Hipertensiune arteriala (afecțiuni medicale)

Ce este hipertensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala este presiunea sangelui exercitata asupra peretilor arteriali. Arterele transporta sangele de la inima catre celelalte organe ale corpului.
In mod normal, tensiunea arteriala creste si scade pe parcursul zilei.
Hipertensiunea arteriala este o afectiune comuna care afecteaza arterele. 
Tensiunea arteriala se masoara in milimetri coloana de mercur (mm Hg). In general, hipertensiunea arteriala reprezinta o valoare a tensiunii arteriale de 130/80 mm Hg sau mai mare.
Colegiul American de Cardiologie si Asociatia Americana a Inimii impart tensiunea arteriala in patru categorii. Tensiunea arteriala ideala este clasificata ca fiind normala.
- Tensiune arteriala normala: Tensiunea arteriala este de 120/80 mm Hg sau mai mica.
- Tensiune arteriala crescuta: Tensiunea sistolica (numarul de sus) variaza de la 120 la 129 mm Hg, iar tensiunea diastolica (numarul de jos ), 80 mm Hg.
- Hipertensiune arteriala in stadiul 1:Tensiunea sistolica cuprinsa intre 130 si 139 mm Hg si cea diastolica cuprinsa intre 80 si 89 mm Hg.
- Hipertensiune arteriala in stadiul 2. Tensiunea sistolica de 140 mm Hg sau mai mare si tensiunea diastolica de 90 mm Hg sau mai mare.
Tensiunea arteriala mai mare de 180/120 mm Hg este considerata o urgenta sau o criza hipertensiva. Cautati ajutor medical de urgenta pentru oricine are aceste valori ale tensiunii arteriale.
Netratata, hipertensiunea arteriala creste riscul de atac de cord, accident vascular cerebral si alte probleme grave de sanatate. Este important sa vi se verifice tensiunea arteriala cel putin o data la doi ani, incepand cu varsta de 18 ani. Unii oameni au nevoie de controale mai frecvente.

Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale?

Majoritatea persoanelor cu hipertensiune arteriala nu au simptome, chiar daca valorile tensiunii arteriale ating niveluri periculos de ridicate. Puteti avea hipertensiune arteriala ani de zile fara niciun simptom.
Cateva persoane cu hipertensiune arteriala pot prezenta:
- Dureri de cap
- Dificultati de respiratie
- Sangerari nazale
Cu toate acestea, aceste simptome nu sunt specifice. De obicei, nu apar pana cand hipertensiunea arteriala a atins un stadiu sever sau care pune viata in pericol.

Care sunt cauzele aparitiei hipertensiunii arteriale?

Tensiunea arteriala este determinata de doua lucruri: cantitatea de sange pe care o pompeaza inima si cat de greu este pentru sange sa se deplaseze prin artere. Cu cat inima pompeaza mai mult sange si cu cat arterele sunt mai inguste, cu atat tensiunea arteriala este mai mare.
Exista doua tipuri principale de hipertensiune arteriala.

Hipertensiune arteriala primara, numita si hipertensiune arteriala esentiala

Pentru majoritatea adultilor, nu exista o cauza identificabila a hipertensiunii arteriale. Acest tip de hipertensiune arteriala se numeste hipertensiune arteriala primara sau hipertensiune arteriala esentiala. Ea tinde sa se dezvolte treptat pe parcursul mai multor ani. Acumularea de placa in artere, numita ateroscleroza, creste riscul de hipertensiune arteriala.

Hipertensiune arteriala secundara

Acest tip de hipertensiune arteriala este cauzata de o afectiune principala. Tinde sa apara brusc si sa provoace o tensiune arteriala mai mare decat hipertensiunea primara. Conditiile si medicamentele care pot duce la hipertensiune arteriala secundara includ:
- Tumorile glandelor suprarenale
- Probleme ale vaselor de sange prezente inca de la nastere, numite si defecte cardiace congenitale
- Medicamente pentru tuse si raceala, unele analgezice, pilule contraceptive si alte medicamente eliberate pe baza de reteta
- Droguri ilegale, cum ar fi cocaina si amfetaminele
- Boala de rinichi
- Apnee obstructiva de somn
- Probleme cu tiroida

Care sunt factorii de risc pentru hipertensiune arteriala?

Hipertensiunea arteriala are multi factori de risc, printre care:
- Varsta. Riscul de hipertensiune arteriala creste odata cu varsta. Pana la varsta de 64 de ani, hipertensiunea arteriala este mai frecventa la barbati. Femeile sunt mai predispuse sa dezvolte hipertensiune arteriala dupa varsta de 65 de ani.
- Rasa. Hipertensiunea arteriala este deosebit de comuna in randul persoanelor de culoare. Se dezvolta la o varsta mai frageda la oamenii de culoare decat la oamenii albi.
- Istorie de familie. Este mai probabil sa dezvoltati hipertensiune arteriala daca aveti un parinte sau un frate cu aceasta afectiune.
- Obezitate sau supraponderalitate. Excesul de greutate provoaca modificari ale vaselor de sange, rinichilor si altor parti ale corpului. Aceste modificari cresc adesea tensiunea arteriala. Excesul de greutate sau obezitatea creste, de asemenea, riscul de boli de inima.
- Lipsa de exercitiu fizic. Cresterea in greutate creste riscul de hipertensiune arteriala. Oamenii care sunt inactivi tind, de asemenea, sa aiba ritmuri cardiace mai mari.
- Consumul de tutun sau vaping. Fumatul, mestecatul tutunului sau utilizarea tigarilor electroice cresc imediat tensiunea arteriala pentru o perioada scurta de timp. Fumatul de tutun lezeaza peretii vaselor de sange si accelereaza procesul de intarire a arterelor. Daca fumati, cereti medicului dumneavoastra strategii care sa va ajute sa renuntati.
- Prea multa sare. Consumul exagerat de sare poate determina organismul sa retina lichide. Retentia de lichide creste tensiunea arteriala.
- Niveluri scazute de potasiu. Potasiul ajuta la echilibrarea cantitatii de sare din celulele corpului. Un echilibru adecvat de potasiu este important pentru o buna sanatate a inimii. 

- Consumul de alcool. Consumul de alcool a fost asociat cu cresterea tensiunii arteriale, in special la barbati.
- Stres. Nivelurile ridicate de stres pot duce la o crestere temporara a tensiunii arteriale. Obiceiurile legate de stres, cum ar fi mancatul excesiv, consumul de tutun sau consumul de alcool, pot duce la cresterea suplimentara a tensiunii arteriale.
- Anumite afectiuni cronice. Bolile de rinichi, diabetul si apneea in somn sunt cateva dintre afectiunile care pot duce la hipertensiune arteriala.
- Sarcina. Uneori, sarcina provoaca hipertensiune arteriala.
Hipertensiunea arteriala este cea mai frecventa la adulti. Dar si copiii pot avea hipertensiune arteriala. Hipertensiunea arteriala la copii poate fi cauzata de probleme cu rinichii sau inima. Dar pentru un numar tot mai mare de copii, hipertensiunea arteriala se datoreaza obiceiurilor stilului de viata, cum ar fi o dieta nesanatoasa si lipsa exercitiilor fizice.

Care pot fi complicatiile generate de hipertensiunea arteriala?

Presiunea excesiva exercitata asupra peretilor arterelor cauzata de hipertensiunea arteriala poate deteriora vasele de sange si organele corpului. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare si cu cat aceasta ramane necontrolata mai mult, cu atat poate afecta mai mult organismul.
Hipertensiunea arteriala necontrolata poate duce la complicatii, inclusiv:
- Infarct sau accident vascular cerebral. Intarirea si ingrosarea arterelor din cauza tensiunii arteriale crescute sau a altor factori poate duce la un atac de cord, accident vascular cerebral sau alte complicatii.
- Anevrism. Cresterea tensiunii arteriale poate duce la slabirea si bombarea unui vas de sange, formand un anevrism. 
- Insuficienta cardiaca. Cand aveti tensiune arteriala mare, inima trebuie sa munceasca mai mult pentru a pompa sange. Acest efort suplimentar, constant, determina ingrosarea peretilor camerei de pompare a inimii. Aceasta afectiune se numeste hipertrofie ventriculara stanga. In cele din urma, inima nu poate pompa suficient sange pentru a satisface nevoile organismului, provocand insuficienta cardiaca.
- Probleme cu rinichii. Tensiunea arteriala ridicata poate face ca vasele de sange din rinichi sa devina inguste. Acest lucru poate duce la afectarea rinichilor.
- Probleme cu ochii. Cresterea tensiunii arteriale poate afecta vasele de la nivelul ochilor. Acest lucru poate duce la pierderea vederii.
- Sindromul metabolic. Acest sindrom reprezinta un grup de tulburari ale metabolismului organismului.
- Afectarea memoriei.
- Dementa. Arterele ingustate sau blocate pot limita fluxul de sange catre creier. Acest lucru poate provoca un anumit tip de dementa numit dementa vasculara. Un accident vascular cerebral care intrerupe fluxul de sange catre creier poate provoca, de asemenea, dementa vasculara.

Cum poate fi diagnosticata tensiunea arteriala?

Pentru a diagnostica hipertensiunea arteriala, medicul dumneavoastra va examina si va pune intrebari despre istoricul dumneavoastra medical si despre orice alte simptome existente. Medicul cardiolog va asculta inima folosind un dispozitiv numit stetoscop.
Tensiunea arteriala este verificata folosind o manseta, plasata de obicei in jurul bratului. Este important ca manseta sa se potriveasca. Daca este prea mare sau prea mica, valorile tensiunii arteriale pot varia. Manseta este umflata folosind o pompa mica de mana sau un mecanism automat.
Prima data cand este verificata tensiunea arteriala, aceasta ar trebui masurata in ambele brate pentru a vedea daca exista o diferenta. Dupa aceea, trebuie folosit bratul cu citirea mai mare.
Tensiunea arteriala se masoara in milimetri coloana de mercur (mm Hg). O citire a tensiunii arteriale are doua numere.
- Numarul superior, numit presiune sistolica. Primul numar, sau cel superior, masoara presiunea din artere atunci cand inima pompeaza sange, cand bate.
- Numarul de jos, numit presiune diastolica. Al doilea numar, sau mai mic, masoara presiunea din artere intre bataile inimii, cand inima este in repaus
Hipertensiunea arteriala (hipertensiune arteriala) este diagnosticata daca valoarea tensiunii arteriale este egala sau mai mare de 130/80 mm Hg. Un diagnostic de hipertensiune arteriala se bazeaza, de obicei, pe media a doua sau mai multe citiri efectuate in momente diferite.

Teste
Daca sunteti diagnosticat cu hipertensiune arteriala, medicul dumneavoastra va poate recomanda teste pentru a verifica cauza.
- Monitorizare ambulatorie. Se poate face un test mai lung de monitorizare a tensiunii arteriale pentru a verifica tensiunea arteriala in intervale regulate timp de sase sau 24 de ore. Aceasta se numeste monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale. 
- Teste de laborator. Se fac teste de sange si urina pentru a verifica conditiile care pot cauza sau agrava tensiunea arteriala crescuta. De exemplu, se fac teste pentru a verifica nivelul colesterolului si al zaharului din sange. Este posibil sa efectuati si teste de laborator pentru a va verifica functia rinichilor, ficatului si tiroidei.
- Electrocardiograma (ECG sau EKG). Acest test rapid si nedureros masoara activitatea electrica a inimii. Poate spune cat de repede sau cat de incet bate inima. In timpul unui ECG, senzorii numiti electrozi sunt atasati la piept si uneori la brate sau picioare. Firele conecteaza senzorii la o masina, care imprima sau afiseaza rezultatele.
- Ecocardiograma. Acest examen neinvaziv foloseste unde sonore pentru a crea imagini detaliate ale inimii care bate. Acesta arata cum sangele se misca prin inima si valvele inimii.
Medicul va poate recomanda citirea tensiunii arteriale la domiciliu.
Dispozitivele care masoara tensiunea arteriala la incheietura mainii sau la deget nu sunt recomandate de Asociatia Americana a Inimii, deoarece pot oferi rezultate mai putin fiabile. 

Care este tratamentul hipertensiunii arteriale?

Schimbarea stilului de viata poate ajuta la controlul si gestionarea hipertensiunii arteriale. Medicul va poate recomanda sa faceti schimbari in stilul de viata, inclusiv:
- O dieta sanatoasa pentru inima, cu mai putina sare
- Activitate fizica regulata
- Mentinerea unei greutati sanatoase sau pierderea in greutate
- Limitarea consumului de alcool
- Sa nu fumati
- Sa dormiti 7 pana la 9 ore pe zi
Uneori, modificarile stilului de viata nu sunt suficiente pentru a trata hipertensiunea arteriala. Daca nu va ajuta aceste masuri, medicul va poate recomanda medicamente pentru a va scadea tensiunea arteriala.

Medicamente
Tipul de medicament utilizat pentru tratarea hipertensiunii depinde de starea generala de sanatate si de cat de ridicata este tensiunea arteriala. Doua sau mai multe medicamente pentru tensiunea arteriala functioneaza adesea mai bine decat unul. Poate dura ceva timp pentru a gasi medicamentul sau combinatia de medicamente care functioneaza cel mai bine pentru dvs.
Cand luati medicamente pentru tensiune arteriala, este important sa va cunoasteti nivelul tensiunii arteriale. Ar trebui sa aveti ca si obiectiv o tensiune arteriala mai mica de 130/80 mm Hg daca:
- Sunteti un adult sanatos cu varsta de 65 de ani sau mai mult
- Sunteti un adult sanatos, cu varsta mai mica de 65 de ani, cu un risc de 10% sau mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare in urmatorii 10 ani
- Aveti boala cronica de rinichi, diabet sau boala coronariana
Medicamentele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale includ:
- Diuretice. Aceste medicamente ajuta la eliminarea sodiului si a apei din organism. Acestea sunt adesea primele medicamente utilizate pentru a trata hipertensiunea arteriala.
Un efect secundar comun al diureticelor este urinarea frecventa si cresterea cantitatii de urina. 
- Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Aceste medicamente ajuta la relaxarea vaselor de sange. Ele blocheaza formarea unei substante chimice naturale care ingusteaza vasele de sange. 
- Blocantii receptorilor de angiotensina II (ARA). Aceste medicamente relaxeaza si vasele de sange. Ele blocheaza actiunea, nu formarea, a unei substante chimice naturale care ingusteaza vasele de sange. 
-Blocantii canalelor de calciu pot functiona mai bine pentru persoanele in varsta si persoanele de culoare decat inhibitorii ECA singuri.
Nu mancati si nu beti produse din grapefruit cand administrati blocante ale canalelor de calciu. Grapefruitul creste nivelul sanguin al anumitor blocante ale canalelor de calciu, ceea ce poate fi periculos. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca sunteti ingrijorat de interactiuni.
Alte medicamente utilizate uneori pentru a trata hipertensiunea arteriala
Daca intampinati dificultati in a va atinge obiectivul de tensiune arteriala cu combinatii ale medicamentelor de mai sus, medicul va poate prescrie:
- Alfa-blocante. Aceste medicamente reduc semnalele nervoase catre vasele de sange. Ele ajuta la reducerea efectelor substantelor chimice naturale care ingusteaza vasele de sange. 
- Blocante alfa-beta. Blocantii alfa-beta blocheaza semnalele nervoase catre vasele de sange si incetinesc bataile inimii. Acestea reduc cantitatea de sange care trebuie pompata prin vase. 
- Beta-blocante. Aceste medicamente reduc sarcina de lucru asupra inimii si maresc vasele de sange. Acest lucru ajuta inima sa bata mai incet si cu mai putina forta. 
Beta-blocantele nu sunt de obicei recomandate ca singurul medicament prescris. Acestea pot functiona cel mai bine atunci cand sunt asociate cu alte medicamente pentru tensiunea arteriala.
- Antagonisti de aldosteron. Aceste medicamente pot fi utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale rezistente. Ele blocheaza efectul unei substante chimice naturale care poate duce la acumularea de sare si lichid in organism. 
- Inhibitori de renina. Acestia incetinesc productia de renina, o enzima produsa de rinichi care este implicata indirect in cresterea tensiunii arteriale.
- Vasodilatatoare. Aceste medicamente impiedica contractarea muschilor din peretii arterelor. Acest lucru previne ingustarea arterelor. 
- Agenti cu actiune centrala. Aceste medicamente impiedica creierul sa spuna sistemului nervos sa mareasca ritmul cardiac si sa ingusteze vasele de sange. 
Administrati intotdeauna medicamentele pentru tensiunea arteriala asa cum sunt prescrise. Nu sariti niciodata o doza si nu incetati brusc sa luati medicamente pentru tensiunea arteriala. Oprirea brusca a anumitor medicamente, cum ar fi beta-blocantele, poate provoca o crestere brusca a tensiunii arteriale numita hipertensiune de rebound.
Daca sariti peste doze din cauza costului, a efectelor secundare sau a uitarii, discutati cu medicul despre solutii alternative. Nu va schimbati tratamentul fara indrumarea medicului dumneavoastra.

Bibliografie:

High Blood Pressure Symptoms and Causes, CDC official website

High blood pressure (hypertension), Mayo Clinic official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 05-01-2023

Produse din categoria Hipertensiune arteriala

Non-farma (30)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Pachet Bitter Cardio, 200 ml + Balsam Taina Plantelor, 50 ml, Hyperiucm

Pachet Bitter Cardio, 200 ml + Balsam Taina Plantelor, 50 ml,...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Super Bio-Quinona Q10, 30 mg, 60 capsule, Pharma Nord

Super Bio-Quinona Q10, 30 mg, 60 capsule, Pharma Nord

99,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 40%
Omega 3 Forte 1000 mg, 60 capsule, Walmark

Omega 3 Forte 1000 mg, 60 capsule, Walmark

(1)
36,50 LEI 21,90 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Trans - Pterostilbene 50 mg Jarrow Formulas, 60 capsule, Secom

Trans - Pterostilbene 50 mg Jarrow Formulas, 60 capsule, Secom

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Supliment Alimentar Calciu Magneziu Zinc Seleniu, 60 Capsule, Pro Natura

Supliment Alimentar Calciu Magneziu Zinc Seleniu, 60 Capsule,...

25,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 12%
Coenzima Q10, 200 mg, 30 capsule, Cosmopharm

Coenzima Q10, 200 mg, 30 capsule, Cosmopharm

55,00 LEI 48,40 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Bitter cardiovascular, 200 ml, Hypericum

Bitter cardiovascular, 200 ml, Hypericum

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pycnogenol 30 mg, 30 capsule, Solgar

Pycnogenol 30 mg, 30 capsule, Solgar

133,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Omega +, 90 capsule, Gold Nutrition

Omega +, 90 capsule, Gold Nutrition

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Triple Strength Ulei de Peste si Resveratrol (883411), 60 capsule, GNC

Triple Strength Ulei de Peste si Resveratrol (883411), 60 capsule,...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Coenzima Q-10 200 mg (708312), 30 capsule, GNC

Coenzima Q-10 200 mg (708312), 30 capsule, GNC

259,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Coenzima Q-10 naturala, 400 mg, 60 capsule, GNC

Coenzima Q-10 naturala, 400 mg, 60 capsule, GNC

619,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Paducel, 40 capsule, Hofigal

Paducel, 40 capsule, Hofigal

(2)
14,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Kardiolin, 28 comprimate filmate, Sun Wave Pharma

Kardiolin, 28 comprimate filmate, Sun Wave Pharma

(4)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Krill Oil Supreme Omega 3, 30 capsule, Herbagetica

Krill Oil Supreme Omega 3, 30 capsule, Herbagetica

44,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Reglatens, 120 capsule, Herbagetica

Reglatens, 120 capsule, Herbagetica

41,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Premium Nattokinaza Serrapeptaza, 30 capsule vegetale, Cosmopharm

Premium Nattokinaza Serrapeptaza, 30 capsule vegetale, Cosmopharm

(2)
85,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Vitamina E naturala 134 mg, 50 capsule, Solgar

Vitamina E naturala 134 mg, 50 capsule, Solgar

62,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
CoQ10 120mg, 60 capsule, Jamieson

CoQ10 120mg, 60 capsule, Jamieson

95,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Coenzima Q10, 30 comprimate, Alevia

Coenzima Q10, 30 comprimate, Alevia

59,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ulei de usturoi, 100 capsule, Solgar

Ulei de usturoi, 100 capsule, Solgar

42,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Coenzima Q10 forte, 60 comprimate, Dacia Plant

Coenzima Q10 forte, 60 comprimate, Dacia Plant

(2)
50,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Curcuma plus piperina, 30 capsule, Pro Natura

Curcuma plus piperina, 30 capsule, Pro Natura

10,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 25%
Coenzima Q10 Max 100 mg, 30 capsule, Walmark

Coenzima Q10 Max 100 mg, 30 capsule, Walmark

(1)
67,50 LEI 50,63 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Cantalin micro, 32 comprimate, Agetis

Cantalin micro, 32 comprimate, Agetis

(3)
19,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Magneziu + Q10, 40 capsule, Favisan

Magneziu + Q10, 40 capsule, Favisan

28,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
D-Ribose, 140g, Zenyth

D-Ribose, 140g, Zenyth

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Coenzima Q10, 60 capsule, Zenyth

Coenzima Q10, 60 capsule, Zenyth

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pachet Ginkgo Q10, 30 comprimate, Alevia (1+1)

Pachet Ginkgo Q10, 30 comprimate, Alevia (1+1)

63,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 17%
Ulei de cod extras din ficat, 30 capsule, Noblesse

Ulei de cod extras din ficat, 30 capsule, Noblesse

12,50 LEI 10,38 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale