschiderea musculara si pot conduce la hernii.

 

Care sunt factorii de risc pentru aparitia herniei ombilicale?

Mai multi factori pot creste riscul de hernie ombilicala, inclusiv:
- Prematuritatea si greutatea mica la nastere. Bebelusii, dar in mod special prematurii si copiii cu greutatea mica la nastere, prezinta un risc crescut de a dezvolta hernie ombilicala.
- Genul. Femeile prezinta un risc mai crescut de a dezvolta hernii ombilicale reductibile, dar barbatii au un risc mai mare de a dezvolta hernii care necesita interventie chirurgicala imediata.
- Obezitatea. Herniile ombilicale sunt mai frecvente la adultii cu un IMC mai mare de 30.
- Sarcini multiple. Femeile care au nascut de mai multe ori prezinta un risc crescut de a dezvolta hernie ombilicala.
- Acumulare de lichid in abdomen (ascita). Ascita este frecventa in randul persoanelor cu ciroza hepatica, care prezinta un risc mai mare de a dezvolta hernii ombilicale.
- Operatii abdominale anterioare. Procedurile chirurgicale de la nivelul abdomenului pot slabi muschii abdominali si pot creste riscul de hernie ombilicala.


Care sunt simptomele herniei ombilicale?

O hernie ombilicala arata ca un nodul la nivelul buricului. Acesta se poate evidentia atunci cand copilul rade, plange, merge la toaleta sau tuseste. Cand copilul este intins, nodulul se poate micsora sau poate sa dispara complet.
Simptomele unei hernii ombilicale variaza de la un caz la altul. Indiferent de dimensiunea herniei, daca peretele abdominal se strange in jurul acesteia, acest lucru poate intrerupe circulatia catre obilic, provocand durere. Durerea poate varia de la usoara la severa.
Trebuie apelat medicul daca hernia ombilicala:
- este insotita de durere
- este insotita de varsaturi
- se umfla excesiv
- isi modifica culoarea
- nu isi reduce dimensiunea in pozitie culcata sau sub presiune usoara

 

Care sunt complicatiile unei hernii ombilicale?

In special la adulti, herniile reductibile pot deveni incarcerate. Intestinul subtire poate fi obstructionat de hernie sau poate fi strangulat. Complicatiile pot afecta copiii, dar acest lucru este rar. La copii, ratele de complicatii sunt de la 0,07% la 0,3%.

 

Cum este diagnosticata o hernie ombilicala?

Un examen fizic este de obicei suficient pentru a diagnostica o hernie ombilicala. Medicul poate solicita strangerea sau incordarea muschilor abdominali pentru a observa si a palpa nodulul ombilical generat de hernie.
Pentru a diagnostica eventualele complicatii, precum incarcerarea sau strangularea intestinului, medicul poate recomanda teste imagistice. Procedurile imagistice obisnuite includ o ecografie abdominala si scanarea CT (tomografie computerizata).
Simptomele unei hernii ombilicale strangulate includ:
- Durere abdominala si sensibilitate
- Constipatie
- Febra
- Abdomen plin, rotund
- Umflatura aferenta herniei ombilicale devine rosie, violeta, inchisa sau decolorata
- Varsaturi
Medicul poate recomanda analize de sange pentru a identifica semne de infectie care pot rezulta in urma complicatiilor. 

 

Care este tratamentul herniei ombilicale?

Tratamentul specific este stabilit de medicul chirurg pe baza mai multor factori, cum ar fi varsta copilului, starea generala de sanatate, istoricul medical si daca hernia este reductibila sau strangulata. Pana la varsta de un an, majoritatea herniilor ombilicale se rezolva de la sine, fara interventie chirurgicala. Aproape toate herniile ombilicale se se rezolva de la sine, pana la varsta de cinci ani.
Daca hernia se accentueaza odata cu varsta, nu este reductibila sau este inca prezenta dupa varsta de 3 ani, medicul poate recomada o interventie chirurgicala. Daca hernia este strangulata si nu poate fi impinsa sau masata usor, inapoi in locul potrivit in abdomen, chirurgul va recomanda, in general, o interventie chirurgicala imediata.

Interventia chirurgicala pentru hernia ombilicala

Sub anestezie generala, se face o mica incizie la nivelul ombilicului. Ansa intestinala este plasata inapoi in cavitatea abdominala, iar incizia este inchisa. Interventia chirurgicala dureaza 20-30 de minute si de regula, pacientul poate fi externat in aceeasi zi. Medicul chirurg poate efectua fie interventii chirurgicale deschise, fie laparoscopice.

La sugari, majoritatea herniilor ombilicale se rezolva de la sine in 2 ani, iar tratamentul poate sa nu fie necesar. Cu toate acestea, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala daca:

- hernia are o lungime mai mare de 1,5 cm la copiii cu varsta peste 2 ani
- intestinele se afla in sacul herniar, impiedicand sau reducand miscarile intestinale
- hernia provoaca durere
- apare decolorarea pielii la locul herniei
Daca o hernie se rupe,  se impune o interventia chirurgicala de urgenta. Rupturile de hernie sunt extrem de rare.

 

Bibliografie:

Umbilical Hernia, Johns Hopkins official website
Umbilical Hernia, Mayo Clinic official website
Umbilical hernia: What you need to know, Medical News Today official website
Umbilical Hernia, Clevela nd clinic official website
Umbilical Hernia, Healthline official website
Coste AH, Jaafar S, Parmely JD. Umbilical Hernia. [Updated 2023 Mar 15]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 10-05-2024

Produse din categoria Hernia ombilicala

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale