Hiperaldosteronism primar si secundar (afecțiuni medicale)

Ce este hiperaldosteronismul?

Hiperaldosteronismul este o afectiune caracterizata prin productia excesiva de aldosteron de catre glandele suprarenale. Hiperaldosteronismul poate fi primar, avand ca si cauze probleme localizate la nivelul glandei suprarenale, sau secundar, rezultat din factori externi care cresc productia de renina. Ambele forme se prezinta similar si sunt diferentiate prin teste de laborator si studii diagnostice.
Aldosteronul este un hormon mineralocorticoid care favorizeaza retentia de sodiu si de apa, crescand tensiunea arteriala. Aldosteronul creste, de asemenea, excretia urinara de potasiu, ducand la hipokaliemie. Acesta este secretat de zona glomeruloasa, stratul extern al cortexului suprarenal. Productia excesiva de aldosteron este denumita hiperaldosteronism. Aceasta afectiune se prezinta de obicei initial prin aparitia hipertensiunii arteriale, care poate varia de la usoara la severa. 

 

Care sunt cauzele hiperaldosteronismul primar si secundar?

Hiperaldosteronismul apare atunci cand glandele suprarenale elibereaza o cantitate prea mare de aldosteron. Hiperaldosteronismul afecteaza in principal persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani si este o cauza frecventa a hipertensiunii arteriale la varsta mijlocie.

Cauzele hiperaldosteronismului primar

Hiperaldosteronismul primar apare atunci cand exista o problema la nivelul glandelor suprarenale care determina o productie crescuta de aldosteron.
Adenoamele suprarenale sunt cea mai frecventa cauza a hiperaldosteronismului primar.
Cauzele mai rare ale hiperaldosteronismului primar includ:
- Hiperplazia suprarenala unilaterala (o glanda suprarenala marita)
- Carcinoamele adrenocorticale producatoare de aldosteron (tumori canceroase)
- Hiperaldosteronismul familial de tip 1 (o afectiune mostenita pe linie parentala)

Cauzele hiperaldosteronismului secundar

Fluxul de sange redus catre rinichi provoaca aldosteronism secundar.
Aldosteronul face parte dintr-un sistem complex de reactii hormonale care regleaza tensiunea arteriala. Acesta este cunoscut sub numele de sistem renina-angiotensina-aldosteron. Rinichii elibereaza o enzima numita renina atunci cand organismul detecteaza o tensiune arteriala scazuta sau un nivel scazut de sodiu in sange. Renina transforma angiotensinogenul, un precursor al angiotensinei produs de ficat, in angiotensina I. Angiotensina I este convertita in angiotensina II. Angiotensina II ingusteaza vasele de sange si stimuleaza eliberarea de aldosteron.
Reducerea fluxului sangvin catre rinichi activeaza sistemul renina-angiotensina-aldosteron, ceea ce duce la un exces de aldosteron in organism.
Cauzele reducerii fluxului sanguin renal si ale hiperaldosteronismului secundar includ:
- Boala arteriala renala obstructiva
- Hipertensiunea renala
- Afectiuni care cauzeaza retentie de lichide (edem), cum ar fi insuficienta cardiaca, ciroza hepatica si sindromul nefrotic

 

Care sunt simptomele hiperaldosteronismului primar si secundar?

Simptomele hiperaldosteronismului pot varia in functie de severitatea afectiunii. Unele persoane cu forme usoare de hiperaldosteronism sunt asimptomatice. Cel mai frecvent simptom al hiperaldosteronismului este hipertensiunea arteriala, in special hipertensiunea arteriala rezistenta la medicamente.

Daca apar si alte simptome, acestea sunt cel mai probabil cauzate de hipertensiunea arteriala moderata pana la severa sau de nivelurile scazute de potasiu (hipokaliemie).
Hiperaldosteronismul primar si secundar au simptome comune, inclusiv:
- Tensiune arteriala crescuta care se poate manifesta prin ameteala, vedere incetosata, cefalee.
- Nivel seric de potasiu scazut care se poate manifesta prin amorteli, spasme musculare, polidipsie, poliurie.
- Senzatie constanta de oboseala
- Durere de cap
- Slabiciune musculara
- Amorteala

 

Care sunt complicatiile hiperaldosteronismului primar si secundar?

Hiperaldosteronismul primar poate provoca tensiune arteriala foarte mare, care poate afecta multe organe, inclusiv ochii, rinichii, inima si creierul. Principala complicatie a hiperaldosteronismului este boala cardiovasculara, care creste riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral si deces.
Problemele erectile si ginecomastia pot aparea la barbati in cazul utilizarii pe termen lung a medicamentelor pentru a bloca efectul hiperaldosteronismului.

 


Cum este diagnosticat hiperaldosteronismul primar si secundar?

In scopul stabilirii diagnosticului, medicul poate efectua anamneza pacientului si un examen fizic al acestuia. 
Simptomele generale ale hiperaldosteronismului includ:
- hipertensiune arteriala rezistenta la medicamente 
- nivel usor ridicat de sodiu (hipernatremie)
- nivel usor scazut de magneziu (hipomagneziemie)
Medicul poate solicita efectuarea anumitor analize de sange precum concentratia de renina plasmatica sau activitatea reninei plasmatice. In cazul hiperaldosteronismului primar, rezultatele testelor vor indica valori mai mici decat in mod normal. In hiperaldosteronismul secundar, rezultatele testelor vor indica valori mai mari decat in mod normal. 
De asemenea, este posibil ca medicul sa solicite un test de supresie a aldosteronului. Acest test implica consumul unei anumite cantitati de sodiu pe cale orala sau intravenoasa pe o anumita perioada de timp. Ulterior se colecteaza urina pacientului pe o perioada de 24 de ore, astfel incat sa se poata masura cantitatea de aldosteron din urina.
Daca aceste teste confirma hiperaldosteronismul, medicul poate solicita in continuare teste suplimentare pentru a determina cauza:
- tomografie computerizata (CT), pentru a verifica daca exista o tumoare care ar putea cauza hiperaldosteronism
- probe de sange din venele suprarenale pentru a evalua daca una sau ambele glande suprarenale sunt afectate
- scanari imagistice ale altor organe, cum ar fi inima, ficatul sau rinichii
- analize de sange pentru a evalua functia hepatica si renala
- teste genetice pentru a verifica hiperaldosteronismul familial
Este posibil sa fie necesara intreruperea administrarii anumitor medicamente inainte de unele teste de sange. 

 

Care este tratamentul hiperaldosteronismului primar si secundar?

Hiperaldosteronismul primar cauzat de o tumoare a glandei suprarenale este adesea tratat chirurgical. Uneori poate fi tratat si cu medicamente. Hiperaldosteronismul secundar este tratat cu medicamente si cu limitarea aportului de sare. De obicei, nu se utilizeaza interventia chirurgicala.

Interventia chirurgicala

Indepartarea tumorii suprarenale poate controla simptomele. Atunci cand o singura glanda suprarenala produce aldosteron in exces, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru indepartarea glandei suprarenale. Aceasta procedura este in general sigura si eficienta.

Tratament medicamentos 

Medicamentele pentru tratarea hiperaldosteronismului includ:
- Medicamente care blocheaza actiunea aldosteronului
- Diuretice, care ajuta la gestionarea acumularii de lichide in organism
Spironolactona este un medicament care poate bloca aldosteronul, ceea ce ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Medicul poate prescrie alte medicamente pentru tensiunea arteriala pentru persoanele care nu pot fi supuse unei interventii chirurgicale sau pentru persoanele a caror tensiune arteriala nu scade dupa interventia chirurgicala.

Tratarea altor afectiuni medicale

O persoana cu hiperaldosteronism secundar va necesita tratament pentru afectiunea medicala care ii cauzeaza hiperaldosteronismul. Medicul poate prescrie medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale in timp ce trateaza afectiunea de baza. Chiar si dupa interventia chirurgicala, unele persoane manifesta in continuare hipertensiune arteriala si trebuie sa administreze medicamente. Dar, adesea, numarul de medicamente sau doza de medicament poate fi redusa.
Limitarea aportului de sare si administrarea de medicamente pot controla simptomele fara interventie chirurgicala. 

Bibliografie:

Dominguez A, Muppidi V, Leslie SW, et al. Hyperaldosteronism. [Updated 2024 Oct 6]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-
Primary and secondary hyperaldosteronism, Medline Plus official website
What to know about hyperaldosteronism, Medical Nwes today official website
Hyperaldosteronism, Cleveland clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 27-05-2025

Produse din categoria Hiperaldosteronism primar si secundar

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale