Hirsutism (Pilozitate excesiva) (afecțiuni medicale)

Ce este hirsutismul (pilozitatea excesiva)?

Hirsutismul reprezinta cresterea excesiva a parului conform unui pattern masculin (pe partile laterale ale fetei, buzei superioare, barbiei, partea superioara a spatelui, umerilor, sternului si abdomenului superior), la femei, dupa pubertate. Hirsutismul afecteaza zonele faciale si corporale dependente de androgeni.

 

Care sunt cauzele hirsutismului (pilozitate excesiva)?

Cauzele hirsutismului pot fi variante. Afectiunea poate fi cauzata de afectiuni ovariene, de afectiuni suprarenale sau pot fi de cauza tumorala. 

Hirsutismul hiperandrogen

Hirsutismul se datoreaza cel mai frecvent hiperproductiei de hormoni androgeni, de origine ovariana sau suprarenala. Hiperandrogenismul de origine tumorala, care este foarte sever, trebuie distins de hiperandrogenismul non-tumoral, care este adesea mai moderat.

Sindromul ovarelor polichistice 

Sindromul ovarelor polichistice reprezinta cea mai frecventa cauza a hirsutismului si cauzeaza aproximativ 75% din toate cazurile. Sindromul de ovare plichistice este definit prin prezenta a cel putin doua dintre urmatoarele trei semne: disfunctie menstruala, dovezi clinice sau biochimice ale hiperandrogenemiei si ovare polichistice observate ecografic. Alte caracteristici ale Sindrmului de ovare polichistice includ obezitatea, infertilitatea si rezistenta la insulina. Rezistenta la insulina si hiperinsulinemia stimuleaza glandele suprarenale si ovarele pentru a produce mai multi androgeni. Hiperinsulinemia inhiba, de asemenea, sinteza hepatica a globulinei care leaga hormonii sexuali, care leaga testosteronul si il face inactiv.

Tumori secretoare de androgeni 

Hiperandrogenismul datorat tumorilor ovariene sau suprarenale este rar. Aceasta cauza este raspunzatoare dar pentru doar 0,2% din toate cazurile de hirsutism. Aceste tumori secretoare de androgeni sunt autonome si, prin urmare, nu depind de axa hipotalamo-hipofizara. Aproximativ 50% dintre ele sunt maligne, iar in aceste cazuri, nivelurile plasmatice de androgeni sunt foarte mari. Ele sunt, de asemenea, responsabile pentru instalarea rapida a virilizarii, hirsutismului si a unei mase pelvine sau abdominale.

Hiperplazia suprarenala congenitala neclasica 

Aceasta este o tulburare autozomal recesiva comuna, cauzata de un deficit partial de 21-hidroxilaza si reprezinta cea mai comuna etiologie suprarenala a hiperandrogenismului. Prevalenta acestuia variaza foarte mult in functie de etnia pacientilor. Aceasta tulburare se manifesta dupa pubertate prin hirsutism, oligomenoree, acnee, infertilitate, alopecie si amenoree primara.

Hirsutism non-hiperandrogen

Medicamente

Medicamentele care pot provoca hirsutism sunt : androgeni, glucocorticosteroizi, hormoni progestativi, antagonisti estrogeni (clomifen, tamoxifen), minoxidil, ciclosporina, danazol, diazoxid, fenitoina, D-penicilamina si interferon.Hirsutismul poate fi cauzata si de anumite medicamente, cum ar fi acetazolamida, fenitoina, latanoprost, streptomicina, psoralen, minoxidil, ciclosporina si diazoxid.

Endocrinopatii

Sindromul Cushing poate provoca hirsutism, din cauza naturii stimulatoare a ACTH pe zona reticulata care poate provoca secretie excesiva de androgeni. 
Hipertiroidismul sau hipotiroidismul este mai putin frecvent o cauza a hirsutismului izolat.
Hiperprolactinemia se manifesta prin amenoree, galactoree, infertilitate si rar hirsutism.
Acromegalia este, de asemenea, o cauza rara a hirsutismului izolat.

Alte cauze 

Hirsutismul moderat poate fi observat la gravide (secretie fiziologica de prolactina) si la femeile aflate in postmenopauza (hiperandrogenism relativ datorat incetarii productiei de estrogen ovarian).

Hirsutism idiopatic

Hirsutismul idiopatic defineste hirsutismul care apare in asociere cu menstruatie regulata, morfologie ovariana normala si niveluri plasmatice normale de androgeni. Este un diagnostic de excludere dupa eliminarea altor etiologii. Reprezinta aproximativ 10% din toate cazurile de hirsutism si 50% din cazurile de hirsutism usor. Acest lucru are determinism genetic si este raportat frecvent la femeile de origine est-indiana si de origine mediteraneana.

 

Care sunt simptomele hirsutismului (pilozitatii excesive)?

Dupa cum a fost mentionat si anterior, principalul simptom al hirsutismului este cresterea in exces a parului pe partile laterale ale fetei, la nivelul buzei superioare, barbiei, partii superioare a spatelui, umerilor, sternului si a abdomenului superior. 
Cand nivelurile ridicate de hormoni androgeni provoaca hirsutism, se pot dezvolta si alte simptome in timp, acest proces fiind numit virilizare. Semnele de virilizare pot include:
- Voce ingrosata
- Chelie
- Acnee
- Scaderea marimii sanilor
- Cresterea masei musculare
- Marirea clitorisului (clitoromegalie)

 

Cum poate fi diagnosticat hirsutismul (pilozitatea excesiva)?

Cand o pacienta de sex feminin se prezinta cu simptome de pilozitate excesiva, este important sa se deosebeasca daca este vorba despre o crestere generalizata a firelor de par sau daca firele de par sunt distribuite conform unui pattern specific masculin. Dupa determinarea hirsutismului, urmatorii pasi pot fi:
- Istoricul detaliat care include varsta de debut (pubertate, varsta mijlocie, menopauza), rata de aparitie a simptomelor (treptat sau brusc), orice semne sau simptome de virilizare (acnee, ingrosarea vocii, menstruatii rare, diminuarea tesutului mamar), clitoromegalie, cresterea libidoului, cresterea masei musculare, transpiratie urat mirositoare etc.), antecedente de crestere in greutate sau diabet zaharat si administrarea anumitor medicamente inainte de debut.
- Examen fizic general si sistemic complet, inclusiv palparea abdomenului.
- Determinarea anumitor markeri serici (testosteron, DHEAS, 17-hidroxi progesteron, cortizol, LH/FSH, Prolactina, TSH, etc)
- Ecografia pelviana poate fi facuta pentru a detecta un neoplasm ovarian sau ovare polichistice.
- Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) sau tomografia computerizata (CT) a regiunii suprarenale este utila pentru diagnostic.

 

Care este tratamentul hirsutismului (pilozitatii excesive)?

Tratament farmacologic 

Contraceptivele orale sunt tratament de electie in hirsutism, deoarece suprima productia de hormoni androgeni de catre ovare. 
Spironolactona blocheaza receptorii androgenici si este al doilea cel mai frecvent tratament. Poate fi chiar prescris in tratament combinat cu un contraceptiv oral. Cu toate acestea, rezultatul este lent si dureaza multe luni. 
Finasterida este utilizata pentru tratarea hirsutismului si este preferata deoarece nu are activitate estrogenica sau progesteronica. Cu toate acestea, nu este recomandata femeilor aflate la varsta fertila. 
Flutamida este un alt tratament nou si, desi functioneaza, medicamentul este scump si prezinta risc de a provoca leziuni hepatice.

Hiperandrogenismul suprarenal este controlat cu doze mici de corticosteroizi, posibil asociate cu tratamentele mentionate anterior.

Proceduri

Terapia cu laser
In aceasta tehnica, energia emisa de un fascicul luminos distruge celulele care au mult pigment (culoare). Parul inchis la culoare contine o cantitate crescuta de pigment, asa ca absoarbe cea mai mare cantitate de caldura. Parul transfera caldura catre foliculii de par si ii distruge, astfel incat este stopat ciclul de crestere al parului. Efectele secundare pot include vezicule, arsuri, cicatrici, hiperpigmentare si hipopigmentare. Tratamentul laser actioneaza numai asupra foliculilor de par anagen. Prin urmare, sunt necesare mai multe sedinte pentru a obtine o reducere semnificativa a pilozitatii. Un candidat ideal pentru indepartarea parului prin tratament laser este un pacient cu pielea deschisa la culoare si parul inchis la culoare.

Electroliza
Aceasta tehnica foloseste un ac mic si un curent electric usor pentru a distruge radacina parului. Se preteaza pentru zone limitate. Efectele secundare sunt rare, dar pot include o usoara decolorare a pielii, pete cutanate temporare si o usoara senzatie de furnicaturi.

Remedii la domiciliu

- Barbieritul.
- Decolorarea firelor de par. Unele produse pentru decolorarea firelor de par pot provoca iritatii ale pielii daca raman in contact cu pielea prea mult timp.
- Epilarea cu ceara si pensare.

 

Bibliografie:

Hafsi W, Kaur J. Hirsutism. [Updated 2023 May 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan
Sachdeva S. Hirsutism: evaluation and treatment. Indian J Dermatol. 2010;55(1):3-7. doi: 10.4103/0019-5154.60342. PMID: 20418968; PMCID: PMC2856356.
Bode D, Seehusen DA, Baird D. Hirsutism in women. Am Fam Physician. 2012 Feb 15;85(4):373-80. PMID: 22335316.
Hirsutism, Mayo Clinic official website
Hirsutism, Cleveland Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 30-10-2023

Produse din categoria Hirsutism (Pilozitate excesiva)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale