Herpangina (afecțiuni medicale)

Ce este herpangina?

Herpangina este o infectie virala contagioasa, cauzata de anumite enterovirusuri care se manifesta clinic ca o boala febrila acuta si prin mici leziuni ulcerative la nivelul orofaringelui posterior.
Preponderent, este o boala pediatrica ce afecteaza frecvent copiii cu varsta intre 3 si 10 ani, dar poate afecta si nou-nascutii, adolescentii si uneori adultii.

 

Care sunt cauzele herpanginei?

Boala este cauzata de 22 de serotipuri de enterovirusuri si este cel mai frecvent asociata cu serotipul virusului Coxsackie B. Alte serotipuri virale ce pot provoca herpangina sunt:
- Coxsackie A16
- Enterovirusul 71
- Echovirusul

 

Herpangina este contagioasa? Cum se transmite herpangina?

Da. Boala este foarte contagioasa, iar majoritatea cazurilor sunt raportate in lunile de vara. Virusurile care provoaca herpangina sunt extrem de contagioase si supravietuiesc in mediul din afara corpului uman perioade lungi de timp. 
Virusurile responsabile de aparitia herpanginei se raspandesc usor prin:
- Contact apropiat cu o persoana infectata
- Inhalarea picaturilor respiratorii din aer provenite de la o persoana infectata 
- Contact direct cu fluidele corporale (saliva sau mucus) sau cu materiile fecale ale unei persoane infectate

 

Care este perioada de incubatie pentru herpangina?

Perioada de incubatie (timpul dintre expunerea la virus si dezvoltarea simptomelor) pentru herpangina este de trei pana la cinci zile. Virusul poate fi raspandit de o persoana, chiar daca aceasta nu are simptome si contagiozitatea poate persista intre trei si opt saptamani. In primele doua saptamani de la contactarea virusului exista riscul cel mai mare de a transmite virusul. 

 

Care sunt simptomele herpanginei?

Simptomele herpanginei pot varia in functie de virusul care provoaca infectia. Unii copii cu herpangina nu prezinta nici un simptom. 
Simptomele herpanginei pot fi:
- leziuni ulcerative albe, adesea cu margine rosie si apar in partea din spate a gatului sau pe cerul gurii, amigdale, uvula sau limba. Acestea se vindeca de obicei in decurs de o saptamana.
- aparitia brusca a febrei
- febra mare
- durere in gat si dificultate la inghitire
- durere de cap
- pierderea poftei de mancare
- deshidratare
- ganglioni limfatici durerosi
- salivare excesiva (la sugari)
In functie de tipul de virus, unii copii au, de asemenea, simptome precum varsaturi, slabiciune musculara si dificultati de respiratie. Copiii mai mari pot avea si dureri de spate. Febra tinde sa dureze 3 pana la 6 zile si uneori este foarte ridicata. Rareori, pot sa apara si convulsii febrile.

 

Care sunt complicatiile herpanginei?

Herpangina nu poate fi tratata sau vindecata, dar medicamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor si, eventual, la scurtarea perioadei de boala. In cele mai multe cazuri, virusul si simptomele vor disparea de la sine in decurs de o saptamana pana la 10 zile. Rareori, pot sa apara si complicatii grave. 
Este recomandat consult medical urgent in caz de:
- febra persistenta, mai mare de 39°C 
- ulceratii bucale sau durere in gat care dureaza mai mult de cinci zile
- simptome de deshidratare, cum ar fi: gura uscata, lipsa lacrimilor, oboseala, scaderea cantitatii de urina, urina inchisa la culoare, ochi afundati in orbite
Cea mai frecventa complicatie a herpanginei este deshidratarea. 
Rareori, tulpina de enterovirus 71 poate genera complicatii mai grave. Acestea pot include:
- Meningita
- Encefalita
- Slabiciune musculara
- Convulsii
In cazul complicatiilor, este recomandat consultul medical de urgenta.

 

Cum poate fi diagnosticata herpangina?

Deoarece ulceratiile cauzate de herpangina sunt specifice, de obicei, medicul poate diagnostica aceasta afectiune prin efectuarea unui examen fizic si pe baza simptomelor. 

In cazurile usoare, nu sunt necesare analize imagistice sau de laborator. Studiile de laborator sunt de obicei efectuate pentru a obtine informatii suplimentare despre complicatii precum deshidratarea sau pentru a exclude diagnostice alternative. 
Testarea de confirmare este de obicei necesara numai in cazurile complicate, pentru a diferentia herpangina de boli mai grave. 
Testarea reactiei in lant a polimerazei (PCR) este rapida si foarte sensibila pentru enterovirusuri. Probele pot fi obtinute din scaun, din ulcerele mucocutanate, din lichidul vezicular sau din lichidul cefalorahidian. 
Testele ELISA (enzyme-linked immunosorbent assays) pentru enterovirusuri sunt in general mai putin sensibile decat PCR si ar trebui utilizata numai in cazurile in care testarea PCR nu este posibila. Anticorpii serici coxsackievirus pot fi masurati, de asemenea, dupa dezvoltarea simptomelor clinice. 

 

Care este tratamentul herpanginei?

Herpangina este o boala autolimitata, iar tratamentul este in primul rand de sustinere si simptomatic.

Regim igieno-dietetic si ingrijirea la domiciliu

Managementul general include o alimentatie sanatoasa si o hidratare adecvata. Dieta pacientului trebuie sa contina alimente usoare, lichide sau semi-lichide, cu aport caloric adecvat si trebuie evitate alimentele calde, picante si/sau iritante. Accentul trebuie pus pe ingrijirea bucala si se recomanda ca pacientii sa-si clateasca gura cu solutie salina normala dupa masa. Copiilor mai mici li se poate curata interiorul cavitatii bucale cu solutie salina normala. 
Hidratarea orala este foarte importanta, iar pentru copiii cu febra mare si dificultati de hranire se recomanda rehidratarea cu solutii de electroliti special concepute in acest scop. 

Tratament simptomatic

Febra foarte mare este un simptom frecvent al herpanginei. Pentru pacientii a caror temperatura depaseste 38,5 °C, pot fi administrate antipiretice precum ibuprofenul sau paracetamolul. Doza, momentul si durata tratamentului depind de varsta si de simptomele pacientului si sunt administrate conform recomandarilor medicului curant. In timpul tratamentului cu aceste medicamente trebuie asigurata o hidratare adecvata. 
Terapiile topice care contin lidocaina pot oferi o ameliorare, dar, in general, nu sunt recomandate pentru tratamentul simptomatic al leziunilor bucale din herpangina. Acest lucru se datoreaza riscurilor de toxicitate asociate cu aceste medicamente si lipsei studiilor clinice. Exista insa, spray-uri de gura, apa de gura sau geluri cu efect emolient, cicatrizant si calmant care pot ajuta la ameliorarea durerii provocate de ulceratii. Pastilele de supt pentru gat pot ajuta, de asemenea. Este important ca aceste tratamente sa fie administrate conform varstei, pentru a evita pericolul de inecare sau de sufocare.
Copiii mai mici, cu febra mare, pot dezvolta convulsii febrile pe parcursul bolii, care trebuie controlate si tratate imediat. 

Tratamentul antiviral

In prezent, nu sunt disponibile medicamente antivirale specifice pentru tratamentul herpanginei. Spray-ul cu interferon-alfa a demonstrat unele efecte promitatoare. Administrarea locala a medicamentului poate avea efect imunomodulator si antiviral local, deoarece interferonul-alfa joaca un rol important in mentinerea imunitatii mucoasei.
Medicamentele antivirale cu spectru larg, cum ar fi aciclovirul si ganciclovirul, nu sunt eficiente in tratamentul herpanginei, deoarece sunt medicamente virale anti-ADN, iar agentii cauzali ai herpanginei sunt virusuri ARN. 

 

Cum poate fi prevenita herpangina?

Herpangina poate fi prevenita prin:
- Practicarea unei bune igiene: spalarea regulata a mainilor cu apa si sapun, dezinfectarea mainilor cu un dezinfectant pe baza de alcool. 
- Igienizarea si dezinfectarea suprafetelor si a obiectelor contaminate.
- Acoperirea gurii si a nasului in timpul tusei sau stranutului, urmata imediat de spalarea mainilor.
- Izolarea la domiciliu in cazul aparitiei simptomelor

 

Bibliografie:
Herpangina, Cleveland Clinic official website
Corsino CB, Ali R, Linklater DR. Herpangina. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan
What Is Herpangina?, WebMD official website
Herpangina: Causes, Symptoms, Treatments, and More, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 08-09-2023

Produse din categoria Herpangina

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Faringoxin spray, 30 ml, FarmaClass

Faringoxin spray, 30 ml, FarmaClass

13,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Biosept, A5, 30 capsule, Fares

Biosept, A5, 30 capsule, Fares

(9)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dropsuri contra tusei, 70 g, China

Dropsuri contra tusei, 70 g, China

(11)
7,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Gripovit Junior, 10 plicuri, Zdrovit

Gripovit Junior, 10 plicuri, Zdrovit

(3)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Isla Cassis, 30 comprimate, Engelhard Arzneimittel

Isla Cassis, 30 comprimate, Engelhard Arzneimittel

(9)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Expectorante V, 40 tablete, Plantavorel

Expectorante V, 40 tablete, Plantavorel

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Voseptol V, 40 tablete, Plantavorel

Voseptol V, 40 tablete, Plantavorel

(2)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 30%
GrinTuss Adult pentru tuse seaca si productiva, 20 comprimate, Aboca

GrinTuss Adult pentru tuse seaca si productiva, 20 comprimate,...

(1)
53,50 LEI 37,45 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Hapciu raceala si gripa, R3, 30 capsule, Fares

Hapciu raceala si gripa, R3, 30 capsule, Fares

Vezi Politica de confidentialitate date personale