Hipermetropia (afecțiuni medicale)

Ce este hipermetropia?

Hipermetropia este o afectiune oftalmologica frecventa cauzata de un viciu de refractie ce afecteaza vederea obiectelor la apropiere. Erorile de refractie sunt modificari ale vederii care apar din cauza unor probleme legate de modul in care ochiul focalizeaza lumina. Semnele obisnuite ale hipermetropiei includ dificultati de concentrare si de vedere si mentinerea concentrarii asupra obiectelor din apropiere.

 

Care sunt cauzele hipermetropiei?

Cauzele hipermetropiei includ:
- lungime axiala redusa a globului ocular (un glob ocular mai scurt in lungime)
- cornee mai putin curbata decat normal
Aceste doua modificari structurale de la nivelul ochiului influenteaza modul in care este refractata lumina la nivelul globului ocular. Daca corneea este prea plata sau daca distanta dintre partea din fata si partea din spate a ochiului este prea mica, lumina patrunde in ochi, dar nu ajunge la nivelul retinei. Acest lucru face ca obiectele de aproape sa para neclare. 
Cercetatorii cred ca hipermetropia are si o componenta genetica. De exemplu, unele gene afecteaza dezvoltarea ochiului, inclusiv lungimea axiala. Cercetatorii continua sa exploreze exact modul in care genele pot influenta aparitia hipermetropiei.
Unele persoane pot dezvolta hipermetropie ca simptom al unei tulburari genetice, cum ar fi:
- Acromatopsie
- Sindrom Down
- Sindromul X fragil
Copiii cu hipermetropie usoara, in general vad clar la aproapiere si la departare. Odata cu cresterea, ochiul isi modifica forma si devine mai lung, iar hipermetropia usoara se reduce sau chiar dispare.  

 

Care sunt simptomele hipermetropiei?

Simptomele unei hipermetropii usoare este posibil sa fie neobservabile. Dar, daca muschii ochilor sunt suprasolicitati si hipermetropia este semnificativa, pot sa apara simptome precum:
- Vedere incetosata, mai ales cand atunci cand se privesc obiecte de la o distanta mica
- Vedere incetosata si oboseala oculara manifestata la finalul zilei
- Dificultate sai vedere dubla la citit
- Durere oculara si in jurul ochilor
- Oboseala oculara, senzatie de arsura 
- Disconfort general al ochilor sau dureri de cap dupa efectuarea unor sarcii precum cititul, scrisul, munca la calculator sau desenul, pentru o perioada de timp
Copiii cu hipermetropie pot avea aceste simptome, dar, in plus, se pot freca frecvent la ochi sau pot sa prezinte un interes redus pentru citit.
Daca gradul de hipermetropie este suficient de pronuntat incat sa impiedice sau sa creeze dificultati in indeplinirea sarcinilor de zic cu zi, este indicat un consult oftalmologic. 


Care sunt complicatiile hipermetropiei?

Hipermetropia poate fi asociata cu mai multe probleme, cum ar fi:
- Strabism sau ambilopie (ochi lenes). Copiii cu hipermetropie accentuata pot dezvolta ambliopie sau strabism. Examenele oftalmologice in timpul copilariei pot identifica erorile de refractie, cum ar fi hipermetropia, inainte ca acestea sa conduca la complicatii. 
- Reducerea calitatii vietii. Personele cu hipermetropie necorectata, este posibil sa nu reuseasca sa indeplineasca satisfacator sarcinile zilnice.
- Afectarea sigurantei personale. Siguranta personala si a persoanelor din jur poate fi pusa in pericol daca exista o problema de vedere necorectata mai ales in cazul condusului sau a manevrarii unor echipamente grele.

 

Cum poate fi diagnosticata hipermetropia?

Hipermetropia poate fi diagnosticata in timpul unui examen oftalmologic standard. Un examen oftalmologic standard cuprinde:

Istoricul pacientului

Medicul va intreba pacientul despre orice problema oftalmologica prezenta. In plus, va solicita informatii despre momentul in care au debutat simptomele oculare sau vizuale, medicamentele administrate si despre orice conditii legate de munca sau de mediu care pot afecta vederea. De asemenea, medicul va va intreba despre orice afectiune anterioara a ochilor sau despre alte afectiuni de sanatate experimentate de pacient si de catre ceilalti membri ai familiei.

Acuitatea vizuala

Masuratorile acuitatii vizuale evalueaza claritatea vederii. Diagramele de citire sunt adesea folosite pentru a masura acuitatea vizuala. Ca parte a testarii, pacientul va citi litere si simboluri pe diagrame atat la distanta, cat si la apropiere.

Teste preliminare

Testele preliminare pot include evaluari ale perceptiei profunzimii, viziunea culorilor, miscarile muschilor oculari, vederea periferica sau laterala si modul in care pupilele raspund la lumina.

Keratometrie/topografie

Aceste teste masoara curbura corneei concentrand un cerc de lumina pe cornee si masurand reflexia acestuia. Aceasta masuratoare este deosebit de importanta in prescrierea lentilelor.

Testul de refractie

Refractia determina puterea lentilei necesara pentru a compensa orice eroare de refractie (miopie, hipermetropie sau astigmatism). Folosind un instrument numit foropter, medicul testeaza o serie de lentile. Acestea masoara modul in care aceste lentile concentreaza lumina folosind un instrument portabil iluminat numit retinoscop. Medicul poate alege sa foloseasca un instrument care evalueaza automat puterea de focalizare a ochiului. 

Evaluarea sanatatii ochilor

O mare varietate de microscoape, lentile si tehnologie digitala vor fi utilizate pentru a evalua starea de sanatate a tuturor structurilor ochiului si a tesuturilor din jur. Picaturile de ochi dilatatoare sunt adesea folosite pentru a mari temporar pupia pentru o vedere mai buna a structurilor din interiorul ochiului. 

 

Care este tratamentul hipermetropiei?

Scopul tratarii hipermetropiei este de a ajuta la focalizarea luminii asupra retinei prin utilizarea lentilelor corective sau a interventiei chirurgicale refractive.

Corectarea hipermetropiei

Lentile care corecteaza hipermetropia

Purtarea lentilelor prescrise trateaza hipermetropia contracarand curbura scazuta a corneei sau dimensiunea (lungimea) mai mica a ochiului. Tipurile de lentile prescrise includ:
- Ochelari pentru hipermetropie. Exista o varietate de lentile pentru ochelari si include lentile cu vedere unica, bifocale, trifocale si multifocale progresive.
- Lentile de contact pentru hipermetropie. Aceste lentile se plaseaza direct pe suprafata oculara. Sunt disponibile intr-o varietate de materiale si modele, inclusiv moi si rigide, permeabile la gaz in combinatie cu modele sferice, torice, multifocale si monoviziune. 

Chirurgie refractiva pentru hipermetropie

Desi majoritatea procedurilor chirurgicale de refractie sunt utilizate pentru tratarea miopiei, ele pot fi utilizate si pentru hipermetropie usoara pana la moderata. Aceste tratamente chirurgicale corecteaza hipermetropia prin remodelarea curburii corneei. Metodele de chirurgie refractiva includ:
- Keratomileuzis in situ asistata cu laser (LASIK). In cadrul acestei proceduri se efectueaza un decupaj la nivelul corneei si apoi se utilizeaza un laser pentru a ajusta curbura corneei. Recuperarea dupa operatia LASIK este de obicei mai rapida si provoaca mai putin disconfort decat alte interventii chirurgicale pe cornee.
- Keratectomie subepiteliala asistata cu laser (LASEK). Chirurgul efectueaza o incizie la nivelul epiteliului cornean si apoi utilizeaza un laser pentru a remodela straturile exterioare ale corneei, schimbandu-i curbura si apoi inlocuieste epiteliul cornean.
- Keratectomie fotorefractiva (PRK). Aceasta procedura este similara cu LASEK, cu exceptia faptului ca chirurgul indeparteaza complet epiteliul, apoi foloseste laserul pentru a remodela corneea. Epiteliul nu este inlocuit, dar se va reface in mod natural, adaptandu-se noii forme a corneei.

 

Cum poate fi prevenita hipermetropia?

Nu exista o modalitate dovedita de a preveni hipermetropia.
Cu toate acestea, unele modificari ale stilului de viata pot ajuta la mentinerea sanatatii ochilor:
- Aport de vitamine pentru sanatatea ochilor. Nutrientii precum vitamina A, vitamina C, vitamina E si luteina pot ajuta la protejarea vederii. 
- Controale oftalmologice regulate. Medicul oftalmolog poate verifica daca exista probleme oculare inainte de aparitia simptomelor.
- Purtarea ochlarilori de soare, chiar si in zilele innorate. Alegerea unor ochelari de soare care blocheaza 99% sau mai mult din radiatiile ultraviolete (UV) ale soarelui poate ajuta la protejarea vederii.
- Odihnirea ochilor in mod regulat. Efectuarea unor mici pauze de relaxare a ochilor si introducerea acestora in rutina de zi cu zi poate ajuta la prevenirea sau usurarea disconfortului ocular generat de petrecerea uui timp prelungit in fata ecranelor.

 

Bbliografie:

Farsightedness, Mayo Clinic official website
Hyperopia (Farsightedness), Cleveland Clinic official website
Farsightedness (Hyperopia), National Eye Institute, NIH official website
Hyperopia (Farsightedness), WebMD official website
Farsightedness, Healthline official website
Hyperopia (farsightedness), American Optometric Association official website
Comprehensive eye exams, American Optometric Association official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 23-08-2024

Produse din categoria Hipermetropia

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale