Ce este tensiunea arteriala scazuta (hipotensiune arteriala)?
Tensiunea arteriala scazuta este considerate, in general, o valoare a tensiunii arteriale sistolice mai mica de 90 mm Hg si o valoare a tensiunii arteriale diastolice sub 60 mm Hg.
Tensiunea arteriala scazuta apare atunci cand sangele curge prin vasele de sange cu o presiune mai mica decat cea normala. Termenul medical pentru tensiune arteriala scazuta este hipotensiune arteriala. Tensiunea arteriala este forta sangelui care impinge in peretii arterelor pe masura ce inima pompeaza sange.
Pentru majoritatea adultilor, o tensiune arteriala normala este de obicei mai mica de 120/80 mm Hg.
Tipuri de hipotensiune arteriala (tensiune arteriala scazuta):
- Hipotensiune arteriala ortostatica (hipotensiune arteriala posturala). Aceasta reprezinta o scadere brusca a tensiunii arteriale in pozitie asezata sau in pozitia culcat Cauzele includ deshidratarea, repausul la pat pe termen lung, sarcina, anumite afectiuni medicale si unele medicamente. Acest tip de tensiune arteriala scazuta este frecvent la adultii in varsta.
- Hipotensiune arteriala postprandiala. Aceasta scadere a tensiunii arteriale apare la 1 pana la 2 ore dupa masa. Consumul de mese mici, cu continut scazut de carbohidrati, consumul adecvat de apa si evitarea alcoolului ar putea ajuta la reducerea simptomelor.
- Hipotensiunea mediata neuronal. Aceasta reprezinta o scadere a tensiunii arteriale care apare dupa statul in picioare perioade mai lungi de timp.
- Sindromul Shy-Drager. Aceasta tulburare rara afecteaza sistemul nervos care controleaza functiile involuntare, cum ar fi tensiunea arteriala, ritmul cardiac, respiratia si digestia. Este asociat cu tensiunea arteriala foarte mare in pozitia culcata.
Care sunt cauzele tensiunii arteriale scazute ( hipotensiunii arteriale)?
Valorile tensiunii arteriale pot fi influentate de mai multe sisteme ale corpului.
Tensiunea arteriala variaza pe parcursul zilei, in functie de: pozitia corpului, respiratie, momentul mesei si in functie de tipul alimentelor si bauturilor ingerate, conditie fizica, medicatia administrate, stress, ora etc.
Cauzele unei tensiuni arteriale scazute pot include:
- Sarcina. Tensiunea arteriala scazuta este frecventa in primele 24 de saptamani de sarcina. Tensiunea arteriala revine de obicei la nivelurile de dinainte de sarcina dupa nastere.
- Afectiuni ale inimii si ale valvelor cardiace. Un atac de cord, insuficienta cardiaca, boala valvulara cardiaca si o frecventa cardiaca extrem de scazuta sau aritmiile pot cauza tensiune arteriala scazuta.
- Afectiuni endocrine (tulburari hormonale). Bolile care afecteaza paratiroida sau glandele suprarenale, cum ar fi boala Addison, pot determina scaderea tensiunii arteriale.
- Infectia severa sau septicemia poate duce la o scadere a tensiunii arteriale care pune viata in pericol, numita soc septic.
- Reactie alergica severa sau anafilaxia pot sa provoace si o scadere brusca si dramatica a tensiunii arteriale.
- Avitaminoze. Nivelurile scazute de vitamina B-12, folat si fier pot impiedica organismul sa produca suficiente globule rosii provocand anemie, ceea ce poate duce la scaderea tensiunii arteriale.
- Pierderi de sange cauzate de rani sau traumatisme, leziuni sau sangerari interne, reduc, de asemenea, volumul sangvin, ceea ce duce la o scadere severa a tensiunii arteriale.
- Deshidratare. Febra, varsaturile, diareea severa, utilizarea excesiva a diureticelor si exercitiile fizice intense pot duce la deshidratare.
- Diabet. Variatiile glicemiei pot conduce la scaderea tensiunii arteriale.
- Medicamente: diuretice, alfa blocante, beta blocante, medicatia antiparkinsoniana, unele antidepressive (antidepresice triciclice), medicatie pentru disfunctie erectile cum ar fi sildenafil, pot provoca scaderea tensiunii arteriale.
Adultii in varsta au, de asemenea, un risc mai mare de tensiune arteriala scazuta, cum ar fi caderea, lesinul sau ametelile la ridicarea in picioare sau dupa masa. Adultii in varsta sunt mai susceptibili de a dezvolta tensiune arteriala scazuta ca efect secundar al medicamentelor administrate pentru a controla tensiunea arteriala crescuta.
Care sunt simptomele tensiunii arteriale scazute (hipotensiunii arteriale)?
Tensiunea arteriala scazuta, poate sau nu sa genereze simptome. Cele mai frecvente simptome ale unei tensiuni arteriale scazute sunt:
- Confuzie
- Ameteli
- Lesin
- Probleme de concentrare
- Senzatie de oboseala sau slabiciune
- Vedere incetosata
- Durere de cap
- Dureri de gat sau de spate
- Greata
- Palpitatii
O scadere brusca a tensiunii arteriale poate fi periculoasa. O modificare de doar 20 mm Hg poate provoca ameteli si lesin. Iar scaderile semnificative ale tensiunii arteriale, cum ar fi cele cauzate de sangerari necontrolate, infectii severe sau reactii alergice, pot pune viata in pericol.
Tensiunea arteriala extrem de scazuta poate duce la o afectiune cunoscuta sub numele de soc cardiogen. Simptomele socului includ:
- Confuzie, mai ales la persoanele in varsta
- Piele rece
- Paloare
- Respiratie rapida, superficiala
- Puls slab si rapid
Cum poate fi diagnosticata o tensiune arteriala scazuta (hipotensiune arteriala)?
Pentru a diagnostica tensiunea arteriala scazuta (hipotensiune arteriala), medicul poate efectua un examen fizic si anamneza. Examenul include, de asemena, si masurarea tensiunii arteriale.
Se pot face si alte teste pentru a determina cauza tensiunii arteriale scazute:
- Analize de sange. Testele serologice pot oferi informatii despre valoarea glicemiei, valoarea anumitor indici ce pot indica o anemie, acestea fiind posibile cause ale scaderii tensiunii arteriale.
- Electrocardiograma (EKG). Acest test masoara activitatea electrica a inimii
Care este tratamentul pentru tensiune arteriala scazuta (hipotensiune arteriala)?
In cazul diagnosticarii hipotensiunii arteriale, medicul poate recomanda medicamente pentru cresterea tensiunii arteriale. Medicamentele pe care le poate prescrie medicul includ fludrocortizon si midodrina.
Tensiunea arteriala (hipotensiune arteriala) de regula nu provoaca simptome marcante si nu necesita tratament.
Tratamentul hipotensiunii arteriale depinde de cauza acesteia. De exemplu, daca medicamentele cauzeaza tensiune arteriala scazuta, medicul poate recomanda schimbarea sau oprirea medicamentului sau scaderea dozei. Daca nu este clar ce cauzeaza scaderea tensiunii arteriale, scopul este de a creste tensiunea arteriala si de a reduce simptomele. In functie de varsta, sanatate si tipul de tensiune arteriala scazuta, exista mai multe moduri de a face acest lucru:
- Cresterea aportului de sodiu. De regula, se recomanda limitarea sarii (sodiului), deoarece poate creste mult tensiunea arteriala. Pentru persoanele cu tensiune arteriala scazuta, acest lucru poate fi benefic, insa prea mult sodiu poate duce la insuficienta cardiaca, in special la adultii in varsta.
- Hidratarea. Lichidele cresc volumul sanguin si ajuta la prevenirea deshidratarii, ambele fiind importante in tratarea hipotensiunii.
- Purtarea ciorapilor compresivi. Acestia stimuleaza circulatia sangelui de la picioare catre inima, ajutand la mentinerea unei tensiuni arteriale normale.
Daca pacientul este diagnosticat cu hipotensiune arteriala ortostatica pe termen lung (cronica), substanta midodrine poate fi prescrisa pentru a creste nivelul tensiunii arteriale ortostatice. Acest medicament reduce capacitatea vaselor de sange de a se dilata, ceea ce creste tensiunea arteriala.
Bibliografie:
Low blood pressure (hypotension), Mayo clinic official website
Low Blood Pressure, Cleveland clinic official website
Low Blood Pressure, NIH official website
Everything You Need to Know About Low Blood Pressure, Healthline official website
Causes and treatment of low blood pressure (hypotension), Medical News today official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona