Ce este infarctul miocardic sau atacul de cord?
Atacul de cord (infarctul miocardic) apare atunci cand una sau mai multe zone ale muschiului inimii nu primeste suficient sange cu oxigen. Acest lucru se intampla atunci cand fluxul de sange catre muschiul inimii este blocat.
Care sunt cauzele infarctului miocardic sau a atacului de cord?
Blocajul este cauzat de acumularea de placa de aterom (ateroscleroza). Placa este formata din depozite de colesterol si alte substante. Cand o placa se rupe, se formeaza rapid un cheag de sange. Cheagul de sange este cauza reala a atacului de cord.
Daca alimentarea cu sange si oxigen este intrerupta, celulele musculare ale inimii incep sa sufere leziuni si incep sa moara. Deteriorarea ireversibila incepe in 30 de minute de la blocare. Rezultatul este ca muschiul cardiac afectat de lipsa de oxigen nu mai functioneaza normal.
Care sunt factorii de risc pentru infarctul miocardic sau pentru atacul de cord?
Factori de risc genetici
Categoriile de persoane cele mai expuse riscului de a dezvolta un infarct miocardic sunt:
-Persoanele cu hipertensiune arteriala mostenita
-Persoanele cu niveluri scazute mostenite de colesterol HDL, niveluri ridicate de colesterol LDL sau niveluri ridicate de trigliceride
-Persoanele cu antecedente familiale de boli cardiace. Acest lucru este valabil mai ales daca boala cardiaca a debutat inainte de varsta de 55 de ani.
-Barbati si femei in varsta
-Persoanele cu diabet de tip 1
-Femeile care au trecut prin menopauza. In general, barbatii sunt expusi riscului la o varsta mai mica decat femeile. Dupa menopauza, femeile sunt la fel de expuse.
Factori de risc dobanditi
Categoriile de persoane cele mai expuse riscului de a dezvolta un infarct miocardic sunt:
-Persoanele cu hipertensiune arteriala dobandita
-Persoanele cu niveluri scazute dobandite de colesterol HDL, niveluri ridicate de colesterol LDL sau niveluri ridicate de trigliceride
-Fumatorii
-Oameni care sunt supusi stresului excesiv
-Persoanele care consuma cantitati mari de alcool
-Persoane care au un stil de viata sedentar
-Persoanele supraponderale cu 30% sau mai mult
-Persoanele care au o dieta bogata in grasimi saturate
-Persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2
Care sunt simptomele infarctului miocardic sau ale unui atac de cord?
Desi simptomele pot fi diferite de la o persoana la alta, cele mai frecvente manifestari ale unui infarct miocardic sunt urmatoarele:
-Presiune severa, plenitudine, strangere, durere sau disconfort in centrul pieptului care dureaza mai mult de cateva minute
-Durere sau disconfort care se extinde la umeri, gat, brate sau maxilar
-Durere in piept care se agraveaza
-Durere in piept care nu se amelioreaza cu odihna sau prin administrarea de nitroglicerina
-Durere in piept care apare impreuna cu oricare dintre aceste simptome:
• Transpiratie, piele rece, umeda sau paloare
• Dificultati de respiratie
• Greata sau varsaturi
• Ameteli sau lesin
• Slabiciune sau oboseala inexplicabila
• Puls rapid sau neregulat
Desi durerea in piept este semnul cel mai important de avertizare al unui atac de cord, aceasta poate fi confundata cu alte afectiuni precum indigestie, pleurezie, pneumonie, sensibilitate a cartilajului care ataseaza partea din fata a coastelor de stern si arsuri la stomac.
Care este tratamentul infarctului miocardic sau al atacului de cord?
Scopul tratamentului pentru un atac de cord este de a ameliora durerea, de a mentine functia muschiului inimii si de a preveni moartea.
Tratamentul in departamentul de urgenta poate include:
- Terapie intravenoasa, cum ar fi nitroglicerina si morfina
- Monitorizarea continua a inimii si a semnelor vitale
- Terapia cu oxigen pentru a imbunatati oxigenarea muschiului cardiac afectat
- Medicamente pentru reducerea durerii
- Medicamente cardiace, cum ar fi beta-blocantele, pentru a favoriza fluxul de sange catre inima, pentru a imbunatati aportul de sange, pentru a preveni aritmiile si pentru a reduce frecventa cardiaca si tensiunea arteriala
-Terapia fibrinolitica. Aceasta consta in administrarea intravenoasa a unui medicament care dizolva cheagul de sange, restabilind fluxul sanguin
-Terapie cu antiagregante plachetare. Acesta este utilizata pentru a preveni coagularea ulterioara a sangelui
-Antihiperlipidemice. Aceste medicamente scad concentratia lipidelor din sange, in special a colesterolului cu densitate scazuta (LDL). Statinele sunt un grup de medicamente antihiperlipidemice.
Este posibil sa fie nevoie de alte proceduri pentru a restabili fluxul de sange catre inima. Aceste proceduri sunt angioplastia coronariana si by-pass-ul coronarian.
Cum poate fi prevenit infarctul miocardic sau atacul de cord?
Un atac de cord sau un infarct miocardic poate fi prevenit cunoscand factorii de risc pentru boala coronariana si luand masuri pentru a reduce aceste riscuri. Chiar daca persoana a suferit deja un atac de cord sau se considera ca sansa de a avea un atac de cord sunt mari, riscul poate fi redus prin implementarea unor modificari in ceea ce priveste stilul de viata:
- stoparea fumatului-medicul poate recomanda metode de renuntare la fumat
- adoptarea unei diete sarace in grasimi, colesterol si sare
- monitorizarea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol
- urmarea unui program de exercitii aerobice moderate, regulate. Persoanele de peste 50 de ani care au dus un stil de viata sedentar ar trebui sa consulte un medic inainte de a incepe un program de exercitii fizice.
- reducerea greutatii corporale in caz de supraponderabilitate
Aspirina reduce tendinta de coagulare a sangelui, scazand astfel riscul de atac de cord. Cu toate acestea, un astfel de rtratament ar trebui initiat numai la recomandarea medicului.
Femeile aflate la menopauza sau care se apropie de menopauza ar trebui sa discute cu medicul despre posibilele beneficii cardio-protectoare ale terapiei de inlocuire cu estrogeni.
Bibliografie:
Heart attack, Johns Hopkins medicine official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona