Incontinenta urinara (afecțiuni medicale)

Ce este incontinenta?

Incontinenta urinara este o afectiune care afecteaza viata multor oameni. Cand o persoana sufera de incontinenta urinara, este posibil ca persoana respectiva sa aiba probleme cu controlul vezicii urinare si atunci sa apara mictiunile frecvente involuntare.

Care sunt simptomele asociate fiecarui tip de incontinenta urinara ?

Exista mai multe tipuri diferite de incontinenta urinara:

- Incontinenta urinara urgenta: Acest tip de incontinenta se caracterizeaza printr-o nevoie intensa de a urina imediat. Adesea, acest lucru se intampla prea repede pentru ca persoana respectiva sa ajunga la toaleta. Incontinenta urinara de urgenta poate fi cauzata de o afectiune numita vezica hiperactiva. Vezica hiperactiva poate sa apara din cauza mai multor  motive, cum ar fi muschii pelvieni slabi, leziuni ale nervilor, o infectie, niveluri scazute de estrogen dupa menopauza sau o greutate corporala mai mare. Unele medicamente si bauturi, cum ar fi alcoolul si cofeina, pot provoca, de asemenea, vezica hiperactiva.

- Incontinenta urinara de efort / de stres : Acest tip de incontinent urinara apare atunci atunci cand mictiunile urinare involuntare apar in timpul activitatilor fizice. In acest tip de incontinenta, muschii podelei pelvine sunt slabiti si nu mai sustin organele pelvine asa cum ar trebui. Aceasta slabiciune musculara inseamna ca este mai probabil sa pierdeti accidental urina atunci cand va deplasati. Pentru multi oameni, problemele de scurgere apar atunci cand rad, tusesc, stranuta, alearga, sar sau cand ridica lucruri. Toate aceste actiuni pun presiune asupra vezicii urinare. Barbatii care au suferit o interventie chirurgicala la prostata pot dezvolta incontinenta de efort.

- Incontinenta prin exces: daca vezica urinara nu se goleste complet de fiecare data cand urinati, este posibil sa aveti incontinenta prin exces. Persoanele care sufera de incontineneta prin exces, nu golesc niciodata complet vezica urinara. Acest tip de incontinenta este mai frecvent la persoanele cu afectiuni cronice precum scleroza multipla, accident vascular cerebral sau diabet. Acest lucru poate sa apara si la barbatii cu prostata marita.

- Incontinenta mixta: acest tip de incontinenta este o combinatie de mai multe probleme care duc toate la probleme de scurgere. Cand aveti incontinenta mixta, este posibil sa aveti de fapt incontinenta de efort si o vezica hiperactiva. Identificarea factorului declansator al incontinentei mixte este cel mai bun mod de a gasi si un tratament potrivit.

 Care sunt cauzele incontinenetei urinare?

Incontinenta urinara poate fi cauzata de obiceiurile de zi cu zi, de afectiuni medicale subiacente sau de probleme fizice. O evaluare amanuntita de catre medicul dumneavoastra va poate ajuta sa determinati ce se afla in spatele incontinentei urinare.

Incontinenta urinara temporara
Anumite bauturi, alimente si medicamente pot actiona ca diuretice - stimuland vezica urinara si crescand volumul de urina: alcool, cofeina, bauturi carbogazoase si apa carbogazoasa indulcitori artificiali, ciocolata, ardei iuti, alimente bogate in condimente, zahar sau acizi, in special fructele citrice, medicamente pentru inima si tensiunea arteriala, sedative si relaxante musculare, doze mari de vitamina C.
Incontinenta urinara poate fi cauzata si de o afectiune medicala usor de tratat, cum ar fi:
- Infectii ale tractului urinar. Infectiile va pot irita vezica urinara, provocand nevoia puternica de a urina si, uneori, incontinenta.
- Constipatie. Nervii de la nivelul rectului pot deveni hiperactivi si pot creste frecventa urinarii.

Incontinenta urinara persistenta
Incontinenta urinara poate fi, de asemenea, o afectiune persistenta cauzata de probleme sau modificari fizice subiacente, inclusiv:
- Sarcina. Modificarile hormonale si greutatea crescuta a fatului pot duce la incontinenta de stres.
- Nastere. Nasterea vaginala poate slabi muschii necesari pentru controlul vezicii urinare si poate afecta nervii vezicii urinare si tesutul de sustinere, ducand la caderea podelei pelvine (prolaps). In cazul prolapsului, vezica urinara, uterul, rectul sau intestinul subtire pot fi impinse in jos din pozitia obisnuita si pot iesi in vagin. Astfel de proeminente pot fi asociate cu incontinenta.
- Schimbari datorate varstei. Imbatranirea muschilor vezicii urinare poate scadea capacitatea vezicii urinare de a stoca urina. De asemenea, contractiile involuntare ale vezicii urinare devin mai frecvente pe masura ce imbatraniti.
- Menopauza. Dupa menopauza, femeile produc mai putin estrogen, un hormon care ajuta la mentinerea sanatoasa a mucoasei vezicii urinare si a uretrei. Deteriorarea acestor tesuturi poate agrava incontinenta.
- Prostata marita. In special la barbatii in varsta, incontinenta provine adesea din marirea  prostatei, o afectiune cunoscuta sub numele de hiperplazie benigna de prostata.
- Cancer de prostata. La barbati, incontinenta de efort sau incontinenta de urgenta poate fi asociata cu cancerul de prostata netratat. Dar, mai des, incontinenta este un efect secundar al tratamentelor pentru cancerul de prostata.
- Obstructie. O tumoare oriunde de-a lungul tractului urinar poate bloca fluxul normal de urina, ceea ce duce la incontinenta excesiva. Pietrele urinare provoaca uneori incontinenta urinara.
- Tulburari neurologice. Scleroza multipla, boala Parkinson, un accident vascular cerebral, o tumoare cerebrala sau o leziune a coloanei vertebrale pot interfera cu semnalele nervoase implicate in controlul vezicii urinare, provocand incontinenta urinara.


Care sunt complicatiile incontinenetei urinare?

Complicatiile incontinentei urinare cronice includ:
- Probleme ale pielii. Eruptiile cutanate, infectiile pielii si ranile se pot dezvolta din pielea umeda constant.
- Infectii ale tractului urinar. Incontinenta creste riscul de infectii repetate ale tractului urinar.
- Impact asupra vietii tale personale. Incontinenta urinara va poate afecta relatiile sociale, profesionale si personale.

Cum poate fi prevenita incontineneta urinara?

Incontinenta urinara nu poate fi prevenita intotdeauna. Cu toate acestea, pentru a va reduce riscul de a dezvolta incontinenta urinara:
- Mentineti o greutate corporala sanatoasa
- Practicati exercitii pentru podeaua pelvina
- Evitati iritantii vezicii urinare, cum ar fi cofeina, alcoolul si alimentele acide
- Mancati mai multe fibre, care pot preveni constipatia, o cauza a incontinentei urinare
- Nu fumati 

Cum poate fi diagnosticata incontineneta urinara?

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa inceapa consultul cu istoricul medical si cu un examen fizic. Apoi vi se poate cere sa faceti o manevra simpla care poate demonstra incontinenta, cum ar fi tusea.
Dupa aceea, medicul dumneavoastra va va recomanda:
- Analiza urinei. O mostra de urina este verificata pentru semne de infectie, urme de sange sau alte anomalii.
- Jurnalul vezicii urinare. Timp de cateva zile inregistrati cat beti, cand urinati, cantitatea de urina pe care o produceti, daca ati avut nevoie de a urina si numarul de episoade de incontinenta.
- Masurarea reziduala post-evitala. Vi se cere sa urinati (vilati) intr-un recipient care masoara cantitatea de urina. Apoi, medicul dumneavoastra verifica cantitatea de urina ramasa in vezica folosind un cateter sau un test cu ultrasunete. O cantitate mare de urina ramasa in vezica poate insemna ca aveti o obstructie a tractului urinar sau o problema cu nervii sau muschii vezicii.
Daca sunt necesare informatii suplimentare, medicul dumneavoastra va poate recomanda  teste urodinamice si ecografie pelviana. Aceste teste sunt de obicei efectuate daca aveti in vedere o interventie chirurgicala.

Care este tratamentul  incontinentei urinare?

Tratamentul incontinentei urinare depinde de tipul incontinentei, de severitatea acesteia si de cauza care sta la baza acesteia. Poate fi necesara o combinatie de tratamente. Daca o afectiune de baza va provoaca simptomele, medicul dumneavoastra va trata mai intai acea afectiune.

Tehnici comportamentale
Medicul dumneavoastra va poate recomanda:
- Antrenamentul vezicii urinare, pentru a intarzia urinarea dupa ce simtiti nevoia de a urina. Puteti incepe prin a incerca sa amanati timp de 10 minute de fiecare data cand simtiti nevoia de a urina. Scopul este de a prelungi timpul dintre mictiuni pana cand urinati la fiecare 2,5-3,5 ore.
- Urinarea dubla, pentru a va ajuta sa invatati sa va goliti cat mai complet vezica urinara pentru a evita incontinenta de exces. Mictiunea dubla inseamna sa urinati, apoi sa asteptati cateva minute si sa incercati din nou.
- Urinari programate, pentru a urina la fiecare doua pana la patru ore, in loc sa asteptati pana apare nevoia de a urina.
- Gestionarea optima a lichidelor si a dietei, pentru a recapata controlul asupra vezicii urinare. Poate fi necesar sa reduceti sau sa evitati alcoolul, cofeina sau alimentele acide. Reducerea consumului de lichide, pierderea in greutate sau  activitatea fizica, de asemenea, poate usura problema.
- Exercitii pentru muschii planseului pelvin
Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa faceti aceste exercitii frecvent pentru a intari muschii care va ajuta sa controlati urinarea. Cunoscute si sub denumirea de exercitii Kegel, aceste tehnici sunt deosebit de eficiente pentru incontinenta de efort, dar pot ajuta si la incontinenta urgenta.

Medicamente
Medicamentele utilizate in mod obisnuit pentru tratarea incontinentei includ:

- Anticolinergice. Aceste medicamente pot regla o vezica hiperactiva si pot fi utile pentru incontinenta urgenta. Exemplele includ oxibutinina, tolterodina, darifenacina, fesoterodina , solifenacina si clorura de trospium.
- Mirabegron . Folosit pentru a trata incontinenta de urgenta, acest medicament relaxeaza muschiul vezicii urinare si poate creste cantitatea de urina pe care vezica o poate retine. De asemenea, poate creste cantitatea pe care o puteti urina la un moment dat, ajutand la golirea mai completa a vezicii urinare.
- Alfa-blocante. La barbatii care sufera de incontinenta de urgenta sau incontinenta excesiva, aceste medicamente relaxeaza muschii vezicii urinare si fibrele musculare din prostata si faciliteaza golirea vezicii urinare. Exemplele includ tamsulosin , alfuzosin , silodosin si doxazosin .
- Estrogen local. Aplicarea unei doze mici de estrogen local sub forma de crema vaginala, inel sau plasture poate ajuta la tonifierea si intinerirea tesuturilor din uretra si zonele vaginale.

Stimulare electrica
Electrozii sunt introdusi temporar in rect sau vagin pentru a stimula si intari muschii podelei pelvine. Stimularea electrica blanda poate fi eficienta pentru incontinenta de efort si incontinenta de urgenta, dar este posibil sa aveti nevoie de mai multe tratamente pe parcursul mai multor luni.

Dispozitive medicale
Dispozitivele concepute pentru a trata femeile cu incontinenta includ:
- Insertie uretrala, un mic dispozitiv de unica folosinta, asemanator unui tampon, introdus in uretra inainte de o activitate specifica, cum ar fi tenisul, care poate declansa incontinenta. Insertia actioneaza ca un dop pentru a preveni scurgerea si este indepartata inainte de a urina.
- Pesary, un inel flexibil de silicon pe care il introduceti in vagin si il purtati toata ziua. Dispozitivul este utilizat si la femeile cu prolaps vaginal. Pesarul ajuta la sustinerea uretrei, pentru a preveni scurgerea urinei.

Terapii interventionale
- Injectii cu material de volum. Un material sintetic este injectat in tesutul din jurul uretrei. Materialul de volum ajuta la mentinerea uretrei inchise si la reducerea scurgerilor de urina. 
- OnabotulinumtoxinA (botox). Injectiile de botox in muschiul vezicii urinare pot aduce beneficii persoanelor care au o vezica urinara hiperactiva si incontinenta urgenta. Botoxul este, in general, prescris oamenilor numai daca alte tratamente au esuat.

 

Bibliografie:

Urinary incontinence, Mayo Clinic official website

Urinary incontinence, Cleveland Clinic official website

Urinary incontinence, Urology Care Foundation official website

Urinary incontinence, NHS official website

Urinary Incontinence in Older Adults, NIH official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-01-2023

Produse din categoria Incontinenta urinara

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale